Збірка ігрового ПК в бюджеті до $2500. Потрібна порада

ПК для ігор та стримінгу. Бюджет ~2500$. Апгрейд не планую на найближчі років 7-8. Є питання щодо охолодження процесора — що все ж таки вибрати: СРО або башту? Думав взяти СРО, але я сумніваюся (хоч вона і ефективніша), тому вибрав башту (бо вона легко обслуговується та безпечна :)).

Також я вагаюся щодо процесора — залишити Інтел або взяти АМД?

Збірка

• Процесор Intel Core i5-14600K s-1700 3.5GHz/24MB;
  • Материнская плата GigaByte B760 AORUS Elite AX DDR4 s-1700 B760;
  • Модуль пам’яті ADATA DDR4 32GB 4×8GB 3600MHz XPG Spectrix D50 RGB;
  • Відеокарта Asus PCI-E GeForce RTX4080 Super 16GB DDR6X;
  • SSD-накопитель M.2 1TB Samsung 970 EVO Plus + SSD-накопитель M.2 256GB GigaByte;
  • Блок питания 850W Corsair RM850x Shift;
  • Корпус Asus TUF Gaming GT502 Black б/БП;
  • Кулер для процесора DeepCool AK620 Digital.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Непогана максимально тиха збірка для 2к геймінгу і стрімів з цінами в Польщі,корпус можна замінити на інший
Проц /Процесор Intel Core i5-13600KF — 1129зл.

Корпус / COUGAR DuoFace Pro RGB — 399 зл.
Відеокарта /Karta graficzna GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti Super Gaming OC 16GB DLSS 3- 4000 зл.
Оперативка / KINGSTON Fury Renegade 32GB 6000MHz — 500 зл.
Материнка/ ASUS TUF Gaming ddr5 B760-Plus WiFi — 650зл.
Блок живлення MSI MPG A850G 850W 80 Plus Gold — 589зл.
Noctua nh-u12a куллер — 580 зл
Dysk WD Blue SN580 1TB SSD 2шт. 560

І за БП сподіваюсь ти шариш що означає приставка Shift

Візьми материнку ASUS TUF Gaming B760-Plus WiFi там і хороша врмка стоїть і ддр 5 вона підтримує с хорошими частотами,не треба брати материнку на ддр4 ,це вже мертве

Тут якраз дивлюсь свіжий обзор від Лучкова про Mac mini (2024), там він показав свій ПК. У нього в парі з вашої відяхою — Intel Core i9-14900KF. Ну і прайс у два рази більший за ваш.
До чого я — відяха для вашої системи — оверпрайс. Або ставте хоча б i7.

Cтоит подождать 5080. Проц AMD X3D, DDR5, БП Seasonic,кулер Noctua или be quiet! Водянка не нужна — риск протечки, цена, чтобы снизить температуру с 52 до 50 градусов? И да, терабайт быстро забьется, если еще и видо хранить..., можно HDD добавить.

Ставте воду, щось по типу Arctic freezer II 360.
Коштує небагато, шуму буде менше.
Блок живлення — Be Quiet/Seasonic. У чіфтеків так собі репутація.

Перше що маєш знати — амуде краще для ігр, але там є проблеми з технологіями віртуалізації (доведеться через 2 роки розробляти щось на умовний андроід — зрозумієш).

Інтел краще для роботи, але не топ проци, там вони обісралися (почитай в інеті). Я б брав i5 якийсь та цього вистачить.

4080 потрібно якщо в тебе 2к монітори. В цілому збірка норм

4080 це 4к,4070 super працює шикарно в 2к і нормально в 4к

для такого интела топовая воздушка это на грани (в играх вряд ли, а вот в синтетике — так точно)
если комп для игр, то есть мысл думать про X3D камни от AMD

Реально якщо обмеження в коштах немає, то:

1) Процесор для ігор та роботи AMD R7 9800X3D, трохи дешевше з тією ж продуктивністю R7 7800X3D, або з упором на роботу 9700X/7900X чи максимум R9 9900X.

2) Материнка по максимуму на 870Е чипсеті, економніше на 670-му.

3) БП Seasonic 850 Вт, якщо з далекою перспективою — 1000 Вт.

3) ОЗП DDR5 Kingston Fury 2×16 ГБ, з запасом 2×24 ГБ.

4) SSD NVMe Samsung 990 Pro 2 ТБ, оптимальний варіант Kingston KC3000 2 ТБ.

5) СРО Arctic Liquid Freezer III 420, якщо в корпус влізе, або СРО Arctic Liquid Freezer III 360. Найпотужніші процесори, особливо при наявності гарячої відеокарти, башта охолодити не може.

6) Відеокарти для ±4к чи на перспективу RTX 4080 Super/ RX 7900XTX, дешевший варіант для 2к RTX 4070Ti Super / RX 7900XT / RX 7800XT.

7) Корпус просторий з гарним продувом будь-який, бажано спереду сітка та 3×140 мм вентилятора + зверху 1-2 вентилятора 140 мм.

З очевидного — якщо під ігри то терабайта SSD замало. мінімум 2, краще 4, якщо є гроші, а вони у вас є. ну і оперативка краще вже 2×16, але це дрібниця.
Взагалі по збірці. Щоб не взяли — 7-8 років звісно пропрацює, але вже буде виглядати калькулятором. Краще двічі скоротити прайс і розраховувати на 5-6 років. Беріть оптимальний ПК з виборки айтісі. Ріниця в потужності відсотків 10 — 20, а ціна нижча у півтора-два рази. Топові це для тих хто реально буде використовувати потужності для работи або просто зайві гроші. Хоча може вони у вас дійсно зайві, не мені судити. Тоді беріть «Робоча станція» від того ж айтісі. Хоча у вас конфіг від оптимального, тільки відяха занадто дорога для такої схеми, з’їдає всі гроші. 4070 super дешевша від вашої трохи не вдвічі, а слабша на 15%.

Ну і основне питання, про що ви власнге і запитували. Беріть хорошу башту. ВІд be quiet! наприклад. Там є навіть по 600 грам і відводять 180 Вт тепла. вашому процу вистачить і материнка витримає. Кілограмові то для 200 Вт, хоча теж можна.

З очевидного — якщо під ігри то терабайта SSD замало

Якось взагалі не очевидно о_0. В мене все життя лише одна гра встановлена, поточна

Взяв собі в цьому році ноут, під ігри. Терабайт SSD. Думав що буде за очі. Зараз залишилось 90 гіг вільного місця 🥲

Це насправді індівідуально, щодня в щось граю, але в мене ссд на 500 гігов, думав буде мало і треба буде потім докупляти, але в ітозі майже завжди 250 гігов вільно, бо встановлено зазвичай не більше 3 ігор і після проходження видаляю і нема проблем

Звісно, хто як грає. Сучасні ігри займають десятки гіг, плюс місце під інсталяції. Якщо грати за раз одну-дві і зразу видаляти, то вистачить і гіга. Старшому сину вистачає. він вже працює, грає менше. Молодшому гіга замало, проходилось регудярно чистити і відповідно не можна швидко повернутись до якось старої ігри, бо вже видалив.
Ну, у мене тільки одна база 500 гіг займає, так що мені особисто гіг взагалі смішно.

Ще вчора я б з цією думкою цілком погодився. Але сьогодні я прочитав про Сталкер-2 який бажає 160 гіг і якось замислився.

Колда вже давно 200 перевалила. Але до 1Тб ще роки )

Вінда теж на місці не стоїть ;) А там ще щось десь... А потім захочеш швиденько подивитися якусь гру — а опа, місця немає. Добре якщо це десктоп, там це питання вирішується. На ноуті скоріш за все ні.
Взагалі є закон складського приміщення: що не роби, а воно рано чи пізно забивається незрозуміло чим.

Я ж не заперечую, що можна і 20тб забити. Я більш про те, що це зовсім не очевидний юзкейс, що для ігрового компа треба більше 1тб

Intel чи amd дивно що стоїть питання. Якщо навіть не брати до уваги повідомлення про брак в 13, 14 серіях intel, просто подивиться на енергоспоживання. Нащо брати піч?

От тому люди і ігнорять амд

Однозначно РСО брати. Башта буде важити півтора кг. З часом деформувати плату. До того ж РСО ефективніша. Обслуговування — раз на декілька років можливо додати рідину.... Це не факт. Стоїть у мене дешман РСО з осени 2019 року. Не помітив зниження ефективності. Не ліз до нього з того часу.

Всі інтели 13 та 14 серій мають вроджений брак, який може проявитись або не проявитись, через довільний проміжок часу. Оскільки збірка купується на довгий строк, то особливо не рекомендую ці лотерейні чіпи. Інтел стверджує, що вони випустили патч, який ніби запобігає цим проблемам, але це все на чесному слову Інтела, які відверто кажучи брехали та замочували масштаб проблем два останні роки. Навіть сьогодні, коли вони визнали проблему, все ще невідомо які ж саме партії чіпів були браковані (або всі?).

А найновіші чіпи серії 2хх сильно оверпрайс. Якщо немає алергії на слово АМД, то беріть краще їх.

arstechnica.com/...​-and-14th-gen-cpus-crash

привіт всім, я концепт художник по оточенню 2д-3д, шукаю роботу моє портфоліо www.artstation.com/user-28148

Intel ошибка

Процессоры
AMD Ryzen 7 7700 3.8(5.3)GHz 32MB sAM5 Multipack (100-100000592MPK)
Материнские платы
MSI B650M GAMING PLUS WIFI (sAM5, AMD B650)
Видеокарты
Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti SUPER WINDFORCE OC 16384MB (GV-N407TSWF3OC-16GD)
Оперативная память
Kingston DDR5 32GB (2×16GB) 6400MHz FURY Renegade Silver (KF564C32RSK2-32)
Блоки питания
CHIEFTEC Polaris 750W (PPS-750FC)
Кулеры к процессорам
ID-Cooling SE-207-XT BLACK (SE-207-XT BLACK)
Термопаста
Arctic MX-4 with spatula 8g (ACTCP00059A)
Корпуса
MSI MAG Forge 120A AirFlow без БП Black
SSD-диски
Kingston KC3000 3D NAND TLC 1TB M.2 (2280 PCI-E) NVMe x4 (SKC3000S/1024G)

Ціна: ± 75k грн. Більшого і не треба, відяха 4080 як на мене для стрімера це оверкіл якийсь, в цій збірці можна ще оперативку взяти по дешевше але теж ддр5. В 2к 4070 ті супер видає усюди на ультрах 80+ фпс. 4080 за 20к грн 90+ фпс, та і взагалі різниця між ними ±10 фпс коли фпс за 100ку перевалили уже не мають якоїсь прям дикої переваги + скоро будуть нові карти які обіцяють бути проривом, тому можна і поекономити. ІМХО.

Відеокарти нові вщагалі нічого не обіцяють. У AMD буле лише середній сегмент, а в NVIDIA мінімальний приріст за максимальні гроші.

Зараз я би збирав щось на Ryzen 7 9800X3D. І точно вже на DDR5. Тим паче бюджет 2.5K як раз норм,

This. У червоних x3d серія — це прям подарунок для ігор. В схожему сетапі взяв 7800×3d, не можу нарадуватись.

Зараз я би збирав щось на Ryzen 7 9800X3D

мрійник
ця модель, через попит, повністю зникла в рітейлі
в перекупів — по х2 прайсу
через це навіть старі 7800×3d подорожчали

Монітор, клава і т.д. При такому бюджеті, він більш ніж достатній, i-5 не той вибір, це взагалі слабуватий камень, він не потянге топову відуху. З SSD — не зрозумів тему, якщо брати два диска — то тоді SSD для системи + HDD на сторадж. А так, краще взяти один SSD на 2T, той же Kingston в цілому теж нормально, тим більше що один диск на 2Т від Samsung це $200.
В цілому на $2500 дивне питання, тут збірка під $1500 максимум в яку захотілось випендретись і поставитит топжир відеокарту. При $1500 краще не випендрбватись і підібрати відуху+камінь в баласнсі, умовно i7+ Ge Force 4070 або Ryzen 7 + Radeon RX 6600. i5+Ge Force 4060, або Ryzen5 + Radeon тут можна і менше $1000 вкластись.
Топжир відуха як і флагманскій камінь, це в цілому ІМХО така перетрата грошей. Умовно Ролсройс або Майбах — коли вистачить і бізнескласу. Через 5 років усеодно абгредитись, будь який сьогоденний топжир ним не буде вже через 2 роки, більше за те буде сильно гірше від сучасного «бізнес классу». Також водянка — хороша ідея, щоби знизити шумність — тобто боксові збріки каменю не мають сенсу, це переплата за паршиве штатне шумне охолодження.
Ну а як програмувати в тому числі на Unreal та Unity — то упор і далі на камінь, відеокарти просто хорошої вистачить.

Intel Core i5-14600K s-1700

спокійно тягне любу відюху і любу гру + стрім. Він же не атомний синтез вираховує.

Він не в балансі із відеокартою не зуміє її розкачати на її можливості. GPU це прискорювач — а не центральний процесор. Подивіться купа є роликів і статей де про це пишуть. По суті таку відеокарту нормально буде качати і9, в кращому випадку i7.

HDD на сторадж

З усім майже згоден, окрім HDD — воно непотрібне, й гучне. Враховуючи наявність швидкістних інтернетів, легко можна обійтись й без стораджу-хламозбірника. Вимкнув свій 18TB HDD від системи й залишився на 1+4+4TB SSD й всім іншим раджу (тим паче скоро Чорна П’ятниця й мають бути знижки)

будь який сьогоденний топжир ним не буде вже через 2 роки

ну моя 2 річна конячка досі в топі (правда вона коштувала $5К)
й якраз думаю протягне якраз 5 років без апгрейду (хіба шо перескочу з 4090 на 5090 якщо буде сенс й цей апгрейд не коштуватиме як крило літака).

4090 — це вже крило літака:-) За трохи збільшену продуктивність в порівнянні з 4080 Super, вдвічі збільшена ціна.
А за рік з цією ж продуктивністю буде значно дешевша 5080 нова.

За рік — пройде рік. У весь цей час вам треба компьютер.

Підписатись на коментарі