Співзасновник BioWare розповів, що одна з ігор компанії провалилася через «абсолютно ідіотську пораду» від Microsoft

Грег Зещук був одним із засновників BioWare разом з Реєм Музикою. Нещодавно він поділився різними цікавими фактами з історії студії. Один з них стосується релізу Jade Empire. За словами колишнього керівника, проєкт провалився через Microsoft. Гра початково була консольним ексклюзивом Xbox, і корпорація дала BioWare «абсолютно ідіотську пораду» щодо релізу.

Зещук став гостем в останньому випуску подкасту My Perfect Console. Співзасновник студії описав Jade Empire як «проєкт мрії» для нього та Музики. Це також була перша оригінальна гра BioWare за власною франшизою. Звідси й важливість релізу для компанії.

Початково Jade Empire вийшла на першій Xbox у квітні 2005 році як ексклюзив. А вже в листопаді на ринку зʼявилася консоль наступного покоління — Xbox 360.

«Microsoft казала: «Ні-ні, ви повинні випустити її зараз, наприкінці циклу [консолей], тому що це чудовий час. Це була найгірша порада, абсолютно ідіотська порада з їхнього боку, найдурніша порада у світі», — розповів Зещук.

Екскерівник вважає, що Bioware дарма послухалася Microsoft і не стала перечити. Варто було доопрацювати Jade Empire і випустити її одразу на Xbox 360, коли консоль надійшла в продаж. На думку Зещука, у цьому випадку компанія б отримала ще одну франшизу на рівні з Dragon Age та Mass Effect.

«Ми могли б покращити [Jade Empire], ми могли б доповнити її. Ми могли б сказати „ні“. Я просто думаю, що це був би набагато успішніший продукт на початку циклу, ніж наприкінці», — підсумував Зещук.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, як ексдиректор Activision Blizzard Боббі Котік назвав Microsoft «некреативною компанією». Він радив гендиректору корпорації Сатьї Наделлі піти з ігрового бізнесу.

А ви грали у Jade Empire, спільното? Яку з ігор BioWare загалом вважаєте найкращою? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Проходив кілька разів, гра хороша як на мене. Навіть не думав що вона провалилась і дивувала відсутність продовження.

Ну на справді, якби гра була дійсно хороша, то це не завадило б їй стати успішною.
Багато гарних ігор виходили саме під кінець життя консолей того чи іншого покоління: God of war 1/2, TLOU, декілька частино GTA в т.д.

хехе, якими ж злючими виродками Майкрософт були в ті часи.
всюди де могли встромляли палки в колеса

та наче не такі вже шкідники.
те що вони робили тоді — це було реально зло.
я не впевнений чим вони керувались — вони настільки були обісрані будь якої конкуренції, будь де, чи що там в них могло бути.

за останні декілька років я не можу пригадати що вони такого поганого зробили. хоча після повномасштабки я не думаю що слідкував за подібними речами.

а зараз вони скуповують студії і закривають їх або просто зливають

Підписатись на коментарі