«Вважав за краще грати в неї замість „Відьмака 3“». Геймдизайнер S.T.A.L.K.E.R. 2 поділився враженнями від The Lord of the Rings: Gollum

Єгор Остапенко, геймдизайнер у GSC Game World, регулярно ділиться враженнями від проходження різноманітних ігор у власному мікроблозі. Нещодавно він виклав думки про The Lord of the Rings: Gollum — найгіршу гру 2023 року, за версією Metacritic.

Ми з дозволу Єгора публікуємо його враження. Геймдизайнер згоден з тим, що проєкт не виправдав надій. Проте він не може назвати його найгіршим у 2023 році.

«Нещодавно я закінчив, можливо, „найгіршу гру 2023 року“ (за версією Metacritic) The Lord of the Rings: Gollum. Вперше я почув про Gollum, коли вона вийшла. Тож коли у мене з’явилася можливість пограти в неї, мені було дуже цікаво, чи вся критика була справедливою.

Перш за все, я був здивований, коли дізнався, що ця гра була зроблена з використанням UE. І це дуже помітно, коли мова йде про навколишнє середовище, дизайн рівнів та мистецтво — вони мають чудовий вигляд. Однак, коли справа доходить до персонажів і Ґолума зокрема, здається, що однією з головних високорівневих „проблем“ високого рівня є обраний стиль. Він виглядає дещо мультяшно, що не дуже добре поєднується з похмурим тоном історії та в певному сенсі soulslike-ігроладом.

Крім того, фільми Пітера Джексона зробили свою справу, і було важко впоратися з тим, як виглядають орки та ельфи. І, звісно, важко було не помітити зміни у зовнішності Ґолума між кінематографічним трейлером та релізом. Але чи справді це єдина причина, чому гра не мала успіху?

Зробити Ґолума головним героєм, досліджувати його пригоди та заповнювати „прогалини“ оригінальної історії Дж. Р. Р. Толкіна — звучить добре на папері. Історія, яку пропонує гра, також має сенс і досліджує складні теми рабства, дружби та зради.

Проблема в тому, що сам Ґолум — не надто симпатичний персонаж як візуально, так і з людського погляду. І хоча він не зовсім безпорадний зі своїми навичками душити, більшість падінь або зіткнень з ворогами, швидше за все, завершаться невдачею. Підозрюю, що ширшій аудиторії було б цікавіше асоціювати себе з сильнішими персонажами», — написав Єгор.

Читайте також

Розробник також зауважив, що фанати «Володаря перснів» — це доволі вибаглива аудиторія. Лише близько третини ігрових адаптацій саги стали беззаперечно успішними.

«Окрім Gollum, з 1982 року було випущено 28 ігор за мотивами LotR. Лише 10 з них були успішними (~35%), 11 сприйняли неоднозначно, 2 стали повними провалами, а результати ще 3 невідомі. Тобто в середньому виходила одна гра на два роки. Бували також ситуації, коли студію закривали через поганий реліз (Sierra On-Line).

Ще одна річ, яку слід врахувати — це бекграунд студії. З 32 ігор, розроблених Daedalic, лише близько шести були комерційно успішними та/або отримали хороші рецензії (18%).

Таким чином, статистика показує, у поєднанні із загальним шансом випустити успішну гру за мотивами „Володаря перснів“, їхній шанс стати хітом становив лише близько 6%. Вони також націлилися на одночасний реліз на декількох платформах, включно з Xbox Series S, що, як відомо, є складним завданням для багатьох розробників. У них були амбітні AAA-ідеї, але, вочевидь, не вистачало ресурсів.

Проте я насолоджувався грою такою, якою вона є. Насправді я вважав за краще грати в неї замість „Відьмака 3“. Причиною цього — простота ігрового процесу. Ніяких відволікань, ніяких сторонніх квестів і шарів механіки. Вам просто потрібно дістатися з пункту А в пункт Б, навіть якщо інколи це може бути досить складно.

То чи була це „найгірша гра 2023 року“? Я дуже сумніваюся. Чи не виправдала вона очікування аудиторії? Очевидно, що так», — продовжив Єгор.

А ви грали в The Lord of the Rings: Gollum? Чи погоджуєтеся ви з думкою Єгора? Обговорюємо в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

нас потихоньку готовят к релизу сталкера ))

’’Перш за все, я був здивований, коли дізнався, що ця гра була зроблена з використанням UE. І це дуже помітно, коли мова йде про навколишнє середовище, дизайн рівнів та мистецтво — вони мають чудовий вигляд.’’ Що блін. Темні ,як дупа мамонта тектури, де ніфіна не видно в деяких рівнях це називається ріні чудово виглядають. Знову ж таки дейкі рівні дуже примітивно зроблені, типу дві будівлі та просторий тірейн з травичкою і все. Не кажучи вже про те, що якщо гра зроблена на анріал то чому таке враження що вона виглядяє як мобілка зі своїм освітленням, та й при тому ще й доволі не оптимізована

Щось через цього розробника який казав що дизайн рівнів там добрий я хвилююсь за сталкер 2.

Головне, щоб цей геймдизайнер не надихався Голумом і не імплементував «ідею» Голума в Сталкері

Я спілкуюся з багатьма розробниками, і вони часто грають в погані ігри, щоб аналізувати їх та розуміти проблеми тих чи інших рішень, тож за це я б не турбувався)

Сам не грав, але бачив купу геймплею. І проблема цієї гри не у стилі і не в гг і не тому що це у всесвіті lotr.

Там мілліони проблем в самому геймплеї. Не розумію чувак взагалі грав в неї?
Всі механізми таке враження взяли з квестів 2000-2010 років. Відчувається персонаж максимально картонним. Купа проблем в левел дизайні, коли не очевидно, чи це край рівня чи ні. Але якщо персонаж виходить хоч трохи за край рівня, одразу вмирає. Через що досліджувати рівні взагалі не хочеться.

Проблеми зі стелс механіками. Я так розумію, що там треба підкрадатись до ворога зі спини, щоб його вирубити, але це часто просто не працює.

І ще купа таких деталей. Через які просто неприємно грати.

І вишенька на торті, на скільки я пам’ятаю, це ігрова інцеклопедія, яка є майже в кожній грі — тут продавалась за окремі гроші. А також окремо продавались емоції для Голума. Нагадаю гра на одного гравця.

Не знаю, може зараз все це додали в гру безкоштовно. Але ця гра це просто набір невдалих рішеннь.

Єдине що той чувак похвалив, що це те що гра не має багато механік і в неї легко грати. Ну таке собі досягнення)

У мене на середині проходження на релізі трапився софтлок — Ґолум вилітав за текстури під час завантаження локації, і нічого не допомагало. Ніколи раніше такого не бачив, особливо на консолях.

Один в один в мене таке теж було від запуску. Таке враження, що це була гра десь з нульових. І по механіці, і по дизайну рівнів.

Підписатись на коментарі