Чим відрізняється розробник від програміста і чому в геймдеві їх часто плутають

BOOMBASTICK
Розробник != Програміст?

Дарова! Давай розберемо, чим відрізняється розробник від програміста, чому в геймдеві їх часто плутають і чому весь цей холівар — лише у вас в попі.

Хто є хто?

Програміст — це людина, яка має точкові й дуже глибокі знання. Він може на бутилці вертіти пам’ять ПК, оптимізувати код, вирішувати технічні задачі будь-якої складності.

Розробник — це програміст, який працює на ширшому рівні. Він може взяти проєкт і на бутилці з собою його завертіти: з’єднати код, графіку, звук, анімацію і весь цей хаос перетворити на гру, яка працює.

Чому «develyper» == «progamer»

У геймдеві «розробник» — це просто більш звична назва програміста. І він теж може бути глибоким технарем, наприклад, займатися оптимізацією графіки чи створенням власного ігрового движка.

Фактично, різниця між програмістом і розробником залежить від контексту. Програміст може зосередитися на глибоких технічних задачах, а розробник — на загальній картині, але це не означає, що хтось із них «крутіший».

Різні команди — різні історії

Соло-розробник: якщо над грою працює одна людина, вона автоматично стає «універсальним солдатом». Пише код, думає над механіками, підключає графіку й тестує все сама.

Команда з кількома розробниками: у великих студіях ролі розподілені. Один відповідає за рендеринг, другий — за AI, третій — за мережеву синхронізацію. Кожен програміст у своїй ніші, але разом вони всі — розробники, які створюють гру.

Холівар чи ні?

Якщо чесно, вся ця суперечка — лише для тих, хто шукає, до чого доколупатися. У реальному житті все просто:

Програміст вертить пам’ять на бутилці й робить свою магію.

Розробник вертить проєкт разом із собою і думає, як зробити так, щоб усе працювало й виглядало як треба.

А гравці взагалі не паряться, хто ви, доки гра кайфова.

Тож якщо у вас ще є бажання сперечатися про це — залишайте cumентарії, а я краще піду робити гавно ігри..........

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В моєму розумінні «програміст» — це загальний термін, вужчий ніж «компютерщик», але все ж загальній — будь-хто, хто пише програмний код. Я б робив розподіл на кодерів і розробників.
Розробник — програміст, якому задача формулюється у бізнес термінах, і вже він сам вирішує які структури даних створювати, та який код писати — як саме реалізовувати задачу.
Кодер — програміст, якому задача формулюється у термінах програмного рівня: які структури даних чи елементи GUI створювати, і алгоритм розв’язання задачі розписується доволі детально вже в цих термінах.Також можливою сферою використання кодерів я бачу — перенос високорівневого коду на низькорівневий (embedded)

тута не було терміну «компютерщик» , а так твоя думка

Посада людини, якій задача формулюється у термінах бізнесу, називається бізнес-аналітик.

только в голове, того, кто кроме аутсорса ничего не видел.
В продуктовых компаниях бизнес напрямую общается с программистами/инженерами/как угодно называй.
И никаких бизнес-аналитиков.

Зараз в FAANG+Microsoft відкрито щонайменше 148 позицій бізнес-аналітиків. Ви точно розумієте, про що говорите?

сталкивался как минимум с двумя как раз из одного не фаанг, но очень близко. по большому счету, они оба были частью бизнес подразделения и выполняли функции продактов.

В ФААНГах никто не будет делать перевод с бизнес-языка на технологические термины.

В продуктовых компаниях бизнес напрямую общается с программистами/инженерами/как угодно называй.
И никаких бизнес-аналитиков.

Нітъ. Нема такого закону. Мабуть в найменших компаніях — так, але далі вже є окремі бізнес-аналітики. Вони можуть бути product owners замість цього, або якось схоже.
В найбільш успішній продуктовій, де я працював, є бізнес-аналітики, продакт-овнери, потім керівники підрозділів, і тільки потім конкретні програмісти. Так що це ви крім якогось xxx нічого не бачили.

Вони можуть бути product owners замість цього, або якось схоже.

это да. но давайте я напомню вам с чего начался спор:
было высказывание:

Розробник — програміст, якому задача формулюється у бізнес термінах, і вже він сам вирішує які структури даних створювати, та який код писати — як саме реалізовувати задачу.
Кодер — програміст, якому задача формулюється у термінах програмного рівня: які структури даних чи елементи GUI створювати, і алгоритм розв’язання задачі розписується доволі детально вже в цих термінах.

на что был получен ответ:

Посада людини, якій задача формулюється у термінах бізнесу, називається бізнес-аналітик.

Много вы в продуктовых компаниях встречали бизнес-аналитиков, которые рассказывают программистам какие структуры данных писать?

но давайте я напомню вам с чего начался спор:

Это не причина возражать гарантированно ложным утверждением:)

Много вы в продуктовых компаниях встречали бизнес-аналитиков, которые рассказывают программистов какие структуры данных писать?

Я уж не буду спрашивать, при чём тут это вообще. Но в терминах алгоритмов или требований к ним — регулярно бывает.
Например, задача выбрать метод округления сумм в итоговых инвойсах в зависимости от фискальных традиций страны клиента.
Задача отождествления имён клиентов конкретным образом, зависящим от специфики языка. Почтовых адресов — согласно местным извращениям особенностям (как две параллельные нумерации в Чехии, или многоуровневые адреса в Киеве типа 4а1 или 109б/1).

Я уж не буду спрашивать, при чём тут это вообще.

самым прямым образом. оппонент утверждает, что аналитики должны расскаазывать о выборе структур и данных.

Например, задача выбрать метод округления сумм в итоговых инвойсах в зависимости от фискальных традиций страны клиента.

и снова-таки, может в вашем конкретном случае, сломанный процесс и аналитики рассказывают разработчикам, как реализовывать.
А в правильном процессе аналитики/продакты/как угодно называй, выдают требования, что округления в зависимости от страны.
И это НОРМАЛЬНО, и это НЕ алгоритмы в терминах компутер сайнс. это БИЗНЕС-ТРЕБОВАНИЯ. Как раз то, с чем я не спорю.

мы говорим об одном и том же. Только я все-же уверен, что требования выдаются на языке бизнеса, контретного для домена, а не в виде:
— тут разбей на 3 слоя
— там изспользуй лучше линкд лист
— а для очереди используй тулу Х

самым прямым образом. оппонент утверждает, что аналитики должны расскаазывать о выборе структур и данных.

Если я правильно понял, кого именно вы назвали оппонентом, то там было:

> Розробник — програміст, якому задача формулюється у бізнес термінах, і вже він сам вирішує які структури даних створювати, та який код писати — як саме реалізовувати задачу.

То есть в бизнес-терминах он уже получил задачу. Не договорился, а получил.
Это не аналитик. Аналитик как раз выработал решение в бизнес-терминах. Причём не обязательно при общении с заказчиком; мог и с владельцем продукта.

Так что вы, наверняка, додумали то, чего там не было.

А вот продолжение:

> В продуктовых компаниях бизнес напрямую общается с программистами/инженерами/как угодно называй.

уже точно ваш 100% домысел на основании вашего ограниченного опыта. На это я и пошёл возражать на конкретных примерах.

и снова-таки, может в вашем конкретном случае, сломанный процесс и аналитики рассказывают разработчикам, как реализовывать.

И тут вы снова показали нечтение. Я ни слова не говорил про то, что бизнес-аналитики подсказывают программистам структуры данных, язык, библиотеки или тому подобное. Откуда вы это взяли — разбирайтесь сами.

мы говорим об одном и том же.

Ну ХЗ... вы как минимум дважды сделали догадки, которым я не вижу никакого обоснования в присутствующих в теме репликах. Так что о чём вы говорите — мне неясно.

В любом случае, закругляюсь. Не вижу нового для себя в этой ветке.

В любом случае, закругляюсь. Не вижу нового для себя в этой ветке.

аналогично

Взагалі вони частково пересікаються, але та частка програміста, яка не розробник, настільки мала, що можна ігнорувати.
Взагалі, навпаки від вашого, програміст це частковий випадок розробника.

Окремих кодерів зараз майже немає навіть в максимально зарегульованих галерах, бо кожний має зробити якийсь аналіз, створити пропозицію методу вирішення, опублікувати його внутрішньо, захистити і тоді вже реалізовувати. Можливо, в декілька таких ітерацій. Я вже не памʼятаю, коли бачив кодерів у чистому виді.

компютерщик- відносна ступінь володіння комп"ютером

один вміє вмикати його — для іншого що не вміє він компютерщик

Маю питання до спільноти: як думаєте, чи можна за стилем спілкування людини отримати уявлення про стиль коду, який вона пише?

скоріш за все ні, немає між цими пунктами кореляції + одна і та сама людина може змінювати свій стиль коду

Завжди. За 15 років я вже впевнився, що це аксіома.

Чомусь одразу після
> Дарова!
у мене з’явились сумніви щодо того, чи читати це далі.
Може я упереджений, але так.

Незрозумілі сентенції з пляшками доповнюють картину.

Підписатись на коментарі