«Це здається перебором». Геймдизайнер S.T.A.L.K.E.R. 2 розповів, які проблеми бачить в духовних послідовниках Disco Elysium
Протягом двох років розвивалася драма навколо естонської студії ZA/UM. Після випуску Disco Elysium з компанії пішло багато людей через творчі та фінансові розбіжності. Вони заснували власні команди, і кожна з них планує випустити духовного спадкоємця успішної RPG. Єгор Остапенко, геймдизайнер GSC Game World, який працює над S.T.A.L.K.E.R. 2, висловився щодо цієї ситуації. Він вважає, що таких проєктів буде надто багато, і через це виникнуть проблеми.
Український розробник поділився власними думками у публікації на особистому акаунті в LinkedIn. Ми з дозволу Єгора переклали текст і виклали нижче.
«Поки з’являються новини про духовних спадкоємців Disco Elysium, я продовжую запитувати себе: чи справді нам потрібно стільки Elysium-подібних ігор?
Просто для того, щоб було зрозуміло, що ми маємо:
- Dark Math Games (XXX Nightshift, вірна жанру детективна RPG)
- Longdue Games (Hopetown, сюжетна рольова гра)
- Red Info Ltd (Corinthians, ?)
- Summer Eternal (?)
- І те, що залишилося від самої ZA/UM («справжня» Disco Elysium 2)
Як розробники оригінальної гри, вони мають всі права на продовження спадщини DE, але це все одно здається перебором. Не зрозумійте мене неправильно, я люблю Disco Elysium. Це одна з найоригінальніших і найкращих рольових ігор, в які я коли-небудь грав. Я насолоджувався кожним її шматочком. Художнє оформлення, музика, історія, персонажі, голос за кадром і акторська гра, реактивність і сама рольова система.
Це було схоже на дуже інтерактивну книгу, яка розслабляє й освіжає. В ній ви могли формувати головного героя так, як вам хотілося. Я пройшов її без жодних збережень і з радістю прийняв наслідки.
Чи хотів би я зіграти в продовження? Звісно, що так. Проте, навіть в ідеальному світі, де ZA/UM залишається такою, якою вона була, все одно було б складно будувати на тому, що вони вже зробили. Важко створювати сиквели, особливо для успішних ігор, оскільки їм вже бракує оригінальності та «вау-ефекту» оригіналу. Складно підтримувати інтелектуальну власність з початковим баченням та історією, яка може легко почати дрейфувати.
Наявна аудиторія вже матиме високі очікування, які не виправдаються з багатьох причин. І тепер у нас є 5 потенційних ігор, які спираються на успіх Disco Elysium, використовують схожі механіки та будуть конкурувати між собою на ринку. Замість 5 ігор, які не мають нічого спільного з DE, пропонують оригінальний досвід і створені для різних аудиторій.
Можу уявити, що легше знайти інвесторів і отримати фінансування, якщо пообіцяти випустити схожий продукт, який розійшовся мільйонними тиражами. Проте, з творчого погляду, коли робиш це після багатьох років створення майже однакових продуктів, відчуваєш себе дещо виснаженим.
Звісно, більшість цих проєктів, окрім XXX Nightshift, мало хто знає. Я також не очікую, що кожна зі згаданих вище студій мала однаковий вплив на процес розробки оригінальної гри. Отож, є можливість отримати цікаві ігри, оскільки вони можуть відійти від вихідного матеріалу настільки далеко, що стануть шедеврами самі по собі. Але існує також можливість, що деякі з них ніколи не побачать світ з багатьох причин. Сподіваємося, що цього не станеться, незалежно від того, наскільки успішними вони стануть у результаті".
Нагадаємо, раніше ми ділилися думками Єгора про The Lord of the Rings: Gollum. Він зміг отримати задоволення від проходження проєкту завдяки простоті ігроладу.
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів