В київській студії Dreamate Games проблеми з виплатами зарплат, а їх рольова гра New Arc Line може не вийти
Київська студія Dreamate Games, що працює над фентезійною рольовою грою у стімпанковому стилі New Arc Line, стикнулася з фінансовими проблемами. Сама гра може взагалі не вийти. Про проблеми компанії в соцмережі Х розказав експрацівник компанії з ніком Kad Da One. Він працював в команді моушен-дизайнером з 2022 по 2023 рік та виклав кілька фрагментів листування всередині команди
«Хочу поділитися неприємною ситуацією, яка відбувається понад рік. Мова піде про компанію Dreamate, що розробляє (а може вже і ні) гру під назвою New Arc Line. Проблеми почались з затримкою зарплати через інвесторів з початку грудня 2022 року. Десь до травня 2023 ці проблеми з фінансуванням не могли вирішити взагалі, нас годували обіцянками і іноді виплачували, якщо дуже сильно попросиш, якусь частину від зарплати. Щоб хоча б було за що оплатити житло та базові потреби. Ситуація продовжувалась далі, борги зросли критично, нам постійно говорили що от як тільки буде видавник, то все вирішиться. І підганяли весь колектив, який був і так невмотивований, робити демку за демкою, аби було що показати інвестору та зацікавити видавників», — зазначає він.
Користувач додав, що видавці не дуже хотіли співпрацювати з українською командою через фінансові ризики, блекаути тощо. Втім, з часом Dreamate Games все ж знайшли видавця — ним стала компанія Fulqrum Publishing. Перше питання, яке з’явилося у розробників, чи не є ця компанія «замаскованими росіянами». Зазначимо, що раніше представники Dreamate наголошували, що Fulqrum Publishing — європейська компанія, яка була заснована у 2002 році як Cenega Publishing і пізніше, разом з рядом інших європейських компаній, була придбана 1С Entertainment. Увесь цей час вони, нібито, під назвою 1C Publishing EU незалежно від російської компанії працювали над виданням ігор в Європі. Працівників студії теж запевнили, що FP це «поляки та чехи».
«Як виявилось пізніше, це все не зовсім правда, бо є скріни з Linkedin, де видно що росіяни займають керівні посади. Отож, угода з Fulqrum підписана і є непоганий аванс в компанію. Як нас запевнили, ці кошти мали б піти на те, щоби з нами розрахуватись. Потім звільняють мене і головного маркетолога проекта — у видавника свій відділ маркетингу та відео.
Ну, я вже думаю — чорт з ним. І починаю питати, що там з коштами, бо на момент мого звільнення мені не виплатили 4 зарплати, та відпускні. Все ж мені віддали одну зарплату за травень та відпускні. В принципі те саме питали інші співробітники, у деяких були проблеми з податковою, бо компанія ще і не сплачувала податки за людей, яким вела ФОПи. Наступну виплату я чекав до жовтня 2023 року, питав дуже багато разів „ну що там?“ ну і казали: „ну от скоро все буде“.
До цього нас запевняли що видавник та інвестори мають платити поточну зарплату і погасити борги окремим траншем, якщо роадмап розробки буде виконаний. І наче все виглядає доволі правдиво, бо з’являється трейлер і сторінка в стімі. Наче робота йде», — додає Kad Da One.
Водночас експрацівник Dreamate розповів про складну ситуацію з менеджментом в команді. Він зазначив, що співзасновником та продюсером був Олег Голубовський і саме він запропонував взяти для студії аутсорс і займатися їм, щоб перекрити борги. Або ж взагалі відмовитися від проєкту — за словами Kad Da One, на той момент всі вже втратили віру. Окрім Влада, який «на перемовинах з інвесторами та паблішерами запевняв, що все буде добре і все виплатять».
«З приводу Влада, короткий та кумедний момент з роботи. Перед тим як представляти тізер для інвесторів, ми робили невеликий трейлер і у нас стався момент де розійшлись погляди. Його дружина, яка теж працювала в компанії, пише в особисті: „Предлагаю сделать, как Влад просит, пожалуйста, чтобы не было конфликта. Влад — главный визионер“. Плюс, зі спілкування та історій інших, можна зрозуміти, що рідко Влад когось слухає і дослухається. З того, що я можу припустити, саме через це пізніше пішов Олег. Про нього, якщо коротко, це дуже професійна людина і він намагався виправити ситуацію. Ми досі спілкуємось і зараз Олег пішов у Збройні Сили, за що йому честь та шана», — пояснює автор треду.
Він додає, що останню виплату отримав в листопаді минулого року. При цьому жертвами ситуації стала вся команда, що налічувала
«Але скоріш за все компанія вже в катастрофічних боргах. Мав бути Early Access в червні цього року, але його, як мені повідомили, перенесли на вересень. Так само повідомили, що 75% компанії відправленні своїм коштом у відпустку на 3 місяці і це означає, що скоріш за все проєкт взагалі не вийде. Більшість вже звільнилась і шукають роботу, це чудові люди які вірили у цей проєкт і наразі не отримали до кінця свої гроші. Я розумію що зараз в Україні ситуація з геймдевом важка, але шляхи для вирішення проблеми з боргами точно були. Наразі там намагаються продати якесь майно аби виплатити якісь кошти, але мало в це віриться», — резюмує автор.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів