«Це урок для всіх». Гравці критикують Kingdom Come: Deliverance II й скасовують передзамовлення через Denuvo

Kingdom Come: Deliverance II потрапила під критику від частини користувачів. Деяким гравцям не сподобалося рішення Warhorse Studios і Plaion додати в проєкт Denuvo. Окремі покупці вже пообіцяли скасувати попередні замовлення.

На форумі Reddit користувач під псевдонімом Kurenai11 опублікував скриншот листа від служби підтримки видавця. Представник Plaion повідомив, що у Kingdom Come: Deliverance II інтегрують Denuvo, і гра не буде представлена в GOG на релізі. Другий пункт витікає з першого, тому що в магазині CD PROJEKT RED всі проєкти продаються без DRM-захисту.

Після публікації на Reddit та в X з’явилося багато критичних коментарів. Деякі користувачі виразили стримане невдоволення таким рішенням, інші ж — скасували передзамовлення або відмовилися від купівлі. Ось декілька повідомлень від гравців:

• «Втратили покупця тут. Ігри з Denuvo для мене — величезне „ні“. Вбиває продуктивність. Я не буду сприяти падінню ігрової індустрії своїми грошима. Можливо, я розгляну цю гру, коли вони приберуть це ла*но», — Loeb123.
  • «Схоже, я куплю це через рік, коли Denuvo видалять, а гра буде на розпродажі», — BananaDilemma.
  • «Це урок для всіх. Ніколи не робіть передзамовлення!», — AI_EmeraldApple.

Видавець та розробники поки ніяк не відреагували на критику. При цьому перша частина на релізі не включала Denuvo і доступна в сервісі GOG.

А для вас, спільното, має значення наявність DRM-захисту? Чи такий бойкот, на вашу думку, беззмістовний? Пишіть в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Та ніхто там нічого не скасовує. Декілька буйних шизиків покричать в інтернеті тай все. На продажі це ніяк не вплине, звісно.

Як на мене, ігрова спільнота сприймає Denuvo занадто токсично.
Замість діалогу на них сплять купу просто тупого хейту та байкоти.
Гайз. Так — за ігри треба платити. І піратство це погано. Якщо б був діалог, а не так як сталось із іх дискордом то можливо б знайшли компроміс між безпекою та зручністю для користувача

Хотів, щоб у сталкері 2 була денуво, щоб це підкреслило значимість покупки гри. Бо прикро, якщо її спіратять через пару годин. Але від денуво більше проблем ніж плюсів, одна з найбільших для мене це зношування накопичувачів.

Ігри з Denuvo для мене — величезне «ні». Вбиває продуктивність. Я не буду сприяти падінню ігрової індустрії своїми грошима

Чи правильно я розумію, що якщо випустити дві однакові неоптимізовані гри без денуво та з, то в обох випадках будуть хейтити розробників, але тільки у другому голосніше всього кричатимуть бойкотувальники денуво?
Так, денуво впливає на продуктивність і може створювати фрізи, але така ж ситуація може бути і в іграх без DRM — для обох питання тільки у швидкості реагування розробників і випуску патчів.

Принципов підтримую Empress в боротьби з шантажистами Denuvo.

Ці інтернет-шантажисти це просто крінж)
Позиція жертви та бажання привернути до себе хоча б якусь увагу, змушує таких персонажів об’єднуватися в ком’юніті.
Чи навантажує Denuvo пристрої? Так. Так само, як і безліч вдалих (чи ні) рішень пов’язаних з графікою, з фізикою чи з оптимізацією загалом. Але чому ніхто не бойкотує подібні проекти?
Ситуація з Denuvo давно вийшла за рамки розумного, і схожа на антивакцинаторство.
Ні піратству!

Ви порівнюєте непорівнювані речі. І Ваш підхід виправдовувати косяки розробників викликає в мене співчуття. Ви проти піратства, Ви платите за гру... І Ви готові терпіти таке до Вас відношення?

к различного рода защитам (в сингловых продуктах) отношусь крайне отрицательно:
— нет объективных исследований, доказывающих, что защита действительно приносит больше продаж разработчику
— с течением времени защита может стать препятствием на пути сохранения работоспособности игры и стать большой проблемой для тех, кто вполне легально приобрел продукт (смотри историю того же SecuROM)
— защита препятствует работе мододелов (смотри историю о том, как недавно Capcom внедрила Enigma Protector в кучу своих старых игр)
— защита может существенно влиять на игровой опыт в худшую сторону (куча кейсов, включая Resident Evil Village)
— защита ограничивает легальных пользователей, например, когда они пытаются подобрать правильный режим совместимости при игре через Proton эмуляцию, можно легко исчерпать суточный лимит активаций Denuvo
— в конец концов защита оплачивает из кармана игроков, а решения типа Denuvo это крайне дорогое удовольствие

Если человек не хочет тратить деньги на игру, или этих денег не имеет, он не купит её, есть там защита, или нет.

Если человек не хочет тратить деньги на игру, или этих денег просто не имеет, он не станет её покупать, есть там защита, или нет. Тогда это станет просто ещё одной игрой, в которую он не поиграет вообще.

Ну пусть не играет, в чем проблема? Захочет — найдет деньги

Куплю в будь-якому випадку. Якщо тормозитиие, то завантажу піратку. Але при цьому гра буде в моїй бібліотеці і звинувачувати мене в піратстві не буде підстав)

похоже, вы не сколько выпали из контекста
пиратка вряд ли появится раньше, чем разрабы сами уберут защиту

Точно не зʼявиться, ніхто зараз Денуво не ламає.

Я в якусь гру з Denuvo в піратку намагався грати, коли її зламали. Здаєттся Dragon Age осианній. Це був жах. Кура танців з бубном, якісь глюки, вильоти, щось постійно відмовлялось працювати. В результаті я на ту гру просто забив і більше не грав.

Невже це Denuvo настільки тормозить систему що треба скасувати передзамовлення?

Ем, а нащо взагалі робити передзамовлення ?

Щоб підтримати улюблених розробників?

не тормозит систему, а может существенно влиять на игровой опыт
доказанных кейсов дофига, наверное, один из самых громких — Resident Evil Village
www.youtube.com/...​ab_channel=DigitalFoundry

Чи

має значення наявність DRM-захисту?

Особисто на мою думку, наявність DRM-захисту не впливає на те, чи я придбаю гру. Однак, якщо буде можливість придбати однокористувацьку гру без DRM на GOG, тоді я скоріше скористаюся цією можливістю. Придбання гри в Steam розглядаю у пріоритеті для багатокористувацьких ігор.

Однак, слід зауважити, що Denuvo — це не простий DRM-захист. Це доволі неприємне програмне забезпечення, яке безперервно шифрує і розшифровує себе. Це призводить до непотрібної роботи для комп’ютеру і зносу комплектуючих.

Я використовую Epic Games Store, Steam, GOG. Я поважаю підхід GOG до відсутності DRM. Я поважаю слова Гейба Ньюелла зі Steam, котрий сказав, що «коли ви робите DRM, то робіть його простим, щоб він не заважав гравцям».

Якщо Denuvo заважає гравцям, тоді краще його позбутися і не викликати зайвих проблем.

На скільки реальний ефект денуво на фреймрейт у 2024, хтось знає? А то може це буря в стакані

Це звісно досить дивне рішення додавати денуво в гру яка й так страждатиме від оптимізації. Так ще й заявляти про неї не на початку старту передзамовлень

Підписатись на коментарі