Огляд Dave the Diver. Інді-хіт, який варто спробувати всім
Перед прочитанням допису, маю попередити, що текст містить спойлери щодо певних пізніх геймплейних можливостей та перші години сюжету
Чомусь я гадав, що Dave the Diver отримала нагороду «Найкраща інді в 2023», хоча б від якогось видання, але ні. Як виявилося, Sea of Stars забрала всі почесті. Тому відміняємо мій вступ про майже найкращу гру минулого року. Але прочитавши інтерв’ю розробника, я знайшов історію цікавішу.
Вперше про концепт гри директор подумав, відвідавши острів Чеджу, який належить Південній Кореї, його часто називають Корейські Гаваї. «Там був ресторан на березі моря, де господар зранку ловив рибу, а на вечерю готував її. Коли я це побачив, то подумав, що з цим буде цікаво попрацювати і почав розробляти гру на основі цієї концепції» — розповів керівник, Чжехо Гван.
Цікаво, що ресторан був не єдиним джерелом натхнення, декілька членів команди Mintrocket також розробили концепцію гри на основі власного підводного досвіду. Як приклад, завдання Manta Ray, в якому потрібно сфотографувати скатів, створено на реальному відео від розробниці. Навіть Metal Gear Solid залишила свій слід, у грі задіяні гігантські картонні коробки... хоча, Дейв не настільки вправний у таких речах, як Солід Снейк. Окремо варто виділити серію Yakuza, яка значно вплинула на міні-ігри, про що ми поговоримо окремо. Не буду втомлювати вас, тож переходимо до сюжету.
Подорож до Блакитної діри
Розповідь розпочинається з сінематика, в якому головний герой Дейв відпочиває на пляжі, аж раптом йому телефонує давній знайомий — Кобра. Він запропонував облаштуватися в Блакитній дірі та разом з шеф-кухарем Банчо заснувати власний ресторан. Тож нашому герою доручають ловити різну рибу вдень, а вночі працювати офіціантом, допомагаючи Банчо з дрібничками.
Блакитна діра виявилася унікальним місцем не лише для риболовлі, а ще й повна таємниць. Одні з головних секретів — морські люди, які проживають на глибинах тисячоліттями. Водночас землетрус заважає мешканцям різних світів жити в буденності, тож доведеться об’єднати зусилля, щоб вирішити проблему століття. Упродовж гри Дейв познайомиться з різними колоритними персонажами, серед них: дослідник, фотограф, навіжені «захисники» природи та навіть представники іншої раси. Розробникам вдалося створити по справжньому цікавих та унікальних другорядних героїв.
Мішанина можливостей
Важко розповісти про геймплей у грі, бо це збірка найцікавіших механік з різних жанрів. Тому варто почати з головного та потім крок за кроком обговорювати інші аспекти.
Насамперед головний персонаж — дайвер, тож риболовля стане невід’ємною частиною впродовж усього сюжету, або ж на перші 10 годин, поки ви не відкриєте власну водяну ферму. Пірнати для полювання можна тричі на день. Cпершу тільки вранці та вдень, а згодом і вночі. Звісно для полювання потрібна зброя, один ніж тут не допоможе, тому на ваш вибір гарпун та місце для чогось особливого.
Усього 8 видів зброї, щоб розблокувати її та мати можливість створити, потрібно знайти певний вид тричі. Полювання з гарпуном подано як міні-гра, причому для кожної стихії вона унікальна. Окрім цього існує можливість поліпшувати різні предмети, як приклад: костюм, балон з повітрям, гарпун та ще декілька предметів.
Увечері на гравця чекає власний ресторан, де з’являється можливість продемонструвати менеджерські якості. Для початку варто розробити власне меню, до якого входить вся ваша здобич за поточний та минулі дні. Асортимент потрібно оновлювати кожного вечора, щоправда, згодом це втомлює. Щоб вивчати нові страви, необхідно постійно підтримувати високий рейтинг. Це дозволить отримати «Полум’я Майстра», яке відкриває доступ до нових рецептів.
Згодом з’явиться можливість наймати працівників та прокачувати їх, що полегшить роботу. Окремо варто виділити особливі події та візити VIP-осіб. Івенти це окремий вечір до якого слід підготуватися, приготувавши страви з певних продуктів. Для VIP-зустрічі потрібно створити окрему страву, особиста порада — не відкладайте на потім та якнайшвидше збирайте інгредієнти.
Пізніше для гравця відкриються дві ферми, окремо для риби та овочів, які різноманітять меню. Наприкінці гри в поселенні морських людей відкриється інша ферма, що дозволить вирощувати водорості. Багато писати про них немає сенсу, все банально, як тільки можна уявити. Це просто чудовий спосіб зекономити час.
Різноманіття завдань теж на високому рівні. Допомоги потребують усі довкола, починаючи від мами кита, що загубила дитинча або ж закохана пара дельфінів, які потерпають від рук браконьєрів. Удо постійно просить сфотографувати різні події. Археолог допомагає встановити контакт з іншим народом, але взамін потребує цінні артефакти. А наприкінці з’явиться стара навіжена, яка все життя полювала на невідомого Клауса. Та навіть власному котику потрібно прогодувати сім’ю, тому знайдіть і принесіть корму.
А це я навіть не розповідав про морське поселення, де також потрібно відкрити кафе, вилікувати коваля і відновити ферму. Тому для нудьги банально не вистачить часу.
Різноманіття та дозвілля Дейва
Окремо варто обговорити міні-ігри, бо це важлива частина ігрового процесу. Починаючи від згаданого гарпуна, закінчуючи титрами, гра пронизана різними активностями.
Навіть у телефоні гравця окремо створена папка з назвою «Міні-ігри». Їх небагато, тому коротко обговоримо майже кожну. Leah’s RUN — відомий динозаврик з Хрома, але в аніме стилістиці. GYAO! віртуальний домашній вихованець, більшість запитають, чи це не тамагочі? Так, в яблучко. Розробники додали 7 видів морських мешканців, тому дбайте і не забувайте годувати їх. Після завершення сюжету з’явиться Space Diver, в якому Дейв змушений розстріляти розробників з космічного бластера, доволі оригінально.
У тому ж телефоні відслідковуйте свій мисливський процес за допомогою застосунка Marinca. Його мета відображати впійманих риб та збирати картки за легендарних підводних мешканців та босів. До речі, більшість битв з босами унікальні та потребують трохи поміркувати, але нічого складного загалом.
У морських мешканців власні розваги, наприклад: перегони на морських кониках. Для початку доведеться власноруч знайти відповідного кандидата, впіймати його, зареєструвати і нарешті прийняти участь у змаганні. Якщо виявиться бажання програти всі шекелі, то Юнак чекає на вас. На вибір три гри, в Shark Teeth головна мета змусити супротивника першим натиснути на хиткий зуб, щоб щелепа закрилась. Find the Pearl класика про тасування кульки в стаканах, але у підводному світі це перлина, тож не зводьте очей, якщо не бажаєте залишитися з носом. Card Matching типова гра на пам’ять, у якій Дейву потрібно зібрати 5 з 9 пар різних морських істот.
На пізніх етапах з’являються головоломки, які різноманітять ігровий процес, тож набриднути не встигне.
У своєму ресторані вміло наливайте чай, пиво, коктейлі, щоб отримати бонус у вигляді чайових. А власний Guitar Hero з продуктами замовляли ? Як ви здогадалися, навіть така можливість існує. Тож нарізайте, варіть і готуйте донезмоги.
Композиційна складова
Окремо варто поговорити про звуки і музику в проєкті. Композиторами стали Юкіо Калліо (Jukio Kallio) та Д’Антоні Вутен (D’Anthoni Wooten). Юкіо достатньо відомий автор, який працює над різними інді з 2011 року, серед яких я б виділив: Luftrausers, Nuclear Throne, Minit. З останніх робіт відзначу динамічні та енергійні мелодії в Fall Guys. Д’Антоні працював над не менш цікавою Pacific Drive, а також створював саундтреки та допомагав з різними малобюджетними фільмами. Щодо Dave the Diver, композиції вдало підібрані, спокійні та розслаблюючі під час дослідження і занурення. У напружені моменти треки змінюються на більш жваві та енергійні, що цілком логічно, але команда попрацювала чудово в будь-якому випадку. Окремо варто згадати саунд-дизайнера Стівена Мо (Stephen Mo), який понад 11 років працює в корейському NEXON і також гарно попрацював над звуковими ефектами та аудіо середовищем.
Не менш чарівними виявилися анімаційні відео, це як витвір мистецтва.
Підходячи до завершення огляду, сподіваюсь, я зміг зацікавити читачів, щоб саме ви дали шанс Dave the Diver. Для мене проєкт залишив незабутні враження, особливо та геймплейна різноманітність, яку пропонують. Незважаючи на затягнутість і відсутність мотивації заробляти кошти в кінці, гра отримує від мене 9/10 та однозначну рекомендацію.
🎮 Пишете або знімаєте огляди на ігри? Надсилайте їх нам на форум!(публікуємо лише унікальні текстові огляди, а відео-огляди — з текстовим супроводом)
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів