У кого є досвід з ноутом ASUS ROG Zephyrus G16 (2024)?

Привіт

Обираю ноут. Планую на ньому тільки грати.

Мої вимоги: OLED екран, відяха мінімум RTX 4070 з мінімум 12 GB памʼяті, оператива мінімум 32 гігабайта, нормальне охолодження.

Усе інше в цілому не дуже важливо. Також немає вимоги запуска «усього на ультрах», середні налаштування для мене ок.

На розетці є два більш-менш підходящих варіанта:

(Різниця у ціні на розетці не дуже адекватна, в принципі можна знайти в інших місцях по ± схожій ціні).

Питання: у кого є ASUS ROG Zephyrus G16: як в ньому з охоложденням? Чи реально грати без додаткового обдува? Чи є можливість знизити споживання процесора та відяхи без сильного падіння перформансу?

Трохи відповідей на питання, які можуть виникнути:

• Десктоп в мене є, але наразі недоступний.
  • Усі недоліки та особливості, повʼязані з ігровими ноутами, розумію.

P.S. Пошукав ще по розетці, в принципі вибір набагато ширший, якщо знизити вимоги до 16 оперативи і 8 відео, але не дуже впевнений, що воно того варте.

UPD:

Зупинився на Razer Blade 16 2024 (i9 14900HX, RTX 4080 12GB, 32 GB RAM) ek.ua/...​ER-RZ09-0510TEN3-R3U1.htm

Користуюсь десь тиждень, ось враження:

Грав у Dragon Age: The Veilguard та запускав Сталкер 2 (але пограв 10 хвилин, мишки немає). Одразу після покупки запускав Дрегон Ейдж на тих налаштуваннях, що встановила тулза від NVidia. У такому режимі воно гріється що капець, але не тротлить. Клавіатура теж гріється. Я так розумію, це штатний режим і воно так і має бути. Ставив на підставку з Юска, просто деревʼяну, без вентилятора — аж ноги прогрівало :)) Вентилятор працює гучно, але в цілому поки не критично (з часом буде гірше, скоріш за все)

Після цього штатною утілітою Razer Synapse встановив GPU і CPU на Low. Драгон Ейдж у такому режимі на високих налаштуваннях видає десь 120-140 кадрів на секунду, Сталкер на високих — десь 80 (але я так розумію, що у Сталкері є важкі локації, де фрейми можуть падати).

Температура CPU — ~80 градусів, GPU — ~70 градусів. Схоже на те, що ноут підтримує певну температуру процесора та відео в залежності від налаштувань перформансу. Вентилятор працює досить тихо. Гріється сильно, але клавіатура не гаряча (трохи тепла). Дуже гаряча частина корпуса під екраном, палець тримати неможливо.

Інколи виникає неприємний глюк і ноут починає підвисати на долю секунди. Після перезавантаження зникає. Не знаю, з чим повʼязано. Частково полікувалося оновленням драйверів з сайта Рейзера, але не повністю.

В цілому, те, що я хотів — я отримав. Супер екран, можливість знизити температуру до прийнятної за рахунок перформансу, плюс можливість додати ПОТУЖНОСТІ потужності, якщо буде потреба. Ноутбук помітно гріється навіть без запущенної гри, тому для повсякденного використання воно таке собі. Батарея скоріш за все там не живе більше пари годин. Якщо ноут потрібен, щоб працювати, або для інших не-ігрових задач, то краще взяти Zephyrus G16, там новий процесор, який вміє менше грітися.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Додав оновлення до теми

www.amazon.com/...​stable/dp/B0C69BVWGB?th=1

думаю собі таку взяти

1. Колись купив DreamMachines за всі гроші з GTX 1080. Пару років працював прекрасно, обслуговувався регулярно. Потім пішли графічні артефакти, потім відвали відяхи. В сервісі розводять руками, неможливо траблшутити, треба купувати нову відяху, яка 3х в ціні від звичайної.
2. Купив 4070 і envelope Razer Core X. Пробував бавитись на звичайному ноуті з ноутбучним i7 і 16Gb RAM. Постійні відвали відяхи з синіми екранами. Хардварні чи софтварні — хз.
3. Зібрав десктоп, всунув в нього свою 4070 — все поки прекрасно.

На ютуб каналі Jarrod’s Tech є детальний огляд з замірами температур з обдувом і без, а також порівняння з іншими ноутбуками. Якщо англійська не проблема, то рекомендую подивитись перед покупкою. Тільки не дивись українські/російські канали, що не спеціалізуються ноутбуках, бо їх огляди сводяться до банального переліку технічних характеристик)

такий тонкий буде грітися і гудіти, підставка з охолодженням потрібна, чистити вентилятори треба буде, за 2 роки втратить 50% в ціні.
у мене lenovo p1 з 3070 — не рекомендую
по підставці «думаю» llano v12 повинна допомогти, тобто грати з миші і клави окремої треба буде

Їх у нас немає з ОЛЕД (або взагалі таких не існує)

Його теж з ОЛЕД немає :(

Є тільки ось це:
ek.ua/...​order_=pop&save_podbor_=1

Маю Zephyrus G16 2024 з 4070 і 32gb, брав в основному тому що він найлегший і найкомпактніший для такого заліза, відповідно за це і переплата. Чисто як ноутбук — чудовий, збірка хороша, чисто відяшки подивитися батареї годин на 6-7 хватає (якщо дуже економити то можна і на 9 розтягнути). Стосовно ігор — тут відяха задушена навіть по мірках ноутбучних 4070 бо нема багато місця для охолодження. Відповідно він видає менше фпс порівняно з аналогічним залізом але кращим охолодженням. В той же час в кіберпанку на високих налаштуваннях і генерацією кадрів в середньому біля 80фпс видає. Якщо нема цілі грати в найнеоптимізованіші тайтли в 4к з 100500 фпс то жити можна. Без проблем пройшов, з останнього, Star Wars Jedi Survivor i CoD MW 3. З осбливостей які не завжди згадують — третій маленький високочастотний кулер коли починає розкручуватися то свистить трохи неприємно, при більшому навантаженні перебивається загальним шумом системи охолодження.

Дякую, дуже корисно, цікаво прочитати реальний досвід.
Чи робили андервольтінг чи зниження частоти?

Чи не знаєте, яка ситуація з охолодженням у моделі з 4090?

поки нічого не робив, якось потреби сильної не бачив.
стосовно 4090 — ситуація з охолодженням точно інша бо там рідкий метал і велика випарна і третього кулера нема. Але як на мене більш важливе питання чи дійсно треба 4090. 4090 просто в ноутбуках то сумнівна ідея бо переплата велика а приросту порівняно з 4080 не дуже. ЇЇ є сенс брати тільки у випадках коли точно знаєш нащо воно треба, типу коли треба багато відеопамʼяті і точно в мобільному компактному корпусі. 4080 має більше сенсу бо не має обмеження по вольтажу і приріст продуктивності порівняно з 4070 добре відчутний

Розглядаю 4090 лише з надією, що у неї ситуація з охолодженням краща. Різниця у ціні не дуже суттєва

нажаль не підкажу, з ними навіть оглядів мало. У вас досить сильне обмеження олед екран накладає, якщо не обмежуватися ним то з охолодженням кажуть, наприклад, в Rog Strix G18 добре, бо товстіший і великий) він в топах тестів продуктивності

Маю Zephyrus G16 2024 з 4070 і 32gb, брав в основному тому що він найлегший і найкомпактніший для такого заліза, відповідно за це і переплата. Чисто як ноутбук — чудовий, збірка хороша, чисто відяшки подивитися батареї годин на 6-7 хватає (якщо дуже економити то можна і на 9 розтягнути). Стосовно ігор — тут відяха задушена навіть по мірках ноутбучних 4070 бо нема багато місця для охолодження. Відповідно він видає менше фпс порівняно з аналогічним залізом але кращим охолодженням. В той же час в кіберпанку на високих налаштуваннях і генерацією кадрів в середньому біля 80фпс видає. Якщо нема цілі грати в найнеоптимізованіші тайтли в 4к з 100500 фпс то жити можна. Без проблем пройшов, з останнього, Star Wars Jedi Survivor i CoD MW 3. З осбливостей які не завжди згадують — третій маленький високочастотний кулер коли починає розкручуватися то свистить трохи неприємно, при більшому навантаженні перебивається загальним шумом системи охолодження.

А в що гратимеш і де?

Купи приставку чи стімдеу

Передививмя купу відеороликів і якщо відсіяти відверту рекламу то все зводится до того що гріється страшенно і тротлить. Плюс при роботі від батареї там взагалі все сумно.
І просять за топові моделі від 3 до 4к.
Я б не радив

Більше питання, наскільки поганий перформанс у придушенному процесорі.
Нажаль, ОЛЕД + нормальна відяха == Інтел, хз чому
(Або Asus Zephyrus Duo за ціною чавунного моста)

Враховуйте що це мобільна відяха і її «перформанс» не так щоб дуже.
Плюс навіть блока живлення на всіх не хватить, починається перекос, відяха все віджирає а процу не вистачає.
Якщо вам треба ще й працювати та крутити докери шмокери то краще інтел.
Але в цілому зефірка то лютий оверпрайс за понти і виглядає типа як макбучєк.

Якщо вже потрібен саме ноутбук і що б ігровий то раджу дивитись на ігрові «гроби» там хоть система охолодження справляється.
Так виглядає капець стрьомно, всі ці арджібі підсвітки і пєрделки але принаймі воно не тротлить.
Ігровий ноут це в любому випадку компроміс.

Дякую, що порадите?

(Працювати не треба, макбук є)

Dell Alienware.
MSI Rider

Нічого ідеального не буває у всіх є якісь свої болячки.
Але... відведення гарячого повітря там гарне (чистити раз в півроку просто обов’язково).
Багато перфорацій і тд.
Бажано вживу його покрутити в руках.

Але якщо гроші дозволяють то купити краще коробку стаціонарну ))

За G16 2024 року не скажу, але маю кількарічний досвіт з Asus ROG Zephyrus M15 GU502LV з 10750H та RTX 2060 на 6 Гб. Купив в 2020 році.

Кілька моментів по Зефіркам:

1. Температури CPU на новому ноуті в іграх довбалися в 100 градусів і температурний тротлінг процесора регулярно. Нічого не згоріло, але, але... Коли в 2022 після завершення гарантії розібрав вперше — я такого похабного нанесення рідкого металу не бачив ніколи: робот капнув куди капнуло, притиснули системою охоложення — і в коробочку. Після заміни термоінтерфейсу на хорошому сервісі все так само, тільки 90. Можна жити.

2. Якщо все ж будеш брати Zephyrus — рекомендую відмовитись від глючного Armory Crate і використовувати open source альтернативу G-Helper від нормальних хлопців))

github.com/seerge/g-helper

Як візьмеш Зефір 2024 року — відпишися, цікаво реальний відгук.

G-helper топ, підтримую. Якщо важливо як воно все блимає — є ще openRGB. Armoury Crate це натуральний малварь, не треба його ставити — чи якщо є, треба одразу видаляти (через утіліту для видалення, а не через панель управління чи як воно називається в 11 вінді).

Не зефірус, але все ж досвід певно чимось схожий. Маю ROG Flow X16 2022 (ryzen здається 6900 / 3070ti / 32 ram). Проблем з охолодженням не маю, але в ідеалі все ж ставити на підставку. G-helper дає можливість регулювати режими але навіть на турбо коли проц хєрячить на повну він не тротлить.

Мав два баги:
— залипала клавіатура — якимось чином це було повʼязано з armoury crate, пофіксилось коли я його видалив
— віндоус намагається бути як мак в плані «відкрив ноут і одразу користуєшся, не чекаючи поки він прокинеться» але в моєму випадку це дуже хєрово працювало, він міг рандомно прокинутись в рюкзаку і почати грітись шо дурний. Пофіксилось якоюсь павершелл магією, тепер він не миттєво прокидається але це явно не крітікал проблема.

Я б якщо чесно не радив брати ноут на i9, принаймні раніше казали що ото люта пічка. Комбінація amd проц + нвідіа показала себе якнайкраще імхо.

офтоп (очікуване «ти неправильно вибираєш, десктоп луччє!!»)
але якщо чисто для ігор, то чом не узяти варіант офісного ноута + thunderbolt eGpu? щось тіпа такого
(побачив і аж собі захотілося, але готіки і на встройці підуть)

Та нє, то таке, на сильного любителя варіант :)

Підписатись на коментарі