Шахраї використовують рахунки ігрових студій, щоб красти гроші з карток українців. Серед компаній опинилася Blizzard
Привіт, спільното! За останні дні побачив в соцмережах вже два дописи від українців, з чиїх банківських карток шахраї вкрали гроші. При цьому в обох випадках кошти переказували на рахунки великих ігрових компаній.
Першою про таку ситуацію повідомила журналістка BBC News Ukrainian Оксана Тороп. Вона зазначила, що в понеділок «хакери обчистили її рахунок» за понад 60 транзакцій.
«Що в цій ситуації робиш — звертаєшся в банк і кіберполіцію. Все це я слухняно зробила. Що відбувається далі? В банку мені очікувано навʼязують, що я могла комусь передати конфіденційні дані рахунку, паролі до акаунта і тд, тому банк такий маладєц геть ні в чому не винен. А ти, клієнт, трохи схожий на лоха. В поліції відкрили справу, взяли покази і чесно сказали: ваші гроші навряд хтось поверне. Но тих, хто вкрав, ми будем усєрдно шукать.
Я — жінка з холодним розумом. Приходжу додому, пораю дітей, лягаю спати і думаю. Під ранок народиться план. Так і сталося. Зранку іду в банк, беру всі деталі про транзакції, шо куди і як. Бачу, що гроші пішли в Лондон. Рахунок якоїсь іноземної компанії. Сідаю за комп, гуглю, гуглю і знову гуглю. Читаю сайти, профільні форуми про банківське шахрайство, огляди. Читаю вдень, читаю вночі. Вникаю...
Зʼясовую, що це рахунки знатних міжнародних розробників відеоігор. З хорошою репутацією, що стало для мене неймовірною вдачею. Бо якщо мова про репутацію, знач домовитись буде легше. І сідає ця жінка чарджбекити. Культурною англійською, без матюків та емоцій. Пишу красивого листа в штаб-квартиру американського ігрового гіганта. В кінці — бест регардс, Оксана фром Київ. Копії пішли „дочкам“ в різні країни і даже мерчендайзерам. Щоб навєрняка. Через кілька годин мені приходить лист від гейм майстра Зунара з Каліфорнії, в ньому — жаль через злам банківського акаунта та запевнення, що кошти повернуть. Сьогодні — гроші вже на моєму рахунку», — написала вона.
За словами пані Тороп, хакери зламали її рахунок і швидко переказали гроші на свої акаунти в ігрову компанію. З цим журналістка розбиралася три дні. Інший допис про аналогічну ситуацію належить відомому українському бізнесмену та голові Всеукраїнського об‘єднання роботодавців легкої промисловості Олександру Соколовському.
«Зʼявилися якась нова шахрайська схема. Декілька днів тому з моєї карти несподівано почали зникати гроші. Раптово побачив, що з мене було списано 10 платежів по 300 гривень. Спочатку надійшли 10 нульових push-повідомлень як перевірка рахунку, а одразу після них — 10 операцій списання по 300 грн кожна. Усі транзакції були на користь компанії Blizzard (відомий міжнародний розробник відеоігр).
Побачивши такий сюрпрайз на своєму рахунку, я одразу звернувся до банку. Картку заблокували. Через 20 хвилин знову відбулося 10 нульових операцій і 10 списань по 299 грн, але вони були скасовані банком через блокування картки. Скільки це могло продовжуватися, якби вчасно не прореагував, невідомо. Але чув, що вже багато хто втратив десятки тисяч гривень, що збереглися на рахунку. Мене нагріли на 3000 гривень, відносно небагато, але все одно одразу подав заяву в кіберполіцію. Чекаю на їх відповідь», — додав він, доклавши знімок екрана історії операцій.

16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів