Bandai Namco переводить працівників до «кімнат вигнання». Так компанія змушує їх звільнятися

Японська компанія Bandai Namco скасувала кілька своїх ігор і через це змушує звільнятися деяких працівників. Для цього, за словами людей, що знайомі з ситуацією, компанія використовує традиційний японський підхід до скорочення персоналу.

Видання Bloomberg зазначає, що людей переводять працювати в спеціальні кімнати, де їм нічого робити. Таким чином керівництво тисне на них, щоб вони звільнилися за своїм бажанням. Журналісти додають, що з квітня Bandai Namco Studios Inc. перевела близько 200 з 1300 співробітників у такі кімнати. Майже 100 з них звільнилися.

Ця практика називається оідасі бейа (oidashi beya), або ж «кімнати вигнання». Працівникам, як правило, не дають пов’язаних з роботою завдань. Однак в них залишається усвідомлення того, що низька продуктивність дасть менеджерам простір для скорочення вихідної допомоги. Багато співробітників використовують свій час у таких приміщеннях для пошуку іншої роботи.

«Наші рішення про відмову від випуску ігор ґрунтуються на комплексній оцінці ситуації. Деяким співробітникам доведеться зачекати певний час, перш ніж їх буде призначено на наступний проєкт. У Bandai Namco Studios немає такої практики, як оідасі бейа, яка б створювала тиск на людей, щоб вони добровільно пішли», — зазначив у коментарі представник Bandai Namco.

Влітку компанія закрила гру для смартфонів Tales of the Rays і заявила, що в січні припинить роботу над онлайн-грою Blue Protocol. Також там вирішили зупинити роботу над кількома іграми (по франшизах «Наруто» та «One Piece», а також проєктом, що замовляла Nintendo).

Як ставитеся до такої практики з боку компанії? Що б в такій ситуації робили? Одразу б звільнялися чи знайшли б користь часу, проведеному в оідасі бейа? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

я був колись на свого роду «оідасі бейа», коли мене найняли і посадили відразу на бенч. Але я довго не сумував, після невдалих пінгів ресурс менеджера, коли вже до роботи, розібрався з JS фреймворком і знайшов перший прямий контракт.
Ще знав, що є різниця, коли наливаєш з початку шоколад, тоді каву, або навпаки)

В тій кімнаті можна приносити ноутбук?
Гроші платять?

Гроші платять, але бонуси губляться

Я когда-то так в Люксофте попал на переформатирование команд, после чего у меня не осталось менеджера и никто не ставил мне никаких задач. Нет, это не было попыткой давления — просто так получилось. За 4 месяца ежедневных тренировок по 6 часов я отлично поднял скиллы игры в пинг-понг )))
Потом всё-таки захотелось вернуться к задачам, я начал ныть на хеда департамента, что хочу приносить пользу и мне нашли команду.

Не погано так, пограти 4 місяця в настольний теніс, а потім аж нити хеду департмента. То ще повезло, що тримали так довго і не кікали :)

Ну, кикнули бы — не проблема, нашёл бы +500 через забор :)

А міг подвоїти прибутки чи навчитися новим технологіям

Цей спосіб та його «ефективність» у західному суспільстві (до якого ми ментально ближче, ніж до східного) прекрасно показаний у серіалі Кремнієва Долина.

Я б використовував цей час як саббатікал — повернувся б до всіх справ, на які раніше не було часу чи ментальної енергії: відкладені та непереглянуті фільми, серіали, ігри, непрочитані книги, недороблені персональні проєкти. Якщо все просумувати, то десь на 2000+ годин точно є справ, і це не враховуючи нових ідей та справ, які будуть з’являтися в процесі.

враховуючи потужності сучасних смартфонів, та навіть мініатюрних rasp pi — це взагалі не проблема підключити до монітору-клавіатури й працювати над своїми проектами з телефону або через ремоут доступ

залежно від контракту з компанією, може бути заборона на використання її обладнання для роботи над власними проєктами

*оідаші через систему транслітерації Коваленка

вважаю, що це ідеально через те, щоб переосмислити і чи варто для неї звільнятися з роботи чи ні

оідаші через систему транслітерації Коваленка

Може бути, але ж це не єдина система транслітерації. Хіба ні?

оідасі це по російській системі, а ми начен не росіяне, я вже мовчу про її нелогічніть та непослідовність навіть в самій росіянській язіке

Не буду сперечатися, скоріше за все так і є.
Хоча, наскільки я зрозумів, якоїсь однієї затвердженої системи в Україні немає.

немає, тому що людина що за це відповідає родом з росії і всю свою професійну діяльність вела на росії до війни, і всіляко впирається до прийняття правильних рішень, якщо дивитись українські офіційні видання манги, ми там будемо бачити саме систему Коваленко, як найбільш вдалу для нашої мови станом на зараз

Ага, погуглив, минулого року навіть подавали петицію на президента, щоб систему Коваленка закріпили, як єдину. Ледь 10% від потрібних голосів зібрали.

Варто зазначити різницю в майндсеті японців, для яких подібна практика це реально тиск і в принципі негативний досвід, для багатьох же це буде реально дуже гарна можливість підшукати нове місце чи просто почіллити на зарплаті :)

Але, як зазначено у статті, вихідна допомога знизиться, а це не всім підходить. Хтось хоче отримати екстендед медичну страховку і ЗП за 2-3 місяця і сидіти вдома, і шукати. А так, сидіш, шукаєш в цій «кімнаті» нову роботу, отримаєш по мінімуму. Якщо взяти в загальному ситуацію, то я згоден, що для них тиск, для нас не є проблемою.

по тій ж самій причині чому ми кажемо суші а не сусі

Ну, ми, може, і кажемо «суші», але загугліть. Багато хто вживає і «сусі». Не кажу, що це правильно, але все ж таки не вважає аргументом «тому шо ми так кажемо»)

Звучить як оплачуваний бенч.
Що в цьому негативного?

Треба враховувати менталітет. Деякі реально скоюють самогубство через такі бенчі

Це ж ідеально. Тобі платять зп, і ти можеш займатись чим хочеш.
Там в сусідньому топіку на FIRE десятками років коплять а тут така халява.

Особливо якщо компанія — геймдев. Сидіть та робіть втиху (щоб з копірайтом не можна було придовбатись) власні ігри. Японці якісь дуже дивні.

і як робити «в тиху» на корпоративному лептопі, де установлений різний секʼюріті софт, а в контракті в тебе прописано, що тобі неможна ні чого робити не для компанії з використанням їх систем? Після цього звільнять вже без усіляких видсідрк в кімнаті, ще і штраф можуть накатати.

А шо, свій ноут не можна принести?

в контракті в тебе прописано, що тобі неможна ні чого робити не для компанії з використанням їх систем?

Це досить важко довести, плюс можна нарватися на зустрічний позив про упереджене ставлення.

Якщо будете це робити через корпоративну мережу — це відразу відслідкується системою безпеки, будете лазити з корп лептопа не через корп впн — прийде секʼюріті нлтіфікейшен. Раз-другий секʼюріті вас просто попередить, що ви щось підозріле робите, але якщо продовжити — то далі вже будуть детально вивчати що ви там робили. Усі великі компанії моніторять трафік на підозрілі патерни (етичні клянуться що при цьому не дивляться приватні дані і переписку працівників). А якщо прийти на роботу зі своїм лаптопом і так цілий день сидіти — у колег буде багато питань, що відбувається :) Плюс ще рівень корпоративного духу в Японії — де всі як гвинтик в системі.

Я не про свій лаптоп. Припустимо, що проект був на Uneal Engine. Потім його закрили. Але це означає, що Unreal Engine у мене встановлений, та я можу на ньом робити свої задачі. А коли виникне питання, що ти робиш, то відповідь є вільний час, хотів для фірми пропрацювати одну ідею, таку інше.

Якщо більшість шукають роботу, як написано у статті, то що заважає?

Добре що вони не мають українців в штаті, так би ніколи нікого не звільнили...

Підписатись на коментарі