Чи пам’ятаєте ви свою вперше зіграну відеогру? Розкажіть про неї!

Спільното, поностальгуємо трохи?

Чи пам’ятаєте ви відеогру, яку зіграли вперше в житті? Розкажіть, що це була за гра та скільки вам було років, коли ви в неї зіграли?

Чи повертались ви до неї згодом?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Warcraft 2000 від gsc :D

Перший раз пропустив садок, бо батько приніс комп’ютер і я дуже просив

Першими були якісь радянські ігрові автомати. Пам’ятаю тільки два: морський бій із перископом і той, що з кермом де автівка їде по прямій дорозі.

Далі був на ч/б ноутбуці якийсь екшон про війну, де треба було в траншеях шукати протигаз. Дуже погано пам’ятаю що то за гра була.

А потім уже був картридж 9999 в 1 на клоні Famicom. На ньому грав у Super Mario Bros., Galaxian, Battle City, Lunar Ball, Duck Hunt тощо.

Десь між ігровими автоматами та 8 біткою була портативна Ну постривай.

Doom 2 на PC, в 3 роки 😂

Зацініть який скарб сьогодні знайшов у тему i.ibb.co/1ff3hsr/IMG-0068.jpg
TV GAME CARTRIDGE кажуть це одні із перших, значить і грою у мене була однією із перших. Тільки цьомусь не пам’ятаю що це. Хто знає?

Я бачив такий картридж у відео колись давно, коли ще дивився росіян на YouTube, зокрема пана під ніком Кінаман. Він показав такий картридж у «хіт параді найтупіших обкладинок картриджів для Денді».

Знайшов те саме відео, завдяки йому здається знайшов гру:

Jumpin’ Kid —

Воно?

Так воно, ще назва виявляється є на обкладинці але якось тисненням напечатали так що побачив тільки на фото. У живу ніфіга цієї тисняви не видно
І обкладинка взагалі не бʼється із грою :-)
Не дарма у хід парад потрапила

тисненням

там мали б бути золоті літери, згадав як такі картріджи на базарі виблискували на сонці, здавалося що то цілий скарб))

Fantastic Voyage на ZX Spectrum. Десь рік 1990й. До речі, досі дивуюся, чому саме вона, бо ця гра була не те, щоб дуже популярна та росповсюджена.

Наступною грою того ж дня двоюрідний брат завантажив R-Type, і от ця гра вразила мене набагато більше.

Teenage Mutant Ninja Turtles 2 Arcade Game на Dendy

Kings Bounty на 286 вона і зараз грається дуже кльово.

Вовк яйки ловив
Ще в кінотеатрі торпеди пускав

prehistorik, ~ играли в 1993 на тройке.

Круто
У нас перша 386 булав в школі в теж в 1993
Там здається формула1 була
І легенда кірандії
Дупля не відбивали як запустити

Так, то було круть. Я первый раз увидел игру тогда. Никогда не играл в приставки, то былы любовь к ПК с первого взгляда.

Картридж 9999 in 1 на Dendy — Sky Destroyer, Duck Hunt, Mario, Galaxian

Якщо прям взагалі саму першу — то якийсь карате-файтинг на спектрумі. Або навіть автомат «Морський бій». Тоді я був ще у дитячому садочку, тож років 5-6? В 1 класі батьки на новий рік подарували Сюбор, там першою грою був авжеж Маріо. Першою ПК грою був Принц Персії, десь у віці 8-9 років.

спочатку певно «замок вольфенштейн» на 286 ибм а вже потім golden axe на «простому» 86 там здається були шото 320×240 чи х200 але тоді було гравабельно аж бігом знатна була річ

golden axe

пройшов до кінця гномом з сокирою))

На портативній консолі де вовк ловить яйця. Років 6 мені було на початку 90х. Про інші консолі я навіть не здогадувався тоді

А тетріс? Вовк з яйцями і тетріс ще був.

яйцеловка просто була першою що я бачив, тетріс пізніше масово з’явилися. а в 1995 ми з братом купили собі клон NES

в совковому «вовку» на відміну від оригіналу від Nintendo більшість графіки була тупо намальована статично на дисплеї, що унеможливлювало додавання якихось інших ігр.
tse2.mm.bing.net/...​No1e9uBVGP7BAHaEb&pid=Api

тетріс то окрема штука вже в 90х завезли
tse2.mm.bing.net/...​3_uVvfJotN1XAHaIv&pid=Api

Щось я не зрозумів про вовка. В оригіналі було зроблено так само: i.pinimg.com/...​c473a86188791d6f529e7.jpg

Кольорові статичні елементи намальовані не на дисплеї, а на окремій плівці. Сам дисплей сегментний, тобто розрахований тільки на одну гру.

Duck Hunt на Famicom (то була саме японська приставка, а не Денді). Мені тоді було 4,5 рочки.
Здається, тато показав мені тоді, як грати, куди цілитися зі світлового пістолета.

Одного разу пістолет впав зі стола і став погано працювати. Пістолет трохи розійшовся уздовж дула. Підозрюю, що оптичне скло в дулі нахилилось, тому влучання не реєструвались. Пізніше я з якихось міркувань відгриз дуло в пістолета =) Тоді ми його й викинули

Здається, тато показав мені тоді, як грати, куди цілитися зі світлового пістолета.

пощастило, мене залякували що кінескоп згорить)

У мене теж була цікава історія про такий пістолет. Я побачив Duck Hunt у приятеля — а на Спектрумі ігор з пістолетом не було. Згодом мені якось потрапив пістолет від приставки — і я вирішив прикрутити його до Спектрума і зробити гру — стрілялку.
Саме тоді я розібрався як працює той пістолет. У нього є фактично 4 робочих контакти (і 2 біта на вхідному порту): нуль, живлення, спусковий гачок та фото-елемент.
Тир працює так: на фоні світлого неба літають світлі качки. Натискаємо «постріл»: іде сигнал на комп’ютер і у цей час фото-елемент фіксує статус. А статусів два: світло або темно. По сигналу пострілу програма має погасити увесь екран окрім «цілі» — десь на секунду і людина встигає тільки помітити що екран «кліпнув». А далі просто: якщо фотоелемент показує що нічого не змінилося (було світло і стало світло) — отже дуло дивилося на ціль. Якщо темно — то не влучив.
Саме на цьому був побудований найпростіший чіт у Duck Hunt: якщо стріляти націлившись на світле вікно то автоматично влучаєш!
На жаль така система мала чималі обмеження: наприклад якщо цілей більше одної — то неможливо зрозуміти у яку влучили. Так само неможливо зрозуміти у яку частину цілі влучили: тільки так або ні. Розмір цілі мав співпадати з «фокусним вікном» лінзи і пістолет мав бути на оптимальній дистанції від екрану. Якщо стріляти дуже часто — то екран не встигав переключатися. Отже варіанти ігор обмежувались простим «тиром».
Ходили чутки що існували більш продвинуті пістолети які вміли ловити промінь електронно-променевої-трубки і таким чином давати координати куди націлений ствол. Але я таких не бачив.
Думаю що зараз проблем не виникає зовсім бо можна поставити у пістолет повноцінну камеру і по зображенню з неї точно визначати координати. Але чомусь на комп’ютері ігри з пістолетом не набули популярності.

Ходили чутки що існували більш продвинуті пістолети які вміли ловити промінь електронно-променевої-трубки і таким чином давати координати куди націлений ствол. Але я таких не бачив.

за таким принципом був зроблений пристрій у вигляді рамки який кріпився перед елт монітором і перетворював його на «сенсорний», але мабуть такі технології не мали розвитку, бо я таке бачив тільки на виставці в середині 90х і все

Ого, а мені тато розповідав як працює пістолет. Розбирав його та показував лінзи, малював прості схемки.

Доречі, ігри з пістолетами робились ще багато років. Піку свого досягли на Nintendo Wii зі спінофами Resident Evil і Dead Space. Звісно ж і технології там вже інші були.

Duck Hunt на «денді» на початку 90х

гарна була річ

я уже десь у 10-ті роки знайшов копію і вирішив «поринути у (не дитинство но такоє)» і як не дивно вона дуже легко і поставилася і навіть запустилася і запрацювала

... правда виявилося що графіка там 640×480 на що я був прямо відверто збентежений бо на 10-ті роки воно виглядало вже аж ні як не «гравабельно» навіть щоби «поринути у минуле» бо я подумав що я такого «минулого» якось не пам’ятаю бо те яке я пам’ятаю було не таке те було хароше а ну і хай воно там таким і лишається ))

тож продовжувати я не став

640×480 це ще не погано. Класична версія, здається, взагалі працювала у 320×240

Зараз є хороший порт Dune Dynasty [1]: дублює оригінальну гру, але має сучасніше Warcraft-style керування і підтримку більших екранів. Недавно робив невеличку адаптацію [2] під macOS + Retina.

[1] dunedynasty.sourceforge.net
[2] github.com/...​riyGuts/dunedynasty-macos

Як от вже заговорили про Дюну, у нас в обчислювальному центрі в ліцеї десь у 1994му спочатку зʼявилася Dune від Cryo Interactive. Але без знань «лору» та достатнього рівня англійської там було незрозуміло, що взагалі робити, бо гра на початкових етапах виглядала як квест.

Одного разу дядько дав зіграти мені в Half-Life 2 на його комп’ютері.

gpega.exe, 1991 🤭 Усилякі калькулятори типу «нупагаді» не рахую.

З Ф1 чи мотоциклами?) Італія була найлегша

«Принц Персії» 1989 — мегахіт

Mario на китайській підробці під famicom, коротше на денді. На х86 в 1999 quake 2.

«Тайны океана» на портативке из серии «Ну, погоди».
На компе — Тетрис, СМ4/RSX-11M

насправді це дуже складно зараз згадати (мені було 4-5 років тоді, й це було 36 років тому):
0) скоріш за все так звані радянські ігрові автомати — але це не точно, бо...
1) була «яйцеловка з мікімаусом», «тетріс» й ці обидві «приставки» ще до розвалу совка
2) Spectrum ZX: точно пам’ятаю шо грав у River Raid, Exolon й звісно Digger (цю точно в 90 році, бо попав тоді на ВДНХ), тобто до першого класу. На своєму ж аналозі спектрума — грав в Karateka помоєму першою
3) NES aka Dendy (тут точно китаєць) — звісно Super Mario Bros. й Battle City — це навіть не на власній приставці, а в «ігровухе» в пансіонаті на морі влітку, куди нас відправляли, це вже після 90
4) Sega Mega Drive — MK2 <3 one love, там же в ігровухе, але на власній Desert Demolition, картридж який йшов разом з приставкою, було важкувато, потім вже Lion King, Alladin, й інша класика, включаючи Dune II — перша моя RTS, коли побачив потім MK3 — спочатку показалось шо дивлюся кіно, які були враження, ух
5) х86 — тут вже точно не згадаю який 286 чи 386, у друзів спочатку — Elite, System Shock (ух!), DOOM звісно ж, а на власному першою була Quake, а потім Ascendency (в цю я довго залипав), NFS1
6) PS1 — Tekken — без варіантів, при тому саме цікаве — шо це був ігровий автомат з Tekken, а потім вже я пограв на PS1, звісно ще врізався в пам’ять Twisted Metal

System Shock (ух!), DOOM

то вже точно 486, у мене був «топовий» 386 40mhz з со-процесором і 8мб ram і Дум на ньому в найменшому віконечку йшов як слайд-шоу) але всерівно примудрявся по LTP null-modem з другом гратися)

тут ви праві, я не знаю точно моделів х86 шо були у друзів, бо тоді я ще не шарив
я так десь по рокам прикинув, але зараз розумію шо так, скоріш за все дійсно шось потужніше за 286
єдине шо я точно пам’ятаю шо грав з другом на 386 в Warcraft 1 по null-модему
бо це у нього був «старий» ноутбук IBM (прикидую скільки він в ті роки коштував), й це майже єдине шо на ньому нормально запускалося й гралося

взагалі до комп’ютерів я дістався досить піздно — бо в селі ком’ютери це рідкість була ще більша ніж в містах в ті роки
власне мій перший комп’ютер х86 — це був вже аж pentium 166 mmx аж в ’97

Була така штука «Морской бой» 15 радянських копійок треба було кинути (не мало) і можна було десь 5 хвилин пускати торпеди в кораблі ru.wikipedia.org/...​кой_бой_(игровой_автомат

сафарі де стрибати через тварин, коник-горбунок з якоюсь жар птицею, морський бій, гонки «МАГІСТРАЛЬ» на двох машинках з зустрічним рухом й повільним Трактором... ГОРОДКИ !!!
а той електроний тир упоротий?!!

«спогад розблоковано»

Вариация Lode Runner с метательным оружием.
Играл на ДВК-3 году еще при СССР

«Змейка» на БК-0010. Ещё игры на калькуляторе МК-61.

О, Heretic — це любов. Трішки дороблений рушій Дума, але ж який атмосферний і стильний!

Років у шість у мене з’явилась Dendy і разом з нею той самий картридж «9999 ігор в одному», а найпершою серед них була Excitebike.

Потім перша гра на ПК — Battlefield 2. Досі пам’ятаю перші хвилини гри на мапі Gulf of Oman, яка завжди завантажується після першого запуску.

Найперша куплена гра (на двох піратських дисках) — GTA: San Andreas — Тройной Форсаж Токийский Дрифт. Це була перша гра, яку я намагався встановити самостійно, але все закінчилось слізьми й криками, бо я вставляв спочатку другий диск і не розумів, чому не йде інсталяція xd

Найперша ліцензійна гра в Стімі — Portal 2.

У нас з братом на початку 90х, коли мені було роки десь так 3-4, була відносно раритетна для України приставка, яку батько привіз з-за кордону — Sega Master System. На самому початку в нас було 5 ігор, я ще пам’ятаю які саме. Не пам’ятаю з якої саме я почав, але пам’ятаю яка з них крихітному мені найбільше сподобалась, тому зазвичай своєю першою грою називаю саме цю:

Ghost House

Такий собі платформер з трьома рівнями, де мета — знайти ключ, відкрити труну де спить вампір, вбити його, повторити це ще 4 рази, перейти на наступний рівень.

Не скажу, що часто до неї повертаюсь, іноді можу увімкнути коли настрій є. Але картридж досі в мене.

Какая-то копия Арканоида на кассете на Робике, в 1991

Bolo 1 та Paratroopers на Агат (крива копія Apple II)
трохи пізніше купа всього на клоні Спектрума
Перша PC гра здається Duke Nukem II та Titus the Fox

Перша гра взагалі це Vectorman на Sega, це був мій перший картридж, мені було певно років 5. Перша гра на ПК Operation Flashpoint, сусідка подарувала на день народження бо в нас з’явився комп’ютер коли я був у першому класі. Але по справжньому перша гра в яку я міг нормально, багато і з задоволенням грати це GTA Vice City.

Може хто знає, що то за гра була на ПК десь на початку 90-х, де літачок (схожий на винищувач по сілуету) летить і стріляє з носа по зустрічним літакам? Вона була ч/б.

Дууууууже схожа, але та була із видом зверху

О, так, це воно, дякую!
Пішов шукати емулятор щоб поринути у дитинство.

та зараз й емулятори не потрібні , отут можна пограти онлайн
www.retrogames.cz/play_036-DOS.php
натиснути F1 шо б почати

Хоча може і вона, бо я її в останнє в ті 90-і й бачив.

мабуть Duck Hunt на Dendy, десь на початку 90х

Duck hunt на Сюборі. Red Alert чи Diablo на ПК. Обидві події десь у 1995 році

o_O А скільки років було ? Цікаво просто, хто у віковому діапазоні почав одразу з кваки та халфи. Також питання де — вдома чи в ігровусі ?
BTW Зараз теж можна зіграти за допомогою ioquake3.org як і купу вже класичних ігор на idTech 3 при чому сумісно із сучасним обладнанням, розширенням екрану тощо. Рушій був безцелером індустрії в епоху ігор на компакт дисках.

Рушій був просто офігенним, гра не вимагала якогось просунутого заліза і спокійно працювала на вбудованій відеокарті. Як і всі ігри на цьому рушії.

Intel випустили перший GPU з підтримкою OpenGL 1.3 в 2002 році, так що про вбудовану відеокарти на який йшов Quake 3 в 99-му не впевнений. В мене була ATI Radeon в 2000-му тому можна було запустити. Навідміну від idTech 2 — idTech 3 вже не передбачав софтверного рендереру.
Так чи інакше усі хто грав в ті ігри типу, Return to Castle Wolfenstein чи Jeddy Academy тощо, зазначають — що геймплей 25-18 років тому був значно цікавішим. Коли індустрія набрала обороти, ігри повально стали робити занадто простими під массового ігрока, і відповідно менш цікавими.

Друга гра — Spy Hunter

А от першу я побачив у приятеля, коли вперше побачив Spectrum (а отже і комп’ютер як такий).
Це була гра де треба летіти на гвинтокрилі над горами і стріляти душманів. Але душмани у відповідь стріляють «стінгерами». Якщо збивають — то на весь екран морда душмана який сміється з тебе. Зараз ніде не можу знайти що це була за гра — може якась саморобна.
А було це десь приблизно у далекому 1988 році.

Spy Hunter

класна! теж на Спеку в неї грався, це здається порт з Аміги або С64
З гвинтокрилом тільки Silk Worm пам’ятаю, але там вид збоку

Dangerous Dave in the haunted mansion (1991)
Був, мабуть, класі в 8-му, чи в 9-му, прийшов подивитись на комп’ютери до батька в інститут, ось там вона й була в когось із співробітників.
Про программування теж майже нічого ще не знав, але почав продумувати алгоритм, як це в принципі поже бути запрограмовано. Уявляв собі щось типу гігантського дерева if-else, до закладено до міліметрів кожний рух протагоніста, і потім колись дуже здивувався, що насправді програми влаштовані економніше і простіше. Робив потім власноруч за його мотивами настолку з фішками й кубиками.

Для свого часу це був, мабуть, одним з передових платформерів, за геймплеем і графікою. Хардкорність, як і у більшості ігор того часу — надзвичайна. Я потім повертався до неї пізніше, але половину рівнів так і не пройшов. А не так давно знайшов першого Дейва (виявляється, цей був другим). А перший значно простіше, подібний до першого Дюка Нукема.

Dangerous Dave

найкращий звук шотгана на pc-speaker)))
їх 3 частини було, всі приблизно однакові)

та Quake Arena, в клубі. це якщо компʼютер. на денді там Teenage Mutant Ninja Turtles

Перша гра, яку я побачив, була Prince of Persia. Десь в 90-91 році. Але для мене вона була надто складна. Зіграв вперше в Lode Runner десь тоді ж.

Supaplex.
Indy Car.
Arcanoid.

Supaplex не працював як треба на 8 чи 9 рівні, і знайомий батьків додав файл, який покращив ситуацію.
Мені було десь 6 років.

Згодом до них не повертався, лише в спогадах.

Приблизно така послідовність:
NES: Super Mario Bros
ПК: «Поле чудес» для DOS
PS1: Crash team racing

На комп’ютері першою була гра Prince of Persia.

От прямо та яка підсадила на відео ігри, то Gothic 1

Щось із стандартного картриджу що йшов в комплекті з Dendy (той самий легендарний 9999 in 1 де насправді було 7 ігор :-))
Скоріш за все танчики чи вутки. Вже точно не пам’ятаю що саме
Було мені років 6 тоді.

вутки

качки?
всерівно смішно звучить)
коротше duck hunt — top)
є сучасна хорор-гра
m.youtube.com/watch?v=ATgjQi4Hth8

Ну я з села. У нас свій суржик (доречі це діалектичне слово навіть у словниках є slovnyk.ua/index.php?swrd=вутка) Тому були вутки :-)

Підписатись на коментарі