Справа не в якості. CDPR пояснила, чому не використовує ШІ при розробці The Witcher 4 та інших ігор

У CD PROJEKT RED є окрема команда, яка досліджує можливості застосування генеративного штучного інтелекту. Однак студія не використовує подібні інструменти під час створення The Witcher 4 та інших поточних проєктів. Причина полягає не в кінцевій якості, а в юридичних ризиках. Компанія боїться порушити чиюсь інтелектуальну власність.

Про це стало відомо з нещодавнього фінансового звіту CDPR, в межах якого генеральний директор студії Міхал Новаковський поспілкувався з інвесторами. Однією з тем розмови стало застосування штучного інтелекту в розробці ігор.

«Здається, ми вже згадували, що минулого року створили команду, яка вивчає можливості використання ШІ-рішень у наших майбутніх продуктах, включаючи розробку власних кастомізованих моделей ШІ», — заявив Новаковський.

За словами керівника, зараз у CDPR є декілька активних дослідницьких проєктів. На всі вони стосуються застосування штучного інтелекту, однак генеративні інструменти теж вивчаються.

«Чесно кажучи, ШІ досить каверзний, коли мова йде про законне володіння інтелектуальною власністю і так далі, а також — про багато інших аспектів. Тому, коли йдеться про впровадження будь-якого генеративного ШІ в реальні ігри, у нас дійсно нічого не відбувається, якщо говорити про The Witcher 4 або будь-які інші проєкти в найближчому майбутньому», — пояснив Новаковський.

Читайте також

В майбутньому CDPR не виключає застосування штучного інтелекту в розробці. Однак компанія очікуватиме, поки буде врегульовано питання авторського права та інтелектуальної власності.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, як Саманта Беарт, виконавиця ролі Карлах у Baldur’s Gate 3, критично висловилася щодо застосування ШІ. На думку актриси, зараз застосування штучного інтелекту в розробці може знищити репутацію компанію. А фахівці творчих професій завжди будуть проти впровадження нейромереж у виробництво.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Як на мене, висловлювання що при створенні гри використовувався ШІ, може мати негативний вплив на попит, бо людям хочеться щось оригінальне, а не типове. Локації ще так, а сюжет...

Локації ще так

та насправді і з локаціями так само) коли вони просто копипаснуто стерильні і пусті

Дуже лякає перспектива ШІ в майбутньому.
З усіх точок зору.

Зовсім не хочеться бачити згенерований контент у іграх, проте, на жаль, це майже нереально адже для більшості великих компаній ігри це більше про заробіток, ніж про випуск чогось абсолютно нового.
Також дуже турбує ризик того, що індустрія може «законсервуватися», адже якщо ШІ набуває можливості замінювати junior-позиції, то яким чином тоді можна потрапити в індустрію людині без досвіду? І що станеться коли покоління досвідчених розробників пройде?

Було б цікаво, якщо цю тему більш детально розглянуть на одному з випусків подкасту. Памʼятаю, деякий час тому був схожий випуск, проте ситуація дещо змінилася наразі.

На мій погляд генерація контенту через ШІ це чудово

це майже нереально адже для більшості великих компаній ігри це більше про заробіток, ніж про випуск чогось абсолютно нового

Великі компанії в більшості і не випускають щось нове, вони зазвичай тримаються старої формули яка колись дала змогу заробити грошей і дуже рідко експериментують, в компанії мета саме заробити гроші, для них достатньо зробити просто «добре».

Завдяки можливості генерації контенту через ШІ, типовий інді розробник хоч в чомусь зможе зрівнятись з великою компанією суто за рахунок того що ассети генеруються, і завдяки тому що значний кусок роботи вивільняється, у людини/компанії з’являється більше часу і змога працювати над чимось абсолютно новим, або зробити «добре» вже створене

З приводу консервації індустрії
На мою думку її не буде, замість цього створяться нові вакансії які будуть вимагати інший скіллсет, саме вміння користуватись ШІ, налаштовувати її під конкретну задачу, і тим самим створювати «станок для друкування» подальшого контенту

В цілому — згоден, проте трохи сумно спостерігати що ми переходимо з креативності та додавання чогось свого «людського» до «станку для друкування» ігор.
Думаю, людям буде доволі прикро, що скіллсет минулого «вмію робити» перейде у стадію «вмію налаштувати того (те?) , хто (що?) зробить це за мене»
Такий собі technical AI management

Поки людина сидить за комп’ютером буде додаватись щось людське, в кінцевому результаті людина приймає роботу від ШІ, подобається вона чи ні, чи треба в цю роботу доробити(і пізніше арт директор/керівництво які також є людьми які приймають рішення)

На поточний момент стану розвитку ШІ, суто для прикладу:
Мені як людині-розробнику потрібне зображення для моєї гри, я звертаюсь до ШІ, мені видають результат, він мене може влаштовувати, може не влаштовувати, але я вже зрізав для себе 90% часу

Інший приклад:
З геймдизайну, я думаю над ідеєю-концепцією для своєї гри, попросив у ШІ бути максимально критичним-цинічним щодо моїх ідей, і він просто чудово знаходив слабкі місця в моїй концепції, інколи звісно під слабкими місцями вважав те що я вважаю персонально сильною стороною. Тут і виходить те що користуючись ШІ інструментом я все ще приймаю свої людські рішення в креативній-художній області.

Загалом ідея того що люди дуже унікальні і щось створюють нове як на мене хибна, бо кожен раз коли бачу гру її можна розкласти на складові, кожен раз це якась комбінація чогось що вже було, або існує в реальності.
Загалом роль людини як істоти яка проводить процес осмислення, наразі може перекластися частково на ШІ, і я як людина можу одразу користуватись цими результатами, їх спростовувати/приймати.

В цьому і головна особливість, якщо за допомогою ШІ контент створює дйсто знаюча і талановита людина то і якість буде відповідною, а якщо за для оптимізації бюджетів за ШІ посадять джуна, то результат буде як колись з фотографією, так, у тебе крута техніка яка дає чудову якість, але знімаєш ти туфту.

Ну загалом так, в принципі в ідеалі потрібно щоб те що може зробити ШІ міг і ти
+ розумів свою область (як художник чи аніматор) чи все коректно зроблено

Враховуючи, як генеряться рандомні квести в багатьох іграх, то ШІ міг би тут реально допомогти. Але є свої але

Підписатись на коментарі