Шахраї використовують рахунки ігрових студій, щоб красти гроші з карток українців. Серед компаній опинилася Blizzard

Привіт, спільното! За останні дні побачив в соцмережах вже два дописи від українців, з чиїх банківських карток шахраї вкрали гроші. При цьому в обох випадках кошти переказували на рахунки великих ігрових компаній.

Першою про таку ситуацію повідомила журналістка BBC News Ukrainian Оксана Тороп. Вона зазначила, що в понеділок «хакери обчистили її рахунок» за понад 60 транзакцій.

«Що в цій ситуації робиш — звертаєшся в банк і кіберполіцію. Все це я слухняно зробила. Що відбувається далі? В банку мені очікувано навʼязують, що я могла комусь передати конфіденційні дані рахунку, паролі до акаунта і тд, тому банк такий маладєц геть ні в чому не винен. А ти, клієнт, трохи схожий на лоха. В поліції відкрили справу, взяли покази і чесно сказали: ваші гроші навряд хтось поверне. Но тих, хто вкрав, ми будем усєрдно шукать.

Я — жінка з холодним розумом. Приходжу додому, пораю дітей, лягаю спати і думаю. Під ранок народиться план. Так і сталося. Зранку іду в банк, беру всі деталі про транзакції, шо куди і як. Бачу, що гроші пішли в Лондон. Рахунок якоїсь іноземної компанії. Сідаю за комп, гуглю, гуглю і знову гуглю. Читаю сайти, профільні форуми про банківське шахрайство, огляди. Читаю вдень, читаю вночі. Вникаю...

Зʼясовую, що це рахунки знатних міжнародних розробників відеоігор. З хорошою репутацією, що стало для мене неймовірною вдачею. Бо якщо мова про репутацію, знач домовитись буде легше. І сідає ця жінка чарджбекити. Культурною англійською, без матюків та емоцій. Пишу красивого листа в штаб-квартиру американського ігрового гіганта. В кінці — бест регардс, Оксана фром Київ. Копії пішли „дочкам“ в різні країни і даже мерчендайзерам. Щоб навєрняка. Через кілька годин мені приходить лист від гейм майстра Зунара з Каліфорнії, в ньому — жаль через злам банківського акаунта та запевнення, що кошти повернуть. Сьогодні — гроші вже на моєму рахунку», — написала вона.

За словами пані Тороп, хакери зламали її рахунок і швидко переказали гроші на свої акаунти в ігрову компанію. З цим журналістка розбиралася три дні. Інший допис про аналогічну ситуацію належить відомому українському бізнесмену та голові Всеукраїнського об‘єднання роботодавців легкої промисловості Олександру Соколовському.

«Зʼявилися якась нова шахрайська схема. Декілька днів тому з моєї карти несподівано почали зникати гроші. Раптово побачив, що з мене було списано 10 платежів по 300 гривень. Спочатку надійшли 10 нульових push-повідомлень як перевірка рахунку, а одразу після них — 10 операцій списання по 300 грн кожна. Усі транзакції були на користь компанії Blizzard (відомий міжнародний розробник відеоігр).

Побачивши такий сюрпрайз на своєму рахунку, я одразу звернувся до банку. Картку заблокували. Через 20 хвилин знову відбулося 10 нульових операцій і 10 списань по 299 грн, але вони були скасовані банком через блокування картки. Скільки це могло продовжуватися, якби вчасно не прореагував, невідомо. Але чув, що вже багато хто втратив десятки тисяч гривень, що збереглися на рахунку. Мене нагріли на 3000 гривень, відносно небагато, але все одно одразу подав заяву в кіберполіцію. Чекаю на їх відповідь», — додав він, доклавши знімок екрана історії операцій.

Що думаєте про цей новий вид шахрайства? Можливо, хтось з вас вже стикався з такою ситуацією? Як вирішували та чи повернули гроші? Діліться думками в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вчора теж з картки ПриватБанк було зняття 3 рази підряд по 299 грн на Blizzard.Раніше навіть не знала про такий сайт.

Вчора теж 3 транзакції підряд почало знімати по 299 грн з картки ПриватБанк на Blizzard.Раніше зовсім не чула такий сайт та не користувалася.

Клікбейт заголовок, яким боком тут Бліззард? Типу вони самі вкрали гроші? Так можна будь кого звинуватити у співучасті, якщо вони приймуть платежі з тої картки.
Написати в підтримку Бліззард, як вже казали і усе, вони думаю не будуть сперечатися сильно проти повернення коштів
А дані картки треба берегти.

В заголовку ж буквально сказано, що шахраї використовують рахунки ігрових компанії, серед яких і Бліззард. Там немає твердження, що Бліззард чи інша студія краде гроші.

Навіщо уважно текст читати, так?

Чи є у банків можливість запобігти шахрайству, пов’язаному з крадіжкою даних кредитних карт у інтернеті?
Є.
Чому тоді вони не ?
Хто зна. Можливо заважають якісь технічні чи юридичні тонкощі.
Все що потрібно: надати можливість платити з міттєво випущеної власником віртуальної картки.
Щоб була можливість швидко, міттєво, перед самою оплатою, випускати у день хоч 100 таких одноразових карток. Побачив суму на сайті, зайшов у мобільний банк, випустив одноразову картку на цю сумму, заплатив і забув. Безпечний платіж.

Типу чекова книжка?

сначала в поддержку близзарда написать, потом чарджбэк через банк. Тем более без 3дс шанс возврата высокий, вообще детки могли подключить карту родителей

хакери зламали її рахунок і швидко переказали гроші

думаю просто утекли данные карты.

Насколько я понимаю, у вендора (Близзард в данном случае) нету 3ds и есть возможность как-то «обналичить» купленный у них товар. Раньше (а может сейчас тоже) кардеры снимали сами у себя кваритры на airbnb.

В мого батька нещодавно було щось схоже, тільки з Facebook. Принаймні, в нього в історії операцій у стосунку банка писалося «FaceBk». Цікаво, що у самому Facebook в нього не була підв’язана банківська картка, а також історія оплат була чиста. Тож в батька не було ніяких заціпок, щоб писати у їх підтримку. На банківському рахунку власних коштів майже не було, знімалися кредитні. Усього встигли зняти 22 000 грн, по 300 грн за транзакцію, як у потерпілого з новини. Банк Monobank. Написали у підтримку банку, заблокували картку, пояснили ситуацію. Батька теж питали чи не давав він комусь ще свої банківські дані і т.д. Через декілька годин кредитний борг списали. Хто конкретно зняв гроші, чи то був Facebook так і не відповіли, просто підтвердили факт шахрайства. Пощастило, що власних грошей на картці не було. Сумніваюся, що їх би повернули.

22к по 300 грн це 77 транзакцій!
Я іноді а приват матерюсь але у нього алгоритми таку фігню одразу бачать і блокують.

Виглядає як фейк, на скрінах звичайна вибірка підписки на вов. Загалом багато питань а ніж відповідей.

Навряд чи український бізнесмен став би постити фейк, як у нього три тисячі гривень вкрали.

Та ну, Соколовський дуже відомий бізнесмен в легкій промисловості. Нашо йому це?
Та і журналістка BBC не думаю шоб такий фейк пускала...

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Підписатись на коментарі