«Ви добиваєте інді-геймдев України». Автор Menace from the Deep відповів на критику й пояснив, чому гра продавалася в рф
Днями в Steam вийшов український проєкт Menace from the Deep. Це карткова гра з елементами roguelike, події якої розгортаються в похмурому світі, натхненному творами Говарда Лавкрафта. Після гарного старту новинка отримала порцію критики від українських користувачів за продаж у рф і дистрибуцію в бандлі з російським проєктом. Однак розробник пояснив ситуацію.
Menace from the Deep вийшла 11 листопада. Вона отримала 267 відгуків, 78% з яких позитивні. Це гарний результат для інді-гри. А ще проєкт з’явився на головній сторінці Steam в розділі новинки.
Проте українські користувачі почали критикувати Menace from the Deep. Причиною стала можливість купити гру у рф. А ще вона була доступна в комплекті з симулятором управління кузнею Anvil Saga від російських розробників. Після невдоволення користувачів на ситуацію відреагував соло-розробник Flatcoon.
Він пояснив, що за замовчуванням ігри в Steam продаються у всіх країнах. Однак творець вже подав заявку до адміністрації сервісу з проханням зняти Menace from the Deep з дистрибуції у рф, і її, як показує Steam DB, підтвердили. Тобто в росії проєкт більше недоступний. Далі він розповів про своє партнерство з азійським видавцем.
«Я співпрацюю з китайською компанією, яка займається локалізацією і поширенням гри як в Китаї, так і в Японії, Кореї й на Тайвані. Я роблю експорт IT-продукції, залучаю гроші в українську економіку. Не лише із Заходу, але й зі Сходу. Ні для кого не секрет, що китайський ринок відеоігор — велетенський. Ігноруючи його, моя гра пройшла б непоміченою. Бо східний ринок також надає багато продажів, і для Steam це важливо, щоб гра не загубилася в потоці інших ігор, які не ігнорують східний ринок. У мене не ААА-бюджети, щоб втримати якісь позиції серед конкурентів», — написав Flatcoon.
За словами авторам, видавець створив близько двадцяти бандлів з Menace from the Deep для збільшення продажів на релізі. В один з них додали Anvil Saga. Розробник не бачив цих комплектів до виходу. Однак він визнав, що варто було попередити про неприпустимість колаборації з російськими проєктами. Тим часом комплект з Anvil Saga вже прибрали з продажу на вимогу Flatcoon.
«Висновок. В якихось моментах я недогледів. Бо я сам роблю гру, у мене немає команди. На мені і продакшн, і промоушн, і графіка, і дизайн, і все інше. Я патріот України. Всі, хто так сильно шукає зраду просто в усьому і виливає помиї наліво і направо, ви просто добиваєте і так ледь живий інді-геймдев в Україні. Це те, чого ви прагнете? Я помилився в якихось дрібницях і я це виправив. Я підтримую розвиток українського геймдеву, і було б чудово, якби ми всі об’єднали зусилля для його розвитку, а не поширювали взаємні звинувачення», — підсумував Flatcoon.
Найкращі коментарі пропустити