ФОП-и, Payoneer, контракти

В мене питання щодо пайонір: якщо я отримую на нього гроші як фоп, чи обовязково виводити всю суму мені на валютний рахунок фопу? Чи достатньо вивести гроші, які мені потрібно заплатити як податок? Хотілося б, звісно, оплачувати безпосередньо з карти пайонір, не переводячи це в гривні, а потім ще раз то конвернувати в євро.

Коли ви оформляєте контракти фоп + закордонна фірма, які дані вам потрібно надати їм? Мої питають, який TIM, і ніхто не знає що це )))

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

підкажіть будь ласка, хочу торгувати на etsy,
відправляти фігурки укрпоштою закордон, чи мені обовязково робити payoneer акаунт чи може від укрпошти гроші отримувати?
вичитав там якийсь inactivity fee

А ви фізично в Україні? Бо якщо ні — питання якій країні ви «винні». Якщо в вас закрит ФОП та ви відсутні більше ніж пів року — питання податковим резидентом якої країни ви є. Чомусь держава вирішила що вони USA щоб намагатись нагнути своїх виїхавших громадян на податки, особливо розповідаючи про CRS і тд

Для того, щоб дохід отриманий на рахунок у Payoneer оподаткувати за ставкою 5% єдиного податку як ФОП має кошти, отримані на рахунок у системі Payoneer в подальшому обов’язково перераховувати на підприємницький рахунок ФОП відкритий у банківській установі України у повному обсязі. Це підтверджується роз’ясненням податкової і також податкова у своїх роз’ясненнях акцентує на важливому моменті, що якщо кошти залишаються на кінець звітного податкового періоду на рахунках, відкритих у системах Payoneer тобто не зараховуються на ФОП рахунок в Україні, або зараховуються на особистий рахунок в Україні, то такі кошти оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків — фізичних осіб, що означає, що оподаткуєте такі кошти вже не за ставкою 5 % єдиного податку, а за ставкою 18* ПДФО та 1,5 ВЗ.

якщо кошти залишаються на кінець звітного податкового періоду на рахунках, відкритих у системах Payoneer тобто не зараховуються на ФОП рахунок в Україні, або зараховуються на особистий рахунок в Україні

А якщо кошти НЕ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ніде — ні на payoneer, ні на фоп, ні на фіз?..) тобто отримав зп на payoneer/wise/etc — перевів сестрі в польшу, або купив крипти, або зняв кеш в банкоматі, або перевів на інший payoneer іншої людини

Тут залишається ризик, що при обміні податковою інформацією в рамках CRS нашій податковій стане відомою інформація про залишок коштів на вашому рахунку.

так а якщо не буде залишку, то і ризиків нема? отримав, і одразу — вивів. Все — payoneer пустий!)

ні, бо той факт що рахунок вже пустий не відміняє того факту, що УСІ транзакції за цим рахунком зберігаються у платіжній системі і згідно CRS вони будуть надані в Україну. Якби все було так просто, як ви хочете, то достатньо було б просто перекинути кошти в крипту чи панамський банк і все. Усі ці протоколи як раз зроблені для того, щоб контролювати джерела і суми ваших надходжень. CRS — це такий європейський протокол обміну інформацією про податкових резидентів між європейськими державами. І Україна до нього приєдналася у 2023 році. Все що ви отримали до 1 січня 2023 року — про нього дані надані не будуть. А от після — welcome to the EU. Ось якщо ви у крипті отримуєте USDT — то там робіть що хочете, але мало хто захоче не в «білу» працювати, а з криптою

якщо ви маєте на увазі, що «в тому числі» передаються залишки на рахунках на кінець року — то певен, що так. А якщо «тільки» залишки(я розумію, усім цього б хотілося, але...) — то можете навести посилання де таке сказано? Бо тоді, нащо потрібен цей CRS, якщо вивевши всі кошти зі своїх рахунків до кінця року — ви скрили свої доходи.

вибачте, ви звісно праві, але наче і не праві одночасно, або я чогось не розумію(бо може й так, бо ви за профілем юрист, а я — ні). Проте нібито є нюанс, що робить Вашу відповідь лише частково коректною. По фізикам у рамках CRS, якщо правильно пам’ятаю, данні в Україну буде надано у вересні 2025 року. АЛЕ. Питання про Payoneer. А він може бути як зареєстрований в Європі — і тоді це CRS і ви праві. А може — у the USA, а там FATCA. І наче дані по FATCA американці в Україну не надають. А це значить — що ризику в такому випадку немає. Нікого ні до чого не закликаю, але ж данні надходять лише по CRS протоколу. Чи я не правий?
UPDATED: заради об’єктивності, знайшов tax.gov.ua/...​tsentr/novini/790237.html на сайті ДПС, але там компанія про декларування доходів. Декларування — це не значить, що дані надаються зі США, незадекларував — дані по тобі в Україну не прийдуть. Це — незаконно(повторюсь, нікого не закликаю, але відповідь на питання лише на половину правильна — чисто з цієї формальної причини), але якщо дані не надаються, до ДПС і не дізнається які у вас там доходи були на ваш американський Payoneer. Виходить — як добровільно — хочете сплачуйте, хочете — ні.

Європейців вже давно обслуговує європейський пайонір.
Подивіться на картці дрібний шрифт ззаду — хто там вказаний емітентом?

якщо уважно прочитати мій коментар, то там взагалі то про НЕ європейців:

А може — у the USA, а там FATCA. І наче дані по FATCA американці в Україну не надають.

а про європейців — там так і написано, що пані Вікторія права, там CRS і там все як вона сказала.
Це ж було уточнення відповіді. Якщо у людини є американський Payoneer — то під CRS він не підпадає. Хіба Ви не згодні?

а навіщо в просте питання вводити демагогію про НЕ європейців?
яке відношення вони мають до озвученої проблеми?

вибачте, шановний, але це як я у вас запитаю — а навіщо, не читаючи коментаря влазити і щось доводити, якщо у коментарі ясно і чітко написано про кого йде мова. Пояснюю: якщо людина попередньо жила в штатах, або з початком війни виїхала туди, має американську адресу, то і Payoneer її буде обслуговуватися американським бранчем, правильно? Тож така людина підпадає під FATCA і не підпадає під CRS і має таку змогу. Повторюсь, я нікого не закликаю не сплачувати податки! Навпаки. Але я доповнював відповідь, бо вона була НЕ ПОВНА і опціонально така можливість є, не у всіх, але є, і (читаємо нижче коментар юриста, пані Вікторії) — вона НЕ ВРЕГУЛЬОВАНА, тобто автоматично дані надаватися не будуть. За запитом — так, можливо, але тут теж питання — з чого б це податкова саме по вас надсилала такий запит. Якщо ви шукаєте відповідь як легально не платити податки, то ось вам вона — НІЯК. Якщо не платите — це цілком і повністю ваші ризики. Пайонір — лише платіжна система, за сплату податків відповідальна людина. Раніше була лазівка — до приєднання України до CRS і, певен, багато хто користувався. Зараз — все, лазівки вже нема, дані будуть надходити. З затримкою. А якщо завтра Україна приєднається і до FATCA(а чому б і ні, хто зна) — то лазівки не буде і у американських користувачів. Оце і все — тільки факти, без образ, без води. Мій коментар стосувався лише вірогідності для деяких(дуже небагатьох) людей. Я ж не винен, що ви до них не відноситесь(я, доречі — теж).

якщо людина попередньо жила в штатах, або з початком війни виїхала туди, має американську адресу, то і Payoneer її буде обслуговуватися американським бранчем, правильно?

навіщо ви знову щось вигадуєте?
хто і де писав хоч щось про США крім вас?

За запитом — так, можливо, але тут теж питання — з чого б це податкова саме по вас надсилала такий запит.

ви не розумієте, як працює CRS.
жодна податкова не займається марною роботою з розсилкою запитів невідомо куди, щоб в 99% отримати відповідь, що дані відсутні.

на платіжні системи покладений певний перелік задач, зокрема це ідентифікація клієнта, визначення резидентства і інформування своєї місцевої податкової.

далі місцева податкова надсилатиме інформацію податковим у відповідні країни резидентства.
жодних запитів від української податкової робити не потрібно.

вірогідності

самостійно внесли додаткові змінні, там, де вони були не потрібні.
— поіхала
— стала резидентом США (туристу Пайонір карту навряд дасть)
— отримала там картку Пайонір (нахіба?)
— вернулась з нею в Україну і відкрила ФОП (початкові умови)
— бажає уникнути конвертування «ще раз» в євро (початкові умови)
яка ймовірність цього всього одночасно?

навіщо ви знову щось вигадуєте?
хто і де писав хоч щось про США крім вас?

ЩЕ РАЗ — читайте топік. Знайдіть пост до якого я дописав комент. Знайдіть відповідь автора. І окрім пустих слів — надайте докази, що я щось «вигадую». Те що в вас немає американського Payoneer — не значить що його не має у людини, котра живе/жила в Америці, має укр. громодянство. Те що ви не підпадаєте під цю категорію — це до справи не відноситься. Є люди, які підпадають. Те, що їх у загальному значно менше ніж тих у кого європейська реєстрація платіжної системи — і що? Їх CRS задіває якось? Ні!

ви не розумієте, як працює CRS

розумію, саме так як вами описано — локальні податкові отримують від своїх банків, платіжних систем і фін установ дані АВТОМАТИЧНО і надсилають їх до податкових країн чиїми резидентами є громодяни.
вибачте, але це ви схоже не читаєте(вже вдруге). ВАМ ЖЕ НАПИСАЛИ — за СПЕЦІАЛЬНИМ запитом, а не по CRS. І взагалі до чого CRS до Штатів? Можна і взагалі не знати як воно працює, бо там його — увага — НЕМА.

— поіхала
— стала резидентом США (туристу Пайонір карту навряд дасть)
— отримала там картку Пайонір (нахіба?)
— вернулась з нею в Україну і відкрила ФОП (початкові умови)
— бажає уникнути конвертування «ще раз» в євро (початкові умови)

1) поїхала — жила колись давно
2) жила в Америці і стала резидентом — що дивного? Я б теж до цього йшов
3) оформив собі на свою адресу Пайонір(а чого ви оформили в Україні? є і є, карман не тягне — це робиться за декілька хвилин)
4) взагалі не поверталась в Україну, а ви б зараз повернулись? Для чого? Оформти ФОП? Підказка — в Дії можна без в’їзду. І взагалі ФОП — багато в кого відкритий роками(я не виключення).
5) всі б хотіли уникнути конвертації, але ця людина — це може(так як робили багато фрілансерів, до приєднання України до CRS — не сплачували податки та і все, бо неможливо було довести, мали сплачувати — мали, але не сплачували і нічого їм не було). І якщо людина приймає ці ризики — ну то можливість є. По ній АВТОМАТИЧНО ніякі дані надходити не будуть — може і прийняти. А спец. запит на неї від нашої податкової — а з якого дива з 30 млн. українців саме її податкова вирішить перевірити та ще й буде знати що саме в Штати надсилати запит(вона нічого про її рахунки там не знає)?
І? де протиріччя? Все, навпаки, планомірно, послідовно і добре виходить для такого індивіда, якщо він цього хотів і йшов.

а яка різниця? Такі люди є? Звісно що є. Те що їх значно менше, ніж з євро регістрацією Пайонір, виключає цей варіант? Ні, не виключає. А ймовірність визначається просто: для вас — нульова, а для того хто зробив кроки вище — і бажає приховувати свої доходи — близька до 100%. Який відсоток США/Євро Пайонір аккаунтів українців? — ось більш корректне питання(і то не повністю, бо не всі українці будуть приховувати доходи, маючи цей варіант) — то це знає Пайонір.

Знайдіть пост до якого я дописав комент. Знайдіть відповідь автора. І окрім пустих слів — надайте докази, що я щось «вигадую».

Ви відповідали не на пост, а на коментар.
Перечитайте уважно сам пост (це те, що написала Natali P) і всі коментарі, що були до вашого від 6 червня 17:18.
Передивіться профілі людей, котрі приймали участь у дискусії.
Знайдіть хоч найменший натяк на США чи актуальність інформації щодо США.
Вам на це може знадобитись ще декілька тижнів, але я у вас вірю.
Ви впораєтесь!

Резюмуючи: ви вирішили трохи випендритись і розширити лаконічну і цільову відповідь Вікторії нікому непотрібною інформацією.

А тепер намагаєтесь довести, що ваша відповідь була доречною.

Ті, хто влізли в податкове резидентство США, не будуть на ДОУ з’ясовувати що робити з доходом, який раптом впав на американський Пайонір, бо тут відповідь очевидна.

Якщо можеш ельфійський піонер, можеш і просто рахунок там же
Нафіг тоді піонер

так, все вірно, є нюанси з Payoneer і обміном, треба перевіряти чи підпадаєте під CRS чи ні. І так, теж вірно що у USA діє свій обмін FATCA. Але є не тільки автоматичний обмін інформацією, а й обмін за спеціальним запитом, і нажаль через відсутність практики, відсутність обмінів ми наразі не можемо точно щось спрогнозувати. Тому все ж таки, щоб уникнути проблем — звертаємо увагу на роз’яснення податкової і виводимо кошти на рахунок ФОП щоб оподаткувати їх правильно, якщо користуєтеся Payoneer

дякую, дуже гарна відповідь. Повністю підтримую. А практики мабуть немає через те, що податкова або взагалі ніколи за спец. запитом цей запит не робила, або робила, але то одиничні випадки(ну не знаю, наприклад якийсь недолугий корупціонер, що дуже багато накрав і засвітився: по транзакціям через банки відслідкували, що вивів гроші до американської юрисдикціі). Тобто коли явна прям підозра, докази і т.д.

Тут питання більше — навіщо вам Payoneer якщо у вас є валютний ФОП рахунок, на який по SWIFT/IBAN можна напряму закидиувати?

та от і мені було цікаво нащо він взагалі? може на апворку не можна укр банк приєднати то ще ясно, а якщо на пряму оплата то не має звісно потреби, хіба от будете сірими схемами користуватися і тратити гроші одразу з карти пайонір, але як ми вияснили і це не працює

Якщо мова про апворк — то для замовника

Payoneer

проще, бо там частенько не юр. особи.

ну наприклад, додам Вам причину — бо не всі замовники хочуть морочитися зі SWIFT, до того ж він — платний для них

Пiонер в основному для ухиляння

чим же Payoneer(а це лише платіжна система) дозволить вам ухилитись? Тим, що він не податковий агент? Так і ваш банк — не податковий агент(хоча може скоро вже і буде, у нас зараз все так швидко змінюється), проте поки що — ні. Приймайте платежі по свіфту або айбану. Сплата податків на ваши доходи — виключно на вас.

Заводи с пионера на личную карту и не парься. Налоги платит лох.

найшли дуру ахаха

ну як — він правий в тому, що рекомендує Вам завести на карту фізика і сплатити 19,5%, а не 5%. І в такому випадку, дійсно, цитуючи автора

Налоги платит лох

Ви повинні заводити всі отримані кошти за контрактами на ФОПовський рахунок в Україну і з них платити 5% єдиного податку. Якщо Ви ці кошти не заводите, вони визнаються як іноземний дохід, з якого платиться 18% ПДФО + 1,5% військовий збір. Інше питання, як і коли українська податкова побачить ці незаведені кошти.
Про ТІМ не знаю, зазвичай беруть довідку з банку про відкриття рахунка

Так вони всі іноземний дохід в не ФОП
Відправник сам собі то сіра зона

формально думати так можна, але — ні. Якщо у вас є контракт та інвойси з вашим замовником(це правда не завжди), то заводите ви суму у валюті на ФОП рахунок і якщо податкова буде важати інакше — у вас є інвойси і т.я. УСЮ суму за податковий період ви маєте заводити на ФОП, то надані вами інвойси підтверджують що ви все робили правильно у разі проблем з податковою — це ваша податкова звітність.

Нічого нікуди виводити не обов’язково. Обов’язково ці доходи декларувати і сплачувати ПДФО+ВЗ. Наскільки я розумію, «прив’язати» цей дохід до ФОП щоб сплачувати ЄП реальної можливості нема.
Роз’яснення податкової
(TL;DR можна скролити до самого низу та читати там)

тобто треба буде сплачувати 20% податку а не 5% якщо не виводити?

На жаль, ні. Питання інтеграції всіх цих систем на кшталт піонера в нас не врегульовані.
На приклад, коли на звичайний рахунок ФОП заходить свіфт платіж, то там чітко зазначено для кого це платіж і за якій підставі (контракт, інвойс, тощо). А коли ви почнете заводити щось з вашого же піонера, то як можна впевнитися що це оплата саме за цим контрактом і яка там насправді сума прийшла від контрагента?
Тому рішення податкової таке: мі вам віримо на чесне слово тому що ви задекларуєте, але оподаткування, вибачте на загальних засадах, а не привілей у вигляді 5%.

пробачте, але можна — ви все правильно сказали, що це не свіфт, а якісь наче «сірі» надходження і що податкова знати не знає чи то ваш рахунок у Payoneer чи ні. Але строк звітності по ЄП, якщо не помиляюсь — 3 роки. А дані по фізикам(не юр. особам) по CRS будуть надані у вересні 2025 року. Тому податкова зараз «вірить на чесне слово» як Ви висловились(бо в неї дійсно немає ніякої можливості перевірити ЗАРАЗ), саме тому що ви а) завели на ФОП і б) задекларували. Але підтвердження цього вона отримає з затримкою — відкладено. І тоді вона побачить і яка сума прийшла від контрагента і в які періоди і т.д. і т.п. Як це все буде працювати у наших умовах і чи не здуріє податкова оброблюючи дані по CRS — це питання інше :) Але ви заводите певну суму за квартал і ваші надходження за квартал буде видно, але у 25 році(це наче за 2023, за 2024 мабуть у 2026). Тобто це таке відкладене отримання податковою підтверджуючих доказів(чи буде вона їх перевіряти — ото питання, але ж це не сіра зона). У наданому Вами вище посиланні відповідь, правда не у самому низу, а трохи вище:

Одночасно зауважуємо, якщо кошти, отримані за зовнішньоекономічними контрактами, зараховані на рахунок, відкритий у системі WISE, а не на валютний рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку України, то такі кошти не включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку, але оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків — фізичних осіб.

Тобто, завівши на валютний ФОП — і до кінця податкового періоду — честні 5%.

Здається, це посилання на застаріле роз’яснення ДПС (від 12 травня 2023), а пізнішому роз’ясненні, цей текст виглядає інакше:

Одночасно зауважуємо, якщо кошти, отримані від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зараховані на рахунок, відкритий у системах Payoneer і WISE, та в подальшому перераховуються на рахунки, відкриті у банківських установах в Україні для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку та оподатковуються у порядку, визначеному главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

Див.: zak.tax.gov.ua/...​шти включаються до доходу

я думаю що там є інтерес україни в тому щоб ви купували українську валюту бо напряму тратити євро то всі втрачають свої відсотки, всякі банки за продажу а отім ще якута конвертацію, короче то нікому окрім вас не вигідно тому поки будемо користуватися гривнями хоча дуже не хочеться

Підписатись на коментарі