«До мурах». Російський письменник Дмитро Глуховський підтвердив, що працює з 4A Games над новою Metro

Українська студія 4A Games давно повідомляла, що розробляє продовження серії Metro. Гра створюється у партнерстві з російським письменником Дмитром Глуховським — автором всесвіту «Метро» та однойменних книг. Нещодавно він підтвердив свою участь у виробництві проєкту.

«Працюю з 4A Games над новою великою грою за [мотивами] „Метро“. До мурах», — написав Глуховський на власному акаунті в Instagram.

Читайте також

Раніше партнерство з російським письменником підтвердила й українська студія. Представники 4A Games опублікували на офіційному сайті заяву з поясненням змін у власній структурі. Це повʼязано з відокремленням і перейменуванням колишнього українського підрозділу компанії в незалежну студію Reburn. Нещодавно вона анонсувала власний шутер в науково-фантастичному антуражі La Quimera.

«Ми — команда, яка створила і розробила ігри серії Metro, які ви знаєте і любите. Ми все ще працюємо над наступною грою Metro з Дмитром Глуховським, з тими ж засновниками, керівництвом, розробниками та майже 20-річним досвідом роботи над серією. Ми також працюємо над іншою нашою новою IP. Ми розповімо більше про них, коли будемо готові», — сказано в заяві 4A Games.

Глуховський, попри російське коріння, не проживає на території держави-терориста. Він також позицією себе як опонента до нинішньої влади у рф.

А як ви ставитеся до співпраці 4A Games з Глуховським? Як сприймаєте реліз нової частини Metro в умовах повномасштабної війни? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Люди зараз занадто звикли ображатись. На заході ще кілька років тому гру могли скасувати через низький відсоток чорношкірих, а зараз, з напливом базовичків, ігри навпаки скасовують через «повєсточку».

А у нас тут свої загони. Ми скасовуємо усе російське, намагаємося науково довести, що росіяни — не слов’яни, і ображаємося, коли росіян номінують на оскари. Виглядає це все доволі жалюгідно.

Якщо роздумувати адекватно, то ні раса, ні гендер, ні національність героїв, чи місце дії не впливають на якість гри, а більшості гравців завжди було байдуже на твітерські війни. А на заході тим паче ніколи не відмовляться від російської культури, бо вони справедливо не визнають ідею колективної провини.

Так що єдиною правильною дією в нинішній ситуації було б перестати обурюватись тим, що в світі досі є росіяни, російська мова, і російська література. Вони нікуди не дінуться. Почніть краще поширювати українське. І бажано, щось якісне, а не тупу шараварщину, як це зараз прийнято.

А як ви ставитеся до співпраці 4A Games з Глуховським? Як сприймаєте реліз нової частини Metro в умовах повномасштабної війни? Пишіть в коментарях.

Позитивно, ті хто критикують людину, яка багато років підтримує Україну, якій за це загрожує реальний срок, просто ідіоти.

Крім того, Глуховський взагалi-то єврей, з паспортом Ізраїлю, а не росіянин.

p.s. Розумна людина розділяє творця і його творчість.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чекаєм з нетерпінням

Люди зараз занадто звикли ображатись. На заході ще кілька років тому гру могли скасувати через низький відсоток чорношкірих, а зараз, з напливом базовичків, ігри навпаки скасовують через «повєсточку».

А у нас тут свої загони. Ми скасовуємо усе російське, намагаємося науково довести, що росіяни — не слов’яни, і ображаємося, коли росіян номінують на оскари. Виглядає це все доволі жалюгідно.

Якщо роздумувати адекватно, то ні раса, ні гендер, ні національність героїв, чи місце дії не впливають на якість гри, а більшості гравців завжди було байдуже на твітерські війни. А на заході тим паче ніколи не відмовляться від російської культури, бо вони справедливо не визнають ідею колективної провини.

Так що єдиною правильною дією в нинішній ситуації було б перестати обурюватись тим, що в світі досі є росіяни, російська мова, і російська література. Вони нікуди не дінуться. Почніть краще поширювати українське. І бажано, щось якісне, а не тупу шараварщину, як це зараз прийнято.

ідею колективної провини

Річ у тому, що причетні до оскара росіяни особисто підтримували війну. Позиція «нє всього так адназначна» виглядає адекватнішою за противників росіян тільки в очах росіян і їх симпатиків.

щось якісне, а не тупу шараварщину, як це зараз прийнято

В російських помийках назвали українське шароварщиною, а ви слухняно почали його соромитися? Буває.

шароварщина ≠ українське. як і ура-патріотизм ≠ патріотизм
як і «колективна провина» ≠ «нє всьо так однозначна».
Ви підміняєте поняття. Нічо, буває.

а ви і не аргументували, чому не ≠.

поділитеся прикладами, коли воно = а коли ≠?

чому я маю аргументувати речі, які не тотожні by design?
яких прикладів ви очікуєте?

будь яких, ви же маєте заперечне твердження, що означає що ви начебто знаєте про що кажете.

будь яких? ну от у хлопчика є дзюрчик, а у дівчинки нема, зате є бантіки. Хлопчик очевидно ≠ дівчинці. такий аргумент норм? нє?

тобто ви будете стверджувати заперечення, але не будете його аргументувати, двічі апелюючи до речей які начебто повинні бути всім зрозуміли.

я намагаюсь вас підвести до прикладів — де межа шароварщини, де межа ура-патриотизму? що «дозволено» а що — ні.

ви посилаєтесь на те, що от бачте всім все повинно бути зрозуміло, але виходить що в бесіді ви навіть не в стані самі прийти до очевидних речей, що від вас очікує співбесідник задаючі здавалося би очевидні питання на які є очевидні відповіді.

а де у попередніх коментах говориться про «дозволено» чи «не дозволено», або про «оце шароварщина» а «оце реальність»?
Слова «шароварщина», «ура-патріотизм», «вишивата», «клюква» існують для того, щоб показувати відмінність від відповідних понять. Сам смисл існування слова «шароварщина» в тому, щоб відокремити поняття «українське» від «зображене як українське з використанням стереотипних уявлень».
Тож яка аргументація тут потрібна?

Так, я вважаю, що усим має бути зрозуміло, що будь-яке поняття А, суть якого відмінність від поняття Б, не тотожне з останнім.

ага, зрозуміло.

ви також визвались стверджувати

«колективна провина» ≠ «нє всьо так однозначна».

тут також всім все зрозуміло?

авжеж. тут взагалі твердження не з одної області.
всзагалі.
я нать не знаю, як можна їх якось ототожнювати в принципі.
«червоний» і «гарячий» — як можна поставити між цими словами знак рівності? Чи треба якось аргументувати твердження «це різні речі»?

гіперболізований приклад про хлопчика й дівчинку тут очевидно не підходить, бо «хлопчик» і «дівчинка» — поняття одної категорії. А нам треба різні.
хай буде «кольоровий сон» ≠ «самовпевненість».
Так от. Сьогодні я бачив досить цікавий сон. І вдруге переписую шматок коду, бо не впевнений у його якості. Наочний приклад того, що кольоровий сон не тотожний самовпевненості.

Давайте краще я попрошу вас навести ознаки тотожності для

«колективна провина» ≠ «нє всьо так однозначна».

? Бо для мене це очевидно поняття з різних сфер і я навіть не уявляю, як їх можна ототожнювати

я не керуюсь абстракціями ніде окрім кодінгу, але майже всі ваші відповіді будуються на абстракціях, що не несуть взагалі ніякого сенсу.

ви маєте заперечне твердження, що одна річ не ≠ іншій.

але для цього потрібно наводити конкретні приклади, а не абстрактні, бо як зрозуміти — що і де знаходиться, що є чим?

от вам приклади:
хтось продає горілку з козаком як емблемою — це начебто шароварщина.
мета — продати товар щоб заробити грошей на пам’ятних образах.

от вам інший приклад:
гра від українських розробників Sand, де персонажі гри походять з Галичини, з певним візуальним і сенсовим колоритом.

за вашим абстрактним поглядом я можу все це об’єднати під одне твердження:

ті та інші хочуть заробити грошей з продажів на товарах що спонукають до цього людей, які ототожнюють себе з цією культурою та хочуть цих творців з солідарності підтримати.

а от вам конкретні приклади:
продаж такого лайна як горілка, яка існує з мінімальною користю для всього людства все ж більше заважає людям розвиватися, і від продажу цього лайна всього 2 бенефіціара — той хто цей товар створює і продає, і той хто цей товар купує щоб реалізувати (тобто магазин купив в надії це продати і заробити собі грошей) — це паразитування на ототожнюючих себе людях з цією культурою та символами, заради грошового прибутку, забрав у людей не лише гроші, а й час на розвиток.
хуй би з ними якщо це йшло б лише на експорт, але продаватися воно скоріш за все буде тут. хоча є відомі бренди і закордоном, може не такі шароварні.

і продаж комп’ютерної гри, що дає можливість просунути цю культуру назовні, бо потенційно люди в це будуть грати майже з усіх куточків світу.

таким чином ми маємо начебто одні і ті самі речі, абстрактно, а наче і ні.

саме тому я прохав вас за приклади, бо майже всі ваші попередні відповіді — це ні про що.

але ви собі дозволили кривляння попереднього співбесідника при такій абсолютно нікчемній відповіді йому, от я до вас і доєбався.

але для цього потрібно наводити конкретні приклади, а не абстрактні, бо як зрозуміти — що і де знаходиться, що є чим?

ви уявляєте, скільки в світі існує оцих «конкретних прикладів»?
Ви розумієте, що багато речей є суб’єктивними і ситуація1 для іншої людини буде ситуацією2?

попередній співбесідник зайнявся наглою підміною понять.
наступний — вимагає аргументації до дивних речей.
а я, значить, кривляюся? Ну да, кривляюся.

у вас там що, синдром «я все на світі зрозумів»?

так, оці конкретні приклади і є фактичною картиною, а не абстрактні речі які нічого і нікому не гарантують і не доводять, а описують якийсь загал який дуже легко некоректно інтерпретувати.

як людина що може розрізнити де хто маніпулює (я вас тут не підтримую стосовно вашого попереднього співбесідника) але озвучує речі якими простіше за все маніпулювати?

де true де false?

Певно в тебе нікого ще не вбили, на нічого ще не зруйнували росіяни

Провина колективна більшості росіян, більшість з них підтримує війну і бункерного, потрібно робити так, щоб у світі відверталися від свого російського

Ок, а шо будемо робити з меншістю? От з конкретною людиною, яка зараз мотає свою п’ятірочку за антивоєнне висловлювання?

В мене на рахунок цього, багато сумнівів. Скоріше за все більшість росіян, таке саме тупе стадо, як і більшість не росіян(не будемо тикати пальцями), і ідуть за тим хто громче кричить з телевізора.

науково довести, що росіяни — не слов’яни

Так це не потребує доведення, росіяни не слов’яни, це якраз той самий конструкт для деконструкції національної свідомості народів який придумав Ленін. Ленін гриб кста і гатився в туза зі Сталіним, але був жонатий з Крупською бо пацани не поймуть, і єдиний раз коли Ленін таки вирішив увійти в Крупську, вона заразила його сіфаком, і він здох як лошара, а над його трупом уже 100 років знущаються безумний русіш учьоний.

Я щось не дуже розумію що не так з Метро ?
Якщо я правильно пам’ятаю сюжет: Москву роз’їбали усіма відомими (і навіть невідомими) видами зброї. Вижили тільки люди в Метро.
І вони вважають що увесь світ так само зруйнований і ніхто не вцілів. Але насправді це працюють «глушилки» аби вони не дізналися правди. А правда така:
Увесь світ не був пошкоджений і чудово живе собі далі. Розхуярили тільки Парашку!
Вочевидь вона настільки усіх заїбала (погрожуючи ядеркою) — що інші країни скинули на неї усю зброю масового знищення, а потім огородили стіною і накрили глушилками аби радіоактивні орки — мутанти не заважили жити світу.
Цілком не погане пророцтво — і залишилося чекали не довго.

Це важлива українська серія, навряд це хтось заперечуватиме. Але у кожного своє ставлення, як бачимо.

Ну як сказати, "

Увесь світ не був пошкоджений і чудово живе собі далі

", весь світ знаходиться в такій же дупі, як і развалений совок, особливо, що стосується Европи та США, якщо більше погрузитися в лор, то можна дізнатися про це

Якщо дії перенесуть із блінолопатной скотоублюдії то ок, інакше — це популяризація їхньої культури, згадати тільки що головними позитивними героями попередньої частини є спецзагін «Спарта», який зараз вбиває наших людей.

Позитивно, ті хто критикують людину, яка багато років підтримує Україну, якій за це загрожує реальний срок, просто ідіоти.

Крім того, Глуховський взагалi-то єврей, з паспортом Ізраїлю, а не росіянин.

Гітлер гарні картини малював. Треба організувати виставку, і їздити з нею навколо світа. А в Ізраїлі її можна показати декілька раз!

А що поганого в картинах Гітлера 🤷‍♂️

В самих картинах нічого поганого.

А в Ізраїлі її можна показати декілька раз!

Было бы справедливо передать все картины Гитлера во владение Израиля, как трофей и символ стойкости еврейского народа.

Позитивно. Взагалі було б добре якби у ухилянтів відбирали громадянство і надавали його тим росіянам які допомагають Україні, працюють у нас або воюють в складі РДК.

так громадянства у нас немає, є статус кріпачка
і наші богом обрані елітки. Все решта фасад

бідненький кріпачок. йди вже на поле помідори сапати.

А хто такий ухилянт?

відбирали громадянство і надавали його тим росіянам які допомагають Україні, працюють у нас або воюють в складі РДК.

Ну ок, тоді хай наша вічнолегітимна влада розробить так соціальний конструкт, як визнання особи «ухилянтом», аналогічно тому, як у нас є інститути недієздатних, і розроблять процедуру позбавлення громадянства, по якій держава Україна зобов’язується позбавити особу громадянства, перед цим викупивши все її майно по ринковим цінам за одну з базових або резервних валют(долар, євро, фунт, злотий), і знайти такій особі іншу державу. А то всі кричать про позбавлення громадянства, але ні ти сам не можеш позбутись українського паспорта, ні держава тебе витурити не може. Ба більше, якщо ти зробив собі «заборонене в Україні подвійне громадянство trademark» для України ти залишаеєшся Ukrainian first, тобто якщо ти навіть отримаєш найсильніший паспорт в світі, тобто американський, то для українського бюрократичного апарату ти залишаєшся українцем, тебе не врятує американський посол.

надавали його тим росіянам які допомагають Україні, працюють у нас або воюють в складі РДК

А ти впевнений, що РДК на нашому боці? Може це російська розвідка. Чого ти так впевнений, що росіяни, які воюють з нами з одного боку, не являються агентами кремля?

Ну хз, тіпа з російським паспортом після бусіка відпустили.

на днях новина була, як на західній навпаки мобілізували)

А хто такий ухилянт?

тут все просто, на новоязі ухилянт — це цивільний, також існує ще кілька тотожних термінів: мамина царапинка, бусінка, черешенька і т д. А загалом я підтримую, вже давно пора проапдейтити конституцію, щоб вона відповідала реаліям і внести разділення на громадян і маминих царапінок

Взагалі було б добре якби у ухилянтів відбирали громадянство

Якщо що в Конституції є така стаття:
«Стаття 25. Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.
Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий іншій державі.
Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами.»

Тобто це ви зараз закликали до скасування чи редагування основних статей Конституції як це робиться на росії?

Щось я заплутався: якщо Конституція на паузі, то не тільки права, а й обов’язки громадян на паузі?
Тоді ’ухилянти’ нічого не порушили і вони вже не ухилянти))

як це робиться на росії

Пфф, Кучма конституцію міняв, яник конституцію міняв і порох конституцію міняв.

Правильно. Вийти з громадянства України — той ще квест. А тут і живий-здоровий залишився, і з громадянства вийшов. Підтримую.

Прекрасно. Взагалі голосую шоб у ухилянтів забирали громадянство і віддавали тим росіянам які допомагають.

Росіяни, що допомагають нам, боряться не за Україну, а проти пуцькіна , за іншу росію і це нормально, для них. Але будувати іншу росію в Україні українцям не потрібно і точно не корисно для майбутнього.

Думаю багато людей напише, про те, що як погано, що українська студія робить гру, події якої розгортаються у Москві, алеее, події розгортаються не просто в Москві, а в її руїнах)) у грі немає нічого проросійського. Ну і от уявімо ситуацію, якби події гри перенесли у Київ, от вам би було приємно бачити розвалений Київ в умовах повномасштабної війни, що триває? Мені б не було приємно це бачити

Мене найбільше турбує навіть не розвалена москва, а те, що потрібно буде приміряти роль росіянина як головного героя — ось це, я думаю, особисто для мене буде нереально зробити зараз.

приміряти роль росіянина як головного героя

Може це наш шпигун — полковник ГУР на псевдо «Максим Ісаєнко» (справжнє прізвище Володимирчук)

Глуховский заочно приговорен к 8 годам колонии за то что писал про Бучу и Мариуполь, так что сотрудничать ок. Но если место действия Москва — не ок

Щодо місця дії, то тут неоднозначно, типу події гри у розваленій Москві (мабуть мрія кожного українця)), а от якби події гри були скажімо у розваленому Києві, враховуючи війну.. ну таке собі

Это романизация Москвы, что сейчас абсолютно неприемлемо. Разаленный Киев тоже неприемлим, но по другим причинам. Тут всё однозначно: это не должны быть ни Москва ни Киев

романтизация*
сперва писать научись, неуч

Утримуйтеся від образ, будь ласка.

я навпаки подумав що він пише саме про «роман» як твір. щось накшталт екранізація

это должна быть Москва и Киев, никто не будет губить многомиллионный проект ради таких «патриотиков», которые не понимают, что это просто игра про антиутопию

Смішно читати коментарі. Люди б пораділи, що такий талановитий колектив з українцями продовжує працювати над серією, особисто для мене куди більш культовую, ніж сталкер, в такий непростий час.
Але ні, ганьба. Ну і правильно.

Мені важко засуджувати людей, що сидять під обстрілами та скоріш за все втратили когось із близьких чи знайомих на війні, через те що у них алергія на усе російське.

Як же мене колись обіжались форейщики в фейсбуці, коли я казав що це мальтійська команда з кінцями.

Ну це не зовсім справедливо, у них є й українська команда.

Якщо відкриєш Вікіпедію, то побачиш, що там зазначено україно-мальтійський розробник, а не лише мальтійський. Розумник фейсбуку)

От тільки твій мегамозок пропустив новину про те що український офіс перетворився на Reburn.

4A Games Limited — це україно-мальтійська компанія. Вона була заснована в Україні, а в 2014 році відкрила штаб-квартиру на Мальті, розділивши команду на два офіси, які працювали разом. У 2020 році компанію придбала Embracer Group. Після цього український підрозділ став незалежною студією Reburn, яка займається власними проєктами. А 4A Games Limited залишилася на Мальті та продовжує працювати над серією Metro.

4а геймс- авшорна компанія, яка де-юре і де-факто є укр, просто мальта отримує свій відсоток, а наші ухиляються від податків і проблем з викраденням грошей

Український офіс фори існує собі і далі. Реберн — окрема історія з окремим офісом. Для чого ти видумуєш, якщо не маєш реальної інфи?

Я тут одразу всім відповім. Коли Reburn відʼєдналася, 4A заснувала нову команду в Україні. Тож це все ще мальтійсько-українська компанія.

Прямі контракти українських фопів з мальтійською конторою ;)

Вже публікація цього топіку і є ганьбою

І в чому ж це проявляється?

ура-патріотизм ніколи не вважався чимось правильним.

доповнено: всмислі акцент на російськості у заголовку — провокація, що базується на цьому.

А де ви побачили провокацію? І відколи правда вважається провокацією? Він з росії? Так. Про його позицію теж написано в тексті. А висновки кожен сам зробить. Не потрібно пересмикувати, в топіку подано факт без забарвлення і оцінок. Якщо комусь здається, що краще інформацію замовчувати, то ми так не вважаємо і робити не будемо.

так в заголовку і побачив. В межах новини про продовження розробки наголошувати на громадянстві, окремо акцентувати увагу на громадянстві.
При тому що глуховський явно послідовно тут на нашому боці — а все одно є ті, хто «донесуть правду» — в заголовок винесуть клікбейт, про громадянську позицію напишуть одним реченням поряд з А ЯК ВИ ВВАЖАЄТЕ ПІД ЧАС ВІЙНИ???

«правда вважається провокацією»
ну, знаєте, коли на заходах, присвячених голокосту, хтось почне свою промову зі слів «коли євреї спалювали тіла в’язнів...» то це буде провокацією незважаючи на те, що в зондеркомандах були представники цього народу і формально сказане є правдою.

Якщо ви вважаєте факт в заголовку клікбейтом, будь ласка. Ваше право. Факт завжди залишається фактом, змінюється тільки відношення до нього, яке у кожного є персональним. І ні, це не новина про продовження розробки. Глуховський і 4А Games повідомили про співпрацю, ось про це і йдеться. Про продовження розробки гри є новини на сайті, і не одна. Насправді в моєму коментарі немає сенсу. Якби я додав слово «опозиційний» в заголовок, прийшли б інші люди і звинуватили в тому, що ми виправдовуємо співпрацю з Глуховським. Тож я вкотре мушу пояснювати, що у кожного персональне бачення — але подача фактів ніколи не є провокацією, навіть якщо вона вам такою здається. А питання опціональні і їх бачать лише ті, хто до них дочитає.

Якби я додав слово «опозиційний» в заголовок...

а якби не додавали нічого, то... хмммм, невже так можна?

про персональне бачення абсолютно погоджуюсь. Я вважаю клікбейтом, ви не вважаєте.
При цьому наш діалог продовжується під коментом, автор якого цілком можливо мав на увазі узагалі не те, про що кажу я.

Можна звісно. Але тоді прийде хтось третій і скаже, що ми замовчуємо факти. Саме так це і працює з мого багаторічного досвіду. Завжди комусь не сподобаються подані факти, і це буде клікбейт/замовчування/недостатня чіткість/де позиція — варіантів багато. Тож так, ви можете сприймати це як завгодно.

Сподівався що вони залишать це в минулому, це огидно

Максимально пофігу. В першу частину тільки років 10 тому грав, не сильно зайшла

А мені подобалися завжди, проходив давно, Exodus ще не релізі. І вже тоді було некомфортно грати за росіянина, от не знаю, як субʼєктивно буду ставитися до нової частини.

Мені усі серії зайшли, направду, найбільше перша, і Ексодус теж на релізі пройшов. Але якщо вони знову потягнуть гравця у московське метро, то це буде сумно і максимально неприємно. Навіть ситуація, коли ми будемо боротися, умовно, проти комуністів, рейху і т.д. навряд виправить ситуацію.

Підписатись на коментарі