Якому ігровому жанру приділяється найменше уваги в україномовному просторі, попри велику кількість контенту іншими мовами?

Привіт, спільното! На вашу суб’єктивну думку, якому ігровому жанру приділяється найменше уваги в україномовному просторі? Попри велику кількість контенту іншими мовами. Маю думку, що розробникам, які орієнтуються на український ринок (як один з декількох), ця інформація буде корисною.

Бо просування через блогерів та творців контенту може бути важливою складовою маркетингового плану. Тим паче за умови обмеженого бюджету. Нішеві ігри мають можливість отримати більше уваги через своє українське походження. Разом з тим це, звісно, не прибирає ризику розробки гри на невелику аудиторію. Саме тому вказав українських ринок, як лише додатковий.

Тож буду вдячний за ваші відповіді, а можливо навіть приклади.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

карткові ігри

Тут згоден, бо знаю лише аж один канал українською

Якщо дивитися на англомовний ютуб, то там всього більше. Чого на українському ютубу достатньо, мені здається, так це всього про найпопулярніші ігри.

Так і є. Проте автори в більшості кажуть, що немає попиту. Хоча не дуже розумію, як може бути попит на 20 відео про Браму Балдуру і не бути про ігри, які чудові, але їх в нас взагалі не оглядали.

Здається що є певна стигматизація мобільного ринку ігор у інфо-просторі.

— Комусь здається що у ці ігри тільки для дітей та пенсіонерів і що це якась невелика частина ринку. Коли насправді він вже переважає ринок консольних та ПК ігор разом узяті і продовжує зростати.
— Для інших це дурні таймкілери які намагаються витрусити усі гроші з юзерів.

Може, доречі, через це і продукти від Nintendo тільки зараз почали потроху зацікавлювати ширшу аудиторію у нас.

Хоча у певній мірі ці думки і правдиві, однак мобільні ігри активно розвиваються. Уже є чимало портів культових ігор на смартфони і навіть деяких нещодавних ААА релізів. І навпаки, уже не рідкість щоб успішні мобільні ігри портували на «дорослі» платформи.

Та і якісних мобільних ексклюзивів теж достатньо.

На мобільному ринку навіть можуть реанімувати або дуже популіризувати нішеві ПК/консольні жанри.
Гарний приклад Archero який не тільки зробив роуглайти популярниим та успішнимv на мобільному ринку. А, як мені здається, і спричинив нову хвилю популярності на інших платформах.

Тепер ось цікаво було б щоб теж саме сталось із метроідваніями. Бо поки навіть дуже гідні проєкти провалюються — свіжий приклад Prince of Persia: Lost Crown.

На мій погляд стигматизація цілком заслужена, через більшість ігор які мають різноманітні механіки які змушують гравців дивитись рекламу, або витрачати кошти(включаючи ситуації коли можна придбати предмет за 2500 а придбати валюти можна виключно на 2400 або 6000), тим паче такі ігри частіше попадаються на очі оскільки вони активно рекламуються.

Також, порівнювати ігри з play market та ігри nintendo і об’єднувати це все під «мобільний геймінг» дивно, оскільки ігри nintendo це вже зовсім інша річ, яб це розділяв на «мобільний геймінг» і «портативний» (під портативки я ставлю vr шоломи, портативні ігрові консолі steam deck/asus rog ally, switch)

Загалом я згоден що є гарні ігри, гарні порти на мобільні девайси, і навпаки (порт моб>пк) але це в більшості випадків виключення із правил, як правило наразі мобільні ігри з мого досвіду це > реклама, не хочеш бачити рекламу заплати, в середині гри заплати..

З приводу archero не впевнений, так це хіт, і якісна гра, однак перед нею вийшла dead cells, і через рік пізніше hades(які вже були в розробці)
Тому саме на мобільному ринку згоден, можливо цей жанр став популярнішим, на пк кожен рік/другий виходить досить популярний рогалик.

Загалом я думаю що стигматизації можливо позбутись але тільки при умові якщо про проблемні ігри які я описував вище в цілому не будуть згадувати в інфопросторі, і будуть говорити тільки про slay the spyre, Stardew Valley, balatro та інші.

Але тут виникає проблематика, на мобільному девайсі найчастіший юзкейс це зайти на 5-15 хвилин в гру, пограти/виключити

Плюсую, не вистачає україномовного ресурсу на кшталт Deconstructor of Fun, з аналітикою ринку мобільних ігор, новинами індустрії та подібним контентом.

Так, я таке бачу і читаю навіть в англомовному просторі, хоча граю мінімально на мобільному.Доволі цікава ніша, і має потенціал шалений, але важко зрозуміти як розвивати окремо з огляду на те що кращі ігри часто є і на інші платформи, які менш заангажовані.

не надо путать сюда Nintendo
японцы выпускают игры двух видов — нормальные под Switch и помойки, как и все, под телефоны

все хорошее, что есть под мобилки, это премиум порты с ПК, которые, как я понимаю, особой популярностью не пользуются.
сколько мы знаем супер успешных игр а-ля Balatro или Hallow Knight, которые изначально были сделаны под мобильную платформу, а потом были перенесены на консоли и ПК?

Відповім більше як стример. Кооперативні ігри, вони зручні для створення контенту. Не вистачає українських вікторин (усі російські, або незручні), де можна було б створювати пак зі своїми запитаннями, це просто відкрита ніша, гра буде завжди актуальною. Якщо ігри з продуманим сюжетом, то гарно заходять короткі ігри, які можна пройти за 1-3 дні, але з більш цікавим сюжетом, неочікуваними поворотами чи гумором. А для пропрацьованих ігор (ААА) хотілося б бачити гарні ігри з українською міфологією чи культурою, по типу відьмак чи сталкер, які були б екзотикою для закордонних гравців, а для українців натхненням і тим чим варто пишатись. Ігри побудовані на гуморі гарно працюють на ігровий контент, або з таким сюжетом, що хочеться рекомендувати іншим, пройти таку гру.
Для стримерів, які фактично рекламують ігри... на іграх з довгим проходженням важко утримувати стабільно аудиторію, з коротким сюжетом простіше. Або потрібні емоційні ігри, найпростіші в сенсі контенту ті які провокують на смішні ситуації в процесі гри.
Сподіваюсь буде корисно

Ви знаєте що в нас велика кількість JackBox вікторин мають дуже якісні фанатські локалізації? Можливо ця інформація буде корисною.

У джек бокс, насправді, грають тільки в 3тій здебільшого, бо решта не такі цікаві. І в нього не пограєш знову й знову, як в Lethal Company зараз, чи Among Us свого часу.
Що до локалізацій, це окрема велика подяка цим людям, які їх створюють.
Але першочергово ми підтримуємо українські ігри (якщо знаємо що вони українські)
Потім ігри які офіційно додають українську, і вже потім ігри які отримали фанатські локалізації (і то перевіряємо чи не мають ці ігри якоїсь проросійської позиції чи ще чогось, чого ми не підтримуємо)

Зрозумів, дуже круто сказано за підтримку

Такі ігри заставляють повертатись до них знову й знову, коли скучаєш за емоціями від гри, або коли розробники додають нові мапи чи функціонал який цікаво дослідити:

Dale & Dawson Stationery Supplies
Among Us (вже приїлася нажаль і має багато конкурентів зараз)
Fall Guys (нажаль теж приїлась, навть не знаю чи розвивають розробники цю гру)
Golf With Your Friends (хотілося б оновлень і більше мап)
Human Fall Flat (одна з найсмішніших ігор, кооп з 8 гравців, розробники не забивають на гру чим мотивують знову й знову скачувати і проходити нові мапи)
Party Animals
Phasmophobia
Project Winter
Project Zomboid
Witch It

ну і ще багато подібного
Але основні показники — спільне проводження часу (чим більше гравців тим краще), весела атмосфера яку провокує сама гра

Про жанр не знаю, а от взагалі платформі Nintendo якось занадто мало уваги. Хоча там просто легендарні ігри.

Декілька спільнот, пару подкастів, але поки так це мало. Проте питання росту попиту можливо і кількість контенту збільшить.

Підписатись на коментарі