Провідний дизайнер квестів The Witcher 3 заявив, що «ненавидить» деякі аспекти гри

Матеуш Томашкевич обіймав посаду Lead Quest Designer під час роботи над The Witcher 3: Wild Hunt і був директором з квестів Cyberpunk 2077. Нещодавно він зізнався, що «дійсно ненавидить» деякі аспекти «Відьмака 3». Йому дуже не подобається, як вони були зроблені. Проте конкретизувати фахівець відмовився.

Томашкевич дав інтервʼю виданню GamesRadar+. Розмова торкнулася The Witcher 3, і тоді розробник зізнався, що не вважає гру ідеальною. Він ненавидить деякі аспекти проєкту. Якби була можливість повернутися в часі й виправити ці недоліки, Томашкевич обовʼязково нею б скористався.

«У The Witcher 3 все ще є речі, які я ненавиджу в тому, як ми це зробили. Я дійсно ненавиджу те, як ми це зробили, і я б із задоволенням помандрував у часі й виправив це», — розповів фахівець.

Томашкевич вирішив не уточнювати, що саме він мав на увазі. Однак, за словами розробника, ці помилки були враховані під час роботи над наступними проєктами.

Читайте також

Нагадаємо, зараз Матеуш Томашкевич обіймає посаду творчого директора в Rebel Wolves. Студія працює над екшен-RPG The Blood of Dawnwalker. Події гри розгортаються в Карпатах, і вона частково натхненна українською культурою. Деякі фанати вже встигли охрестити проєкт справжнім четвертим «Відьмаком».

Як гадаєте, про які саме аспекти The Witcher 3 говорив Томашкевич? І що конкретно вам не подобається у легендарній грі? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну половина квестів на Скеліге взагалі ведуть в нікуди, тобто там є затравка на чейн квестів, але вони обриваються. А по механікам, інпут лаг є, але так як гра планувалась і для консолей, то це норм явище, поламані двері мем.

как многие написали, боевка это ппц
по факту игра это такая визуальная новелла )

Такої характеристики я ще не чув)

как многие написали, боевка это ппц

В фифе тоже боёвка ппц. И сюжет слабый

Економіка в грі погана, тисячі мечів і обладунків які лутаються і продаються створюють тотальну дефляцію для гравця. Замість бідного відьмака який просить дати йому лишнів 10 крон ми граємо за магнати який витрачає десятки тисяч на те щоб допомгти рандомному енчантеру з ковіра

У порівнянні з KCD2 — просто чудова

Боївка і прокачка персонажа. Боївка — це просто максимально одноманітне заклікування. Дерево скілів — мега ліниве «+1%» до якоїсь фігні.

Не розумію гейту боївки й досі, супер плавна, інструментів і стилів вистачає, видовищна. Хіба що перекачатися легко, і тоді стає вже нудно

Ну я будучи 5 рівнем вбивав без проблем грифона 20+ рівня з черепком просто вганяючи його в станлок і б’ючи хвилин 10. Голема під Каер Морхеном бив хвилин 20. Боївка аркадна імхо, не те щоб вона погана, але 3 гуля на початку гри є більшою небезпекою чим фінальний бос

Тут звісно, такі опції були, сам так робив) Хоча і не вважаю це прямо проблемою.

Вона дуже одноманітна і нудна. Гра неймовірно довга і при цьому все зводиться до заклікування ЛКМ. Нуль глибини. Коли вкачав абілку Геральта, яка дозволяє йому просто крутитись і різати всіх навколо — навіть клікати не треба, просто затискаєш ЛКМ і сидиш пускаєш слину. І це на найвищій складності.
Доволі іронічно, що зазвичай хейтять боївку в першому відьмаку, хоча там вона більш глибока, тобі треба перемикати стилі і натискати мишку хоча би вчасно, щоб робити комбо.

у вас знайдуться приклади де боївка краще? не стверджую і тим паче не наполягаю на тому що в відьмаку 3 супер гарна боївка.

але так щоб одноманітна і нудна — ну хз. стилів в грі дійсно багато, проблема хіба що в балансі.
бо я проходив гру на останньому харді — і не скажу що мав великі проблеми з проходженням. але це все через можливий абьюз, який ніяким чином не карається. що наводить мене на міркування проблем в балансі гри.

навіть на харді в мене не було необхідності користатися більше ніж декілька кнопок, але це тому що я не був вимушений це робити, примари хіба змушували жати іншу кнопку.
але таких ігор купа.

наприклад я скажу, що в відьмаку 3 боївка краще якихось соулсів, хоча я пройшов усі і я є поціновувачем всіх перелічених ігор.

Елден Рінг, більшість соулзів, KCD 1 і 2, Outward, Dark Messiah of Might and Magic. Той же відьмак 1, як я писав вище, має глибшу бойову систему завдяки стилям бою та комбо. Це те що прям одразу згадав без гугління =)
Не уявляю як можна вважати боївку відьмака краще соулзів. Особливо елден рінг, де є різні мувсети зброї, є різні типи атак, парирування, вепон арти. Для мене боївка відьмака на одному рівні з боївкою скайриму — ти просто клікаєш ЛКМ. Ладно, в відьмаку ще є перекат. Це все.

Dark Messiah of Might and Magic

тут складно не погодитись, хоча б механіка копняка чого варта.

Елден Рінг, більшість соулзів

а не розкриєте вашу думку, чому це воно краще?

бо я в минулому році поки проходив длс Елдена, десь під 200 годин набігав, і поки мені подобається сама гра, глибини механіки там не було і нема.

ви ж не хочете сказати що там нема заклікування? та все на цьому і побудовано. ви знаходите дрин що гасить сильніш за все і відповідає вашим очікуванням в його використанні — все. купа різної магії скажете ви — так більшість не дієва, як і зброї.

я накачав собі 200 лвл і пробував експериментувати в різних напрямках — рікардівський дрин завдяки хілу за вбивство і скілу що зносить купу хп, та стагерить — одна з небагатьох речей що мали сенс в користуванні, бо гарний як в пвп так і в пве.

далі була катана на інтовика, що скілом також зносила купу хп, але її головний плюс був в в швидкості каста і закінчення анімації каста.

це з тих речей які непогано себе проявили і в пвп і в пве.

далі був спел дракона, що наносив здається тричі дамаг і давав солідний стагер — забув їм’я дракона. мінус скіла був в тому що в пвп не проти нуба воно легко евейдилось, окрім першого хіта який майже моментальний і не зрозуміло по анімації що взагалі коїться — за час двох наступних ударів до мене підкрадались позаду і ставили раком. тому скіл такий же небезпечний як і корисний, хоча скинути когось з обриву першим ударом частіше працювало аніж ні.

ну і дрин малікета — приємна річ в пвп, хоча в цілому непогана і в пве, туди ж і його спел, хоча спел скоріш для пве на мій погляд.

вірун з силою — най оптимальніший білд для купи різної і не однакової зброї зі своїми унікальними механіками, але він такий єдиний, якщо я правильно пам’ятаю.

це не те щоби все що вартувало уваги, але на справді там не так і багато всього що би дійсно вартувало уваги.

так от — це все я вів до того, що я особисто не дивлюсь на різні можливі механіки гри — а лише на ті, які доступні нам в момент сесії.

тобто чому копняк в Месії це топ — він при вас завжди і дає багато динаміки в геймплеї.

чому елден рінг з його боївкою я вважаю за менш динамічний ніж в тому ж відьмаку 3 — тому що в елдден рінгу в мене є лише декілька скілів (не спелів, але як я казав більшість спелів там безпонтова) і зброї що я можу на собі тягти без штрафів.

в той час як у возьмаку 3, для прикладу, в мене є всі знаки для використання.
чому для вас перемикання на стилі в першому відьмаку це помітно краще ніж в 3 — я не думаю що розумію.
тобто було на 3 кнопки більше — але це не динаміка. ви скажете що там була механіка вистрибування з оточення — була, це була приємна механіка, але через навколишнє оточення не завжди була змога цим скористатись.

KCD 1 і 2

а тут приклад наведете? бо в мене згоріла срака від боївки першої частини, хоча гру в цілому поганою не вважаю. не розумію чому вам здається що там боївка краще ніж в тому ж 3 відьмаку.

Ну так ви самі відповіли на своє питання.

так от — це все я вів до того, що я особисто не дивлюсь на різні можливі механіки гри — а лише на ті, які доступні нам в момент сесії.

— в цьому і суть)
Ви ОСОБИСТО ігнорите всі механіки гри і потім кажете, що боївка не цікава.

В елдені купа різної зброї з різними мувсетами, є звичайна атака, силова, заряджена, зі стрибка, з присяду, з перекату, є вепонарти, які можна переставляти з одної зброї на іншу, доповнювати спелами. Є блок, парирування, перекати, деякі атаки можна перестрибувати. Кожен тип зброї відчувається по різному і підходить під різні ситуації. Різні вороги мають різні резісти і вразливості. Бій в легкій броні і у важкій — це дуже різні речі. Не дарма по елдену є тисячі челендж ранів з абсолютно різними умовами. Тут глибини в десять раз більше за тупе заклікування у відьмаку. Так, в елдені можна просто заклікувати теж, але це вже вибір гравця. У відьмаку ж вибору немає, можна ЛИШЕ заклікувати ЛИШЕ мечем, який не відрізняється від всіх інших, тільки циферками в інтерфейсі. І броня ніяк не впливає на бій. Геральт все одно стрибає однаково, махає однаково. Боївка дуже примітивна.
Якшо і тепер не зрозуміло в чому суть — я хз як ще пояснити =)

Щодо ккд 1 — там боївка майже така сама як в 2, просто в 2 її прокачали і зробили приємнішою. Але механічно вона така ж — є парирування, блок, атаки з різних напрямків і комбо. Суть та сама

Ви ОСОБИСТО ігнорите всі механіки гри і потім кажете, що боївка не цікава.

ага, вас зрозумів.
а скільки у вас годин в нього награно?

Так, в елдені можна просто заклікувати теж, але це вже вибір гравця

а як ви ще граєте в цю гру, якщо не заклікуєте?)

Але механічно вона така ж — є парирування, блок, атаки з різних напрямків і комбо

так а глибина механіки в чому полягає?

В елден 526 годин. Всі досягнення, багато проходжень абсолютно різними білдами.

І я не заклікую, я використовую все що мені пропонує гра — всі види атак, розхідники. Пробую різні підходи до різних ворогів. І так, абсолютно всі ці білди з різною зброєю чудово граються і мають свої плюси та мінуси, але при цьому відчуваються зовсім по різному.

Глибина механіки KCD полягає в тому, що тобі пропонують різні види атак, різні типи зброї які відчуваються по різному, в тому числі і дальнобійна зброя, комбо, парирування, клінч, можливість змінювати напрям атаки прям в момент удару, щоб обманути ворога. Знову ж, заклікувати можна, але навіщо, якщо є така цікава бойова система, яка не обмежує тебе лише заклікуванням, а навпаки спонукає до використання всіх можливих механік?

в тому числі і дальнобійна зброя

є арбалет у відьмака (ну гаразд, він говнячий, хоча механічно то в грі))))), і бімби у вигляді розхідників — бімби робочі.

комбо

це яке? коли я у возьмаку жму 4 кліка лівою кнопкою — я роблю комбо.

можливість змінювати напрям атаки прям в момент удару

це якісь 2-3 дрина на всю гру? здається списи так можуть

яка не обмежує тебе лише заклікуванням, а навпаки спонукає до використання всіх можливих механік?

окрім зміни напряму — все те ж саме є у возьмаку.

коротше, ви сильно применшуєте заслуги возьмака і сильно перебільшуєте заслуги Елден Рінга.
челеджни в елден рінгу — ну таке, челенджи можна робити і у возьмаку, наявність челенжів каже лише за поїхавшість гравців, а не за неможливість займатися тією ж самою маячнею будь де.

Ще один лайк за кількість годин в Елдені. А я думав, що мої 145 годин в грі — це багато)

Це нормально, що вам подобається боївка відьмака. Але не варто особисті вподобання підносити як об’єктивну реальність. В порівнянні з елден рінгом вона навіть близько не стоїть. Це ніби 2 різні категорії.
Я не бачу сенс продовжувати це обговорення, бо я вже вкотре перераховую глибину і різноманітність механік, а ви це ігноруєте, бо вам подобається відьмак. Знову ж, я не проти, що подобається, мені як гра він теж подобається. Але боївка ультра пласка і однокнопкова. Моя дівчина любить боївку відьмака, бо їй важко грати в складні ігри де треба реакція, а тут вона може просто заклікувати лкм і їй саме це і в кайф — не треба напрягатись.

я ж не забороняю вам любити Елден Рінг)
я вам навіть свій скрін скинув, що в принципі доводить що я і сам його люблю.

я просто намагався вам продемонструвати, що грубо 70% бойового контенту що є в ньому — це просто пил в очі, бо цим майже ніхто не користується, бо воно проявляє себе сильно гірше ніж останні 30%.

чим і намагався перекреслити «неймовірну глибину» присутніх механік.

ну а раз дискусія не йде — на продовженні не наполягаю.

Я би сказав, що боївка відьмака це як раз таки 30% від того, що є в елдені) Хто чим користується — то вже інше. Я так само у відьмаку користувався лише лівою кнопкою миші і за вашою логікою можна сказати, що якщо я не використовю 90% можливостей боївки відьмака — це взагалі просто клікер. Однокнопковий клікер. І навіть за цією ж логікою виходить, шо в елдені все одно більш глибока боївка, бо там я умовно натискав не тільки лкм, а ше й пкм а іноді навіть бив зі стрибка.

ага) як я назвав Елден Рінг клікером — так то вже моя проблема, бо можна ж грати і так і сяк) як ви — так то все відьмак винен)

тепер і мені не хочеться продовжувати цю розмову.

Я ніби зі стіною говорю)
Ваш поінт був в тому, шо ви в елдені нічого не використовували і тому це клікер.
Мій поінт в тому, що в відьмаку немає нічого, він не пропонує ніяких механік, окрім клікання.

Тобто в елдені механік бою в рази більше, просто якшо сісти і виписати в стовбчик що пропонує елден і що відьмак — то буде наглядно видно, чому боївка в елдені набагато глибша і багатша ігромеханічно, ніж у відьмаку. При чому більшість з цих механік я вже двічі написав вище.

Все. Це все що я намагався донести. Об’єктивно, просто порівнявши кількість механік. Без упередженості і «подобається/не подобається». Сухі факти

хахаха)
це я ніби зі стіною говорю.

я кажу що речі що ви описуєте — абсолютно безпонтові і не заслуговують уваги.

ображайтесь, чи ні — я ваше міні простирадло не читав, бо діалогу нема.

Лайк за кількість годин в Елдені!

Не можу просто побороти бажання обшукати кожен куток мапи і знайте все, що можна знайти)

У мене те саме) Хоча я ще кілька довгих квестів провалив, тому на нг+ намагаюся ще й їх пройти

Безтолкові квести в додаткових кампаніях на кшталт конкурсів на весіллі.

Ого, неочікувано. А мені розмаїття цих квестів якраз найсильніше й сподобалося)

Навпаки всі з ким я спілкувався вважають квести по типу тих, що на весіллі найкращим в грі, особливо вуха осла чи поросята. Це навпаки показує, що світ живе поза світу відьмаків та королів, що прості люди теж мають традиції і хоч навколо війна і в лісах монстри, селяни все одно знаходять місце для веселощів

Підписатись на коментарі