Потужні питання: як запитувати ефективно
Дарова, а?
Сьогодні ми раз і назавжди поставимо крапку в питанні, як правильно задавати питання, щоб отримати корисну та швидку відповідь.
DAMAGE CONTROL
Забудь про:
- Питання зі словом «можна». Якщо в тебе є таке питання, то відповідь завжди «так».
- Питання «що краще/що гірше». Ніхто не знає, що таке «краще» чи «гірше». Натомість використовуй:
«Плюси/мінуси [N штуки]».
Або конкретизуй, наприклад: «Що простіше для новачків?» або «Що більш популярне?»
Як задавати потужні питання
Перед тим, як ставити питання:
- Погугли його. Це зменшує шанс отримати очевидну відповідь, яку легко знайти.
- Шукай різними мовами. Українською та англійською — але англійською зазвичай краще.
- Користуйся внутрішніми документами компанії. Перевір, чи є відповіді у внутрішніх джерелах.
*Якщо ти працюєш у тематичних чатах чи спільнотах, скористайся пошуком по цих чатах. Часто схожі питання вже ставили до тебе.
Етапи формулювання питання:
- Чітко сформулюй проблему.
- Додай контекст. Опиши, що ти вже зробив і чому це не спрацювало.
- Додай матеріали. Фото, відео, код або інші деталі, що допоможуть зрозуміти твою ситуацію.
Приклад ефективного питання
Неправильний варіант:
Хто може підказати, як зробити, щоб камера не виходила за межі фону?
Правильний варіант:
Привіт! Я розробляю 2D-платформер.
Я хочу обмежити камеру, щоб вона не виходила за межі фону (опис твоєї логіки).
Що я вже пробував: [короткий опис спроб].
Проблема: не можу знайти підходящу реалізацію. Буду вдячний за будь-які ресурси або приклади.
Ось фото: [Додати зображення].
Ось відео: [Додати посилання].
Висновок
Ми повинні не глузувати з тих, хто задає неправильні питання, а навчати їх, як це робити правильно. Адже добре поставлене питання — це не тільки повага до часу того, хто відповідає, але й цінний навик, який допомагає ефективніше вирішувати проблеми. А?
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів