«Ми вже продали достатньо, щоб вивести проєкт у прибуток». Максим Кріппа розповів про розмір команди S.T.A.L.K.E.R. 2, найближчі плани щодо гри та як він став власником GSC Game World
Український бізнесмен Максим Кріппа, який минулого року став кінцевим бенефіціарним власником студії GSC Game World, дав перше велике інтерв’ю. В ньому він розповів, що за останні чотири роки студія зросла всемеро, а S.T.A.L.K.E.R. 2 вже продався достатньо, щоб вивести проєкт у прибуток. Відібрали для вас найцікавіше.
Про розмір команди GSC та зростання під час карантину та повномасштабної війни
У відповідь на питання журналістів Forbes Україна Кріппа зазначив, що поки не може ділитися даними про кількість проданих примірників S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Однак він задоволений релізом і називає гру «справжнім проривом». Він наголосив, що над грою працює близько 470 людей. Приблизно 200 з них — співробітники, які працюють у різних країнах світу. Ще близько 270 залишаються в Україні
«Коли я прийшов у компанію у 2020 році, команда складалася із 65 людей. За ці кілька років ми неймовірно виросли — у сім разів під час ковіду і війни. Величезна частина нашого успіху — це їхня праця, відданість і віра в цей проєкт... Можу сказати, що майже всі ресурси пішли на розробку, на створення крутого продукту. Маркетинг у класичному розумінні залишився для нас у тіні, адже головним завданням було завершити гру в тих умовах, у яких ми були», — додам бізнесмен.
Про прибуток S.T.A.L.K.E.R. 2 та майже цілодобову роботу розробників
Він не назвав точну суму, яку компанія витратила на другу частину шутера, однак підкреслив, що це «десятки мільйонів доларів». При цьому Кріппа наголосив, що компанія вже «продала достатньо, щоб вивести проєкт у прибуток». За його словами, перед релізом команда працювала майже цілодобово.
«Ми розуміли: гра може містити дрібні, не критичні баги, але вона мала вийти 20 листопада без затримки, бо інакше наша команда остаточно б вигоріла. Нам вдалося головне: зробити класну гру, яка подобається людям. Баги можна пофіксити, невдалу гру і геймплей — ніколи... США — ринок № 1, і це дуже приємно, що український продукт підкорює вибагливих гравців розвинутих країн. Ми не будуємо конкретних прогнозів, адже життя завжди вносить свої корективи, але віримо у довге та успішне майбутнє цього продукту», — зазначив Кріппа.
Про те, як Кріппа з’явивився в історії GSC Game World
Він нагадав, що GSC Game World планують випустити мінімум два DLC до гри, мультиплеєр та портувати її на інші платформи. Розповів бізнесмен також і про те, як став власником ігрової студії.
«У 2018 році я купив NAVI у Кохановського (Олександр Кохановський — український бізнесмен, колишній власник NAVI). За українськими реєстрами це сталося у
2022-му. Але в материнських компаніях на Кіпрі всі ці зміни відбувалися в момент угоди — як у NAVI, так і у GSC. У 2019 році Кохановський, який колись давно працював у GSC, познайомив мене із Сергієм Григоровичем. Згодом я познайомився з його братом Євгеном Григоровичем і його дружиною Марією. Ми почали обговорювати можливість придбання частки компанії. Я фанат ігор, зокрема серії S.T.A.L.K.E.R., тому для мене це було дуже цікаво.У 2011 році Сергій закрив компанію і, як він сам казав, вийшов на пенсію. Проєкт S.T.A.L.K.E.R. 2 був призупинений. У травні
2018-го Сергій із молодшим братом Євгеном реанімували його. До 2020 року йшла розробка, яку Сергій фінансував за свій кошт. Але потрібно було набагато більше. Тоді Сергій і Женя почали шукати інвесторів. У 2020 році ми уклали угоду, і я став співвласником GSC Game World, з того моменту фінансування розробки гри відбувалося повністю за мої власні кошти.У 2020 році я через свої компанії отримав контроль над 40%, а вже у
2023-му викупив інші 42%. Ще 18% належать Євгену Григоровичу, який обіймає посади CEO компанії та Head of Game Direction. Григоровича-старшого як акціонера в компанії немає. Але за умовами угоди Сергій Григорович буде отримувати певний відсоток від net profit від продажів S.T.A.L.K.E.R. 2 та ще деяких проєктів компанії», — розказав Кріппа.
Бізнесмен також розповів, що за останні роки витратив на нерухомість в Україні понад $100 млн. Другу частину інтерв’ю видання обіцяє опублікувати 19 грудня.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів