Скандал навколо Avowed. Артдиректор назвав Маска «мішком з лайном», мільярдер звинувачує розробників у расизмі й натякає на суд

За три місяці до релізу навколо Avowed, наступної RPG від творців Fallout: New Vegas та Pillars of Eternity, розгорівся масштабний скандал за участю Ілона Маска. Творчий директор гри заявив, що бажав розлютити мільярдера і назвав його «милим літнім дитям». А засновник Tesla звинуватив Obsidian Entertainment у «зворотному расизмі» і натякнув на судовий позов. До суперечки приєдналися й інші люди, як от сценарист Кріс Авеллон.

Все почалося з публікації в Х Марка Керна, колишнього керівника команди World of Warcraft та продюсера Diablo II. Він заявив, що відкидає будь-яку гру, де у персонажів вказані займенники на кшталт «він/його». Як приклад розробник навів Avowed, прикріпивши відповідний скриншот. За словами Керна, «геймери повинні надіслати чіткий меседж» про неприйнятність такої практики. Репост публікації зробив Ілон Маск.

«Наявність займенників у фентезійній відеогрі абсолютно неприйнятна», — написав мільярдер.

На слова Маска відреагував Метт Хансен, творчий директор Avowed. Він опублікував пост у соцмережі Bluesky, яка вважається конкурентом Х.

«Я так сильно хотів розлютити його своєю грою, і я не можу повірити, що це дійсно спрацювало. Просто зачекайте, поки не побачите налаштування за замовчуванням.

Чесно кажучи, це глибоко сюрреалістично, коли найбагатший у світі хлопчик скиглить про те, що я створюю». Я, чесно кажучи, в захваті. Я не можу пригадати жодної людини у світі, яку б я хотів більше роздратувати«, — написав Хансен.

До суперечки доєднався стример Asmongold. Він знайшов допис артдиректора, в якому той заявив, що серед художників в геймдеві працює надто багато білих чоловіків.

«Нагадую темношкірим художникам, які шукають огляди портфоліо або поради щодо роботи: мої особисті повідомлення відкриті, і ви завжди будете моїм пріоритетом. У нас надто багато білих чуваків у цій сфері, будь ласка, дозвольте мені допомогти вам замінити мене одного дня — я хочу повернутися до життя в лісі», — заявив Хансен.

Ситуацію прокоментував Майлз Чонг, ведучий подкасту Other View, під час ефіру на Х. Він звинуватив ігровий підрозділ Microsoft у «зворотному расизмі».

«Ігровий підрозділ Microsoft виключає білих серед людей для роботи над своїми відеоіграми. Всі їхні нові працівники — це некваліфіковані к**** і темношкірі, тому що керівники компанії мають чіткий мандат проти «старих білих чуваків», — написав Чонг, посилаючись на власні дані.

Маск репостнув цю публікацію, підтримавши ведучого. Він звернувся напряму до гендиректора Microsoft Сатьї Наделли та заявив, що така практика незаконна. Свій коментар лишив і сценарист Кріс Авеллон, який раніше працював у Obsidian і доклав руку до Fallout: New Vegas.

«Виходячи з останніх новин, якщо вам відмовили в посаді художника в Obsidian за останні кілька років, зателефонуйте адвокату. Дискримінація при прийманні на роботу, особливо в студію Microsoft, може призвести до того, що вам більше ніколи не доведеться подавати заяву на роботу», — заявив Авеллон.

В березні Маск вже висловлювався проти наймання працівників на расовій основі.

«Для будь-якої компанії в ігровій індустрії не повинно бути прийнятним бути расистом і сексистом стосовно «білих чуваків», — написав Маск.

Тоді мільярдеру відповів Хансен, вживши нецензурне формулювання.

«О, Ілоне, ти миле літнє дитя. Це тільки підбадьорить мене, ти, сумний мішок з лайном», — сказав Хансен.

Нещодавно Маск звернув увагу на цю публікацію і відповів у Х.

«Він зізнається в незаконній поведінці. Для нього це не закінчиться добре», — підсумував мільярдер.

Що ви думаєте про всю цю ситуацію, спільното? Чи коректні звинувачення Маска? Чи варто було творчому директору Avowed вступати в суперечку? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ниючий маск — це добре, звичайно. Але і обсидіан вже давно не торт. Гру урочисто проігнорую, як релізниться.

ти шо вдарився? другі піларси одна з кращих рпг на ринку

Другі піларси вийшли 6 з половиною років тому. З барлоги іноді вилізати треба.

Окей, а какие из последних игр обсидианов провалились и скатила их с ранга торта?
Pentiment — в своё жанре тупо топ, но она далеко не для каждого.
Grounded — не играл т.к. не моё, но 90% в стиме на 60к отзывов показывают что свою аудиторию игра получила.
The Outer Worlds — игра вполне себе, 5кк проданных копий тоже хорошо.

Жодна їх гра після не була провальною, а авовед є продовженням піларсів, і 6 років це малий строк, багато ігор мають такий виробничий цикл, а тобі цього достатьно щоб списати розробників, це просто аут

6 років — це дуже багато. За цей час вони випустили 3 гри.
Outer Worlds — ода творчій імпотенції студії. Навіть не близько до їх найкращіх проектів. Grounded — проект на замовлення, що вийшов дуже посереднім і про який ніхто не просив. Pentiment я вже не грав, вибачайте.

Справедливо, после

обсидіан вже давно не торт

сразу должно было стать ясно что ты слегка ******** xD

Не став допитувати навіть до середини бо нафіг мені та Санта Барбара
Але палаюча дупа Маска це прекрасно

Ті, хто в таком ж афуї від американскої культури, як і я, можете подивитись тут, а які ж ще бувають варіанти, окрім He/Him
heckinunicorn.com/...​anding-he-him-his-meaning

Не важливий отой артдиректор, а от коли в Маска горить дупа — це потішно спостерігати)

З нетерпінням чекаю величну ШІ-гру від ілона, оце потужно буде, підійме ігрову індустрію. (s)

Артдиректора жаль. Використають цей твіт про «you have my priority» проти нього, може втратити роботу тепер.

У нас надто багато білих чуваків у цій сфері, будь ласка, дозвольте мені допомогти вам замінити мене одного дня — я хочу повернутися до життя в лісі", — заявив Хансен.

Я не знаю як це можна серйозно сприймати, а не як тролінг.

мені виглядає як добродушне іронічне висловлювання. Про життя в лісі — типовий міленіальский self-deprecating humor.

Я теж, коли прочитав це, не зрозумів, як з цього можна було таке роздмухати :)

Думаю, що ця ситуація — це топовий інтернет холівар, в якому приймають участь надзвичайно цікаві люди. Якщо Хансен втре носа мегаломану Маску, я неіронічно придбаю цей Avowed за без знижок

сумно, що тепер все частина культурної війни. Замість обговорення ігор дискурс ведеться про woke, antiwoke та подібну лабуду

Чи варто було творчому директору Avowed вступати в суперечку?

Звичайно варто було. Інакше про нього ніхто б і ніколи не дізнався.

Підписатись на коментарі