Counter-Strike виповнилося 25 років. Памʼятаєте, коли вперше в нього зіграли?

Сьогодні у командного шутера Counter-Strike ювілей — 25 років. Перша публічна версія гри, яка спочатку була простим модом для Half-life, вийшла, страшно сказати, 19 червня 1999 року. При цьому вже через місяць у CS буде ще одна річниця. Річ у тім, що 22 липня 2004 року вийшло фінальне балансне оновлення легендарної CS 1.6.

За цей час гра пережила багато історичних подій, стала однією з наймасштабніших кіберспортивних дисциплін і досі залишається серед лідерів на Steam. За даними SteamDB вона займає першу сходинку списку «Most played games» з понад 1,44 млн гравців.

Важливим є шутер і для українського ігрового ком’юніті. Зокрема, видання Forbes з посиланням на аналітичний сервіс Esports Charts зазначає — обсяг україномовних трансляцій на турнірах із Counter-Strike зріс з 2,7 млн ​​до 7,8 млн годин перегляду у 2023-му. За цим показником українська мова вже обійшла французьку і німецьку й опинилася на шостому місці у світі.

Чи пам’ятаєте ви своє перше знайомство з Counter-Strike? Можливо, у вас були гарячі катки в цьому шутері? Як вам друга частина? Діліться цікавими історіями про гру в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Запуск кс (ще до 1.6 де був базовий ассаулт, militia, і карти з віпами) через конфіг команду в консолі.

При первом появлении Half-Life ничем не отличался, имея не меньшее потребление ресурсов, чем аналоги. И кроме выписанной сквозной идеи сценария (и героя, который «выстрелил» таки позже) он проигрывал конкурентам типа Heretic, Hexen, Duke Nukem 3D, некоторым другим. У того же Дюка был не менее фантастический и космический сеттинг с набором более интересных сценариев и качественным движком: например, одна уменьшающая пушка чего стоит:) и космические уровни.

И мультиплеер тогда предпочитали на дюке или ком-то ещё — он даже на 486 шёл без проблем и реально было интересно играть. Это я про времена где-то до 2000 включительно. Quake, например, пришёл позже дюка и еретика, а на процессорах уровня 486-P1-P2 его запускать было тупо бесполезно. На P3 он только начал шевелиться. На P4 или Athlon уже нормально.

А вот когда HL2 пришёл вместе со сценарием «$опа таки случилась, надо спасать!», и продолжением темы Фримана, которого все гики примеряли на себя, это вошло в струю общей канвы (как раз, кто помнит, в эти годы выходили фильмы из серии Terminator, и вообще фантастика апокалиптического будущего была на пике); а следом HL1 на движке HL2 («Source»), и Counter-Strike на нём же для взаимного рубилова, тут оно и стало наконец нормально популярным (да и техника тянула), вытеснив альтернативы, которые в основном уже не развивали.
(И вот его начало я пропустил, не играл ни во что подобное тогда аж совсем.)

Мне всё равно интересно, почему в том же Source ещё нет SSE. Давно пора было:)

Quake, например, пришёл позже дюка и еретика, а на процессорах уровня 486-P1-P2 его запускать было тупо бесполезно. На P3 он только начал шевелиться. На P4 или Athlon уже нормально.

Ну, не знаю — на моєму Cyrix 266 у роках 1998-1999 Quake 1 у софтовому рендері бігав як має бути. Відяха була S3 Virge, на неї сподівань не було взагалі.
Само собою, роздільна здатність була 320×240, зато працювала навіть їхня luminocity у двіжку — можна було стояти і втикати, як якісь іскри кидають плями світла на стіну.

Та навіть Quake 2 у софтовому рендері із пониженими деталями йшов нормально

В 1999 з’явився Quake 3, ось цe був вiдвал бошки на той час в планi экшну. Celeron 333 + Riva tnt в принципi тягнули.

Алe Half-Life 1 супeр, за рахунок сюжeту.

2000-2003 ходили по локальной сети в клубах, карту в основном `депо` играли.
На каждой машине стояла прога, блокатор экрана, все думали как бы ее обойти и хакнуть.

Грав пару партій колись, у роках 2002-2003 — не зайшло. Можливо тому, що грати було ні з ким.
Ми з колегами більше по Quake 3 OSP виступали, а CS якось не прижився.

Еще в конце 90-х был у нас клуб, где давали ребятне играть 30-минут бесплатно в 9 утра. Мы приходили и в четыре джойстика лупились в Quake 2 на Play Station первом. На ЭЛТ экране, поделенном на 4 зоны)

врубав джипазон і мочив ботів зі слона. більше не грав

Никогда мне не заходило, играл конечно но не то. Unreal Tournament — огонь 🔥, Quake 3 Arena — just for fun (and a lot of fun🙂)

Doom Deathmatch, Quake Arena, Unreal Tournament, а це була попсня ))

Unreal Tournament

Чомусь вона у нас така непопулярна була, але оця мапа з вісімки та двох веж — просто щось неймовірне.

Я з колегами в Дніпрі колись турнір проводив )) Від ОПТІМА-ТЕЛЕКОМ. Футболки були супер ))

Quake Arena

Свій власний конфіг з текстурами 1×1 піксель робив? )

Перше враження було жахливе, одноманітний геймплей, нема сюжетної компанії. В общем я тоді не дуже розумів що воно таке є, коли купував диск. Ну й інтернет тоді був мєяко кажучи гівно.
І зараз пробував другу версію щось не зайшло. А от батла 2042 прям капець торкнула ))

Коли я був маленьким, то один знайомий дядько дав мені з другом пограти в цю гру на його комп’ютері. Ми не вміли купувати зброю, тож підбирали ту, що випадала з ботів.

Потім я ходив до комп’ютерного клубу і там мене нарешті навчили інші гравці натискати клавішу «B» і купувати зброю. Коли з’явився комп’ютер у сім’ї, то також встановили цю гру і грав з ботами, а коли вже інтернет з’явився, тоді грали через інтернет на серверах.

Той друг, з яким ми грали у дитинстві вперше — зараз він знищує справжніх терриростів, які прийшли на українську землю.

Нічний клуб, прокурена атмосфера... Комп наче (новий) і ти, хочу грати!
Ніч гри в козаки, контру і ще в різну пробу,..
І Добрий ранок, треба йти на пари....

Коли мені було 6 років, десь у 2004 році, в селі в бабусі, від сусідей отримав CS 1.6. В них було двоє синів. Вони були брати, обидва підлітки, і в них був компʼютер. Одного разу я пішов до них в гості й побачив цю гру. Гра виглядала доволі круто. Я в них спитав, чи можна якимось чином передати гру на мій компʼютер в Луганську. І вони відповіли, що так це можливо. Треба принести новий CD-RW диск і вони запишуть гру.

Для контексту, я в той час гадки не мав ні про що. Компʼютер був для мене тоді магічною машиною, яка може дати пограти в якісь ігри.

Я не знав тоді, що диски можна купувати. Я попросив маму, вона попросила дядька, який до того мені приніс компʼютер додому на певний час. Він дав мені диск. Я привіз його до бабусі, приніс його братам, вони записали гру й пояснили, як її перенести до мене на компʼютер. Мені пощастило, що в мене був тоді дисковод.

Повернувся в місто, встановив гру, і... не зміг в неї пограти через CD-Key. Я з нетерпінням чекав 2 тижні щоб знову поїти до бабусі та спитати в братів, що ж робити. Спитав в них. Вони сказали, що треба ААААААААА ввести. Я ввів це, воно пройшло! Почав грати і... бігав по карті один. Наступного разу спитав у братів, як зробити так, щоб інші чоловічки бігали. Вони показали, що треба натиснути «H» і в багаторівневому меню обрати кількість ботів. Я до цього самотужки визначив, як купувати зброю, і меню це знайшов, але англійської не знав тоді щоб створити ботів.

Нарешті, став повноцінно грати й це було незабутнє враження! Це був мій другий FPS, після Unreal Tournament. Я познайомив друзів з CS 1.6 та компʼютером. Всі збирались в мене, але й про вулицю не забували. До того ж, мама забороняла мені багато грати.

Після отримання диска з грою, я помітив аналогію з картриджами для Денді. Це відкрило мені шлях до «fluent PC user». Я почав цікавитись, як записувати ігри самотужки, як їх встановлювати, що ще можна з компʼютером робити й так далі.

в 2001-му їздив на підготовчі курси КПІ і на першому поверсі 18-го корпусу був клуб. Там був CS Beta 6 чи щось таке. Після занять грали там до електрички 😂

Десь в 2000 — 2003, з однокласниками ходили в «клуб». Але half-life менi зайшов бiльше. А потiм я познайомився з Quake 3 — ото кохання на все життя.

В клубе по сети когда-то играл в первый раз, запускалось еще через half-life

От
,half life оригінальна назва і гра

Гордон фрімкн драчем вліщів лупцював
А цс щось незрозуміле і через 20 років

Одразу після виходу грав. І зараз граю.

Для мене шикарно. Якби ще додали можливість фільтрувати країни, з якими не хочеш грати, було б супер. Але на це вони не підуть.

на фейсіті і в доті можна, але дрисня все одно грає на європейських серверах

Ніколи не грав, комп тягнув лише перших козаків, а після гуртожитку уже й не було з ким

Десь в 2004-2008 поширений спосіб провести ДН було запросити друзів/однокласників в комп. клуб грати в контру.

до 1 ночі контра. потім уже всякий треш: мед макс, тім фортрес, фіфа...і тд 😂

ніколи не грав... якось не цікаві стрілялки 🤔

Був диск і там була купа версій контри, різні боти через dll і треба було самому робити вейпоінти для них на деяких картах, потім вже був podbot, но саме тоді його ще не було. Деякі боти були дуже злі я просто робили хедшоти весь час. Ще в тих старих версіях були дуже цікаві моделі, рухались по іншому ніж в 1.х версіях, як на мене то вони були цікавіші.

Я вперше пограв років в 8-10 у ~2000-му в ігровому клубі.

Пригадую ті часи, коли, щоб додати ботів треба було вбивати консольну команду, щось напшталк addbot. Пригадую, як перші боти регулярно застрягали в дверях, бо з однієї сторони у двері лізе террорист і в той самий момент з протилежної ломиться контр і так до кінця матчу, ото було кумедно.

Прокурене приміщення колишнього дитячого садка, брудні клави та бюджетні CRT монітори,столи і стільці які здається залишились тут ще із дитячого садка, напіврозібрані системники де у жодного нема бокової кришки і половини заглушок.
Ти заходиш і перше що чуєш із китайських пластикових колонок «Я те в жопу динамита насую вот полетаешь» (так навушників не було — в усіх колонки, але це не заважало а навпаки якось навіть об’єднувало) І ти в ступорі. Це щось нове і щось, що в край відрізняється від твого домашнього 8ми бітного світу. Ти платиш 2 гривні і одразу поринаєш в інший світ, де тобі вже по барабану на убогу атмосферу клубів початку нульових.
Потім закрутилась. Були різні чемпіонати де я був таким собі середнячком. Брали в команди, які майже ніколи не вигравали, але мене були раді бачити і із задоволенням звали пограти. Іноді вигравали плюшки від клубу у вигляді талонів на ігровий час. Були навіть букмекери місцеві і не доходячи до компа можна було програти усі гроші що тато дав пограти якщо поставиш не на того.
Доречі, потім ще відкрився новий більш крутий клуб із м’якими кріслами, кондиціонером, модними ігровими компами та LCD моніторами. Але вони швидко закрились. Ніхто туди не ходив. Бо усі чемпіони CS були тут і не збирались уходити (мабуть тому що в іншому клубі заборонялось бухати та курити не відходячи від компа)

Перший мій кс — «ком’ютерний клуб», тобто ігровуха з піратським софтом від самого початку і до кінця :) Рік не пам’ятаю. Може саме і у 1999. Осінь тоді була)

Підписатись на коментарі