Сценаристка Disco Elysium вважає, що сучасному геймдеву «настав кінець», а її колега чекає на другу велику кризу
Дора Клінджіч працювала на посаді Principal Writer у ZA/UM і писала сценарій для Disco Elysium. Нещодавно вона зі своїм колегою Александаром Гавриловичем поділилася думками про стан ігрової індустрії. Письменниця вважає, що сучасному геймдеву «настав кінець».
Після розпаду ZA/UM колишні фахівці студії заснували декілька студій. Одна з них — це Summer Eternal, яка працює над духовним спадкоємцем Disco Elysium. Команду організував Гаврилович, а Клінджіч доєдналася до колективу. Журналісти порталу VG247 вирішили поспілкуватися з розробниками про стан геймдеву й отримали відверті відповіді.
«Я думаю, що цій індустрії прийшов кінець. Але, на щастя для всіх, відеоіграм — ні», — сказала Клінджіч.
До неї доєднався Гаврилович. Він вважає, що працівники повинні отримати більшу владу в індустрії. І нещодавній страйк в командах Ubisoft, пов’язаний з примусовою роботою в офісах, — це перший крок до цього.
«Я сам поділяю погляди акселераціоністів, які вважають, що єдиний спосіб досягти кращих умов — це потрапляти в кризи, які підкреслюють суперечності суспільства і змушують нас змінювати світ. Зараз, після десятків тисяч звільнень, здається, настав час для розробників ігор відстоювати свої права проти системної жадібності», — заявив Гаврилович.
Засновник студії вважає, що для еволюційних змін в геймдеві потрібен каталізатор. Ним може стати чергова криза, «яка б висвітлила найбільшу структурну проблему в розробці ігор».
«Третина всіх доходів на ПК від усіх розробників (від інді до ААА) перекачується до цифрових феодалів, з яких Valve є найбільш кричущим прикладом. Я можу уявити собі недалеке майбутнє з більшою кількістю робітників, але мені бракує уяви, щоб уявити заміну Valve на альтернативу, що належить спільноті. Цей „зимовий замок“ не впаде так легко, але ми повинні принаймні почати відкрито обговорювати альтернативи», — підсумував Гаврилович.
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів