Як я відвідав Game Jam: що побачив та як це працює
Відбувся невеликий джем Iron Jam, який провели в Державному університеті економіки та технологій. Я був там, як глядач, не брав участі в розробці. Я багато читав про джеми, багато чув про них на подкастах GameDev DOU. Тому коли побачив, що в джем треба журі — знайшов контакти тих, хто проводить, запитав чи можна бути глядачем та розповісти про джем. Мене люб’язно додали в Discord.
То ж я ділюся враженнями. Поки це просто мої враження. Але раптом будуть питання щодо організації таких двіжух — пишіть, я запитаю в ініціаторів джему та видам нову статтю.
Знайомство і потрапляння на Jam
Трохи нервував перед початком. Не знав, що і до чого. Не хотів постійно докучати повідомленнями, тому коли мене запросили в Discord і підписали, як «глядач» — я почав розбиратися самостійно.

Був окремий сервер з кімнатами: команди — в окремих, офіційні об’яви — окремо. Як ділилися команди я глибоко не розпитував. Знав лише, що спочатку джем ніби як мав збирати суто тих, хто навчається в вузі, але з’явилися й інші ентузіасти. І ще були ті, хто прийшов не командою, а соло-учасником. Їх зібрали в окрему тіму.
Більше не знаю деталей. Але якщо цікаво — проведу інтерв’ю і напишу про те, як взагалі то все організовувалось.
Презентація
Під час двіжу були обговорення в чатах команди у відповідних кімнатах. Інколи були організаційні зідзвони: давали зворотний зв’язок та була зустріч зі спонсорами джему. Учасники мали якось опрацювати в грі слово «спуск». Наприклад, спуск по сходах, по кар’єрних сходинках, в інший світ тощо.
Але найцікавіше — це останній день, де команди пітчили ігри.
Перша гра на пітчингу
На презентації виходив представник команди і розповідав про гру. Презентації були доволі різні. Наприклад, на скріні вище — класична презентація зі слайдами.
Що мені особливо сподобалося, що для всіх учасників був шаблон дизайну презентація (червоно-чорні тони). Це виглядало стильно і гармонійно.
Хоч джем відбувся в дискорді, були презентації, де був живий виступ:
Єдиний жиий виступ на джемі
Це теж додавало атмосфери. Було класно.
Що до ігор...
Були різні підходи, механіки тощо. Всі ігри не завершені. І не дивно, бо джем тривав від 9 по 12 грудня включно. Я не розробник, але навіть я усвідомлюю, що видати за цей час повноцінну, працюючу гру, навіть невелику, доволі важко.
Наприклад, була гра яка поєднувала карткову гру з смертельною рулеткою. За лором герой потрапляє в готель «Каліфорнія», як в класичній пісні: межа між пеклом та раєм. Так і гравець, якщо ти перемагаєш в
Здається, саме вони і перемогли.
Але мені дуже сподобалася інша гра. По-перше, візуалом, по-друге, це рольовка.
Мій фаворит і рольова гра
Ба більше. Мені дуже сподобалося, що на презентації розробник показав в прямому етері зміну механік. Напочатку скелет (біля сходів) рухається просто рандомно по карті і може нападати на гравця, якщо той буде в полі зору. Розробник додав механіку, щоб скелет рухався одразу в бік героя — і це запрацювало. Це прикольно. Люблю спостерігати за внутрянкою.
Ну і взагалі в рольової гри були амбітні плани щодо майбутнього. сподіваюсь, розробники не заб’ють і допрацюють. Бо я обожнюю такий візуал. особливо, якщо о гри додаються багато цікавих механік, варіативності тощо.
Ще була гра-клон легендарної «Papers, Please».
Скрін з гри
Гра чудова, в неї повністю можна пограти: якщо ти правильно пропускаєш чи забороняєш перехід через митницю — отримуєш очки. Ці очки зараховуються, віднімаються за помилки — все працює.
Але, як на мене, ну занадто вона схожа на свого надихача.
Та все одно, бачити думки розробників, як вони працюють разом навіть кілька днів — цікавий досвіду. Хочу ще. Хочу відвідувати такі штуки вже більш детально. Я збагнув як воно все відбувається. Тому наступний візит точно буде і я зберу для вас більше цікавих історій.
Враження
Я не розробник. Я щось там пробую інколи поклікати в Unity, можу вивести на консоль «Hello world» кількома мовами програмування... :) Але глибоко в розробку я ніколи не занурювався. Я обожнюю гемдизайн, але руками нічого не робив. Тому мені цікаво послухати людей, які знайшли в собі час, сили та мотивацію бодай щось випустити в світ.
У людей були різні підходи до розробки, різний досвід, бачення гри. Класно було за цим стежити. Дуже приємно, що всі презентації закінчувалися обіцянкою допилити гру. То ж зичу вдачі кожній команді, щоб це вдалося.
Мені сподобалося за цим стежити. Хочу ще. Ба більше, було б цікаво зібрати команду і разом щось впровадити.
Поділіться в коментарях: чи брали ви участь в джемах, яка роль в команді там найважливіша (на вашу думку) і взагалі які враження.
👉 А ще підписуйтесь на мій тг-канал ось тут. Там, наприклад, ми говорили про ТОП-100 кращих ігор в історії індустрії. А ще там я відверто про Game Awards говоритиму.
👉 І на мій ютуб-канал. Там ще небагато відео, але плануються міні-подкасти: перший про українську локалізацію.
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів