Старший історик Firaxis сподівається, що Civilization VII підштовхне молодь до вивчення справжньої історії

Старший історик Firaxis, асоційований професор кафедри соціальної антропології Стокгольмського університету Ендрю Джонсон сподівається, що нова частина Sid Meier’s Civilization надихне гравців цікавитися історією. За словами доктора Джонсона, це головна причина, чому він працює над грою.

«Я викладаю для студентів, і, о боже мій, вони не читають. Спробувати зацікавити їх історією — той ще виклик. Але якщо хтось зіграє за Макіавеллі, це може підштовхнути до зацікавленості. Можливо, ім’я Макіавеллі достатньо відоме, але що, наприклад, з Аміною, королевою Заззау? Або як династія Хань відрізняється від династії Мінь? Якщо це підштовхне когось зацікавитися історією — це найважливіше. Civilization 7 це не підручник, а радше „наркотик входу“. Якщо підручники можна було б порівняти з наркотиками», — зазначає він.

Окрім того, Джонсон зазначає, що проблеми, які виникають під час спроби представити історію у великій стратегічній грі, є більш академічними. Наприклад, кордони в Південно-Східній Азії мають не такий характер, як кордони в інших частинах світу.

«Хтось може бути одночасно частиною Камбоджійської, Тайської та Лаоської держав і платити данину кожній, або жодній з них. Але це не працює в грі, де потрібні чіткі лінії на карті. Ми можемо згадати про це в Civilopedia чи в ігрових механіках, але якщо гравець зацікавиться Камбоджійською імперією, то зможе самостійно прочитати про це більше», — додає історик.

Читайте також

За його словами, найбільша проблема історичності Civilization в тому, що там можна виграти. Це може скласти враження, що «історію можна підкорити». Джонсон наводить приклад «Ери досліджень» в Civilization 7, яка заохочує будівництво флотів і відкриття нових земель. Це змусило фахівця замислитися, що гра втілює євроцентричний погляд на історію, де колоніальні імперії — модель успіху.

«Звичайні шанувальники історії часто добре знають європейську чи іноді східноазійську історію, але не йдуть далі. Ідеї про пасивного, традиційного, містичного „іншого“ та динамічну Європу — це те, чому я хочу протистояти. Тому цивілізації на кшталт Чола дуже цікаві для мене. У них великі багаторелігійні, багатонаціональні торгівельні маршрути через Індійський океан були вже в той час, коли писався „Беовульф“, а європейці шукали тролів під камінням. Мені подобається динамізм світу поза Європою.

Для мене „Ера досліджень“ не лише епоха європейської колонізації. Це також торгівля в Індійському океані, Pax Mongolica, каравани через Сахару, торгівля степами. Граючи в Civilization вам не обов’язково бути колонізатором, щоб виграти. Є умови перемоги, що не залежать від колонізації», — розповів історик.

Він також наголосив, що головна мета його роботи над грою — надихати людей досліджувати минуле.

Що думаєте про тези Ендрю Джонсона? Чи можливо за допомогою гри Civilization зацікавити молодь справжньою історією? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Історія важлива, але сама Цивілізація, як серія, навчила, що скидати ядерку на рашку це прикольно. А от історія інших країн спонукає до вивчення лише тоді, коли я хочу розуміти контекст сьогодення.

Підписатись на коментарі