Потрібна порада когось, хто займається (або займався) випуском комерційних відеоігор в Україні
Я сценарист відеоігор. Все життя намагався знайти роботу в індустрії, але, мабуть, людям на зразок мене вона недоступна. А всі команди аматорів, до яких я примикав, розпадалися.
Був лише один виняток — мою найвідомішу гру я робив у парі з художником, ось вона.
І тут ще по дрібниці, які робив сам.
Усі мої ігри були безкоштовними. Причин для цього багато, але основні дві — 1) я не вмію в рекламу 2) через те, що на інвалідську пенсію у розмірі двох тисяч гривень особливо не пошикуєш, більшість ігор мені доводилося піратити. Але ігри завжди були однією з основних речей, що надають моєму життю хоч якийсь інтерес — за відсутності можливості досліджувати світ насправді я робив це в інших світах. Тому мені дуже хотілося, щоб і в мої ігри також змогли зіграти всі охочі. І в цілому я вважаю, що мистецтво має бути доступне всім.
Зараз я на фінальних стадіях роботи над новою грою. Вона теж буде безкоштовною, але я також розмірковую над платним релізом у Стімі, щоб люди, яким сподобається гра, змогли за бажання її придбати. А люди, які хотіли б придбати, змогли б спочатку оцінити її якість, не ризикуючи своїми грошами.
Аргументи «за»
- Борги матері лише зростають, як і курс долара. А оскільки дбайлива влада хоче підвищити ціну на світло, то скоро вся моя пенсія йтиме на комуналку, і віддавати ці борги вже не буде можливості. Продаж гри міг би допомогти погасити борги, або підлікувати котейок із хронічними болячками — за умови, що гра буде цікава людям.
- Я не розумію маркетинг, а Стім хоч трохи гру за мене та порекламує на релізі. А отже, про неї дізнаються більше людей.
- Швидше за все це буде моя остання гра, і хотілося б заради інтересу дізнатися чи змогла б вона продатися взагалі чи ні.
- У Стімі є форуми та відгуки, де куди простіше отримувати фідбек від гравців. Я зробив прикольний екстраконтент для піратської версії гри.
Аргументи «проти»
- Найбільша проблема — це початковий внесок у розмірі 100 доларів, без якого Стім нині не пускають. Це майже дві мої пенсії, тож доведеться займати. І немає жодної гарантії, що я зможу хоча б повернути ці гроші назад.
- Чи можу я взагалі приймати платежі? Я чув (щоправда, рік чи два тому) що з початком війни в українських розробників почалися якісь проблеми з виплатами, і треба було робити акаунти іноземних банків чи ще щось. Це основне питання, яке я хотів би уточнити, якщо тут є хтось хто займався або займається релізами ігор у Стимі — чи потрібні там якісь танці з бубном, щоб отримувати виплати?
- Нішева творчість. Моя гра — це суміш квесту, візуальної новели та мюзиклу. А також це пародія — в основному на штампи з різних рпг, але є жарти про кіно, аніме, або реальний світ. Пародія — не дуже популярний жанр, ігор у ньому дуже мало, плюс я з цим жанром ніколи раніше не працював та й почуття гумору в мене дивне. Показував кілька жартів парі людей — казали, що їм сподобалося, але як відреагують маси я не знаю. У квестів справа трохи краща, та й мюзикл — теж нішевий жанр. Плюс у плані візуалу я нічим не зможу здивувати, оскільки я не художник, звичайний такий 2д квестик.
Ще є варіант із видавцем, але це довго, а мені хотілося б до кінця літа релізнутися, плюс чув, що багато видавців взагалі нічого не роблять, крім як відсоток беруть, так що не дуже хочеться в це влазити.
Тому хотілося б порад досвідчених людей, які вже мали комерційні релізи. Чи варто ризикувати?
p.s Якщо раптом тут є художники, які готові намалювати картинку з персонажами для головного меню за «дякую» (на жаль, іншого запропонувати не можу) і місце в титрах — пишіть. Я розумію що пропозиція така собі, але раптом комусь для портфоліо не завадило б участь у грі, що релізлася.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів