«Ваш білд вбиває все навколо». Творець Diablo розкритикував сучасні екшен-RPG, які наслідують гру Blizzard

Девід Бревік був серед засновників Blizzard і обіймав ключові посади при створенні перших двох частин Diablo. Він був провідним програмістом та дизайнером. Нещодавно фахівець розкритикував сучасні екшен-RPG, які наслідують легендарну серію. За його словами, у цих проєктах немає відчуття складності та боротьби, характерні для Diablo.

«Я думаю, що ARPG в цілому почали схилятися до цього: вбивати натовпи ворогів звідусіль надзвичайно швидко. Ваш білд вбиває все довкола, щоб отримати більше здобичі, підвищити рівень, а екран [тим часом] завалений речами, які вас не цікавлять», — заявив Бревік в інтервʼю Videogamer.

На думку фахівця, Diablo II створювала більше «реалістичний і персональний» досвід. Цього вдавалося досягти завдяки обмеженням у кількості ворогів та можливостям, які отримували користувачі для знищення противників.

«Я вважаю, що темп у Diablo 2 чудовий. Це одна з причин, чому її досі грають. Я просто не вважаю миттєве вбивство всього, що є на екрані, викошування всього підряд дуже привабливим. Я просто не відчуваю, що це крутий досвід. Я вважаю, що це якось безглуздо», — додав Бревік.

Він розкритикував сучасні екшен-RPG, як от останні дві частини Diablo та Path of Exile. На думку фахівця, ці проєкти мотивують користувачів якомога швидше прокачатися, щоб досягти фінального контенту. Бревік вважає, що в проєктах жанру справжнє задоволення дарує подорож, а не досягнення фіналу.

«Коли ви скорочуєте цю подорож і робите її смішною, ви здешевлюєте весь досвід», — підсумував Бревік.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, як Кріс Калейкі, колишній Lead Designer у Blizzard, спрогнозував ріст популярності АА-ігор. На його думку, доля таких проєктів стане більшою на фоні здорожчання розробки ААА.

Спільното, а ви граєте в екшен-RPG на кшталт Diablo? Чи подобаються вам якісь з сучасних ігор в жанрі? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Розгорну трохи думку, вчора було якось лінь

Diablo II відрізняється від сучасних ARPG, в яких я награв чимало, зараз поділюся своєю нафіг нікому не потрібною думкою

Так ось, у Д2 немає:
— Лагідного порогу входу. У сучасних іграх не прийнято відразу дрючити новачка (ну крім соулз лайк), в діабло 2 тобі одразу складно. Причому, останнім часом стало краще, бо десь пару років тому було прям дуже складно вже на першій локації.
— Нормального темпу проходження. Screen-wide mob clear є у лічених білдах, багато білдів взагалі по одній цілі працюють, коротше нагібать сильно може не вийти
— Якогось внятного ендгейму, наче є зачистка локацій з кампанії, досить одноманітне, немає десятка варіантів, як у тому ж Path of Exile
— Балансу. Не всі класи однакові, не всі білди однакові, не всі скіли працюють

Плюси:
— Можна грати офлайн. Досить вагомий плюс, можна пограти після переплиття Тиси.
— З офлайн грою доступні моди та редактори персонажа. Враховуючи, что гра древня у всьому, окрім візуалу (у Resurrected графіку оновили), моди можуть бути корисні. Редактори теж користні, щоб не пробігати в сотий раз остоп***івшу кампанію. Є безкінечний респек в оффлайн грі, можна спробувати різні білди.
— Прокачка дійсно відчувається.
— Можна грати самому без гайдів. Це не Path Of Exile, де треба університет закінчувати, щоб розібратися в усіх механіках. Тут білди доволі очевидні, прокачка за рахунок нарощування статів, білдів з синергією або альтерацією скілів дуже мало, і вони такі собі
— Працюючий білд можна зібрати самому без торговлі, і фармити гріндити весь контент. Майже нема такого, що білд працює тільки за наявності супеунікальних речей.
— Немає ***нутого рандома, коли тебе в 99% не вбивають, але у 1% випадків тобі може прилетіти щось, і ти помреш, і сам не зрозумієш, чому. Тут, якщо ти танк, то ти танк.

Короче, норм варіант зануритися у атмосферу ігр 2000-х, подивитися, як тоді люди грали, понастольгувати, якщо ти старпер, як я, пограти на релаксі, якщо твої рефлекси вже не ті, що раніше.

Diablo II дійсно відрізняється по темпу від сучасних ігор. Але хз, чи це краще. Якраз зараз граю у нього. До ендгейму я ще не добіг, але прокачка на початку гри — це капець повний, в порівнянні з сучасними аналогами.

Може, його контингент розділився на швидкі aRPG (Ravenswatch), 3D RPG та tbRPG (Darkest Dungeon, Caves of Qud). І посередині нікого не лишилося.

когда вышел D2 resurrected (который чисто косметически отличается от оригинала) я как раз пробежал первый акт за воина и это был ппц какой душный опыт даже на фоне того же D3

поэтому старые пердуны могут себе бурчать и дальше о том, как раньше трава была зеленее...

Как старый пердун, ответственно заявляю, что вторая дьябла — душная и скучная. Я лучше ещё раз первую или третью пройду

Цікавіше за онлайн Д2 ще не грав в жодну АРПГ, грав в д2 на її виході а потім в онлайн на Алькарі з 2002, в ній все є, соло гра з метою знайти щось дуже рідкістне(холі грааль фадінг), кооперативна прокачка та битва з убер босами, пвп месилово. Кожен клас має мінімум 5 білдів. Багато яких механік потім блізи використали в ВоВ, той же Розбійник з комбо поінтами це розвинена ідея від Асасіни з Д2, Воїн з своїми криками та ударами — вихр та клів — це перевтілення Варвара, всі аури паладіна в ВоВ це аури паладина з Д2. Друіди перевертні появилися у блізов саме в Д2 а потім перейшли в Варкрафт.
Те що тобі було нудно я можу пояснити двома здогадками, або ти грав тоді коли в Д2 вже не грали в онлайні бо вийшов Л2 або ти просто пройшов сюжетку і вирішив що в грі більше нічого немає і вийшов, в цілому ти пропустив головний контент.

Интересно, а он забыл коровий уровень в D2? Или десятки босс ранов в попытках выбить очередную хрень? Во второй диабле мобы выносятся тысячами, ничем особо там ситуация не отличается.

Очередную хрень — це ти про річь яку люди вибивають по 100 годин, так і запишем, річь що міняе баланс з голови до ніг для когось просто хрень.

Да вообще всё равно что она там меняет. Речь идёт про убийство всего и вся на экране.

Ваш білд вбиває все довкола, щоб отримати більше здобичі, підвищити рівень, а екран [тим часом] завалений речами, які вас не цікавлять

Вот об этом. И это как раз таки идеальное описание диабло 2.

Цей ревізіонізм д2 як недосяжного шедевру... Це була дестіні 2 свого часу, гра від якої закочували очі і яку томно жували, коли не було дисків з іншими іграми чи коли ніщо не йшло.

Я граю в Діабло 4 доволі багато... І як раз про «дойти до фіналу» — тут геть не лягає )) це гра, в якій можна задротити суткам і фіналу не буде. Це дуже рутинна гра. І якщо ця рутина не заходить — гра не сподобається. А якщо заходить — буде грати сотні годин. Це як раз про процес, а не фінал. Інше питання, якщо цей процес не подобається:) Але я точно згоден з тим, що по суті на ринку зараз лише 2 внятні конкуренти — Diablo 4 та POE2. Решта намагаються в ці ігри, але... ну таке... Треба щось нове :) Може дійсно повільніше, може хардкорніше... може... нове :)

Окей, пан Девід, не пам’ятаю, що там було в часи CRT моніторів у д2, тому залізу на твітч і що ж бачу: як кажуть наші закордонні колеги «zoom-zoom» — швидкий процес з анігіляції монстрів. Пан Девід грав у свою гру?

Хоче повільного геймплею? Нема питань. Бере будь-який не мета-білд в пое2, або д4 і нудний, складний та повільний процес забезпечений. Але людям подобається швидкий темп, подобається косити натовпи ворогів. Зробити цікавим те, що йому хочеться набагато важче.

Чутки, що GGG ненавидять zoom-zoom темп першої ходили давно, ось вийшов сіквел, де повільне пересування і мув-абілки прибрані. Ти проходиш перший акт, другий, третій і постає питання «чим думали розробники?» Велетенські душні карти, із засміченим рельєфом. Ніхто не хоче бігати їх по пів-години, а то і більше, тому чоботи без швидкості бігу +25%, а краще +35% вважаються непотребом. Ну не потрібен нікому цей, через дупу зроблений, повільний геймплей!
Три по два акти пройшли, відкривається атлас і гра ставить питання ребром «або ти підриваєш екран за секунду, або підривають тебе», нагадаю, що на мапу лише одна спроба (босам додали порталів, через два місяця ниття).

Чи згадати сервісну модель пое і д4, де всіх задовбує проходити кожний сезон/лігу кампанію (ок, д4 викреслюємо).

Так пан Девід грав, чи тільки стріми дивився?

p.s. за що poe 2 заслуговує похвалу, так це за популяризацію серед тисяч слоупоків wasd-схеми керування

TL;DR — розробники екшен-рпг не вміють балансувати ні швидкий, ні тим паче повільний геймплей

Підписатись на коментарі