Як вибратися з мотиваційної ями? Необхідні поради щодо розвитку в геймдеві

Привіт, спільното!

Мені 18 років, і нещодавно я випустив свою першу гру на Play Market (писав про це в окремому дописі місяць тому). Здавалося б, це непогане досягнення, але останні пів року я відчуваю, що втрачаю будь-яке бажання створювати ігри.

Мені подобається розбиратися в технологіях, копатися в «підкапотній» частині й досліджувати, як усе працює — це особливо цікаво для мене як фаната математики. Але на більше, ніж просто тестові проєкти для експериментів, мене не вистачає.

Виходить, що мені цікаво дізнаватися, як створювати ігри, але сам процес розробки (особливо графіка, звуки та інші креативні аспекти) мене швидко втомлює. Останні місяці в мене нуль проєктів і жодних ідей, а якщо щось і з’являється, то ентузіазм зникає буквально за кілька днів.

Ще одна проблема — рушій. Godot мені дуже подобається, але, здається, він нікому не потрібен на ринку. Я пробував вивчати Unity, але через нестачу мотивації швидко закинув. Також я майже нічого не розумію в 3D-іграх і, якщо чесно, просто не дуже люблю їх. Виходить, що ці дві проблеми пов’язані з тим, що я не хочу вчитися тому, що не вписується в мої інтереси. І це мене трохи бентежить.

Як мені вибратися з цієї мотиваційної ями?

Я намагався витягнути себе дисципліною, але це лише відбивало бажання й робило все ще гірше. Чи стикалися ви з таким? Як вам вдалося повернути мотивацію? Чим би ви порадили зайнятися зараз?

Буду дуже вдячний за будь-які поради!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Я намагався витягнути себе дисципліною, але це лише відбивало бажання й робило все ще гірше. Чи стикалися ви з таким?

Це нормально, тому ігри і випускають цілі команди.
Комусь цікаво щось придумувати (насправді всім), хтось може робити нудну роботу (за нормальні гроші).

Як вам вдалося повернути мотивацію? Чим би ви порадили зайнятися
зараз?

Виділи собі годину-дві часу.
Сядь і подумай ким ти хочеш бути через 5, 10 років. Запиши це листку, детальний опис.

А тоді по кожному пункту подумай «як цього добитись» або погугли (чи чат) як добитись.

Ще подумай чи є щось таке що тебе драйвить. Може відгуки що гра крута, бабло.
От я люблю бабло, в сталкері я тільки то і робив що тягав автомати на продаж. І збирати його люблю на рахунках чи в стоках.
І коли в мене було щось типу вигоряння, я йшов на суттєво більшу зп і ще рік-два був щасливий)

Мені 18 років

Не побачив цього.
Фокусуйся на вищій освіті за кордоном.
Хороша англійська, іноземний технічний внз і буде тобі щастя за 5 років.

ну я власне шанс потрапити закордон втратив вже. вчусь в Івано-Франківську. не сказав би, що сильно жалію, але напевно рано ще робити висновки про це. та і нема з чим порівняти

дякую за поради!
раніше мене драйвило відчуття того, що я щось усвідомив і зміг реалізувати. і потім ходив довольний тиждень. зараз — не знаю, втратив бажання прям сильно вчити щось, а гроші з своєї гри я не заробляв. вона вся безплатна і без реклами. а досвіду роботи очевидно немає, один раз взяв офер на фрілансі, але відмовився, бо замовник неочікувано змінив завдання і вони були для мене заскладні, щоб встигнути до дедлайну.

непонятно, чего ты хочешь
— заниматься тем, что тебе интересно
— выпускать игры
— найти работу в геймдеве

думаю, що всі хочуть завматись всім, чим їм цікаво займатись. просто здебільшого такий стиль не приведе кудась. те, що мені найцікавіше — це математика і кодинг.

я б скоріше хотів знайти роботу в геймдеві, але перед цим створити якісь свої, може й навіть некомерційні, ігри. це і для резюме гарно б підійшло, і для досвіду. але це вже дуже довгострокові цілі, поки не бачу ніяких конкретних орієнтирів до них

Можу сказати за себе. Як я б діяв у подібній ситуації. По-перше, я теж вивчав ази «рушія», але не вистачало ідеї й мотивації сісти й почати робити гру. Тому першу гру я почав робити на джемі. І зараз роблю другу гру, теж на джемі. Це до того, що треба зловити натхнення: сукупність ідеї, бажання, обмежень, обставин т.д. Тож цього треба просто дочекатися.
Моє основне правило, це в будь-яких обставинах робити щось, що наближає мене до мети. Якщо експерименти покращують розуміння і навички, то це вже краще ніж нічого. Якщо цікаво тільки програмування, то, мабуть, треба шукати роботу або проєкт, де тобі делегуватимуть тільки ті завдання, що тобі цікаві.

Свого часу я, зайшовши в юніті, відчув відторгнення організму до цього рушія. Тому відклав його, і обрав навіть не Godot, а ще менш популярну річ. А все тому, що обраний рушій був мені цікавіший. Тому, якщо тобі подобається Godot, то користуйся ним. Якщо ти цілишся на якусь посаду в AA/ΑΑ проєкті, то мало ймовірно там буде Godot. Але якщо ти хочеш бути соло — використовуй те, що тобі подобається. Ну і можна пошукати команду, яка працює з цим рушієм.

Я також був у розпачі, коли намагався обрати рушій для вивчення, бо не хотілося, щоб витрачений час був марним. Проте як я написав раніше, з правильним рушієм у мене було розуміння як зробити, і від того бажання робити. І уже зараз, я починаю замислюватися, що скоро можу сісти й за Unity. Тобто, просто прийшов цей час.
Так, скоріш за все в Unity більше потенціалу і перспектив. Але з чим можна мати результат уже зараз? Якщо з Godot, то залишайся на ньому. Ніколи не пізно вчитися, тому коли ти відчуєш, що тобі його не вистачає, чи він набрид, чи ти хочеш перейти на Unity, тоді переходь. Адже головне, як на мене, це навчитися розуміти задачу. Юніті й годот, це тільки інструменти, що вирішують одні й ті самі задачі. Тому, навчившись робити щось на одному, буде не складно навчитися це ж на іншому рушії.

Загалом говорити про мотивацію складно. Це дуже індивідуально. Але базові речі працюють. Треба мати довгострокові й короткострокові цілі. Коли короткі виконуються, це приносить достатньо задоволення, щоб йти до довгої цілі.

дуже дякую за таку відповідь! ви мене навіть трохи надихнули :)
щодо джемів, я не зовсім розумію, як вони взагалі працюють. мені важко уявити, щоб я сів і за тиждень створив гру, особливо якщо є вимога на сюжет/графіку або інші не зовсім технічні складові. я можу за тиждень сісти і написати пару тисяч рядків, але щоб створити гру... вже десь у іншому місці відповідав, що мені для цього явно потрібна команда

Як би у мене був син, я б порадив шукати роботі в геймдеві. Бо коли інші випустяться з вишів, в тебе буде вже декілька років комерційного досвіду. Це чудовий бустер.

цікаво, а чому так вважаєте? у мене склалось враження, ніби роботу в геймдеві знайти досить складно

Знайти роботу важко в геймдеві, це так. Але тому і треба ворушитися раніше за інших. Хоча мабуть, це не тільки про геймдев, а взагалі.

це насправді ще більше демотивує інколи. таке враження, що якщо я все-таки вибрав не той напрямок (мова про геймдев), то я вже втратив свій золотий шанс почати раніше за інших

Може спробуйте приймати участь в game jam? Там і з людьми новими познайомитесь, може команду знайдете, та й буде причина спробувати щось нове. Плюс в джемах час на розробку обмежений, можна швидко щось зробити і таким чином бустанути свою мотивацію до роботи загалом.
Ось наприклад актуальний гейм джем: itch.io/...​ainian-narrative-game-jam
За кожну подану на джем гру організатор донатить на Повернись живим.

щодо джемів, я не зовсім розумію, як вони взагалі працюють. мені важко уявити, щоб я сів і за тиждень створив гру, особливо якщо є вимога на сюжет/графіку або інші не зовсім технічні складові. я можу за тиждень сісти і написати пару тисяч рядків, але щоб створити гру... вже десь у іншому місці відповідав, що мені для цього явно потрібна команда
цей геймджем, що ви кинули, якраз більше про сюжет і тд :)
дуже дякую за коментар!

У цього джему є діскорд-сервер. Ви можете долучитись в будь-якому разі, бо там будуть анонси наступних джемів від цього організатора.
Власне, в діскорді джему люди шукають собі команду :) там є програмісти, художники, сценаристи і тд. Так і знайдете собі команду

Я бы мог графику создавать, и делигировать программирование, много идей. Но нет времени на это абсолютно к сожалению, пытаюсь трудоустроиться программистом.
Насчёт мотивации = если игра начнёт приносить более менее значимую прибыть в месяц 300-400$ хотя бы то появится и мотивация. Когда мои игры полностью перестали приносить доход, перестал этим заниматься, шансы стремяться к -> 0 без инвестирования в продвижение.
Есть ещё различные варианты как подать заявку на участие в indie конкурсе и чтобы опубликовали в indie games corner.

Вот ещё мотивация — меня в 18 лет призвали на 3 года в Израиле в полную дыру распределили где солдаты вешались от депрессивной и сложной обстановки и в опасных регионах в пехоте. Какая мотивация у тех кого кинули в окопы на смерть? А кто то в это время пашет на заводах по 12 часов, какого им! Только к 30 годам узнал что такое программирование.

Всё познаётся в сравнение! Подумай что может быть хуже, как другим не повезло в жизни и сразу появится мотивация программировать, раз любишь узнавать детали как всё устроенно под капотом!

я розумію, що багатьом живеться набагато гірше, ніж мені)
з грошима теж проблема, я за останні 3 роки спроб розробки ігор заробив рівно нічого, все робив просто на ентузіазмі і бажанні розвиватись. я б взагалі не сказав, що в мене є хоть щось від бізнесмена і маректолога, і це дуже погано. мені б більше підійшов варіант приєднання в якусь команду, де я б займався суто своєю справою.
дякую за поради!

Ніяк, залишайтесь в дупі ©.

мій потужнометр розірвало

Не подобається робити щось, окрім коду? Делегуй решту на інших. В мережі повно молодих дизайнерів та звуковиків, ентузіастів як ти. Далі матимеш справу з колективною мотивацією. Там потрібно, щоби ви підживлювали одне одного запалом та пафосними промовами.
Важливо: шукай когось зі свого міста. Розробка на відстані — як стосунки на відстані, без зустрічей триватиме недовго.
З досвіду скажу, що мотивація з’являється тоді, коли на горизонті маячать бабки. І не важливо чи ти отримаєш, чи віддаватимеш їх. Відповідальність перебиває мотивацію

давно мрію про маленьку команду в межах свого міста. тільки мені бракує навичок комунікації, я трохи сором’язливий. це конкретний мінус, буду старатись працювати над цим

Не намагайся бути дисциплінованим якщо тобі це не потрібно. В першу чергу використовуй свої сильні сторони замість намагання виправити свої недоліки. Роби те що подобається. Мало хто може робити повноцінні ігри в одиночку. Замість того щоб ставити собі амбітні цілі, став маленькі цілі на день і радій виконанню кожної

дякую! це хороша порада. я завжди думав, що мені потрібно бути хоча б на рівні «нижче середнього» у всьому. просто на разі в мене команди немає і у своїй грі всім займався я. впринципі останнім часом я тільки й займаюсь темами, що цікаві мені. просто з’являєтсья відчуття вини за те, що я не можу зайнятись чимось, що виходирть за рамки моїх інтересів

Геймдев це така саме робота, як і інші. Бувають періоди, коли треба просто робити те, що треба. Найкраще вибратись з мотиваційної ями допомагає дисципліна і якийсь невеликий результат. Заведи твіттер, почни постити процес розробки кожен день, роби це протягом місяця і поступово почнеш бачити як у тебе з’являється аудиторія та звичка робити роботу щодня (чи за якимось графіком)

думав над створенням девблогу, але я сам по собі не люблю вести такі щоденники. мені б більше було цікаво писати пости на різні тематики на кшталт «навігація в іграх. astar», «генерація шумів» тощо. в мене інколи з’являлась ідея зв’язатись із людиною, яка відповідальна за рубрику «Математика в геймдеві», або самостійно робити пости на таку тематику. дякую!

Один з кращих методів мотивації, це коли батьки дають під зад ногою, велкам у доросле життя.
Тоді мотивація з’являється сама собою.
Це справжнє диво.

Якщо вони ще підкидують бабло «на хату» чи власний бізнес, то це — реально диво ;)

це типу створити більшу проблему, щоб забути про меншу?) я так скоріше стану касиром в маці, а не програмістом. у всякому випадку дякую

В періоди «ретроградного меркурію та тунелів затемнень», краще взагалі нічого не починати та не підписувати контрактів (бо все зійде нанівець, а почати це робити знову не вийде в 99%). В ці періоди краще 1. чинити стару чи ломану техніку 2. позбуватись від старого і непотрібного (реогранізуіати свій простір)

це так, просто в мене зараз тільки один проєкт завершений проєкт і повертатись до нього бажання взагалі немає) я скоріше жалію, що потратив скільки часу на нього і найближчим часом туда ні ногою, хіба би щось критичне сталось. дякую!

Підписатись на коментарі