Потужні питання: як запитувати ефективно
Дарова, а?
Сьогодні ми раз і назавжди поставимо крапку в питанні, як правильно задавати питання, щоб отримати корисну та швидку відповідь.
DAMAGE CONTROL
Забудь про:
- Питання зі словом «можна». Якщо в тебе є таке питання, то відповідь завжди «так».
- Питання «що краще/що гірше». Ніхто не знає, що таке «краще» чи «гірше». Натомість використовуй:
«Плюси/мінуси [N штуки]».
Або конкретизуй, наприклад: «Що простіше для новачків?» або «Що більш популярне?»
Як задавати потужні питання
Перед тим, як ставити питання:
- Погугли його. Це зменшує шанс отримати очевидну відповідь, яку легко знайти.
- Шукай різними мовами. Українською та англійською — але англійською зазвичай краще.
- Користуйся внутрішніми документами компанії. Перевір, чи є відповіді у внутрішніх джерелах.
*Якщо ти працюєш у тематичних чатах чи спільнотах, скористайся пошуком по цих чатах. Часто схожі питання вже ставили до тебе.
Етапи формулювання питання:
- Чітко сформулюй проблему.
- Додай контекст. Опиши, що ти вже зробив і чому це не спрацювало.
- Додай матеріали. Фото, відео, код або інші деталі, що допоможуть зрозуміти твою ситуацію.
Приклад ефективного питання
Неправильний варіант:
Хто може підказати, як зробити, щоб камера не виходила за межі фону?
Правильний варіант:
Привіт! Я розробляю 2D-платформер.
Я хочу обмежити камеру, щоб вона не виходила за межі фону (опис твоєї логіки).
Що я вже пробував: [короткий опис спроб].
Проблема: не можу знайти підходящу реалізацію. Буду вдячний за будь-які ресурси або приклади.
Ось фото: [Додати зображення].
Ось відео: [Додати посилання].
Висновок
Ми повинні не глузувати з тих, хто задає неправильні питання, а навчати їх, як це робити правильно. Адже добре поставлене питання — це не тільки повага до часу того, хто відповідає, але й цінний навик, який допомагає ефективніше вирішувати проблеми. А?
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЗалишилось тільки відповісти на «Чому ніхто не задає питання ефективно?» )))
Занадто потужне питання)
Якщо я запитаю «Можна я задеплою прод під твою відповідальність?», теж буде відповідь «так»? Що за дивний стереотип. Люди не здатні думати та казати «ні»? Таких на інтелектуально задіяну роботу не беруть
Не треба про це забувати. Й те, й те доречне. «плюси/мінуси» передбачає розгорнуту відповідь. «краще/гірше» універсальне.
«Що краще: А або Б? — А (тому що, )».
«Які плюси у А? — Ну дивись, А має 1, 2, 3, 4, 5, 6... Вибач, мені вже час йти»
По всьому іншому претензія одна: левова частка аудиторії про це вже знає. Не здивуюсь, якщо життя встигло навчити цьому ще до джунства.
Підліткам це дійсно буде корисним. От би в шкільну програму це всунути!
1) Так) тут моя помилка, що не уточнив
Це питання типу:
А можна мені вивчати геймдев?
А можна мені вчити пітон?
Я ось вчусь 500+ років, а можна вже йти на співбесіду?
2) «Ніхто не знає, що таке „краще“ чи „гірше“ для твого випадку»
3) А в чому претензія, раз більшість розуміє то уже інформація не актуальна?
Та й стільки ця левова частка аудиторії становить 60%?, 90%?
можна мені подарувати триста баксів ? 🤔
Можна, даруй