Як я проходив БЗВП в Десні. Схоже на класичні RPG: дуже цікаво і нічого не зрозуміло аж до фіналу

Я наробив купу помилок під час проходження «Базового загального курсу військової підготовки», але отримав дійсно корисні знання та залишився приємно враженим. Тому вирішив поділитися історією та суб’єктивними порадами щодо цього.

Щоб зберегти свою нервову систему від перевантаження, від початку намагався ставитися до всього цього як до квесту-навчання, який треба пройти, щоб рухатися далі. Це також невелике попередження, що в тексті, окрім жахливих армійських жартів, будуть такої ж якості ігрові метафори.

Чарівна країна легенд — Десна

Армія — це завжди про хаос і невизначеність. Мені сказали, що треба чекати ще як мінімум 2-3 тижні до відправки в навчальний центр, також повідомили, що це буде профільний НЦ і де це буде. Продовжуючи спокійно жити, я думав, що маю ще час, щоб підготуватися і зібрати речі. Через декілька днів мені подзвонили в другій половині суботи та сказали, що виїзд у понеділок.

Добре, що я встиг зібрати деякі речі, найважливіше докупив на бігу та ще й довелося розв’язати питання з роботою. У день відправки я дізнався, що йду взагалі в інший НЦ, і це чарівна країна легенд — Десна. Спойлер: не все так погано, як розповідають в інтернеті.

На цьому почалася серія «цікавих» змін. Прибувши туди, нам повідомили, що ми потрапили на експериментальну програму і вона буде не місяць, а два. Сильніше за нас «раділи» лише наші рідні. Потім нас очікував ще один сюрприз: навчати нас будуть інструктори з 3 ОШБ та Азову у знаменитій Військовій школі капітанів (відомій як ВШК). На відборі пан капітан із ТЦК, що нас привіз, навчив нас першому закону армії:

Перший закон армії: Приймай, що не можеш змінити, якщо це не критично, бо інакше лише зробиш собі гірше, а робити все одно доведеться так, як сказали.

Нас мали довезти до табору на «чарівному потязі», але висадили «помилково» посеред лісу. Ми в цивільному одязі та з речами йшли, як виявилося, 12 км по піску й шпалах. Абсурду додає, що 4 км з 12-ти ми йшли паралельно назад, бо пройшли потрібний поворот.

Потім було декілька днів у тимчасовому таборі, де ми постійно робили щось для облаштування власного місця проживання і вчилися «ходити в наряди». Вечорами за чашкою кави з пальника ділилися веселими історіями, якого взагалі чорта нас в армію занесло. Тут маю зробити важливе уточнення: всі ми контрактники з різних причин, але це важливо для розуміння контексту.

Ми встигли отримати форму, і через день увечері завітав представник 3 ОШБ і дав зрозуміти, що завтра нас повезуть до них. Він дав дуже слушну пораду: «Все, що не критично потрібно, краще надіслати додому чи викинути». Один хлопець, що збирався до них в бригаду, сказав, що це не жарт. Так я відіслав сумку речей додому і викинув у смітник старі кросівки, в яких приїхав, і цивільний рушник, а особистий спальник подарував побратиму. Залишився лише баул, який називають «місце загублених речей», бо в нього влазить усе, усі видані речі та спальник у моєму випадку, але знайти потім щось — неможливо.

Початок навчання

Наступного дня була знаменита «прийомка» Азову. Скажу лише, що я майже відключився вже на фіналі: мені щось кричали люди поруч, а я просто не міг реагувати та навіть до кінця закрити рота, поки інструктор лайкою не повернув мене в реальність. Найкраще в той день було те, як після бриття голови та обличчя нам через декілька годин від завершення випробування дали попити по пів пляшки води.

Не бачу сенсу описувати ВШК. Це фактично суміш фільму «Цільнометалева оболонка» та українських націоналістичних ідей. Тяжко, грубо, але це формує дисципліну, повагу. Також там я засвоїв другий закон:

Другий закон армії: Немає «я» — лажає один, вигрібають усі.

Перші три дні я майже не міг їсти через отруєння димом, а також спати нам доводилося по пару годин в подобі бліндажа через тривоги, що теж було не звично. Кабінки без дверей і душ — 10 хвилин на 30 людей. Постійне фізо, відсутність телефонів, годинники лише у двох людей на взвод. Усе це здавалося таким, ніби я, обираючи складність у грі, випадково вибрав реалізм замість казуального. Першу пару днів ти думаєш, що просто не витримаєш. Потім втягуєшся, і стає простіше, стає зрозуміло, що ти просто не знаєш власних можливостей.

Чому в солдата дупа і ложка пахнуть однаково? Бо він витирає обидві вологими серветками © друг Слон

Гігієна — одна з найбільш складних тем для перебудови з цивільного життя. Тож головна порада: сухий душ це добре, але вологі серветки мають бути у кількостях значно більших, ніж ви думаєте, що вистачить.

Солдат має думати лише про жінку та про кашу © друг Слон

Щодо їжі, нам не пощастило, і нас годували жахливо. Ми жартували, що існує 33 блюда з капусти, бо бувало, що її подавали у трьох видах за день, а наступного дня вигадували нове блюдо теж з капусти. В нас був свій делікатес — бутерброд з хлібу, кетчупу, гірчиці та галети «Раціон».

Окремо хочу згадати про телефони. Їх видавали раз на тиждень, у неділю, якщо не було серйозних «зальотів». Але, щоб зателефонувати, потрібно було пройти 3,5 км лісом в один бік. Одного разу, під час дощу, ми, щоб встигнути, просто йшли по калюжах, взуття ми потім зняли аж через півтора дня. Усі дуже хотіли отримати свої 30 хвилин контакту із зовнішнім світом.

Я завжди витрачав цей час на дзвінок дружині. Ми не обговорювали новини, лише максимально буденні речі. Це нагадувало, що тебе чекають, і десь існує нормальне життя. Такий зв’язок дає шалений заряд мотивації — не здаватися і не нити, бо все це лише навчання. Піхота живе в гірших умовах, кожен день.

Після майже трьох тижнів на ВШК, частину людей, зокрема й мене, перевели до іншого табору. Причину не назвали. Попри все, я навіть засумував, адже хоч це було невеличке пекло, але я вже знав його правила, а там чекали нові. Забігаючи наперед, можу сказати, що новий табір виявився найкращим у всій Десні. Основні зміни:

• 15-20 хвилин на прийом їжі замість 5-7.
  • Нормальні душові та туалети з дверима.
  • Проживання в бліндажі, що дозволяє спати під час тривоги.
  • Менше покарань для підтримання дисципліни.

Ми жили в бліндажі на краю табору під гіркою. Обрали цей варіант майже за власним бажанням. Більшість навіть не знала, де це. Там не було світла і води, як у центрі табору. Проте ми облаштували простір: зробили вішаки, підвісили світлодіодну стрічку, яку живили від павербанків, щоб не сидіти під ліхтарями. Саме тут я зрозумів третій закон армії:

Третій закон армії: Облаштовуй усе навколо і вчися робити з підручних матеріалів свій побут — тоді буде щастя.

Дам ще одну пораду: краще мати два легкі павербанки по 20 тисяч мАг, ніж один великий. Ліхтарі — обов’язково. Налобний з червоним світлом і кишеньковий, щоб уночі сходити до туалету й уникнути пастки у вигляді ями чи болота, як було біля нашого «дому».

Багато хто нервується через свою фізичну форму. Я не встиг підготуватися, бо постійно відкладав. Але в армії важливіша витривалість, а не сила. Ходити з вантажем 12-20 кг доведеться багато, і ноги скажуть вам дякую, якщо у вашому спорядженні будуть якісні устілки. Взуття і шкарпетки видають пристойні, але устілки — лайняні.

Щодо аптечки: беріть лише необхідне. Рекомендую:

• Ліки від проносу.
  • Саше від застуди (у великих кількостях).
  • Безрецептурне знеболювальне («спина» подякує після маршу).

Повну аптечку брати немає сенсу — це зайва вага. В разі потреби повноцінну аптечку видають у частині.

Про зброю

Вашою зброєю буде легендарне «весло» — АКМ. Для мене зброя була найбільшим страхом. Я мав купу міфічних побоювань, але зрозумів: трохи глушить, синця не буде, навіть якщо тримати неправильно, а базової стрільби можна навчитися за понад 800 набоїв. Холощення — це вправи зі зброєю без набоїв — допомагає автоматизувати дії. Спочатку це дратує, але згодом розумієш його користь. Як казав наш інструктор:

Автомат, як ложка — тримай, як зручно, аби функцію виконував правильно © Скідлз

Про комунікацію

Одна з найважливіших речей в армії — комунікація. На нашому курсі вік учасників варіювався від 19 до 56 років, від IT-вців до різноробів, але всі намагалися бути одним мурашником. Через лайку, сварки, але підтримували один одного. Наприклад під час маршу, коли говорити заборонено, я впав на льоду, бо ходив в осінніх чоботах, які доволі слизькі. Не встиг отямитися, як мене вже підняли, а зброю повернув побратим. Це про команду, де немає слабких чи сильних — є лише спільна мета.

Завершуючи цю історію, хочу зазначити: Франц Кафка міг би написати інше «Перевтілення», якби був на БЗВП. Цей досвід робить тебе простішим, прагматичнішим і, як не дивно, вчить любити життя без ускладнень. Це початок нового тебе, фактично «Нова гра+». Ти вчишся уникати зайвого, бути грубим, коли треба, спати будь-де, їсти швидко і помічати красу природи навіть тоді, коли здається, що спина ось-ось хрусне.

Користуючись нагодою хочу подякувати свої дружині, яка це все вивезла і підтримувала мене, а ще знайомим і команді GameDev DOU, яка підтримувала всі мої ініціативи та зараз надає майданчик, щоб поділитись цією історією!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось52
До обраногоВ обраному12
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я дивлюсь знущання заради знущання, бз жодної корисної цілі, не тільки збереглось, а ще і розцвіло і вкорінилось. Як в 15 році була нестача питної води, так і залишилась; як була невідповідність харчування до нормативів, так і залишилась (або ще і гірше стала); як не могли вирити екскаватором яму в землі і перекрити її лісом, так і не можуть (в глибокому тилу до того ж, на 11! рік війни); як не могли купити людські печі для бліндажів, так і не можуть. Ну і так далі по списку. Додалась тільки інформаційна ізоляція, певно щоб на гарячу лінію не дзвонили.

Звісно я це все екстраполюю з коротких заміток та натяків автора, тому може помиляюсь десь.

Не хочу розводити зраду — але мені коментарі типу: «піймали на вулиці — як знайти куди відправили?», «нема зв’язку — коли дозволяють подзвонити?», «чи можна приїхати побачитись?», «як відправити посилку?», «що забирають а що дозволяють?», «як передати необхідні ліки?», «які умови проживання?»
Чомусь більше нагадує не «класичні RPG» а «зону», «табори» та «Архіпелаг ГУЛАГ». Виникає враження що якби людина сіла по статті за відмову від мобілізації на звичайну «зону» десь у місті — вона знаходилась би в кращих умовах, ніж у «таборах» БЗВП.
Чому таке відношення до тих, від кого потім очікують боронити країну?!

Дякую за службу і за те що поділились досвідом!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ВШК — це Військова Школа імені Євгена Коновальця, а не військова школа капітанів. А це ти про Біцуху розповів?

Та ні, там би я вже точно не вивіз. Тому що розповідали більше дисципліни, але качалово таке що виходять рексами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Автору успіхів! Нехай лиха вас обходять.

Як взнати в які частині і роті знаходиться мій син.

Гаряча лінія навчального центру і там питати, якщо номера не знаходите, тоді через гарячу лінію МОУ.

Не хочу розводити зраду — але мені коментарі типу: «піймали на вулиці — як знайти куди відправили?», «нема зв’язку — коли дозволяють подзвонити?», «чи можна приїхати побачитись?», «як відправити посилку?», «що забирають а що дозволяють?», «як передати необхідні ліки?», «які умови проживання?»
Чомусь більше нагадує не «класичні RPG» а «зону», «табори» та «Архіпелаг ГУЛАГ». Виникає враження що якби людина сіла по статті за відмову від мобілізації на звичайну «зону» десь у місті — вона знаходилась би в кращих умовах, ніж у «таборах» БЗВП.

Бо в людей існувало майже 4 роки щоб обрати куди і контролювати процес, хоча б на цих етапах, куди, як і коли. Я ніколи не називав себе добровольцем, просто людиною, яка розумію, що служити або платити будуть всі, не планують платити вирішив контролювати тоді як потрапить на службу.

Проте в мене велика частина побратимів, були як раз з вулиці та не дуже, те хотіли, але всі гідно служили в бойових підрозділах, і зараз вже звісно не кажуть, що про це мріяли. Проте чітко розуміють, що на жаль в нашій країні зараз є три варіанти: тікай, і будеш мати ще час, долучайся до боротьби, щоб мати шанс гідно жити зі своєю родиною чи готуйся бути рабом в окупації.

В нас вибір на краще і гідне життя забрал не армія України, а армія росії. Я ніколи не планував бути солдатом, а тим паче наклав би в штани від думки, що доведеться виконувати якісь завдання, де можуть вбити. Проте це вибір за мене зробити вороги, а тому я вже приймаю, що хочу вижити і після завершення цього мати змогу далі жити у свої країні зі своєю родиною.

Резюмуючи. Так є купа свавілля, і дурдому. Проте, щоб отримати гідне ставлення на БЗВП, треба до нього прийти за власним бажанням, навіть якщо воно продиктоване не бажанням потрапити в дупу далі і лише цим.

Оце вас попердолило в тій армії....
Та жити гідно можна будь-де, не треба для цього заслуговувати право на життя у диктатури, яка вже навіть не викопані природні ресурси продала.
Відкрийте вже очі і зрозумійте що своїй родині ви потрібний живий і здоровий.

не викопані природні ресурси продала

продавати обіцянки це один з небагатьох засобів що ми маємо зараз і треба цим користуватись...

Питання як жити у світі, де вас вбивають за те що ви народились в конкретній країні, де б ви не вирішили жити досі відкрите. Сьогодні війна тут, завтра ще десь, втікати від цього можна довго, а можливо і все життя, що нормально. Проте це якщо є куди)

Це цілком природній інстинкт: у разі небезпеки тварина підсвідомо приймає рішення — битися чи тікати. Де вище вірогідність вижити?
Логічно що хижак чи просто велика тварина швидше обере битися. Особливо якщо ворогів небагато. Наприклад стадо антилоп може стати у коло — рога назовні, а малеча всередині. І якщо хижаків небагато (наприклад кошачи не полюють зграєю) — то хижаки не наважаться нападати а будуть намагатися підбити від стада когось одного слабкого.
З іншого боку якщо полює зграя вовків — то тут надія тільки на втечу.
Так само навіть якщо збереться десяток тисяч сміливих зайців з усього лісу — то лева вони не переможуть аж ніяк. Отже зайця рятує тільки уважність та швидкі ноги.

А в твоєй схемі порятунку зайчат вовкам лишати?
«У Харкові внаслідок російської атаки горить дитсадок, 1 людина загинула, дітей евакуювали»
www.pravda.com.ua/news/2025/10/22/8003876

Русня — вбивці!
Але там у статті написано що
загинув 40-річний чоловік.

Якщо зайчата, тобто, по вашій аналогії — діти з матерями — можуть вільно евакуюватися до ЄС, то цього чоловіка ви, нафронтники, нізащо б не випустили.

подонатити ТЦК на бусік

скільки сьогодні кацапні поклав? хоча б з дрону? бачу в бліндажі інет ловить)

ну да, а твоє єдине рішення — «кожен сам за себе», і проливаючи крокодилові сльози по «бусіфіцірованим», єдине рішення бачиш в тому щоб особисто тебе не трогали, а там нехай загине останній українець який не може або не встигне втекти... твоя позіція ясна, але чому ти очікуєш що інших має турбувати дії тцк відносно таких як ти? да нехай вони роблять з вами що хочуть

щоб особисто тебе не трогали, а там нехай загине останній українець який не може або не встигне втекти...

якщо бусифікувати ще мільйон — вони ракети та шахеди обличчями позбивають? логіка вийшла з чату

да нехай вони роблять з вами що хочуть

ось поцреот і показав своє справжнє обличчя.
а то махав шашкою і вишиванку рвав на грудях як за Україну потерпає — за тарганів у своїй голові ти потерпаєш, за зраду Конституції і за поневолення інших українців.

А ти радієш вбивству українців, кожному своє
p.s. і на питання що робити з тими зайцями яки не можуть убігти ти так і не відповів

упс, про державу згадав. Яка ж держава у схемі кожен сам за себе?
то ж питання відкрите -> що робимо з тими зайцями яки не можуть убігти, лишаємо вовкам?

логіка це не ваше. відповідь вже була:

а що у держави немає коштів щоб вивезти до ЄС дітей-сиріт та старих і немічних? все на бусики для ТЦК пішло, не діждалися поки ти задонатиш?

класти плитку в прифронтових містах та розпилювати бабло — гроші є, ловити «зайчатину» в бусіки — гроші є, утримувати їх на БЗВП кілька місяців — гроші є, коли вони підуть у СЗЧ — тобто гроші пішли в нікуди, повторити пункт з бусіками з новою партією — гроші є, а вивезти дітей — грошей немає?

тобто дітей хай вивозить пересічний «ухилянт» — але як він їх вивезе якщо його не випускають?

вам не здається що у своєму підлизуванню державі ви утворили уроборос — тобто самі загнали себе у глухий кут?

де ж тут відповідь? в твоїй схемі кожен сам за себе держави не існує, усі розбіглися, і ті хто «плітку клав», і ті кто «зайчатину у бусікі ловив», і ті кто мав з вовками битися, і ті хто мав дітей повивозити. Усі побігли спасатися і держави більше не існує. Кожен сам за себе.
То ж питання в силі, що робимо з тими зайцми які не можуть убігти?

я не казав про схему де держава не існує — це ви самі собі щось придумали.
я за демократичну державу, а не за тоталітарний військовий комунізм який ви хочете тут збудувати

Отже зайця рятує тільки уважність та швидкі ноги.

а тікають усі зайці чи якись лишаються? бо якщо усі то і організації (держави) не існує.
то ж що робити таки з тими зайцями яки не можуть самі втекти?

а тікають усі зайці чи якись лишаються? бо якщо усі то і організації (держави) не існує

а якщо відчинити кордони для вільного пересування то всі поїдуть? якщо всі — значить ніхто не хоче боронити державу, якщо не всі — значить громадяни довіряють своїй країні.

якщо держава зачинила свої кордони на виїзд — виходить вона не довіряє своїм громадянам? а ви довіряєте державі, котра вам не довіряє?

насправді так щоб ВСІ поїхали — ніколи не станеться, анекдот фтему:

— професор, чому ви не ходите на вибори?
— від мого голосу нічого не залежить..
— а якщо всі будуть такі розумні як ви і не підуть на вибори — що буде? завалиться державний устрій!
— ну по перше всі такими розумними, як я, не будуть..

а якщо відчинити кордони для вільного пересування то всі поїдуть?

усі, бо

то ж що робимо з тими хто не може втекти?

можуть, люди не зайці.
літаки, потяги, маршрутки, власні авто, автобуси для перевезення пасажирів — це для вас жарт чи що?

і взагалі — порівняння з зайцями придумав Beaver Green — от його і розпитуйте)

і взагалі — порівняння з зайцями придумав Beaver Green — от його і розпитуйте)

злився )) не воїн

чого це практика прямо показує що є певна кількість людей які навіть утікали маючи надію тільки на втечу але потім повернулися навіть за умови зграї вовків з іншого боку

надаємо державну підтримку? як внутрішньо переміщеним особам? є ж державна підтримка внутрішньо переміщеним особам щоб втекти змогли усі?

ну принаймні усі хто хоче окрім ворогів які не хочуть які самі хочуть щоб вовками

чи що ти повсяк час намагаєся сказати? що держава не допоможе втекти тим хто не може втекти? що хто хоче втекти вони усі кожен за себе? що держава своїх громадян кинула? що це ти кажеш таке?

якщо не всі — значить громадяни довіряють своїй країні.

а якщо оголосити евакуацію то всі поїдуть? якщо не всі то значить певні «зайці» більше довіряють «вовкам» як то чужій державі ніж своїй державі?

виходить вона не довіряє своїм громадянам?

і багато у «державі» таких «зайців»? що якщо ті які залишаться вони «довіряють державі» але не те щоби прямо саме цій але так узагалі «державі» узагалі буде інша «держава» так само залишаться і так само «довірятимуть державі» уже інший не цій але так самій

скажуть боронити будуть так само боронити

якщо не всі — значить громадяни довіряють своїй країні.

чи то вже інші громадяни вже не такі? то як їх розібрать хто з них хто? хто на варшаву хто на москву чи власне однаково?

а тікають усі зайці чи якись лишаються? бо якщо усі то і організації (держави) не існує.

ну зараз прямо тут і зараз там конкретно усе стало геть дуже мутно так є зайці які не можуть а є зайці які можуть і їх тоді виходить ані держава ані вовки не стосується бо ж якщо подивитися то виходить зайці 18-25 чомусь уже не можуть уже бути за державу ще не придатні а тепер уже і ... скільки там? 18-22? так уже і можуть «тікати» як то кожен сам за себе як то наче для них окремо

то і організації (держави) не існує.

що досить дивно за що прямо вже давно і одразу вам і «натякали» «західні партнери» бо якось воно дивно виходить якась дивна «війна» де одні зайці на війні і то не простій но екзистенційний але другі зайці дуже не при ділі хоча здавалося би якраз навпаки «війна справа молодих»

навіть конкретно прямо поверстаючись до теми по темі «як проходить бзвп» як то якраз з вересня якраз цього року офіційно розпочалася (вступила в силу) бзвп «для студентів» але при цьому то не є той бзвп який описується тут як то на полігоні але якийсь окремий слід розуміти бзвп «на інтегрально потужностях закладів вищої освіти»

але це ще окремо для студентів окремо бо для не студентів ще окремо існує ще щось окремо під окремої назви «базова військова служба» яка знову ж таки не для всіх тобто для всіх але тільки 18-25 але знову ж таки то не є мобілізація а лише ... підготовка? а мобілізація буде лише після 25

тобто на моє розуміння то є то саме бзвп на полігоні як тут у статті але не таке і на інших правилах і «не мобілізація» але нащо його таке окремо мати ще окремо коли бзвп на полігоні за мобілізації уже є тут і зараз і вважається достатнім для досягнення цілей мобілізації то яка ціль прямо конкретно а) розпорошувати ресурс б) не використовувати весь наявний ресурс тут і зараз на досягнення військові цілі то то є усе дуже для мене загадка і так само не для мене бо ж повторюся ту саму загадку задали і ті самі західні партнери «то ви там чи воюєте чи як»

... а ну і так 18-25 таки можуть приєднатися до захисту держави але за власним бажанням а отже технічних обмежень приєднатися до захисту держави вони таки не мають як то для прикладу 16-17 приєднатися до захисту держави уже не можуть ні за власним бажанням ні як

... і ще окремо там ще окремо тепер уже є ще + окрема категорія окремо тепер уже 60+ які теж можуть так само за власним бажанням але для них окремо вже встановлені ще й окремі обмежуючі умови як то необхідність уже окремо уже доводити свою можливість приєднатися до захисту держави як то окремо за медицинськими показниками як то окремо 59 ще такої необхідності окремо доводити не має але стало 60 і тепер уже має окремо доводити окремо за медицинськими показниками а до того не мав доводити і державі власне окремо пробачте плювати у мене є пруфи з посиланням на накази

а тікають усі зайці чи якись лишаються?

тож категорій зайців уже окремо аж так багато що окремо стає під окреме питання а які там ще зайці узагалі лишилися як то захищати державу як то окремо від вовків бо захищати державу окремо від зайців якраз слід розуміти склад активно підтримується

бо якщо усі то і організації (держави) не існує.

тож на мою думку я не думаю що питання організації держави у поділі на зайців які лишаються на сьогодні якось реально існує як то відкрите і не вирішене і таке яке потребує нагального

навіть за питання мобілізації зайців на захист держави усе досить стабільно вирішено за прямим словами Президента України та відповідного відповідаючих за питання

чи ти сам ставиш під сумнім слова Президента України у питанні вирішення питання мобілізації та інших питань?

а не за тоталітарний військовий комунізм який ви хочете тут збудувати

та не можуть вони «тоталітарний військовий комунізм» збудувати ти видихай бобер видихай )) не буде ні якого «комунізму» кішка не та як була у саміх комуністів та й ті теж не змогли

... звичайна стара добра мусорська держава так це вже більш менш як то була ще за старого доброго тов. януковича з централізацією усього на самого тов. януковича лічно бо ще сам тов. кучма ще мав систему груп інтересів та важелів власне певно сам тов. кучма і був уже останній хто таки ще вмів

а тоталітарний військових комунізм то ніт бо там передбачене системне виживання на власні ресурси а тут системне виживання на власні ресурси не передбачене вже геть саме by design

ось як прямий точний приклад тут і зараз

21.10 доу У 2025 році Міноборони отримає додаткові 325 мільярдів гривень. Куди спрямують кошти

але там цікавий не той місце де «куди» але цікавий той де «звідки» а от «звідки» там уже цікавіше

Покрити цю суму планується з кількох джерел.

... 294.3 млрд грн ... міжнародна допомога 6 млрд євро «безповоротної позички» ERA loans ... Повертати ці гроші Україні не потрібно і відсотки за користування грошима не нараховуються

так що не с.ци солдат комунізму не буде )) у пана атамана золотого запасу нема геть уже як принцип і цього вже навіть (прямо) вже ні хто не приховує але все буде добре бо заграніца нам поможе запад с намі (к) (тм)

... оце і є та сама «держава» тут і зараз селяві просто бізнес

То ж питання в силі, що робимо з тими зайцми які не можуть убігти?

так ні чого не робимо вони лишаються сам за себе держави нема можеш убігти іди реєструйся впо держава за тебе потурбується не можеш убігти ну штошь

Яка ж держава у схемі кожен сам за себе?

загалом держава у схемі кожен сам за себе і є базової інституції де кожен сам за себе отримує трохи +0.001 від того що загально кожен додає до кумулятивно синергічного ефекту як то зокрема спільних правил спільного ринку тощо

це і є пряма схема де «держава» це не сама по собі «плюс територія» але якраз оце +0.001 які отримує саме якраз «кожен сам за себе» інакше власне а нащо тоді «держава» якщо з неї не отримує кожен сам за себе а лише сама «держава» вже стає суб’єктом і лише отримує від кожного вже −0.5 а натомість навпаки «кожен сам за себе» не отримує окрім державного вєлічіє дєди воєвалі можем повторіть територія не закінчується ніде тощо

що робимо з тими зайцями яки не можуть убігти, лишаємо вовкам?

евакуація? історичні приклади були як то на прикладі чорнобилю чи то зараз як то проводиться повна примусова евакуація дітей та загально допоміжна дорослих

ну так щоправда там окрема проблема виникає тіх саміх «тимчасово переміщених осіб»... гм... а «впо» це що значить акронім з російської чи що «врємєнно переміщених осіб» гм... сєк... а ага ок то є «внутрішньо переміщених осіб» «впо» о ок ну і «термін» же ж

... тож «держава» так само х.во чи просто ні як не вирішує проблему тіх самих «внутрішньо переміщених осіб» як ти сам буквально кажеш

що робимо з тими зайцями яки не можуть убігти, лишаємо вовкам?

тож на скільки я розумію соціальну статистику частина «зайців» таки справді поверстаються туди «лишатися вовкам» бо «убігти» їм більше ні куди бо «держава» ні як їм ні якої допомоги у цьому не надала як то буквальне

Яка ж держава у схемі кожен сам за себе?

виходить у справі куди убігти зайцям не лишатись вовкам тож тут якраз кожен сам за себе

а там нехай загине останній українець який не може або не встигне втекти... твоя позіція ясна

а ти краще хай українець піде воювати за путіна? путін же ж цього і добиваться як ціль щоб Україна була за путіна а не щоб там «до останнього українця» бо до останнього українця там не так складно в сучасних умовах вялих орєшніков якось уже по декілька пів мегатонних боєголовок долетять і здетонують он німеччина порахувала собі що їм достатньо одного комплектного влучання 10 боєголовок старого доброго сатана щоб за умови щильності цивілізації накрити одразу усе повилити одразу фактично країну повністю

чтобы этого не происходило, должно работать ВПК, а не влк и тцк

Так на ВПК бронювання, але чомусь не так багато з IT сектору туди готові долучитись, навіть якщо не зварювальниками.

«перепройти влк до позавчера, кто не перепройдет, слетает бронь», «переподать на критичность предприятия на позавчера, кто не переподаст, слетает бронь», кто без шляпы, слетает бронь, кто в шляпе, слетает бронь, шарик найдешь — на бронь пойдёшь, арик-марик найдешь, на бзвп пойдешь
вот люди и не хотят играть с наперсточниками

вот люди и не хотят играть с наперсточниками

а чого би не запитати що напишуть самі люди хто саме долучився а не вигадувати за них самих? ось людина на бзвп долучилася написала сама як є за себе тож можна думати що так само можна і за впк як людина долучилася то вона може написати сама за себе теж чи як?

але ж ти сам не долучився? на мою думку простіше чи то правильніше казати саме за своє тож тоді хто долучився теж хай розкажуть як воно там є на впк хто долучився чи може вже тут на доу уже теж є статті і тих хто долучився вже до впк тож вони самі за своє можуть розказати вже хто готові і хто вже долучився а не просто так

ти ж сам не розказував за бзвп доки сам не долучився? то яка на твою думку має бути відмінність від того як долучитися до впк та розказати як там хто долучився?

Так я ж не з ІТ, тому і звісно мій досвід не релевантний буде тут людям. Долучився до армії, бо не мав потрібного фаху, щоб долучитись до ВПК, а зборщиків дронів тоді ще не бронювали.

а ну тоді виходить з досвіду вайтішнікам без досвіду в учєбці одразу кранти ((

Та ну, в мене вже 3 служить, всі звикли розібрались, і навіть подобається буває людям що вони дотичні до важливої задачі реальної, а не суто до фантазій генералів

Логічно що хижак чи просто велика тварина швидше обере битися.

Цілком згоден, але реакція «битися або бігти» притаманна як хижаках так і травожерним. І леви тікають і ведмеді і навіть слони.

наприклад кошачи не полюють зграєю

Леви полюють зграєю. А ще є думка, що вимерли шаблезуби кішки теж полювали зграєю.

Отже зайця рятує тільки уважність та швидкі ноги.

Буває теж дають агресивну відсіч. Хоча частіше за все тікають.
Я розумію про що Ви говорите, але аналогії з звірами то не Ваше :)

Стратегія «битися або бігти» має свої плюси і мінуси. І добре що є захист і в той і інший спосіб.

Проте, щоб отримати гідне ставлення на БЗВП, треба до нього прийти за власним бажанням

Дякую Вам за службу, але, вибачте, це не відповідь на питання

Людей зловили, відправили на БЗВП. А яка ціль цього процесу — надати навичок та навчити солдата, чи познущатися над людиною? Якщо ціль — це навчити, то відношення має бути однакове, крапка. Якщо людське життя для країни має хоч якусь цінність — то командири мають запхати в дупу своє ставлення, і забезпечувати однакові умови для кожного.

А ставитись до людей як до лайна, бо вони, бачте, не прийшли самі — ну, супер, це щось із серії «а чому не можна пи*дити людей в тюрмі, вони ж там не просто так сидять». А потім розповідають що фрази «якщо здохнуть — то похер, завтра нових привезуть» — це ІПСО, і таке робить тільки русня.

Так, я ж якраз проти такого відношення. Тут є короткострокові заходи і довгострокові, людина може швидше в перше, обрати підрозділ зі здоровим БЗВП, де підготовка, а не знущання і розумінням куди людина йде відповідна до її здоров’я і навичок.

А от довгострокова — це системні зміни, але знову ж, якщо ті хто їх бажають не готові щодо цього щось робити, то їх не буде.

БЗВП порівняно з лінією фронта — це 5 зірковий отель з ультра all inclusive. І людей там мають хоть приблизно підготувати до того с чим вони можуть стикнутися. То ж на які ви умови очікуєте? Щодо телефона або посилок — ну ви ж не хочете щоб вам на голову щось полетіло? Або хтось по пьяні вам гранату закатив у палатку, бо з дому добрий самогон надіслали?

Або хтось по пьяні вам гранату закатив у палатку, бо з дому добрий самогон надіслали?

можливо ця проблема б не виникала якби тцк фільтрували особовий склад а не призивали всіх кого змогли наловити

знов до ТЦК все?)) це ж не обов’язково бути алкашом, щоб під дією алкоголю «начудити». нажаль, випадкі всякі бувають, що є то є.

у алкаша так, і я погоджуюсь, треба щоб ТЦК алкашей та наркоманів фільтрувало. це недолік в їх роботі

БЗВП порівняно з лінією фронта — це 5 зірковий отель з ультра all inclusive. І людей там мають хоть приблизно підготувати до того с чим вони можуть стикнутися. То ж на які ви умови очікуєте?

Тоді по-перше може має сенс не брати людей, які не здатні витримати навіть умови БЗВП?

Або хтось по пьяні вам гранату закатив у палатку, бо з дому добрий самогон надіслали?

Не кажучи вже про алкашей, наркоманів і усяких неадекватів. Бо як таким давати зброю якщо вони своїх можуть постріляти?
А стосовно фронту: у нас зараз позиційна війна. Цілком можливо десь за 10 — 20 км від передової облаштувати не намети у полі, а нормальні, теплі бліндажі з людськими умовами життя. Зробити не «параші», а цивілізовані туалети. І надавати бійцям можливість хоч раз на декілька днів відходити і відсипатися у безпеці та комфорті.
А якщо ставлення до бійців таке що відправляють «на нуль» жити десь у норі без нічого і не міняють поки не вб’ють — то не дивно що добровольців іти на таку війну поменшало.
Я вже писав і напишу знову: у поганому ставленні до громадян України винен не ворог!
Не ворог ловить на вулиці, не ворог відбирає речі, не ворог знущається і принижує гідність ... і навіть не ворог віддає наказ іти на смерть. Це ставлення українців до українців: еліти до «холопів», ТЦК до «ухилянтів», командирів до «мобіків».
Якщо ви не поважаєте гідність людини, якщо ставитеся до неї принизливо, знущаєтеся, поневолюєте, б’єте — то чому потім дивуєтеся що ця людина бачить ворога у першу чергу у своїх кривдниках?

О))) ще трохи і почнеш мозок вмикати))) Щоб проводити ротацію і щоб люди мали можливість відпочивати потрібно щоб підрозділ був максимально укомплектований. Тоді все буде: і ротації і відпустки і відпочинок. І ось тут військовим і приходить на допомогу ТЦК))))

І ось тут військовим і приходить на допомогу ТЦК))))

і приходить і приходить і приходить і приходить у тцк нема цілі тільки путь

І ось тут військовим і приходить на допомогу ТЦК))))

Не приходить! З тих, кого ТЦК піймає — не буде бійців, які зможуть замінити тих, що тримають фронт.
Буде багато старих, хворих, не здатних навіть броню тягати — бо ВЛК проходять усі.
Будуть люди обурені свавіллям, знущанням, примусом. За першої нагоди вони втечуть у СЧЗ може навіть з БЗВП.
Будуть різні маргінали, пристосуванці чи просто дебіли, які живуть за принципом «аби мене не чіпали». Будь-який наказ вони будуть виконувати «на відвали» — це не бійці, а «баласт».
Можуть потрапити і «ватники» чи які просто обурені владою — вони стануть легкою здобиччю для ворога і почнуть «зливати» інформацію за гроші. Хтось може таким чином мститися за примусову мобілізацію.
Навіть якщо якимось чином ТЦК зловлять порядну людину, яка вирішить чесно боротися проти ворога — то таких буде меншість! І вони потраплять у підрозділ де більшість воювати не хоче, а командир тільки робить вигляд що усе добре — а отже навіть патріоти нічого не зможуть зробити.
Таким чином ТЦК та примусова мобілізація вже принесли і приносять набагато більше шкоди, ніж користі!
Бригади, які самі шукають, відбирають і навчають рекрутів — залишаються боєздатними, несуть менші втрати, проводять ротацію та піклуються про бійців.
А командири — «м’ясники» тільки просять ТЦК наловити та прислати на смерть нових «мобіків». І це вже настільки зіпсувало репутацію ЗСУ, що навіть у США Зеленському казали «у вас вже людей ловлять на вулицях — отже нема кому воювати».

Таким чином ТЦК та примусова мобілізація вже принесли приносять набагато більше шкоди, ніж користі!

Думаю, що вони це самі розуміють, але які у них варіанти? Проводити реформи? Популяризувати службу в армії? Зроблено стільки фатальних помилок, що щоб не робили, але нічого вже не зімнеться в цьому напрямку. Тож лишається єдине — компенсувати якість кількістю.

Бригади, які саму шукають, відбирають і навчають рекрутів — залишаються боєздатними, несуть менші втрати, проводять ротацію та піклуються про бійців.

Думаю, що у цих бригад різне призначення. Є ті хто беззмінно стоять на нулі — їх не шкода, а є ті, кого постійно відводять, бережуть, бо вони можуть вирішувати задачі.
Вони, там (на горі) не такі дурні, як ми можемо думати. Цинічні — так. Уявіть, що Ви військовий генерал. У вас є два види поповнення — більш менш мотивоване і тих кому дали під дих і втягнули в бусик. Кого і як ви будете використовувати?

Кого і як ви будете використовувати?

Саме у цьому і полягає злочин! Ставлення до людей як до «розхідного матеріалу», яким можна «відкупатися» від ворога.
І не треба казати що «нема інших варіантів». Я впевнений що з 2023 року можна було придумати купу інших варіантів окрім того найгіршого, коли ми спочатку віддаємо життя людей аби триматися до останнього за території — а потім усе одно віддаємо ці території коли їх перетворили на випалену землю. Який може бути сенс у такий стратегії інший ніж затягувати війну? При тому що час грає зовсім не на нашу користь.

Саме у цьому і полягає злочин! Ставлення до людей як до «розхідного матеріалу», яким можна «відкупатися» від ворога.

Це військові. Психопатичність для них є плюсом.

Я впевнений що з 2023 року

Саме так. Це як з хворобою. На перших стадіях, зазвичай, є купа способів що можна зробити, а на останніх можна обирати тільки варіанти знеболювання.
На жаль було зроблено велику кількість стратегічних помилок, які тепер майже неможливо виправити.

служити або платити будуть всі

Або третій варіант — Колиївщина. Влада, можливо, нічого не помічає, але народ вже дійшов до краю в ненависті до свавілля на вулицях. Нещодавно була новина про те як водій на фурі не помітив автономний блокпост і неумисно задавив двох працівників ТЦК. Цю історію активно обговорювали у фейсбуці і переважна кількість коментарів була схвальна, я бачив коменти в стилі «отримали по заслугам» (і це я ще знизив градус і вилучив всі мати) які набирали тисячі лайків..

Жодним чином не захищаю ТЦК. Але за 3 роки до армії під час повномасштабки не проходив їх перевірки. Тому не маю з чим порівняти.

А до вашої тези, просто нагадаю, що відео обстрілів де гинуть діти, теж набирають тисячі лайків.

Ну і звісно, якщо люди не готові битись з реальним ворогом зовні, то звідки ж візьметься схильність боротись з тим що ще швидше дасть у відповідь.

Або третій варіант — Колиївщина. Влада, можливо, нічого не помічає, але народ вже дійшов до краю в ненависті до свавілля на вулицях

Лол, це все і закінчиться коментарями у фейсбуці чи розмовами на кухнях, не більше.
Якщо за 4 роки в людини хватило сміливості чи сили волі хіба на закритися в квартирі і не виходити, просто перечекати, наче це злива на вулиці, то звідки ж має взятися на щось інше?

А давайте наловимо на вулицях рандомних людей, роздамо зброю і примусово відправимо на фронт воювати з руснею у скотських умовах. Що може піти не так?

Чаушеску у 1989 році теж думав що все під контролем, коли виступав на провладному мітингу з 94% підтримкою населення.

Якщо за 4 роки в людини хватило сміливості чи сили волі хіба на закритися в квартирі і не виходити, просто перечекати, наче це злива на вулиці, то звідки ж має взятися на щось інше?

Французьких селян взагалі сторіччями гнобили і "право-першої-ночі"ували, але щось я не бачу у них на троні якогось Людовика 37-го)
Все колись закінчується і закінчується зненацька.

Одразу видно, що ви далекі від бойових дій. Проте є гарний шанс отримати бойовий досвід, навчитись потрібним речами і стати обличчям і лідером революції про яку ви так мрієте. Можете навіть не чекатись поки русню знищать, буде один з одного боку, а інший з іншого.

Згадуючи історію — лєнін якось без армійської служби обійшовся, плануючи революцію із Швейцарії і вийшло таке що досі вигрібаємо наслідки..
Тому я проти революції і за еволюцію)

Ну якщо брати лєніна за приклад, то нам точно не треба таке

Тільки яке діло людям, які вже мобілізовані, до ’ненависті до свавілля на вулицях’? В них вже зовсім інші проблеми і зовсім інші вороги, більш того, частина з них тільки за, якщо це допоже збільшити чисельність їхнього підрозділу адекватним о/с і відповідно, полегшить службу, більш того, частина з них самі б радо прийняли б участь в процесі мобілізації (до чого все і йде).
Це проблеми хіба самих ухилянтів.

Ок, то скільки ще треба часу — рік, два, десять?

Тільки яке діло людям, які вже мобілізовані, до ’ненависті до свавілля на вулицях’?
частина з них самі б радо прийняли б участь в процесі мобілізації (до чого все і йде). Це проблеми хіба самих ухилянтів.

Скажіть військовим щоб цього не робили бо ШІ каже що проблеми будуть у всіх:

Політичні та державні наслідки застосування військовими сили проти цивільних громадян

Застосування військовими сили проти цивільних громадян призводить до політичних наслідків, як-от підрив легітимності влади та втрата довіри, що може спричинити заворушення та протести, а також до державних наслідків, таких як порушення прав і свобод, посилення контролю, а також міжнародна ізоляція та санкції.

Політичні наслідки

Втрата легітимності влади:
Використання сили проти власного народу руйнує довіру до уряду, що може призвести до його повної дестабілізації. Згідно з Конституцією України, Збройні Сили України не можуть використовуватися для обмеження прав і свобод громадян або повалення конституційного ладу.

Масові заворушення та протести:
Несправедливе застосування сили може спровокувати масштабні протести та громадянські заворушення як форму опору.

Втрата міжнародної підтримки:
Застосування сили проти цивільних може призвести до осуду з боку міжнародної спільноти, введення санкцій та втрати політичної і фінансової підтримки.

Державні наслідки

Порушення прав і свобод громадян:
Використання військової сили проти цивільних безпосередньо порушує фундаментальні права та свободи, гарантовані Конституцією.

Посилення контролю та репресій:
Влада може вдатися до посилення репресій, запровадження надзвичайного стану та обмеження доступу до інформації.

Відповідальність військовослужбовців:
Відповідно до закону, військовослужбовці несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність за свої правопорушення.

Розкол у суспільстві:
Застосування сили може призвести до глибокого розколу в суспільстві, посилення поляризації та знищення національної єдності.

update: нещодавно здійснили спробу залучити військових до «оповіщення» — вийшло якось не дуже:
tsn.ua/...​etali-reketu-2935334.html

Як наслідки «бусіфікації» вже маємо:

Втрата легітимності влади
Розкол у суспільстві

Потенційно:

Втрата міжнародної підтримки

Це з тексту сварки в овальному кабінеті:
Vance: Right now, you guys are going around and forcing conscripts to the frontlines because you have manpower problems.

При всіх моїх негативних враженнях від влади, де визнана втрата легітимності кимось окрім ображених коментаторів та русні?

де визнана втрата легітимності

А що таке легітимність?

Легітимність — це визнання та прийняття владних інституцій, політичного режиму або його рішень суспільством, що означає згоду громадян підкорятися, бо вважають владу правомірною, справедливою та цілком доцільною, а не просто формально законною (легальною). Це добровільне визнання авторитету, яке базується на вірі в справедливість і відповідність дій влади очікуванням народу

Ну і як ви відчуваєте: народ ще довіряє владі і готовий підкорятися? Чи ховається від влади та намагається втекти?

Ок, то скільки ще треба часу — рік, два, десять?

до 20 рокі все закінчиться статистично

... моз оцінив цількість людей 40+ у 19 млн людей
маючи оцінку населення 29 млн слід вважати то є 2/3 населення
усі ці 40+ за 20 рокі помруть більшість з них за самих грубих оцінок від половину якщо брати середнє хай половина і ще половина лишку

половина і половина лишку від 2/3 є половина усього населення

то скільки ще треба часу — рік, два, десять?

за 20 рокі офіційно статистики населення скоротиться щонайменше в половину до 15 млн людей більш менш реалістичної оцінки

20 рокі це не так багато це якраз ще 40-ві ще цього століття ще перша половина 21-го століття

Проте, щоб отримати гідне ставлення на БЗВП

ого..виходить статус переписати встигнули і викинути цілу частину...отакої!

показувати приклад дисциплінованості, неухильного виконання вимог законодавства, наказів і розпоряджень командирів (начальників); бути ввічливим і справедливим у ставленні до підлеглих, не принижувати їх честі і гідності;

Зі знанням статусів, вам би в армії ціним б не було.

дякую, мені там не сподобалося)
з армії по панятіям а не по статуту як раз і росли ноги в повальному алкоголізмі і некомпетентості офіцерского складу

так, щось «буква закону» має все менше спільного з реальністю(
час вводити словнички «новоязу»: ’оповіщення громадян’ => ’викрадення громадян’, 2 * 2 = 5 і таке інше..

але ж є і хороші новини ;-)

БЗВП порівняно з лінією фронта — це 5 зірковий отель з ультра all inclusive

Люди 4 роки і обирають бути подалі від «гідного життя»

є три варіанти: тікай, і будеш мати ще час, долучайся до боротьби, щоб мати шанс гідно жити зі своєю родиною чи готуйся бути рабом в окупації.

Тих варіантів набаго більше.

Втечи з країни а потім вернись.

Переїдь в межах України не фронту не буде (імхо це західніше Тернополя).

Емігруй на постійно в іншу країну чи навіть континент.

Зроби собі бронь/навчання/інвалідність.

Або стати частиною системи як всякі Міндічі, але це вже завдання з *.

але мені коментарі типу:

так русня трасує мережу підряд а на доу даже їх тисячі подавно навіть консерви тоже коментарі строчаться у відповідності до мєтодічки а там навіть ші припахать можна вони ж усі як під копірку «синок проігрался а мать виручай і вот он забор і сосна нєдалєчє ти жді мам сігнала как крікну бросай»

«Перший закон армії» це не вірити людині в формі.

Чи можливо передати синові посилку

Я розумію що часи не легкі але елементарне знати в які части ні і в які роті находиться мій син.,на даний час це є необхідно.Як взнати ,.

Щодо цього треба звертатись на гарячу лінію до чергового по НЦ, а він вже має вас звести з його командиром курсу, але швидше кимось з інструкторів. А от з ними, можна вже обговорити як можна і що можна передати йому посилкою.

Гірше ніж в тюрмі. В тюрмі хоч правила є щодо посилок. А тут ще якомусь бидлану треба поклонитися.

Ми на іншому таборі кожні вихідні смажили шашлик і ходили в село на закупи. Тоді це дозволяла безпекова ситуація. Наразі ні.

В мене суто питання, нахера залишати ще один НЦ біля кордону, якщо все і так з 0 зроблено було вже в інших умовах, ніж було до ПВ. Тож можна теж саме було б і в центрі десь зробити чи на заході країни.

Привіт, а багато контрактників приходить зараз в ЗСУ? Я навіть не знав, що вони існують взагалі

Доброго вечора ! Чоловік відкомандирований в Десну від 3 ОШБ, без звʼязку з 28.09, за весь час лиш дозволили написати одного листа, в якому вказав, що без телефону буде до 23.11. , телефон чергового вимкнений, а гаряча лінія Десни, нічого не може сказати, бо він не їхній ((((

Відряджений з якої частини до них? По самій Десні? На жаль там зараз через загрозу ударів Шахедами та балістикою, там ще суворіше стали зі зв’язком.

А 4638 і знаю, що в А 1048 теж так, при дзвінку на гарячу лінію так і кажуть, але чому тоді в інших частинах дозволяють раз в тиждень виходити на звʼязок?
Якщо можна підкажіть, ми знаходимось в цивільному шлюбі, чи дозволяють відпустку для одруження і що для цього потрібно?

Відпустку дати може лише командир після завершення ним БЗВП, це є законним проханням, але знов ж звертаю увагу, що на розгляд командира буде.

Щодо телефонів, згадайте, будь ласка, що Десна знаходить за 13-15 км від кордону з Білорусією і там звичайна справа розвід дрони, тому всі там прискіпливо ставляться до безпеки і всі інструктори ходять на «літаку».

1. Відпуска для одруження — це відпуска по сімейним обставинам. Дається до 10 днів (але кількість днів командир частини визначає). Для неї потрібно рапорт до якого потрібно додати копію заяви на одруження (краще нотріально завірену). Не знаю чи дадуть у НЦ але у частині проблем не має бути.
2. Стосовно зв’язку, Десна дуже близько до кордону, є у противника наприклад такий бпла як Орлан-10 з фейковою gps станцією. То ж щоб на голову бяка не прелетіла краще телефон не вмикати.

Дякую! Я розумію, що небезпечно через таке, і що були й такі , що фото місцезнаходження надсилали рідним. Але коли читаю, що більшості рідних які там дозволяють раз в тиждень телефон на декілька хвилин і можна посилки надсилати, а від мого за місяць один дзвінок і один лист, то дурниці всякі на думку спадають.

Вітаю
Наш родич теж у А1414
Вчора видали телефон лише на пару хвилин
Як йому відправити посилку, куди?
Йому потрібні ліки

Їм мають давати номер чергового по навчальному центру, а тоді на нього телефонувати і казати, що людина потребує приймати ліки обов’язкові і як їх туди надіслати.

Дякую за відповідь
Не знаєте чи можна кур’єру Нової Пошти доставити посилку прямо у частину?
Людина зможе отримати її особисто?

Звісно це скоріш за все не спрацює. Кращий варіант домовитись з сержантами, щоб посилка була на нього, бо він вільно можне пересуватись навчальним містечком.

Доброго ранку, видали телефон в неділю на 15 хв. Якщо я поїду в частину, щоб передати посилку і побаитися? таке реально?

А тепер таке відчуття, що це не 1414, або щось змінили через безпекову ситуацію. Загалом відповідь на ваше питання: посилку передадуть, але можуть забрати заборонене речі чи просто оглянути (він сам буде все розбирати в присутності сержанту), щодо зустрічі це взагалі неможливо точно сказати.

Доброго вечора! Як можна відправити посилку чоловіку, і домовитися про зустріч. Немає номеру телефону контактної особи. І якщо моблізований служить альтернативну службу?

Доброго! Зараз не існує альтернативної служби, щоб відправити посилки, треба в нього дізнатись коли вони ходять в місто, чи хто в них їздить по посилки і тоді на нього відправляти. Є два відділення там. 1 велике, і 2 маленьке, врахуйте це при відправці.

Щодо зустрічі, це взагалі дуже індивідуально питання, залежно від того в кого він проходить підготовку. В 3 штурмовій не чув, щоб взагалі зустрічі були дозволені, окрім випадків коли людина потрапляла в лазарет.

А 1414 то яка?? Якщо людина по релігійним переконанням не приймає одяг і зброю. Що буде з нею?

Пощастило, це найкраще що там є. Там в село хоча б по посилки пускають кого, або сержанти возять машиною.

Там нормальні люди, одяг все одне вдягне, бо не голим же бути ходити, якщо прям не буде вчитись стріляти, все інше все одне буде вчити. Бо є купа посад, де стріляти не треба. В нас було пару таких хлопців, деякі навіть змінили думку і навчились стріляти чудово.

Слава Богу, хоть нормальна частина! Але цікаво, що з тими хто не одягне одяг і все, в яму?

Буде виконувати завдання без одягу, один раз таке чув, але хлопець швидко передумав, бо все ж здоров’я одне. Можливо будуть шукати якісь інші точки впливу (не фізичного).

Він виконує всю роботу, допомогає і т.д. Напевно в своєму одязі в якому мобілізували. Альтернативна служба повинна бути бо це порушення коститц=

Правка про альтернативну службу не дії, коли це загальна мобілізація через особливий стан. Буде все робити що дають по роботі, буде мати друзів і нормальне відношення.

через ВАС можна дізнатися якусь інформацію в приват?

Я ж там не служу :) Просто відповідаю відносного того що знаю, щоб допомогти людям віднайти своїх близьких там.

Він все робитиме, але мав мікроінсульт будемо оскаржувати влк. Головне його отримати

А от це можливо може спрацювати і це будуть законі підстави для демобілізації і виключення з обліку.

Доброго дня, якщо не вийде чоловік на звязок на вихідні в Суботу, чи можу я поїхати до нього і передати речі, засоби гігієни?

Гадаю, що йому точно дадуть телефон, хоча б не надовго, бо в 1414 максимально нормальне відношення до людей.

Катування по факту і так вже описали

Так, а в чому? Людини відповідно до статутних норм видають форму, вона не хоче її брати, це ж рішення людини. Змінити закони треба, щоб це було катуванням.

Не буду писати хто кого і по яких інструкціях куди масово заганяв. Це ж була норма. Одним закон. В реальності — катування.

Телефон забрали коли видадуть не відомо, (((

В 1414 видають на вихідних, якщо все добре, субота під вечір і неділю він до вечора в них.

Щиро дякую Вам. А далі, якщо не захоче служити...кримінальне провадження?

Якщо прям взагалі-взагалі відмовиться будь-що робити, то на жаль це не покара і все інше, і в кращому випадку якщо добрий суддя, то років 3-5 які інколи можуть змінити на адміністративне, проте зараз такого майже не читав що робили.

В законі прописано, що на період дії загальної мобілізації релігійні погляди не можуть бути приводом для відмови від служби.

Чи є можливість сзч/ убігти з десни?

Немає нічого не можливо в цьому світі. Проте це буде тягнути за собою кримінальну відповідальність, тож 5-7 років може потягнути позбавлення свободи.

Є вірогідність що їх всіх в результаті амністують, але вірогідність.

Звісно, можливо, але коли це буде питання в космос :)

Ось, пара кацапских АИ ботів лякае айпішнєков армією.
Релігійні переконання, яма, забрали телефон, мабуть ще місять глину і не годують. (все по калькам росіянскої орди)
Нихто нікого не забанить, авжеж.
Тут пасеться 100к спеціалістів які могли би, вже зробити перемогу. Але раз на пів року з’являєтся стаття про грязні окопи і дідівщину і ще біс зна, про що.

Власникам помилково Y хромосоми:
Ну шош, «все х***во» — тому, шо ви знаете як нормально але боїтесь бусіков.

Ну з часу статі, я так і служу, ям і іншого поки не було. Учебка була така собі, так.

Скільки триває підготовка зараз в Десні?

Скільки триває підготовка зараз а Десні?

Якщо є тут люди які можуть мені допомогти відпишіться . Чи є можливість туди приїхати ?

Мене це теж цікавить, але, мабуть,що ні.

Йому навіть не дали пройти мед огляд , в ного окуляри як лупа. Якщо окуляри зломаються він не зможе нічого бачит. Це грубе порушення , знущання . І я нічого не можу зробити його просто викрали машиною тцк , я тільки встигла поговорити 2 хв і дізнатися що він їде на полігон Десна .

Які умови на Десні зараз ? І як там бути моєму брату в якого дуже поганий зір?

Умови в смислі побуту? Як в турпоході. Бліндажі з грибком і цвіллю на колодах або палатки теж зі своїми недоліками. Для спання на вибір двохʼярусні ліжка або двохʼярусні нари. Щодо всього іншого, то зустрів там людей які служили в Десні ще в якісь там девʼяності. Вони прям навісніли що знову туди потрапили. Коротше, нічого хорошого.

Брат буде як небудь. Близько місяця БЗВП, потім, мабуть, щонайдовше два місяця фахова підготовка (водій, снайпер, танкіст і т.д.). Якщо розібʼються окуляри, наврядчи йому зроблять заміну і буде займатися тим що вигадає начальство. Але можна буде прислати поштою нові. Знаю про двох яких списали чи що там з ними зробили за станом здоровʼя (головне потрапити в госпіталь) а третій так зламав ногу що його мусіли відправляти додому.

Мого брата забрали тцк в нього поганий зір , дуже причому в нього окуляри як лупа . Відправили на Десну , я не розумію чому , він в цивільному не бачить номер маршрутки великими цифрами як він там щось зможе бачити . А ще як зломаються окуляри то що тоді ?

А ще як зломаються окуляри то що тоді ?

Як на мене це треба негайно випадково робити.

Так, вам треба з юристами брати його документи про стан здоров’я, що він непридатний і оскаржувати мобілізацію. Раджу, разом з ними звірити його Істрію хвороби і 402 наказ оновлений.

Суд не може скасувати мобілізацію, єдиний варіант посада може бути не бойова десь у тилу, якщо пощастить.

Є ж закон про незаконний факт мобілізації чи потім списатись.

Коли я ще був в Україні і думав чим можу бути корисний для перемоги — то найбільш мене лякало саме ТЦК та БЗВП.
З моїм «букетом» хронічних хвороб добре себе можна почувати тільки за умов вчасного прийому ліків, дотримування режиму, дієти та відсутності фізичних чи психічних навантажень.
Тому я думав що можу приносити користь десь на сидячій роботі. По-перше писати код, якщо треба. По-друге я колись сам паяв Спектрум, і хоча руки вже занадто тремтять аби паяти — я міг би пригадати електроніку і програмування контролерів. По-третє я міг би дивитись мапи чи збирати данні чи просто вести підрахунки десь на складі.
Хоча логіка підказує що від «оператора ПК» десь в армії від мене буде менше користі, ніж від програміста, який заробляє валюту для армії. Проте нажаль економічне бронювання так і не запрацювало.
Але від усіх я чув що аби потрапити на таку службу — усе одно треба проходити БЗВП. Про умови життя та порядки на БЗВП я читав не тільки тут. Як на мене — це недалеко пішло від лагерної зони: параши, шмон, бараки. І навантаження як на лісоповалі.
У 18 років військкомат визнав мене обмежено придатним у військовий час із спеціальністю «оператор ЄОМ». Тобто мене і мали б мобілізувати десь на сидячу роботу за комп’ютером. Але після того, як скасували «обмежено придатних» усі після ВЛК стають здоровими і їдуть на
БЗВП.
З тих пір, як я поїхав ніби багато чого змінилося: рекрутинг, контракти, сам обираєш де служити ... Чи хтось чув щоб хтось мобілізувався чи пішов по контракту на сидячу роботу без БЗВП ?
P.S. Я так розумію що існує ще одна альтернатива мобілізації і «армійському побуту»:

Вартість утримання у платних камер коливається від 4 тис. до 14 тис. грн на місяць.

— цілком доступно для програмістів. За економічну бронь пропонувати 20 000 гривень
nv.ua/...​skoristalis-50372561.html

БЗВП не уникнути ніяк, зараз просто для людей з поганим здоров’ям окремі групи з меншим навантаження, але вміти стріляти і накладати турнікет вміти мають всі. Бо ракета чи ворог може опинитись будь-де.

для людей з поганим здоров’ям окремі групи з меншим навантаженням

Уявляю цю «балетну групу для бегемотиків». А таблетки, глюкометри, інгалятори, тонометри та усе інше у них так само відбирають? Хоч швидку то дають викликати?

вміти стріляти і накладати турнікет вміти мають всі

Теоретично і вміти плавати мають всі. І ще багато чого мають вміти всі. Але ж це на означає що вміють. А у випадку хворих людей — мабуть ще й не можуть вміти. Ну якщо, звичайно, не на папері.

Просто у часи, коли ти поїхав, була ще недосконала реклама — «стандартні „бойові“ образи з технікою та димом» не спрацювали саме на тебе, мабуть тому що інтроверт)
Ось подивись нову «архітектура бренду, що працює на довгу перспективу» з новим меседжем «Ми тут, щоб жити», ти миттєво надихнешся і повернешся в Україну:
dou.ua/forums/topic/55427

На жаль на мене не дуже діє — бо нема дітей та і взагалі родини до кого повертатись (і кого захищати).
Про «не-державні» бригади читав багато доброго — це зовсім не та «совкова армія». Але вони по-перше і набирають не аби-кого. Їм потрібні бійці, я не боягузи. І це — правильно.
А по-друге я чув що до них також треба проходити БЗВП. Навіть на «сидячу» роботу. Тому на таку роботу вони беруть своїх поранених. Бо поранений вже проходив БЗВП, навіть якщо зараз він не зміг би. А от хворий цивільний — не проходив, тому його не можуть відразу узяти.
Знайомий ІТ менеджер працює і при цьому служить у Azov One:
azov.one
Але аби потрапити до них він також проходив БЗВП. На щастя він молодше і не має великих проблем зі здоров’ям.

Ех, якби «батько атомної бомби» Роберт Оппенгеймер був змушений проходити БЗВП — американці можливо залишилися би без бімби)

технічно опенхеймер був керівником усього проекту що як я розумію так само не проходять «базовий бзвп» як то вищий офіцерський склад

плюс сам проект не був фактично військовим за своєї суті інакше як власне і розглядають зокрема самі учасники він ні коли би не відбувся що окремо розглядається як справжнє окремо по собі досягнення вищого військового командування яке мало змогу зрозуміти що армія сама у собі це не потягне саме виходячи з того як армія сама у собі

американці можливо залишилися би без бімби

разом з тим як для простих людей рядовий виконавців там так само (з)працювало своє ein volk ein reich (див. «спиратися на екзистенційні цінності життя сім’я спільність») як то за згадками учасників людей для простих людей виявилося важливим отримати інформацію про важливість проекту як то його дотичність до війни тим самим (різко) піднявши ефективність роботи саме простих людей бо ж самі люди такої «мотивації» не вимагали

... але опенхаймер був їврей )) тут прямо як у тім старім анекдоті про війну «сер чи маємо достатньо євреїв у нашій армії?»

В гарних бригадах ви проходите його при своїх же бригаді, і там доволі простіше домовитись про умови і навантаження. Тим паче якщо посада передбачає інший вид служби.

Цікаво! Це мабуть нещодавно так дозволили. До цього ніби усі проходили спочатку загальне БЗВП — а потім вже бригади донавчали і злагоджували у себе.

Ви можете пробути 1-2 місяці в частині, далі БЗВП на їх майданчику і з їх інструкторами, це вже інше навчання. Бо люди знають вас і можливості та обмеження.

нову «архітектура бренду, що працює на довгу перспективу» з новим меседжем

там кльовий момент який «працює» прямо на мене ))

сцени з людськими стосунками (побратимство... викликали найсильніші емоційні реакції

мене медицина завертає прямо на ньому по «викликани реакції» так само як за відсутності ))

... як то щось на кшталт «жити так щоб не мучили сумління» от прямо зачепило тут і зараз бо ж у мене цей момент втрачений геть мені треба побалакати з психіатром щоб просто мати якусь вербальну оцінку «мучили сумління» це взагалі як і стосовно які саме об’єкти то має бути щоб дотягувати до «норми» чи то «нормальності»

ти миттєво надихнешся і повернешся в Україну

тобто я звісно розумію що технічно кампанія не розрахована на мене особисто як технічну вже «не нормальність» але там прямо питання підряд що саме таке власне «Україна (куди повернешся)»

ЗЫ:

була ще недосконала реклама — «стандартні „бойові“ образи з технікою та димом» не спрацювали

ти ж читав там у матеріалі даються певні «обгрунтування» буцімто «дослідження слоблені» що до цього моменту

Досить цинічна стаття, бо розписує на які важелі тиснути, щоб спонукати людину рекрутуватися. Війна, як бренд(

Це вже не тактичні експерименти, а архітектура бренду, що працює на довгу перспективу.

Щодо «довга перспектива» особливо не сподобалось — чогось згадалася столітня війна, тридцятилітня війна.. А з фокусом на екзистенційних цінностях нічого нового не придумали, приблизно так рекрутери ще за часів «Фанфана-тюльпана» агітували ;-)

Моє вітання від ст. С-та 354 нмп ,,Десна 92-94,, 02.22 ком. Від/взв 95одшбр. 2025ком.вз СБС.🫡🫡🫡🫡🫡🪖🪖🪖🦅🦅🦅🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Это учебка называлось остер? У меня батя там служил по срочке еще СССР, тогда была пословица лучше сесть в костер, чем идти служить в Остер.

Це доволі поруч. Проте є власна: краще в..тись у сону, чим йти служити в Десну.

Налобний ліхтар теж забирають? Електронні одноразки (сигарети), вітаміни?

Ліхтарі ні, дуже корисна штука, прям супер виручає, але лише за наявності червоного світла.

Електронки звісно забирають, і лише потім віддають. Вітаміни не знаю, але якщо щось що вони не знають, то теж заберуть.

Дякую за цей пост. На цивілці час і думки займаються своїми справами. І я забуваю, які зусилля роблять над собою люди, що нас захищають. Дякую за цей конект.

Дякую, що прочитали!

Насправді це був ніби табір для дорослих, і до захисту вітчизни особливо не має відношення.

На цивілці час і думки займаються своїми справами. І я забуваю, які зусилля роблять над собою люди, що нас захищають.

А от ця думка дуже крута

Дуже давно товариш служив срочку в Десні. Тоді це був курорт, але «затягнутий», а зараз десною лякають необмежено придатних) дивина та й годі)
Треба і своїм досвідом поділитись, але з НЦ ДШВ + фахова підготовка штурмовика в бригаді

та десною лякали ще в минулому тисячолітті. «переведуть в десну або на зміїний»

Треба і своїм досвідом поділитись, але з НЦ ДШВ + фахова підготовка штурмовика в бригаді

Дуже давно треба!

Було б дуже круто, я б з радістю почитав, бо в нас були інструктори з 95 легендарної, тож ДШВ це класика круто!

Я дивлюсь знущання заради знущання, бз жодної корисної цілі, не тільки збереглось, а ще і розцвіло і вкорінилось. Як в 15 році була нестача питної води, так і залишилась; як була невідповідність харчування до нормативів, так і залишилась (або ще і гірше стала); як не могли вирити екскаватором яму в землі і перекрити її лісом, так і не можуть (в глибокому тилу до того ж, на 11! рік війни); як не могли купити людські печі для бліндажів, так і не можуть. Ну і так далі по списку. Додалась тільки інформаційна ізоляція, певно щоб на гарячу лінію не дзвонили.

Звісно я це все екстраполюю з коротких заміток та натяків автора, тому може помиляюсь десь.

Відповів щодо того, що точно знаю:
— Води вистачає, в пляшкам, але вистачає. Просто нормують видачу на ВШК, на іншому таборі її було безліміт.
— Харчування теж, згодом і на ВШК було пристойне. Коли повернулись туди, годували навіть добре.
— Буржуйки загалом теж, є нюанси, але на іншому таборі було все чудово і згодом на ВШК теж, бо ми зимою жили в палатці, і була баня.
— Копати, так все ще краще людьми))

Тобто стало краще, але не все і не усюди. Скаржаться люди часто, і це до речі впливає, що вже велика зміна.

щоб на гарячу лінію не дзвонили

я боюся, що з гарячої лінії толку стільки скільки було і у 15ому)

Їжа стала краща, і відношення більш людяне, все що можу сказати

Тут часто питають за спорядження тож трохи відпишу за 4 параметрами, брав/брав і не користувався/докупив там/раджу лише якщо є зайві гроші, а також — позначу, те що забирають на ВШК.

З неочевидного брав і користувався: зошити (краще 96 аркушів), декілька ручок (краще 5-6), маркери білий і чорний (підписувати усе), мотузка для білизни, подовжувач, засіб після укусів комах (знімати зуд), залізна кружка, простий електронний годинник з захистом від вологи, «Рятівник» (щоб швидше гоїлись рани), багато сушкара для взуття.

Брав і не користувався: додатковий рюкзак (набив одягом замість подушки було зручно), миска (їли з казанків), сухі душу (фактично не дуже ліпше вологих серветок), вологий туалетний папір (великі серветки, теж саме).

Докупив там: другий Powerbank (звичайний на 20 000), карабіни великі під речі і екіпіровку та малі під рукавички та ліхтарик, баф (щоб прикривати горло), ще декілька пар теплих звичайних шкарпеток, декілька дешевих запальничок (я не курю), ще декілька маркерів, крем для рук, щоб від сухості не лопалась шкіра та для них від втоми/спітніння, теплі устілки

Раджу, якщо є зайві гроші: власний каремат, спальник та піддубник, подушка надувна, взуття та форма, набори для чистки зброї, модні електроні годинники, тактичне спорядження (будь-яке).

Також дуже круто мати маленьку газову пічку, бо гаряча вода це — золото в армії, не менше ніж цигарки чи солодке.

Забирають на ВШК: всю їжу (чай, каву теж), цигарки, все що ріже та коле (навіть голку з ниткою) окрім бритв для гоління, тримере забирають, мультитули, всі ліки, що не дозволять медики, цивільні речі та взуття. Окремо гроші, прикраси (кільця теж), документи та телефони, годинники.

Можливо щось забув, але це загалом більшість того, що може бути корисно.

«Рятівник» (щоб швидше гоїлись рани)

це «мазь спасатєль»? як так то то є звічно швах

залізна кружка

термокружка

бо гаряча вода це — золото в армії

і це ще тільки «тренувальна база» ))

круто мати маленьку газову пічку

не зовсім зрозуміло де до неї балони потім брати ну і ще треба казанок відповідний щоб воду варити

— Буржуйки загалом теж, є нюанси, але на іншому таборі було все чудово і згодом на ВШК теж

тож якщо буржуйки таки є то імхо газ зайве бо якщо вам завозять і балони тоді туди докинути (від спонсорів) і пальник до купи до комплекту то є імхо багато простіше

залізна кружка
термокружка

як раз саме металева, а не термо..бо металеву можна і на спиртовій таблетці розігріти

Так, Рятівник це українська, а от польска досі Спасатель))

Саме залізна, алюміній або титан (але це вже для богатих)

Так-так!

Ми купували балони в селищі, 50 гривень за шт, вистачало на пару днів активного користування, а це гріти воду + розпалювати грубу

На буржуйці дуже-дуже важко швидко нагріти воду, а тим паче це ж БЗВП, спонсорів там немає))

Ми купували балони в селищі

а ножі там теж продаються? ))

спонсорів там немає))

Звісно, і ліхтарі, і всі інші потрібні речі, і ціни загально такі ж як у містах, не раджу купувати в бариг поруч з таборами

Забирають на ВШК: всю їжу (чай, каву теж), цигарки, все що ріже та коле (навіть голку з ниткою) окрім бритв для гоління, тримере забирають, мультитули, всі ліки, що не дозволять медики, цивільні речі та взуття. Окремо гроші, прикраси (кільця теж), документи та телефони, годинники.

не зовсім зрозумів шо значить забирають? без повернення? гроші, прикраси, годинники? ви ж самі сказали годинник

Збирають в мішок та дрібне в пакет, та не видають в користування до закінчення БЗВП.

Годинник це супер важливо, але саме на ВШК їх забирають і видають рандомно по 1-2 на роту, і все)

Повернуть. Хоча можуть і «загубити» Якщо телефон заберуть, а в тебе потім знайдуть інший, то його приб’ють до дерева. І наплювати, скільки він коштує.

а в тебе потім знайдуть інший

а є шмон?

Є, бо є ті хто буде стучати за плюшки

Не зрозуміло що забирають, а що ні. Уточни будь ласка

Залишають: бритви для гоління з цього списку.

Потім повертають? ВШК тільки ж для тих хто у 3 ОШБ чи для всіх?

Все окрім сигарет і їжі повертають. ВШК для 3 ОШБ обов’язково, а для інших доля випадку. Розподіл в Десні, просто по списку по таборах.

у мене вже є авідношення до бригади місцевої. В такому випадку також можуть відправити на ВШК?

В ідеальні варіанті БЗВП буде від бригади, де вона проводить. Якщо не має для цього можливості, то буде проводити в якомусь НЦ з яким є домовленість. Це може бути чи не бути Десна, і ВШК там теж бути чи не бути.

Дуже крутий текст, дякую за службу!

Дуже радий, що людям це було цікаво і комусь корисно навіть)

«Все, що не критично потрібно, краще надіслати додому чи викинути»

А можете перерахувати — що саме точно буде критично потрібно, і що саме точно буде зайвим? Я розумію, що це може бути суб’єктивним, але, хоча б ваш досвід.

Я надсилав зайвий одяг (себто весь цивільний) окрім шкарпеток і пари футболок. Окуляри, бо їх би розбив, краще якщо воно критичні подбати про лінзи в тактичні окуляри.

Залишив з неочевидного зошити і ручки, щоб писати, купу сухих душів, чай і каву (їх здають на ВШК), ніж (його теж забирають) і ніби все.

ніж (його теж забирають)

Мультітули теж?

Звісно,там звбатокють все окрім кусочок для нігтів. Бо все чим можна різати чи протикати заборонено.

Їжу видають в первій вихідний за умови, що немає зальотів, але нам видали частину.
Всі інші речі, окрім сигарет повертають в повному обсязі звісно.

Їжу видають в первій вихідний за умови, що немає зальотів, але нам видали частину.

а який у цьому сенс я серйозно

окрім сигарет

але ж сигарети можна так само купити у селищі де продаються газові балони?

тобто ж має бути якась логіка? ні?

Їжу щоб не було типу шкідників через неналежне зберігання

Сигарети видають, якщо немає зальотів то по одній після кожного прийому їжі

Я там був у серпні 2024 окрім телефонів нічого не забирали. Дрочілка була з шикуванням по 6 раз на день . І підйом щодня у 5 ранку , далі отримувати зброю і у 6 годин зарядка.

Основна навичка в армії, це вміти робити вигляд, що ти дурачок, і вміти косити від роботи, кароч бути сержантом, навіть якщо ти рядовий. І робити все це діло так, щоб тебе не побили. Якщо ти вмієш гарно балакати, і нічого не робити, то тебе чекає класна кар’єра в армії, бо всі інші шляхи ведуть в могилу.

Дозволь поцікавитися, де ти служиш? Ти ж ці висновки зробив з власного досвіду, чи може в когось їх прочитав?

Цей висновок я зробив коли був курсантом в ввнз, це така сама армія, тільки 4 роки, ну і тебе принижують набагато більше, бо ти майбутній офіцер. Я вже ніде служити не буду скоріше за все, бо поламав ноги, при підготовці до стрибків з парашутом, це була дуже сумна подія, зламати дві ноги, навіть не заходячи в літак.

Співчуваю твоїй події.
Не знаю, якою армія була раніше — але зараз все трішки інакше. Можливо вплинуло те, що зараз в армії дуже багато вже дорослих людей, що раніше і помислити себе в пікселі не могли. А можливо тому причиною є екзистенційна природа нашої війни. Але в цілому зараз все набагато краще. Хоча, підозрюю, що навіть зараз десь залишилися підрозділи, в яких все так, як ти описуєш, все ж таки армія дуже велика.

але зараз все трішки інакше

об строковиків до їх дембеля ноги ніхто не витирав? що перестали?

Не разу строковиків не зустрічав(їх же начебто не призивають, поки військовий стан?), то ж не можу сказати точно, але в цілому в тих частинах, в яких я служив не можу такого навіть уявити. Але як я вже казав — армія дуже велика, і чисто статистично, там мають бути зовсім різні люди, в тому числі і такі, які здатні «витирати ноги»

ті, що були призвані до початку військового стану, були демобілізовані тільки в 24ому

Поржал... Армия в любой стране и любое время одинаковая — круглое носим, квадратное катаем.

Армия в любой стране и любое время одинаковая

ну это не совсем так исходя из описания это скорее ополчение по крайней мере и у нас и в британской армии я такого не знаю

Яка жесть, я думав в мене було важке БЗВП.
Хочу уточнити, в на курс від третьої штурмової попали добровільно чи ні?
Бо коли я був на БЗВП цим літом, то на курс від 3ОШБР брали тільки тих, хто хотів, і заздалегідь попереджали що там буде пекло.

А це зʼявилось після нас :) В нас просто питали чи зможеш, більшість відповідала так, але гадаю щоб якби не забрали звідти все ж до маршів точно якось би дотягнули.

Більшість пройшла все, бо через постійні травми і скарги вимоги послабили відповідно до віку і фізичної формі рекрутів.

Дякую за службу і за те що поділились досвідом!

Радий, якщо мій досвід допоможе комусь, як мені допомогли історії інших людей написані тут

Дякую за твої відповіді, брат там, інформації мало. Зараз трохи більше стало.

Якщо знайшли другий телефон — це зальот, зрозуміло. Як думаєш, скільки можуть не давати дзвонити? А1414

Підписатись на коментарі