Чому важливо, щоб Україна з’явилася в Sid Meier’s Civilization VII? Пояснює засновник Petcube Ярослав Ажнюк

Український підприємець, засновник Petcube Ярослав Ажнюк опублікував колонку, в якій виклав свої думки щодо популярної 4X-стратегії Sid Meier’s Civilization. Публікуємо скорочену версію його тексту.

Ярослав наполягає, що меми та відеоігри мають більший вплив на формування світогляду, ніж підручники, фільми та література. При цьому він ставить питання: чи сприймали б Україну інакше керівники та засновники найбільших технологічних компаній у світі, якби мали змогу дізнатися про неї через твори мистецтва без колоніальної призми на яку ще й падала тінь від веж Кремля?

Підприємець зазначає — Ілон Маск та Марк Цукерберг схожі тим, що для обох комп’ютерна гра «Цивілізація Сіда Меєра» є однією з улюблених ігор. Безсумнівно вона мала значний вплив на світогляд цих людей.

Також автор тексту згадує, що розробники гри обирають цивілізації, за які можна грати цікавим чином. Щоб дізнатися більше про це, він радить подивитися коротку документалку «Кому можна бути цивілізацією». Зокрема, 14 цивілізацій були майже в кожній ітерації гри в тій чи іншій формі. Чотири стародавні (єгиптяни, вавилоняни, греки та римляни), три європейські нації (англійці, французи та німці), чотири азійські цивілізації (китайська, індійська, російська та монгольська). Також там присутні одна з Африки — зулуська, одна індіанська — ацтекська та ще одна, що є «колишньою європейською колонією». Мова йде про Сполучені Штати.

Водночас Civilization VI, що вийшла у 2016 році з 18 доступними для гри націями, тепер збільшила їхню кількість аж до 50, регулярно додаючи новий контент. Однак, зазначає Ярослав, якщо ви хочете грати за Аргентину, Філіппіни, Кенію, Україну чи Ізраїль — дуже шкода. В останній версії гри вони просто «народи периферії», міста-держави, наділені владою і впливом лише як протекторати та сателіти цивілізованих.

Далі засновник Petcube наголошує: враховуючи, що останні два роки Україна веде війну за виживання проти свого імперського сусіда росії — тема української ідентичності та культурної дипломатії є актуальною як ніколи раніше. При цьому, якщо дивитися на Civilization VI, то Україна не входить до переліку Цивілізацій. Київ присутній у грі як місто-держава, але з помилковим написанням «Kiev». Ба більше, ігрова російська цивілізація культурно привласнила від України козака-вершника, як її унікальний тип військ, а також Лавру, як унікальну будівлю.

Ярослав Ажнюк підприємець, засновник Petcube

«Дивлячись на регіон Центральної та Східної Європи, Україна здається дивною білою плямою. Ви можете грати за Польщу, Росію, Угорщину, Грузію, навіть Скіфію, а також за інші нації, які були присутні в регіоні, такі як монголи та османи, шведи та норвежці, македонці та греки, але не за українців», — зазначає Ажнюк.

Власне, своєю статтею він звертається до творців гри Firaxis та видавництва 2K Games. Ярослав закликав їх додати Україну до Civilization 7 та наголосив, що в нашій країні є віддана спільнота геймерів, істориків, художників, навіть дипломатів та політиків, які з радістю допоможуть це зробити.

«Так, я знаю, що у геймдизайнерів, художників та кінорежисерів непрості стосунки з фанатами і їхніми забаганками. І я намагався зв’язатися з командою Firaxis як приватно, так і публічно кілька разів починаючи з 2018 року, але активно у 2023-му році. Цілком імовірно, у той час, як ви це читаєте, Firaxis вже закінчують роботу на цивілізацією Київської Русі на чолі з кимось на кшталт Ольги Київської, Володимира Великого чи Ярослава Мудрого для своєї майбутньої Civilization 7... То як вільний світ може протистояти цій брехні на мемних стероїдах? Мабуть, тут не одна відповідь. Але я знаю одне: єдине, що потрібно для перемоги зла — це, щоб хороші люди нічого не робили. Якщо ви з Firaxis — будь ласка, зв’яжіться зі мною через Linkedin», — резюмує автор.

Повний текст можна прочитати за цим посиланням. А ми нагадуємо, що під час презентації Summer Game Fest 2024, яка відбулася вночі 8 червня, показали короткий тизер Sid Meier’s Civilization VII. Гра має вийти на ПК та консолях у 2025 році.

На вашу думку, як можна достукатися до розробників легендарної гри? Як могла б виглядати в цій грі українська цивілізація? Можливо, у вас є контакти Firaxis, які б допомогли Ярослав Ажнюку активніше промотувати цю ідею? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Скіфія теж доречі теж викривленно представлена тільки через Томіріс, а міста наче московитські села, хоча всім відома Геродотова скіфія займала територію Уркаїнського степу і всі значні памятки і події відбувались на наших теренах

Можуть додати тільки у вигляді Київської Русі, що вже було б добре. Саме до цього є сенс публічно закликати. Очікувати буквально Україну немає жодного сенсу, я б сказав навіть не ознака великого розуму

Почему важно чтобы появился Украинский мститель?
Почему важно чтобы Джеймс Бонд заговорил на украинском?
Почему важно чтобы запорожских казаков добавили в heroes 3?
Почему важно чтобы когда Гордон Фримен заговорит, то он заговорил на украинском?
Почему следующий мультфильм Диснея должен быть об Украине?
Почему свою следующую песню Тейлор Свифт должна спеть на украинском?
Почему в звездных войнах должна быть украиноговорящая героиня?
——

Какое должно быть самомнение чтобы лезть к творцам со своими охрененно важными советами, как и что им надо делать. Этот Ярослав ведь и тоже в своем роде гейммейкер

Ну то ми шо, заважаємо тобі спілкуватись кацапською в іграх? Чи може Українці вимагають забороняти твій обожнюваний язік іграх? Взагалі то, чи твоє діло що Українці просять від тих чи інших стосовно своєї мови? Поки твій рот виригує на язікє, ти не маєш морального права якось засуджувати боротьбу України проти клятої русіфікації!

Є важливий фактор. Впливу на світову культуру. Якщо ми будемо відштовхуватися від часів Хмельницького і Скоропадського ми зможемо стати хиба що містом державою в грі.
для того стати нацією має бути.
-історичний військовий юніт
-історична унікальна будівля
-чудо Світу
-унікальна Віра
-унікальний орден або гільдія.
і тд

тому можуть додати виключно як Київську Русь (Україну)

ніякі інші варіанти вони розглядати не будуть. бо до 2014 року пів світу не знало що є держава Україна.

для цього треба надати , унікальні історичні речі. військового юніті наприклад козака, унікальну будівлю (наприклад храм перуна в Києві ) , чудо світу, унікальні вірування і тд. для цього треба розумітися на концепції гри.

Я уже давно не понимал. Без обид но зулусы в логике это племя, а не цивилизация. И много кто ещё добавлен. Но не Украина/Русь. Хотя это самая крупная восточно европейская цивилизация времен раннего средневековья. Я думаю подошли бы любые времена. Ибо на той же Руси так же говорили, можно сказать, на староукраинском. Вот они кстати любят женщин правителей продвигать. Вот вам Ольга есть. Вообще мощный пример для феминизма. За своих выносила врагов.
Так что можно разные вариации. Русь, Гетьмащина, Украина (20 и 21 века).

Ще амазонки Скіфії для гендерної теми

Власна історія. Пробую достукатися до творців ігор Amnesia та Soma (Frictional games). Потрібна допомога, бо дуже вперті та мовчазні.

Власна історія. Пробую достукатися до творів Amnesia та Soma (Frictional games) з проханням додати українську локалізацію. Потрібна допомога, бо вони дуже вперті.

Якщо раптом хтось прогавив мод Sid Meier’s Civilization VI: Ukraine steamcommunity.com/...​iledetails/?id=2815366070

Поставити Зеленський поруч з Грушевський та Махно, удар, партія пишатися, +15 єБалів у ДіяРейтинг та відсрочка на два місяць Резерв+.

Проблема в тому що люди сильно ідеалізують минуле та діячів які жили в ті часи.

при всій нелюбові до першого, саме в цьому списку він виглядає досить органічно і навіть вигідно

Ідея чудова і давно назріла, тим більше firaxis постійно викривлює історичні дані. А от коментарі деяких учасників тут дивують м’яко кажучи...

Ідея чудова і давно назріла, тим більше firaxis постійно викривлює історичні дані. А от коментарі деяких учасників там дивують м’яко кажучи...

x.com/...​yX8cjJ8dIJG9hfwpfBGw&s=19 ось пост в твіттері, який можна пофорсити

О
Вже не Сталін буде вождем первісних рузкіг?

Малоймовірно, скоріше за все якщо хочете гру з «нормальною» історією України — доветься робити самим. Як наприклад було в Козаках (перших і третіх). Чекаю Козаки 4, на Xbox! :) або інді, як Острів

PS: а не як русь у age of empires 4 — дуже асоційовано з росією, фактично компанія про суздальське князівство
А саме Київська русь там присутня у 2х місіях за Монголів — битва на Калці і штурм Київа.

відеоігри, створені незалежно від фінансової підтримки великих видавців. Нерідко ці ігри дешеві або безкоштовні, багато з них мають невеликий розмір

Ба більше, ігрова російська цивілізація культурно привласнила від України козака-вершника, як її унікальний тип військ, а також Лавру, як унікальну будівлю.

Лавра як унікальне явище стосується православ’я в цілому і виникло задовго до формування обох народів/культур і т.д., в них такі самі претензії на це як і в нас
Козак в civ 4-5-6(решту не грав) це юніт індустріальної епохи, аналог легкої кавалерії в інших цивілізаціях. Судячи з зовнішнього вигляду цих юнітів, технології і епохи коли вони стають доступними, йдеться про кавалерію XIX ст. відповідно і козаків донських, уральских, уссурійських і т.д., а не про наших запорізьких

То кАзаки, ті що присягнули Росії
кОзаків Катерина винищила

ну так, це різні їх ’типи’(якщо можна так сказати)
Якби це був 1. піший юніт 2. з попередньої епохи Рененесансу, напр. аналог мушкетера, тоді можна було б казати про привласнення, а так Україна з цим юнітом має менше спільного, ніж росія

Фіраксіс не уявляє який неочікований підпал срак буде на болотах від цього. Вони ж там думають про путінс вор і простий народ мовляв не винний)

Автору дякую, але я не дуже зрозумів, типу, звертання до Фіраксіс — це стаття в УП? Треба, напевно, їм десь написати на реддіті чи в твіттері, і ком’юніті зможе пофорсити пост. Якщо такі пости є, було б непогано їх вказати тут.

Для Фіраксіс є ця ж стаття в Kyiv Independent — kyivindependent.com/...​-games-shape-our-reality

Плюс у твіттері, звичайно ж, ретвітніть якщо не складно — x.com/...​tatus/1799115656295850149

Scythia was in Civ 6.

Скіфія до українців має таке ж відношення, як етруски до італійців

Scythia was in Civ 6. One of cis in original game.

Навіщо нам цивілізація [українців] часів Русі? Може шось більш приземлене до українців, української мови та культури, а не до територіальної складової тисячної давності?

Хмельницький часів козацтва? Скоропадський часів УНР?

Думаю навпаки Київська Русь краще, адже в її часи не було ні Росії, ні Москви і це підкреслило б те, що це українці як етнос є старшим братом насправді, а не оті самозванці на сході.

Який старший брат? То українці окремий народ чи старший брат?

Окремий народ, так, це безсумнівно. Але в ці часи ще етноси були об’єднані в групи, які потім поступово розділялись... маю на увазі таке поняття як «слов’янська мовна сім’я».
Якщо що — я не ватник але історично, на жаль, ми з цими безумцями маємо спільні корені ((

На не парься, я не ультра)
Типу якщо українці — то це поняття з’явилося наче у Вернандського, а у доках офіційно у СРСР
Якщо козаки то вони були окремо, а гречкосїї (народ звичайний, як я) окремо.
Ну а взагалі цива як пропагування української ідеї — нормас
Інформація надана мною, може бути неточною. Перевіряйте)

Так, з Вкрнандським я шось дав)
Треба муштрувати

А я і не думав про ультра, я міркував з точки зору історії щоб відповісти якомога точніше та й все =)

справа в тому що в циве проходить багато епох, починаючи з голодранцев, закінчуючи мехами, тому немає проблеми зробити правителя, унікального юніта та будівлю охопивши, русь,козачесто та упа, назвавши це все Україною
я певен що щось подібне в циве можна знайти з іншими націями

От ключове слово — мовна сім`я, воно не об`єднує абсолютно ніяк, окрім як по мовній ознаці. От де українці, а де сучасні словенці. Що їх об`єднує окрім трохи схожих мов?
Українці з «цими безумцями» мають такі ж спільні корені як наприклад з поляками чи литовцями. Сусіди, які певний час торгували чи перетинались територіями.

З одної сторони, київська Русь до що українського і тим більше до московського народів не має безпосереднього відношення.
Ці народи виникають пізніше. Люди кого тоді в літописах називали русинами — це зборна солянка різних племен, які б дещо прифігіли якби їх назвали українцями.

Але з точки зору підпалення пердаків моцковітам — було би просто 11/10

Вчи історію, а то пишуть хуй.. Про солянку, незнаючи що таке Русь.

Русь — _різноплеменне_ державне утворення яке існувало на півночі сучасної України (русь в вузькому сенсі) та обкладало даниною _племена_ навколо (русь в широкому сенсі). Там були всякі полянє-дрєвлянє, але ніяк не українці.

Всі народи європи виникли приблизно в 12-13ст. У поляків і французів теж було багато племен/народів частина з яких зберігалась до 19ст. Але ніхто ж не говорить що ті держави не є Францією чи Польшею тих часів. В Англії правили як і у нас потомки вікінгів, а мова сформувалась через пару століть після норманського завоювання(1066) бо в англійській 30% слів французського походження. Це якраз росія чи білорусь — окраїни русі пізніше сформувались як народи під впливом орди і литви.

Херню пишеш. Русинами називали себе жителі Русі переважно на території сучасної України. Козаки теж вважали тоді Україну Русью, а себе русинами. А ось росіян вважали окремим народом- московитами. В часи Русі Суздаль, Новгород та багато інших взагалі не вважали себе Русью (наприклад у новгородців була дорога на Русь — це торговий шлях в Київ, бо вони не вважали себе Русью, а просто як держава, яка входить до Русі), а ті ж новгородци називали себе словенами і діалект взагалі не був схожий на київський (від якого пішла україньска) чи суздальський (від якого пішла російська). Тому почитайте краще історію.
Стосовно циви. Я б додав Україну, але захопив би часи древнього Києва, Русі і козацтва.

Русинами на території України називали себе багато хто. Почалось саме з збірної солянки племен і закінчилось невеликми етносом на заході україни.
Передивись Морозєнка чи кого ти переказуєш :-)

Як приклад, глянув ПВЛ, там в 907 році:

В лѣто 6415. Иде Олегъ на Грѣкы, Игоря оставивъ Кыевѣ. Поя же множьство варягъ, и словѣнъ, и чюди, и кривичи, и мерю, и поляны, и сѣверо, и деревляны, и радимичи, и хорваты, и дулѣбы, и тиверци, яже суть толковины; си вси звахуться Великая скуфь

Солянку племен з русі-у-широкому-смислі тут взагалі скуфами звуть. А ще раніше

В лѣто 6370. <...> Идоша за море к варягом, к руси. Сице бо звахуть ты варягы русь, яко се друзии зовутся свее, друзии же урмани, аньгляне, инѣи и готе, тако и си.

а тут взагалі русю звуть варягів, і до нашого часу в естонській шведи звуться схожим чином, rootsi

Хмельницький занадто спірна постать, в УНР/Гетьманату/Директоріяї занадто мало історії в порівнянні з іншими періодами державності
Зважаючи на дивний підхід в останній 6-й частині, Русь з напр. княгинею Ольгою на чолі це найреальніший варіант. Можливо ще ВКЛ з Ольгердом/Вітовтом.

Княгиня Ольга як лідер, і FPV-ха як спешиал труп.

це самій цивілізації не цікавить. там має бути культура яка вплинула на світ.

Підписатись на коментарі