Скандал навколо Avowed. Артдиректор назвав Маска «мішком з лайном», мільярдер звинувачує розробників у расизмі й натякає на суд
За три місяці до релізу навколо Avowed, наступної RPG від творців Fallout: New Vegas та Pillars of Eternity, розгорівся масштабний скандал за участю Ілона Маска. Творчий директор гри заявив, що бажав розлютити мільярдера і назвав його «милим літнім дитям». А засновник Tesla звинуватив Obsidian Entertainment у «зворотному расизмі» і натякнув на судовий позов. До суперечки приєдналися й інші люди, як от сценарист Кріс Авеллон.
Все почалося з публікації в Х Марка Керна, колишнього керівника команди World of Warcraft та продюсера Diablo II. Він заявив, що відкидає будь-яку гру, де у персонажів вказані займенники на кшталт «він/його». Як приклад розробник навів Avowed, прикріпивши відповідний скриншот. За словами Керна, «геймери повинні надіслати чіткий меседж» про неприйнятність такої практики. Репост публікації зробив Ілон Маск.
«Наявність займенників у фентезійній відеогрі абсолютно неприйнятна», — написав мільярдер.
На слова Маска відреагував Метт Хансен, творчий директор Avowed. Він опублікував пост у соцмережі Bluesky, яка вважається конкурентом Х.
«Я так сильно хотів розлютити його своєю грою, і я не можу повірити, що це дійсно спрацювало. Просто зачекайте, поки не побачите налаштування за замовчуванням.
Чесно кажучи, це глибоко сюрреалістично, коли найбагатший у світі хлопчик скиглить про те, що я створюю». Я, чесно кажучи, в захваті. Я не можу пригадати жодної людини у світі, яку б я хотів більше роздратувати«, — написав Хансен.
До суперечки доєднався стример Asmongold. Він знайшов допис артдиректора, в якому той заявив, що серед художників в геймдеві працює надто багато білих чоловіків.
«Нагадую темношкірим художникам, які шукають огляди портфоліо або поради щодо роботи: мої особисті повідомлення відкриті, і ви завжди будете моїм пріоритетом. У нас надто багато білих чуваків у цій сфері, будь ласка, дозвольте мені допомогти вам замінити мене одного дня — я хочу повернутися до життя в лісі», — заявив Хансен.
Ситуацію прокоментував Майлз Чонг, ведучий подкасту Other View, під час ефіру на Х. Він звинуватив ігровий підрозділ Microsoft у «зворотному расизмі».
«Ігровий підрозділ Microsoft виключає білих серед людей для роботи над своїми відеоіграми. Всі їхні нові працівники — це некваліфіковані к**** і темношкірі, тому що керівники компанії мають чіткий мандат проти «старих білих чуваків», — написав Чонг, посилаючись на власні дані.
Маск репостнув цю публікацію, підтримавши ведучого. Він звернувся напряму до гендиректора Microsoft Сатьї Наделли та заявив, що така практика незаконна. Свій коментар лишив і сценарист Кріс Авеллон, який раніше працював у Obsidian і доклав руку до Fallout: New Vegas.
«Виходячи з останніх новин, якщо вам відмовили в посаді художника в Obsidian за останні кілька років, зателефонуйте адвокату. Дискримінація при прийманні на роботу, особливо в студію Microsoft, може призвести до того, що вам більше ніколи не доведеться подавати заяву на роботу», — заявив Авеллон.
В березні Маск вже висловлювався проти наймання працівників на расовій основі.
«Для будь-якої компанії в ігровій індустрії не повинно бути прийнятним бути расистом і сексистом стосовно «білих чуваків», — написав Маск.
Тоді мільярдеру відповів Хансен, вживши нецензурне формулювання.
«О, Ілоне, ти миле літнє дитя. Це тільки підбадьорить мене, ти, сумний мішок з лайном», — сказав Хансен.
Нещодавно Маск звернув увагу на цю публікацію і відповів у Х.
«Він зізнається в незаконній поведінці. Для нього це не закінчиться добре», — підсумував мільярдер.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів