«Я бачив людей, які в тилу починали панікувати, коли чули звук фпв — це звук смерті». Нотатки оператора дронів ДШВ про звуки війни, частина друга

Вітаю.

Мене звати Олександр. Більше трьох місяців тому мене перевели з оператора РЛС в ДШВ, де я почав працювати на дронах. Я записував свої думки у вигляді невеликих заміток. Не думав їх розповсюджувати, але з’явився привід для публікації — потреба підрозділу в необхідних речах. Тому вирішив поділитися. Це продовження попередньої публікації, а першу частину можна почитати за цим посиланням.

Звуки війни.

В перші місяці повномасштабної війни в одну південну країну приїхали наші біженці. В основному жінки з дітьми. Їх гостинно зустріли і поселили в готельному комплексі. Вже було досить тепло. Басейни були з водою. Біля басейну були відпочиваючі. Більшість з них біженці. Решта людей, це туристи з усієї Європи. Неподалік пролетів пасажирський літак. Серед наших людей почалась метушня, а в декого паніка. Туристи з европейських країн з подивом та посмішкою дивились на це. Складалось враження, що люди вперше почули і побачили літак. Але, на жаль, біженці добре знали, що це.

Я не думав, що пілоти бояться дронів, але подивившись, як все працює, я розумію їх страх. Якщо гарний пілот, то ти не втечеш і нора не врятує.

Дрони можна розрізнити по звучанню. Найвідомішими дронами є фпв. В них специфічний звук, який нагадує деяких комах. І цей звук бояться майже усі хто був на нулі. Я бачив людей, які знаходячись в тилу починали панікувати, коли чули звук фпв. Це звук смерті.

На мавік чи аутел не так панічно реагують, хоча забирають життя вони не гірше і не менше за фпв. Якщо це поле чи лісосмуга, то від скиду з мавіка складно сховатись. Треба бігти дуже швидко сподіваючись, що пілот схибить, і забігти в укриття чи під купол РЕБ. Якщо впав, втомився чи сповільнив рух, то отримаєш поранення зі скиду. Пораненим дійти/доповзти до укриття чи під купол дуже важко, а вони знов прилетять і шансів не буде. В забудові від мавіка можна сховатись.

Вампіра (бабу Ягу) бояться так само, як фпв. Її важкий страшний звук наводить жах навіть на своїх. Що робиться з росіянами, коли вони це чують, навіть не уявляю. Від вампіра не врятують ні бліндажі, ні погрєба, ні малоповерхова забудова, але вдень йому літати не можна, адже при світлі він легка здобич.

Коли все закінчиться, то потрібно, умовно, на рік вносити заборону на польоти фпв дронів. На території де нема війни, людям не зрозуміти це. І для них це буде обмеження прав на якісь «весільні дрони». Однак, один рік обмежень польотів в містах і селах дасть можливість ветеранам адаптуватись до цівільного життя і не реагувати на ці звуки.

Зараз в моєму підрозділі є деякі складнощі з розхідниками. На фронті автомобіль теж розхідник, як і дрони, які потрібні завжди. Якщо є можливість, то, будь ласка, поповніть банку куди ми збираємо на важливі та необхідні речі.

На Пікап із РЕБ

Підрозділ БПаК 71-ої бригади, збирає кошти на покупку автомобіля пікапа із захистом РЕБ

🎯 Ціль: 800 000 ₴

🔗Посилання на банку
send.monobank.ua/jar/6Bozz2NZQu

💳Номер картки банки
4441 1111 2047 0566

📩 Також збираємо на оптоволоконні катушки для ФПВ
Долучайтеся, будь ласка, до збору коштів!

Поповнити конверт через Приват24
www.privat24.ua/send/27ntb

Номер картки конверта
5168 7521 3632 8849

Також можна долучитися до нашого каналу в телеграмі за цим посиланням.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Будь ласка, підтримайте цей збір!
Якщо тил не допоможе фронту, то фронт буде там де тил.

Якщо є можливість — підтримайте цей збір. Кожен внесок важливий.

Підписатись на коментарі