Шахраї в GameDev. Що спільного між компаніями Agora Software, Direct-Soft, Color Gems та Velur Apps
Вітаю, дорога спільнота DOU. Перед тим, як розпочати, я би хотів наголосити на тому, що дана стаття написана з метою проінформувати людей, щоб вони не повторили мої помилки. Через свою наївність та необізнаність я потрапив у руки шахраїв через брак досвіду. Усі імена та прізвища, вказані в даній статті, можуть не відповідати дійсності, так як я не маю підтверджених фактів, що вони є справжніми.
Розпочну з того, що я — Unity Developer, потрапив на дуже цікаву вакансію Junior Unity Developer, яку виставила компанія Agora Software на сайті robota.ua. Я відправив своє резюме і чекав на відповідь.
Наступного ж дня мені відповів HR Тарасенко Сергій та запропонував зробити тестове завдання, яке я виконав. Далі мені відправили умови по оплаті, графік роботи, і також відписали, що потрібно буде пройти випробувальний період (стажування) від 2 тижнів до моменту, доки, як вони написали, я не отримаю необхідні навички, щоб закрити потреби бізнесу. Я погодився на ці умови. Наступним кроком я підписав NDA контракт (який, до речі, я так і не отримав підписаний з їхньої сторони), відправив свої паспортні дані, заповнив особисту та технічну анкету. І після всіх цих кроків HR надав телеграм сторінку мого майбутнього тімліда Влада, який мав мені дати завдання на стажування.
Що ж, я написав тімліду, і він описав мені завдання на період стажування, яке я мав виконати, надав доступи до репозиторіїв і відправив мені регламент стажування, якого я мав строго дотримуватись. Не було жодних дзвінків, лише переписка у телеграмі.
Через певний період я вирішив написати тімліду, щоб отримати відгук про мою роботу, і щоб я міг отримувати зарплату, якщо я добре справляюсь, бо мене насторожило те, що почали пропадати з проекту інші розробники, і в нас не було жодного спільного чату з працівниками, щоб можна було комунікувати один з одним. Тімлід відписав, що планує перевести мене на оплачувану роботу на початку наступного місяця, і одразу запитав, що я встигну зробити до кінця поточного місяця, що також мене насторожило.
Я ще так пропрацював деякий час і натрапив на відгуки про дану компанію, де інші працівники писали, що також були обмануті. У цей же день я попросив екземпляр підписаного контракту з їхньої сторони, на що отримав відповідь, що вони мене переводять на тестовий період, де я також продовжую працювати над своїм проектом, і що оплата буде аж через
Отже, перший момент — ніколи не ведіться на безкоштовне стажування (має бути хоча би якась оплата). Друге — завжди спочатку вимагайте підписаний договір зі сторони замовника, тобто компанії. І третє — перед тим, як подавати своє резюме, старайтесь знайти будь-яку інформацію про роботодавця.
P.S.
Через декілька днів мені прийшло сповіщення про вакансію з сайту robota.ua на посаду Junior+ Unity Developer від компанії Direct-Soft. Вакансія була дуже схожою на ту, що була від компанії Agora Software. Я перейшов на сайт компанії і побачив сильну схожість із сайтом компанії Agora Software. Я проаналізував інформацію з відкритих джерел та дізнався, що Direct-Soft зовсім свіжа компанія (дивий збіг, правда?).
Agora Software заявляла, що має рестрацію в Іспанії, Барселона, а також офіс у Києві за адресою вул. Князів Острозьких, 32/2, 01010, Бізнес-центр «Сенатор». Я не зміг дізнатись, чи дійсно ця компанія там зареєстрована, і чи дійсно в них є офіс у Києві за даною адресою, але цікаво те, що і компанія Direct-Soft, як зазаначають вони в профілі LinkedIn, зареєстрована в Іспанії, Барселона, і мають офіс у Києві. Я не маю жодних доказів, що Direct-Soft — це Agora Software, і можу помилятись. Це є лише моя думка, і я припускаю, що таким чином ці шахраї зрозуміли, що про них написані погані відгуки, і вирішили створити нову компанію з «чистою» репутацією, щоб надалі шукати наївних джунів і використовувати їх у своїх цілях.
Також я згадав, що коли ще працював в Agora Software, то тімлід розсилав посилання на додаток у Play Market співробітникам для того, щоб вони написали фідбек. Я перейшов на сторінку цього додатку і відкрив посилання на сайт компанії з іншого їхнього додатку (тепер в Play Market назва видавця вказана як Velur Apps).
І даний сайт також дуже схожий на сайти Agora Software та Direct-Soft, що в принципі логічно.
P.S.S.
Я знайшов такий цікавий додаток від них, як «Казки на ніч для дітей». І ось скріншоти з цього додатка:
Якщо вони позиціонують себе як європейська компанія з офісом у Києві, то чому в них є додаток, у якому багато російського контенту? І це на 10 році (на 3 році повномасштабної) війни росії проти України.
17 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів