Офіційний аккаунт Assassin’s Creed заблокував японського історика за критику самурая з нової частини гри

Офіційний акаунт Assassin’s Creed заблокував японського історика Кенжі Ямамото, який спеціалізується на історії періодів Сенґоку та Едо в Токійському університеті. Причиною стала його критика темношкірого самурая Ясуке. Він стане одним з головних героїв прийдешньої Assassin’s Creed Shadow.

Однак є важливий нюанс. На відміну від багатьох пересічних геймерів, які сварили гру від Ubisoft за просування «сучасного порядку денного», Ямамото не обговорював питання раси персонажа. Ба більше, він підтвердив, що така історична фігура дійсно існувала і в цьому немає жодної проблеми. Претензії в історика виникли саме до його статусу самурая.

«Що ж, мене заблокували на офіційній сторінці Assassin’s Creed у X за те, що я говорив правду. А все, що я казав, це те, що Ясуке не був самураєм. Ніде не написано, що він точно був самураєм і вони це знають. Тому заблокували мене за те, що я продовжую це доводити. При цьому я маю ступінь магістра азійських досліджень з акцентом на історію Японії та спеціалізацією періодів Сенґоку та Едо в Токійському університеті. Ясуке не був самураєм. Подумайте ось про що: коли Нобунагу змусили вчинити сепуку разом з усіма його самураями в Хонно-дзі, чому Ясуке дозволили піти? Тому що він не був самураєм і йому не доводилося вчиняти сепуку», — зазначив він.

Нагадаємо, що ігровий продюсер Wargaming Олександр Соловейко в матеріалі до спеціального режиму World of Tanks, який присвячений річниці висадки союзних сил в Нормандії, розповів про суттєву різницю між поняттями «historically accurate» та «historically correct». За його словами, «historically accurate» це коли дотримані всі умовності історичної події чи явища аж до кольору пікселя на техніці. Своєю чергою «historically correct» полягає в тому, щоб там, де це можливо, дотримуватися історичної достовірності.

На вашу думку, чи можливо назвати підхід творців Assassin’s Creed Shadow «historically correct» з уклоном в бік романтизації історії окремої дієвої особи? Наскільки ігри про той чи інший історичний період мають бути точними в зображення цих подій? Чи принциповий для вас це момент і чи ставало для вас недотримання історичної відповідности аргументом не грати в гру? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ніколи не вважав, що АС комусь щось зобов’язана в історичному сенсі. Так, вони добре розповідають історію — у ігрових базах даних, а гра — це гра, витвір мистецтва, його не потрібно обмежувати рамками. Інакше сам задум гри множиться на нуль. Але знову ж, затикати рота за критику — це драна сталінщина, лівацька диктатура та безвідповідальність.
Що стосується історії як такої, то остання цікава з історичної точки зору AС — це Одисея. Вона ввібрала в себе доволі великий проміжок часу, показала (іноді досить непогано) відомі історичні постаті та події, та гармонійно додала міфологію до канви сюжету про Ісу. Поруч із цим та ж Вальхалла, як на мене, виглядає досить блідо, перевантажена механіками та швидко набридає, хоча Англія мені й дуже подобається.

Асасін крід це наукова фантастика з вкрапленнями магії та містики, пофіг якого там кольору і в якому статусі той глав герой

А взагалі ця серія лайно, як і загальне відношення юбі до своїх останніх ігор, тому вони можуть кого завгодно робити главгероями, краще воно не стане

Гра взагалі це не підручник з історії. Тим більше що йдеться, власне, про відносно невелику деталь: був Ясуке самурайом чи не був (привіт, Євгене, твій приклад з Фродо і АК невдалий), існування у оточенні Нобунаги темношкірого воїна сумніву не підлягає.

Не знаю, мені більше б хотілось більше відповідностей.
Тобто, беручи якусь реальну персону, дотримуйтесь її оріджину. Можливо, можна в міру дофантазувати щось поверх того що є, але не переписувати наявне.
Він був зброєносцем — то й залиште його зброєносцем. (Ну або дійсно дайте якусь подію яка в грі підвищить його до самурая, тоді це вже буде «фантазія поверх», а не переписування).
Або не вводити цього, а якогось неіснуючого темношкірого, якщо так хочеться його просунути. От з ним — робити, що забажається.
Коротше, реальним — реальне, вигаданим — вигадане. Кесарю — кесарево)))

В принципі я гру не хейчу, буде цікаво на неї подивитись, але, я думаю можна було якось плавніше і детальніше з цим всім вчинити.

Як на мене критика має місце бути, і ці аргументи про вільне трактування історії, що немов асасін ніколи не був достовірним і тд — це булщіт. Якщо завтра на серйозних щах хтось зробить гру по Володарю перснів, де в один момент Фродо дістане АК-47 і почне навалювати орків, люди також будуть казати ну це ок, це вільне трактування Толкіна? Є певний лор та сетінг гри (середньовічна Японія). І темношкірі самураї явно вибиваються з цього лору. Імхо

З нетерпінням чекаю на асасінс крід про запорізьких козаків. Сподіваюсь розробники не розчарують і в грі буде достатньо діверсіті та інклюзивності.

Піхвець, навіть ваш портал повівся на цю відверту пургу. Ось давайте більш детально розберемо цього «японського історика»:

Акаунт був створений у 2022 році, за весь цей час загальну кількість постів можна перерахувати на пальцях, й чомусь всі вони написані англійською мовою, й в жодному з них немає японської.

Більша частина підписок цього чела — це усілякі праві вестерни, журналісти та активісти, які позиціонують себе як «браві барцуни з толєрастною повєсточкою».

Ну й на закінчення шліфанемо тим фактом, що цей багатоповажний пан не надав ЖОДНИХ пруфів того, що й справді є тим, за кого себе видає, й у відкритих джерелах немає ні новин, ні наукових статтей, ні бодай якоїсь інформації про такого собі «професора з токійського університету» на ім’я Kenji Yamamoto.

А, ну й в якості свого аргументу про те, що «Яске не був самураєм», він видає те, що той буцім-то «не зробив сепуку після смерті свого господара». Це взагалі повний аут.

Я б ще міг довго розпинатися й про те, що франшиза АС абсолютно ніколи не була про якусь там «історичну правдивість», й що про Яске як історичну постать мало що відомо, а отже розробники з Юбісофт в праві щось там дофантазовувати в межах свого власного науково-фантастичного всесвіту, але ні. Зараз я лише попрошу проводити факт-чекінг перед тим, як нести подібний скам в маси.

По фактах. Хоча з кожним аргументом можна посперечатися.

Але більше цікавить

франшиза АС абсолютно ніколи не була про якусь там «історичну правдивість»

А які в цьому випадку ігри можна згадати, які саме про історичну правдивість?

Assassins Creed історично не достовірний???? Як так???

Я з одного боку розумію, що когось це може тригерити, але це гра, яка відома своїм вільним трактуванням історії. Тому якщо людина знає, що вони знають, то повторно доводити та нічого не треба. Це не про правду, а про відмову сприймати творчу інтерпретацію гри, цільова аудиторія якої не в Японії

Я не розумію, чому в японській Японії не може бути 2 головних героя японця? Чого тоді імператора не зробили темношкірим? В очах японців — це суцільна неповага до їх історії.

Ще не вечір. От в серіалі Бріджетони королева Англії чорна і якось три сезони випустили і нормально себе чухають

Бо серіал сам по собі веселий)
Загалом, хз чого це хоч когось має це напружувати

Королева в Бріджертонах не чорна, вона «безкольорова». Для британьского театру і медія, під які косить Нетфліксі нормальна практика це color-blind кастинг, який просто не враховує колір шкіри актора, який подає свою кандидатуру на роль. Буває так що одного персонажа в молодому віці грає білий актор, а в дорослому — чорний. Або у білих батьків в сюжеті чорношкіра дитина. Тобто автори принципово не поясняють, чому у персонажа чорна шкіра, вони просто ігнорують існування кольорів шкіри взагали.

А от Юбісофт претендує на історичність, тому очікуванно отримує напади тих, хто ставить цю історичність під сумнів.

А от Юбісофт претендує на історичність

)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Я розумію про що йде мова, але не впевнений, що Бріджетони саме про сліпий кастинг. У двох чорних персонажів чорна дитина, персонажа з Індії говорять про Індію. Тобто в серіалі відчувається усвідомлення персонажами своїх расових особливостей і особливостей походження. Мене це особисто не тривожить, я сприймаю серіал як фантазію.
І може я щось пропустив, але і від Убісофта я ніколи не чекаю історичної достовірності. Це така ж фантазія

Кажучи про британську королеву, то це -просто насміховисько над реальною історією, це піздець яка неповага до історії (якщо це ще і британець написав, то взагалі піздець в квадраті). Моя думка, що робити з реальних персон чорних, жовтих кого завгодно хто не відповідає РЕАЛЬНІЙ персоні — це просто неповага, а те що це чомусь нікого не турбує, не відкидає того факту, що таке поводження з історією «окей». Якщо казати про який небудь південний парк, то тут у мене особливо питань нема, там це спеціально робиться щоб познущатися, зробити якісь абсурдні сценки і т.д.

Чомусь навіть японського історика не образила раса головного героя, ба більше він підтвердив, що чорношкіра постать справді існувала в їхній історії, і навіть якби не існувала, то нічого страшного би не сталося. А українцю чомусь ось дуже болить за японців. :D Може справа не в неповазі до історії, а в несприйняті просування толерантності до будь-яких рас, якої тобі не вистачає, раз коли десь з’являються чорношкірі, то тебе це так тригерить?

there are two races: white and political

бо цільова та найбільша аудиторія гри в Америці?
бо їм так цікавіше?
бо це хороший спосіб привернути увагу до гри?
Бо є сто мільйон ігор де можна грати за японського самурая в японській Японії?

В очах японців

Та їм до лампочки. У них свій здоровезний геймдев, в який весь світ грається, їх культура у недостатній репрезентації точно не помічена

А не гналися б GameDou за черговим срачем з наполегливістю жовтої преси, трішки дослідили би питання, то побачили б, що ніякий це не японський історик Кенджі Ямамото, а якийсь американець, який прикривається японським ім’ям. На його ж сторінці уже багато разів справжні японці ловили його на тому, що він у США живе, знає японську на початковому рівні анімешника і ймовірно ніколи не був у Японії.

Коли вже це срачопоклоніння й всмоктування новин із мертвого пальця закінчиться в ЗМІ :(

Як на мене, краще вже спроба дискусії про роль історичної достовірності (хоч і запрограмована на крах останньої), ніж питання в стилі «білий українцю, як ти ставишся до ЧОРНОШКІРОГО в НАШІЙ (вайтпавер!) Зоні???» :)

А чи можемо ми обговорювати, що є historically correct чи accurate у грі, яка ще не вийшла? Ми практично нічого не знаємо про сюжет, переплетіння доль персонажів, їхній розвиток тощо.

Був би крутий твіст для всіх експертів-японоведів, якщо в грі покажуть цього Ясуке, який випадково або в інший спосіб саме під час подій у грі став самураєм або його так почали називати.

Ну і я дуже сумніваюся, що Ubisoft Osaka ніяк не брала участь у розробці гри і там всі такі «нехай несуть фігню з упевненими мордами, ми в цьому участі не беремо».
Наскільки я бачу, навіть серед самих японців немає однозначності в цьому питанні. То що нам до того має бути?

У цілому згоден, але це просто привід до більш загальної дискусії)

Якщо з точки зору суто історичної науки дивитися, то все не точне, що не має джерельного підтвердження. І це не дуже добре натягується на індустрію розваг, скажімо так.
Як на мене, це все питання загалом має одну відповідь: задротська історична точність потрібна лише там, де це частина маркетингу гри, розрахованого на цільову нішу історичних задротів, відповідно. У всіх інших ситуаціях цілком достатньо історичної відповідності, яка природньо буде десь межувати з історичним фентезі. І в цьому теж не буде великої проблеми, бо люди від історичних сетингів здебільшого хочуть того самого, що й від фентезі — блаженного ескапізму.

От за шо вас люблю, пане Андрію, так це за поміркованість та мудрість ❤️

Багато японців були не вдоволені тим що зазвичай головний герой гри — місцевий. А тут нібито японець чоловік не достатньо цікавий для головного героя.

Він не народився в японії, навіщо вигадувати? До того ж очевидно що мова йде про японського чоловіка, відповідно до традицій інших ігор серії.

Це був жарт, в плані того що він довго з ними перебував і тому став для них як місцевий)

Передивлялися його сторінку і нічого не знайшли про життя в США і тд. Чи могли б ви надати лінки, ми з радістю оновимо топік

Він би ще доводив правдивість існування Годзіли. Це ж просто гра, вигадка, схаменіться! 🤣

Це частина культурної війни, і багато людей сприймають це як переписування історії, чим це і є. Юбісофт у минулому регулярно маркетингувала ігри серії як повчальні у історії, є речі які очевидно видумані або є умовностями, а є які намагаються видати за правдиві і є частиною пропаганди.

Маячня, тоді будь яку художню книгу яка містить хоч згадку про історичну дійсність треба сприймати як переписування історії?

Ні, я такого не казав. Я дав пояснення у останньому реченні що можна таким сприймати. І доречі, художня книга також може бути частиною культурної війни, а може і не бути.

Юбісофт у минулому регулярно маркетингувала ігри серії як повчальні у історії

Ось це завжди дуже смішно. Хоча історія про те, як вони прибрали арбалет, бо не відповідав часу — вже легендарна.

Ахахаха.
Ubisoft робить детальні і красиві локації. Все. Більше нічого. Там історичністю і не пахне. Яка в сраку історичність, коли у цьому всесвіті люди — це створіння і раби надрозвинутої цивілізації нацистів, яка ставилась до живих створінь, як до речей?
ІСТОРИЧНО

Відсутність документальної історичності не заважає спробам переписати історію або використовувати це у культурній війні

«Відсутність документальної історичності не заважає спробам переписати історію або використовувати це у культурній війні» — ви декілька разів повторили це, у вас якісь конкретні звинувачення є? Хочете про це поговорити?

Ні, мені здається все очевидно

Підписатись на коментарі