Історія першої гри або Як ми заробили $410 на своїй грі у Steam без витрат на маркетинг
Привіт усім! Хочу поділитися нашим досвідом запуску нашої першої гри. Це не історія успіху, наповнена секретами чи трюками, а чесне відображення того, що спрацювало, що — ні, і уроків, які ми засвоїли.
Сімейна розробка
Ми — невелика команда: я займався програмуванням, менеджментом і публікацією, а моя дівчина — артом, візуалом та соціальними мережами. Наша гра, Hidden Winter Things, — це затишна гра на пошук предметів з двома зимовими сценами, ~330 об’єктами для пошуку та ігровим часом близько 50 хвилин (середній час гри у Steam — 49 хвилин).
Ідеї щодо ціноутворення:
Я витратив багато часу на аналіз аналогічних ігор у жанрі прихованих об’єктів. Я порівнював конкурентів, звертаючи увагу на їх якість, кількість об’єктів і ціни. Мій підхід полягав у розрахунку коефіцієнта «ціна за об’єкт». На основі цих приблизних розрахунків я визначив ідеальну ціну приблизно у $1.70. Проте через заздалегідь встановлені шаблони цін Steam — і через мою неможливість безпосередньо налаштувати ціни в доларах — ми встановили ціну $1.99. Регіональна ціна визначилась автоматично — 49 грн.
Маркетинг без бюджету: метод проб і помилок
Не маючи жодного маркетингового бюджету, нам довелося покладатися на власні зусилля та сподіватися на краще:
- Звернення до блогерів: Оскільки гра нішова, ми шукали невеликих блогерів у цій ніші (затишні ігри), а також блогерів, які оглядали подібні ігри. Ми звернулися до близько 30 творців на YouTube та TikTok, аудиторія яких коливалася від 50 до 1,000 осіб — а іноді й до десятків тисяч. Ми відправляли їм ключі разом з деталями про нашу гру. Також ми проводили розіграші для їх підписників. Зрештою, ця співпраця не принесла суттєвих результатів; отримали декілька відповідей, більшість листів залишилися без відповіді. Навіть відповіді не завершувалися створенням відео. Можливо, наша гра занадто проста, і справді важко створити контент, або ми неправильно визначили цільових блогерів.
- Використовуючи Keymailer для контакту з блогерами, ми отримали 10 запитів на ключі, що призвело до 2 відео (загалом близько 70 переглядів) та 2 стрімів на Twitch (разом 5 глядачів). Але ми дуже вдячні цим блогерам.
- За допомогою Woovit у нас взагалі не було успіху — ми зареєстрували компанію, але платформа закрилася протягом 5 днів. Жаль. :(
- Колаборації: Я також звертався до інших розробників та видавців подібних ігор з ідеєю об’єднати наші ігри на Steam, але відповіді не отримав.
- Запити після релізу: Після випуску гри я отримав численні запити на ключі від блогерів, стримерів та кураторів Steam на свою електронну пошту. Я відправив ключі всім, хто просив. За кількістю стрімів сказати важко, але після відправлення ключів відео так і не з’явилося :(.
- Куратори Steam: Серед кураторів Steam, які писали на пошту, деякі залишили огляди. Складно сказати, скільки саме, тому що Steam дає змогу зручно пропонувати гру кураторам 1 кліком. В підсумку 16 кураторів написали огляди. Серед них — куратори з різною кількістю підписників: від 15 осіб до понад 18 тис. Дуже вдячний за огляди, і я радий, що вони всі були позитивними.
- Інші пропозиції та експерименти: Я отримував пропозиції купити ключі оптом ($30 за 1,000 ключів), але відмовився від них, щоб гра потрапила до справді зацікавлених гравців, а не продавалася на сайтах з випадковими ключами.
- Також на пошту прийшла пропозиція провести безкоштовний розіграш гри; ця ідея мені сподобалася, і ми розіграли 30 ключів, що збільшило трафік на нашій сторінці Steam на кілька сотень відвідувань на день під час періоду розіграшу.
- Пости на Reddit та StreamDB: Кілька постів на Reddit принесли нам 57 відвідувань сторінки, 5 доданих до списку бажань і 1 покупку. Крім того, через StreamDB ми отримали 4 доданих до списку бажань і 1 продаж.
Цифри:
Результати першого місяця:
- Загальний продаж: 231 копія
- 40 активацій ключів (24 ключі відправлено для преси та 16 ключів через розіграші)
- Додано до списку бажань: 417
- Рівень повернень: 4 повернення коштів
- $345 валового доходу
Загальні результати:
- Загальний продаж: 278 копій
- Додано до списку бажань: 517
- Рівень повернень: 3.2% (9 повернень)
- $410 валового доходу (Не впевнений, чи можу назвати суму, що отрималася на руки, щоб не порушувати правила Steam, але це приблизно 60% від валового доходу)
Кращі регіони за обсягом продажів:
- Сполучені Штати
- Німеччина
- Україна (дякуємо, друзі та родина!)
Інформація про трафік:
448 818 показів та 51 796 відвідувань сторінки на Steam.
Алгоритм Steam надавав нам пріоритет протягом
Графік продаж (наприкінці спайк —
Загальна кількість відвідувань. Спайк — це реліз гри (також наш реліз збігся з зимовим розпродажем)
Що ми засвоїли:
✅ Органічний трафік на Steam має значення: алгоритм непогано просуває гру, але обов`язково треба отримати 10 оглядів.
✅ Стратегія ціноутворення: за $1.99 гра здавалася доступною. Ніхто не скаржився на ціну, а багато хто навпаки відмічав це плюсом — це була перемога для нас. До того ж, це перша гра, і аудиторія фанатів важливіша за гроші.
✅ Читання позитивних відгуків у Стімі від випадкових людей дуже мотивує
❌ Перешкоди у співпраці: більшість інфлюенсерів ігнорували нас. Можливо, наше повідомлення було не зовсім влучним або гра була занадто нішовою. Також звернення до інших розробників не дало ніякої впливу, бо не було ні 1 відповіді.
Висновок
Ця розробка не була про те, щоб стати багатими. Вона була про створення чогось разом, вивченням особливостям роботи з Steam.
Дякуємо — гравцям, кураторам і всім хто нас підтримувавt. Якщо ви хочете спробувати наше творіння — ось лінка Hidden Winter Things . Вона коротка, доступна за ціною та створена з турботою. (Зараз 31 грн, то дешевше за шаурму)))
17 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів