Розробники не бачать сенсу ані в Xbox, ані в релізі PS5 Pro, — ЗМІ

Розробники ігор не бачать доцільності у підтримці своїх ігор на консолях Xbox. Про це під час подкасту GI Microcast зазначив керівник видання Gamesindustry.biz Кріс Дрінґ.

«Почув від відомої компанії та іншої, вже не такої відомої, що ситуація з Xbox в Європі стає гіршою. Продажі консолі падають і падали весь минулий рік. Представник ожнієї великої компанії, що випустила велику гру у 2023-му, сказав: «Я не знаю, навіщо ми взагалі її підтримували», — зазначив Дрінґ під час розмови з головним редактором видання Джеймсом Бетхелором.

Дрінґ окремо заявив, що сторонні розробники для консолі від Microsoft незадоволені тією кількістю часу і зусиль, яку їм доводиться витрачати на оптимізацію ігор для Series S та Series X. За словами представника Gamesindustry, сторонні видавці бачать свій ринок скоріше на ПК та PS5. Водночас сам Xbox готовий випускати свої ігри на інших платформах.

З іншого боку, Дрінґ торкнувся виходу PS5 Pro яка, за чутками, має з’явитися до кінця цього року. За словами журналіста, на GDC 2024 він не зустрів жодного розробника, який міг пояснити чи зрозуміти зміст випуску потужнішої консолі Sony.

«З погляду фаната PlayStation або самої Sony можна пояснити випуск PS5 Pro, але самі розробники не бачать необхідності в цій консолі. Багато хто досі не вичавив максимуму з наявного заліза в базовій PS5. Представники кількох компаній сказали мені, що PS5 Pro також не вплине на ринок консолей. Так, вона вийде, її хтось купить, десь засвітиться, але є відчуття, що поточне покоління ще до ладу й не почалося, а ми вже говоримо про оновлення», — пояснив він.

Що при думаєте про тези Кріса? Це просто плітки з конференції чи, можливо, розробники насправді не бачать потенціалу в консолях Xbox та про-версії PlayStation 5? Ви, як розробник, готові вкладати час та зусилля в оптимізацію під Series S та Series X? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Сомнительно, что в самой жизни есть смысл, не говоря уже о каком-то Xbox.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Заказуха від Nintendo. Статистика проста, переважна кількість продажів відеоігр припадає на США та Китай трохи меньше Японія. В більшості випадків купляють версії ігор для : X Box, Nintendo та Sony. Інші платформи та ринки не такі важливі. В цьому році Sony SP 5 обійшла по продажам X Box Series X і вийшла в лідери продажів, Nintendo Switch з другої торішньої, потрапила на третю позицію. Та це лише перший квартал.
Найкраще продавались в цьому кварталі : EA Sport, Hogwarts Legacy, Mario Cart та Mortal Combat. Найкращий прибуток і загальний лідер продажів усіх часів досі Mine Craft.
Об’єм ринку торік склав 184 мільярди доларів прибутку. Прогноз цей рік на 250+ мільярдів, і до 600 мільярдів до 32 року. Власне не просто так сам Уорен Баффет вклався в Game Dev, конкретно в Activision-Blizard.

Є шанс що в 2026 вийде Polaris, він же наступний Відьмак. Звичайно CDProject має можливість зробити вимогливий проект на UE5 і тому щоб двічі не обирати залізо варто буде дивитись на прошку.

Сукупні продажі під консолі приблизно такі ж, як для PC; от тільки треба ще для кожної окремої консолі робити підтримку, оплачувати ліцензії і т.п.
Консоль — це пережиток минулого, а майбутнє за мобілками та іграми «на унітазі».
Якийсь АААА проєкт куплять один раз і забудуть, а FOMO-ігри на мобільних девайсах доять гравців на мільйонні прибутки для компаній.

Якийсь АААА проєкт куплять один раз і забудуть

Та нормально Відьмак себе почуває, ну ви чого) А пройшло вже майже 10 років.

а майбутнє за мобілками та іграми «на унітазі».

Я трохи повивчавши цей ринок зрозумів що він мертвий. принайні як ринок ігор. І якщо там раз на рік виходить щось, що віддалено нагадує гру то вже ок. Підлітки ж яким треба вбити час на уроках грають в основному в одні і ті ж ігри і їх одиниці (brawl stars, geometry dash і мобільний roblox)
А так — ксяомі за 100 баксів явно дешевша за комп чи консоль. Люди які не мають доступу до цих благ цивілізації через матеріальну сторону питання або просто не знання нащо воно їм потрібне будуть «грати» у цей шлак.
Але це ні в якому разі не можна відносити до ринку ігор

Цей «шлак» — чи не найприбутковіший проєкт Blizzard:)
«over $20 billion in revenue»

Бо мобілки значно дешевші за компи/консолі. Звісно аудиторія кратно більша
Але ми тут про ігри говоримо, а не про те що там у них в магазині

Доречі, що цікаво навіть не уявляю як виглядає GTA на консолях. Усі попередні версії пройшов на PC (я за консолі якщо що :-) )

Я пройшов пʼяту на PC, а потім купив хbox геймпад. Ну, думаю, підключу ноут до тєліка, розвалюсь в кріслі-мішку, і буду грати. Яяяяк же я розчарувався (але в той же час щасливий що купив тільки геймпад, а не весь іксбокс/соньку). Бігати в трьохвимірному світі на геймпаді — це якесь збочення. Файтинги, деякі симулятори, аркади, слешери — окей. GTA — ббрррр, жах

Мені страшно уявити як проходять Baldur’s Gate 3 на консолях

Він дуже круто оптимізований для гри на геймпаді. Взагалі там інший інтерфейс. Я би сказав, що з геймпадом навіть зручніше. Але я на ПК грав, може про консоль ви щось інше на увазі мали.

Сильно може від гри воно залежить. GTA як не крути PC First гра. У третю взагалі дехто тільки заради читів грали, які з геймпаду складно вводити
Мені от наприклад свого часу взагалі не зайшов Skyrim саме через як мені здалось уйобішне управління. А от з геймпаду воно було ок (хоча напевно скайрім також PC First гра)

Але ж GTA завжди спочатку виходила на консолях, а тільки через деякий час після релізу її переносили на PC, як вона може бути PC First грою?

Якщо вийде потужніша про внрсія плейстейшина
Чи 6 внрсія
Розробники знов зможуть наговнокодити і це якось працюватиме

Розробники може й на бачать, а маркетологи і менеджери батогами нагадають як правильно тре весло тримать...

PC Masterrace can’t stop winning.

Я вот последнюю видеокарту покупал кажеться в 2012 году. Оно не казалось чем-то нужным. Но сейчас с учетом AI, если тебе все равно нужно купить дорогущую NVIDIA карту, то зачем PS5 дополнительно.

В історії геймдеву були кризи коли люди взагалі на деякий час тупо переставали грати в ігри. Як це було після провалу E.T
Зараз ринок значно більший, і люди звісно не перестануть грати в ігри, але я не виключаю що люди перестануть на деякий час купувати консолі до появи дійсно чогось такого, що змусить їх це купувати.

Мені здається чи з сучасним залізом набагато простіше купити нормальний ПК і він зможе потягнути емуляцію будь-яких консолей?
P.S. Я олдскульний геймер, консолей ніколи не мав і навіть не уявляю навіщо вони потрібні (хіба що десь у клубі грати де багато людей одразу).
Ще не розумію як можна грати у шутери, чи стратегії, чи ті ж танки без миші?

Ви шо, ніззззяяяя таке казати в голос. Зараз набіжать і заклюють ))

Теж граю на ПК.
Плойка теж є, купував заради TLOU1,2.
Зараз птлюкою припадає, грати таи більше нема в шо.

1) Нормальний ПК дуже дорогий.
2) Емуляція досі дуже погана. Якщо навіть зайти на офіційний список підтримуваних ігор, то там у багатьох буде статус типу «partially supported» чи щось таке.

Разом ці 2 пункти роблять сенс покупці консолі, бо ти купуєш один раз пристрій, відкриваєш і він працює із коробки. Із ПК така історія не працює. І хоча я сам на ПК сиджу, але і консоль маю, то ж щодня порівнюю 2 світи.

Але ж хіба зараз у PS/Xbox не та сама архітектура, що і у ПК, і треба емуляція? Якщо шо, я не дуже шарю в цій темі

Ігри на консолі суттєво дорожні ніж в тому ж таки Steam, а знижки там велика рідкість. Тому в довготривалій перспективі воно виходить ± на одні гроші. Сонька має сенс лише щоб з другом пограти в мортач або фіфу

На релізі ціна приблизно така сама. На ПК знижок більше трапляється, це факт. Але це не питання платформи, а питання розробника — чи вони впроваджують знижку десь.

не тільки, на ПК доводиться робити знижки, бо часто за фулл прайс людина «краще спіратить» і не тільки у нас, а по файному дискаунту «йой, най буде»

на консолях слово «вибір» заборонено, тож там не так

під словом «вибір» пан має на увазі можливість крадіжки? :)

не тільки, хоча це звичайно головне в багатьох випадках. Простий приклад — в мене є макс пейн 2 в стімі ,але граю я в скачаний з торентів, нормально, а не мінімально допиляний під сучасне залізо. Можна поставити будь яку гру, а не ті що доступні для вашого регіону, і так далі.

Слушне зауваження. Маю і ПК, і плойку. Якщо нема різниці в плані керування (пофігу чи то клава, чи геймпад), то імхо консоль вигідніше для gaming-only:
— Еквівалент картинки, котру може видати 500 доларова консоль, можна вичавити с 1500 дол. ПК
— Менше питань щодо того в якому лончері купувати ігри (якщо в когось часом пустий стім аккаунт)
— Працює все з коробки ,не треба танців з бубном.

Щодо емуляціі — зараз намагаються зробити емуляцію пс4 і вона не айс. Це, поки що, максимум.

Все повільно йде до того, що крос-платформа залишить хіба що тимчасову ексклюзивність. Але не хотілося б, щоб бренд playstation вмер, а з ним і консолі, і бібліотека ігор. :(

То хрестіться, коли здається 🤷‍♂️

Якщо шановний пан має аргументи проти того, що консолі можуть зникнути — з радістю прочитаю замість того, щоб хреститися.

Аргументи тут є у коментах. Десь такі, як і про долар, який падає. Багато кому не впало колупатися у системнику, їм достатньо спеціалізованого девайсу. То мабуть тому і не зникнуть. Але треба ж про щось пєкабойярам спілкуватися на тусах 😄

я хз що ти там купишь за 20к грн.
взяв консоль за 20к і вже граєшь в сучасні ігри. все.
і не треба її носити з кімнати в кімнату, вона постійно готова для гри на плазмі.

взяв консоль за 20к і вже граєшь в сучасні ігри. все.

одна гра може коштувати 10-15% вартості консолі, багато не награєшся

на ПК теж ігри коштують. наприклад купив догма 2, що на пк, що на пс5 — 2000 грн. на інш ігри є різниця в ціні, так. Але якщо глянути на ціну тієї ж 4070 — ця різниця це нічого ))

Тільки на ПК там краща графіка і більше ФПС.

по-перше, це тільки с гарною відеокартою, по-друге є питання де краще — на плазмі грати чи на 24-27″ моніторі ))
а, в загалі — я все казав, консоль це інше, це не дрочити на кожен піксель, або фпс, це ввечері час-другий пограти у сучасні (і не тільки) ігри.за 20к.

А це ніхто не хоче враховувати. Головне що консоль 20к коштує. А грати можуть по підписці в інді треш в основному.

Дивлюсь зараз:
Last of Us: 2300 грн на PS5 та 1150 грн в steam
BG3: 2300 грн на PS5 та 900 в steam.
Далі не буду вже порівнювати, різниця зрозуміла.

Приведу інший приклад.
Друга частина гри до ремастеру на ps4 коштувала під час знижок 300 гривень. А скільки вона коштує на ПК? ;) ладно то гумор.

Можна зі Стімом порівняти елден рінг, ціни однакові.

Last of Us: 2300 грн на PS5 та 1150 грн в steam

Був по 10$ у PSN та безкоштовно у PSN+
Втім, у це грали у 2013, за 10 років до релізу на PC

Далі не буду вже порівнювати, різниця зрозуміла.

авжеж, різниця 10 років.

тут чомусь ніде не згадано, що плазму теж треба купити, а хороша коштує як непоганий комп, при тому (ткніть якщо помиляюсь) 240+ герцових плазм для компететів геймінгу наче поки не те щоб багато

ну по перше, я не казав нічого про монітор )
А зараз в мене знайомі купили замість моніка — QLED тв, бо гарні моніки стоять вже досить багато. но це таке.
ТВ є мабуть в кожного, а вот якраз монік ще треба придбати для ПК.

по друге — нахіба 240 під консоль? в «компетітів» не грають на консоляк, для цього требо пк/ноут :) консоль це зачилить перед сном пару годин) там достатньо звичайного ТВ

Тому для звичайного (статистичного) хлопця маємо таку ситуацію — що він зайшов в трц купити дівчині кофту, по дорозі захватив з магазину консоль за 20к і вже ввечері випав у крісло/кровать і грає в сучасні ігри. Це дуже зручно. Під це консоль і заточена. Задротити в доту — це не цільова аудіторія консолі, це інший світ, тут нема сенсу сперечатися, кожному своє.

ТВ є мабуть в кожного

тут я видно в паралельній реальності, тєлік є тіко в тих кому дівчина/жінка проштовхнула його покупку)

в «компетітів» не грають на консоляк

абсолютлі, тому в свій час отой моя «паралельна бульбашка» з них і вилізла)

Задротити в доту

завжди було цікаво, чому по дефолту згадують про доту, якщо на першому місці по к-сті гравцях завжди з величезним відривом контра і танки)

а до речі — хз )) сам і в контру і в доту граю, але чомусь завжди доту згадую коли тема заходить)

«танки на миші» — це якраз те саме, що й дрони з клавіатури,
деякі після років в танки на ПК, й до PS підключали клаву+мишу, але ця дурня закінчувалась, як тільки людина звикала до керування через геймпад з віддачею

Я олдскульний геймер

А чому ви так вважаєте, маєте якусь сертифікацію?

консолей ніколи не мав і навіть не уявляю навіщо вони потрібні

🤦🤦‍♀️🤦‍♂️

Більшість сучасних ігор якраз без консолі так собі йдуть, і до компа треба підключити. А так і сучасні X Box і PS це по суті ті самі PC на Intel/NVidea та AMD відповідно, Nintendo switch на ARM/Nvidea. X Box на Windows дві інших на FreeBSD.

Так і є, Xbox Series нещодавно обновив ядро своєї костомної Windows на Win 11. Ще з часів анонсу PS4 вже було зрозуміло, що консолі будуть більше схожими на архітектуру PC, бо невдавлий досвід з процессором Cell, який дуже важко давався розробникам перші роки + не працював так, як було на папері, показав, що своя архітектура- це далеко не плюс для платформи. На його розробку Sony витратили чи немалі гроші, ще і технологія потім потрапила до рук Microsoft. Все стандартизується.

Зачем нужна консоль? Вот лично для меня удобнее развалится на диване, взять в руки маленький геймпад и играть + на большом телевизоре выглядеть круче. А с ПК надо за столом сидеть в напряжении. Если ты геймер то да, наверное ПК круче, если ты играешь just for fun — то ПК не нужен.

найгірше зло це xbox series S бо цей калькулятор рахується як ластген консоль і її потрібно підтримувати, майкрософт підклала свиню всій ігровій індрустрії щоб заробити трохи більше бабла

Десь читав, що проблема не саме в series S, а в політиці майків, які вимагають, щоб гра на X та S функціонально була однаковою. Через це, наприклад, не вийшов одночасно з релізом на інших платформах балдур — молодший ящик банально не витягував спліт скрін режим по залізу.

Зло? Та це єдине що не дозволяє розробникам забивати остаточний хер на оптимізацію.

На консолях до цього десь часто була погана оптимізація? За 7 років користування PS4 можу назвати 2 гри.

кіберпанк, яка друга? pathfinder kingmaker?

Мав сильні надії на Гугл стадію, але не пішло. Купив плойку

Сомнительно, что в самой жизни есть смысл, не говоря уже о каком-то Xbox.

Ніколи не розумів навіщо консолі. Грати в якості 720р в 20-30 фпс (або 50-60 якщо налаштування на мінімум звести) це просто дивно.
Всі ігри які є на консолі рано чи пізно виходять на ПК де можна пограти в 60+ фпс на будь-яких налаштуваннях (2к, 4к). Підключай геймпад і ось тобі вся консоль.

Про ціни на ігри я взагалі мовчу. Короч не хочу їсти гівно і всім раджу це не робити.

Скільки там, наприклад, зельд вийшло на ПК?
Та і гейпмлейні фішки деяких консолей (наприклад DSI/3DS) неможливо відтворити на ПК

Зельди немає на xbox / ps
А нінтендо світч це вже навіть не смішно, лікуватися потрібно власникам такого девайсу

Свіч окремий світ. Тому хто порівнює свіч с пк чи xbox/ps треба лікуватися.

Свіч окремий світ. Тому хто порівнює свіч с пк чи xbox/ps треба лікуватися.

Ну мабуть це я в темі про Xbox та PS5 згадав про зельду яка є тільки на світчи?

Мабуть це ти сказав, що ПК може замінити тобі все на світі. На що тобі логічно відповіли про зельду. Якщо ігри для тебе чуть більше аніж колда с друзями ввечері, то потрібен і пк, і свіч і пс для ексклюзивів.

Друже, прочитай назву теми. Моя фраза в контексті цієї теми

Всі ігри які є на консолі рано чи пізно виходять на ПК

стосується тільки консолей xbox та ps. З таким успіхом можно і мобільні ігри сюди тягнути, чим гірше світча?

чому? є певна кількість ігор з пк і xbox/ps, які йдуть на світч. так, це не повноцінна консоль, але в неї є купа переваг та цікавих ігор як для одного гравця в портативі/на тв, так і для компанії людей. дуже крута консоль, постійно рубаємось з друзями (як колись на кінекті)

Бляха всралась вам та зедьда. Пограв пів дня, взагалі не зацепила. Брав у колеги той свіч на прокат.
Чого з нею так носяться?

Я як чувак який пройшов вже 12 різних зельд на різних консолях скажу що там найкращій геймплей на світі. І мені є з чим порівнювати.
Щоб зачепила думаю варто починати не з сучасних зельд із відкритим світом, яка є зовсім іншою гілкою цього всесвіту. Якщо на свіч то можна почати з Skyward Sword — там повністю орігінальний геймплей основної гілки
Але із більшістю коментарів згоден — Nintendo не можна відносити до консолей. Вони більше чіпляють саме оригінальним Японським геймплеєм у кращих його традиціях, аніж графікою/навороченими світами та іншими традиціями топ AAA ігор
Порівнювати Nintendo VS PS/XBox/PC те ж саме що порівнювати ці ж консолі із настолками.

Останне покоління консолей видає дуже гарну графіку в 60-120фпс в 2k-4k, в тебе уявлення консолей часів нульових. А що, якщо я хочу пограти на своєму 4k телевізорі, лежачи на дивані в сюжетну гру зі своєю дівчиною? Мені ПК в вітальню тащити та підрубати до телека? Чи разом скрутитися в кріслі за ПК, за яким я і так сиджу повний робочий день?

Всі ігри які є на консолі рано чи пізно виходять на ПК

Рано чи піздно, це під кінець покоління Sony викинула старі ігри на ПК

Взагалі, якщо ріл впадлу витрачатись на плойку, то за 20 баксів є підставка на колесиках для ПК в IKEA :) Досить легко притягнути у вітальню. P.S. Все одно купив плойку, але вона припадає пилюкою

Або один раз купив корпус з ручками.

або ласкаво просимо в SFF двіжуху)

чому робопилососи десять років по квартирам їздять а компу досі не можна сказати «Бобік, в вітальню!»?

Пффф, в змійку на монохромній нокії не грав до затертих кнопок, чи шо?! Якщо ні, то і не зрозумієш

Поки не було консолі теж так думав.
Зараз у мене підключений комп і іксбокс до телевізора, комп перестав включати.

Консоль значно дешевша.
Інтерфейс консолі значно зручніший і пристосованіший для гри з дивану; з компом все одно виникає маса нюансів, де треба вставати йти до клавіатури.
Ціна ігр компенсується підпискою на гейм пасс (мені цього каталогу достатньо).
Якість на рівні, звісно заряджений комп за $2к+ виграє у 500-доларової консолі.

Зараз компи для ігр доцільно купляти тільки якщо ти великий поціновувач ультраналаштувань на високому ФПС або для ігр типу Counter Strike.

Всіх, хто не вважає себе хардкорним геймером і хоче купити комп аби побігати в Far Cry, — відмовляю на користь консолі.

Комп раніше був універсальним робоче-розважальним комбайном, зараз у більшості людей його в принципі нема, а молодь і не бачила як він виглядає.

Якість на рівні, звісно заряджений комп за $2к+ виграє у 500-доларової консолі.

В мене комп за 15к грн в 2020 тримав 70 фпс в кіберпанку на середніх налаштуваннях (амд райзен 5 1600 та рх570). Пруф —
Про які 2к мова?

1) З того часу гра сильно змінилась.
2) Середній пресет насправді виставляє купу речей на низький рівень що і видно на твоєму відео.

Висновок: твій ПК вартістю консолі на той час видає рівень консолі на той час. Вау.

Кіберпанк це пастген гра. Запустиш Алан Вейк 2 на своєму компі в нормальній якості?

де треба вставати йти до клавіатури

Що таке блютус клавіатура.

Це насправді валідний поінт для всіх випадків окрім тих коли у тебе все поруч. А якщо бодай у різних кінцях кімнати, то забий просто. Я так ноут коли був поносив місяць до ТВ і забив, купив консоль.

В мене бездротова клавіатура за всі гроші світу. Вона магічним образом не переміщається на руки з компʼютерного столу. Її незручно тримати поруч з диваном або на дивані заради того що тобі десь треба нажати Esc.

Не погоджуся з вами.
На консолях практично відсутній жанр стратегій. Як ріалтаймових, так і покрокових.
Warcraft, Starcraft, HoMM3, AoW, AoE, AoM та інш.
Також відсутні містобудівні симулятори, ігри-виживання, рогулайк-ігри.
На ПК величезна бібліотека ізометричних РПГ. Весь Золотий фонд РПГ.

Ще невеличкий приклад.
Я грав у Фоллаут 4 (режим виживання з одним сейвом) на ПК і зловив баг, коли після атаки моба стати персонажа зменшилися до 1. Звісно, через консоль я це виправив. Але на приставці цієї консолі не передбачено. Або грузи попередній сейв (якщо не перезаписав ще), або починай нову гру.

І не поодинокій випадок, коли ААА-ігри тормозять на консолях, скидують фпс, або роздільнуздатність у активних сценах. І це ніяк не виправити.
На ПК ж можна проапгрейдити комплектуху.

Консоль — це єдиний виріб, що додає незручності при ремонті. Адже всю її треба віддавати у ремонт. Який буде тривати доволі довго. Можете глянути відео на ютубі. Напрягі ще ті з деталями.
ПК простіше у цьому плані завдяки блочній конструкції та широкому вибору і доступності комплектуючих.

Все що ви описали стосується пк. Консоль рідко ламається. За 10 років користування 7 консолями нічого не було. І у консолей нема чому ламатись практично, єдине що можуть бути проблеми з приводом, але це заміняється швидко.

Ну і для старих стратегій можна використовувати ПК.

Я когсольшик в основному, але це не заважає мені грати старі рпг на ноуті, нащо себе обмежувати в платформах?

На консолях практично відсутній жанр стратегій. Як ріалтаймових, так і покрокових.
Warcraft, Starcraft, HoMM3, AoW, AoE, AoM та інш.
Також відсутні містобудівні симулятори, ігри-виживання, рогулайк-ігри.
На ПК величезна бібліотека ізометричних РПГ. Весь Золотий фонд РПГ.

Age of Empires є, інші стратегії теж якісь бачив.
Містобудівні є, Цивілізація і Хьюманкайнд точно бачив.
Рогулайк — Діабло є.

Варкрафт, старкрафт, хомм3, ізометричні РПГ — в це пересічні люди не грають 20 років, це вже артхаус, для артхаусу купляємо ПК за пару тисяч гривень.

ізометричні РПГ — в це пересічні люди не грають 20 років

а Baldur’s Gate III — це що таке?

Так, я про старі: фолаут, арканум, старий бг і тп

Ну і це суперечка а-ля всі зараз купляють малопотужні кросовери, а ви з ними сперечаєтесь, що треба якось мілкі річки переїжджати, полями їздити та холодильник перевозити, то звісно для ваших задач таке не підходить.

По стратегіям дійсно біда, але на Xbox не так вже й погано, бо є age of empires і зворотньо сумісні Command & Conquer 2005-2008 років
— Heroes немає
— AoW — age of wonders? Є на ps/xbox
— AoE — age of empires — Є 2га і 4а частина на xbox. Ще незабаром Age of mythology
— Starcraft — є тільки 1а частина на Nintendo 64
— Warcraft — є тільки 2га частина на ps1, зворотньо сумісна на ps2, ps3

містобудівні симулятори

Хз, є тропіко, frostpunk,

— Немає Total war, козаків
+ Є civilization, Praetorians, Red alert 3 є на ps3 і на Xbox з 360 і до нового
Так само з Command & Conquer tiberium war i Kane wrath, Lord of the rings battle for middle earth — на ps3 і на Xbox з 360 і до нового

Є ще Dune і red alert 1 на ps1 (зворотньо сумісні до ps3)

а ізометричних РПГ

портували перші 2 baldurs gate, neverwinter nights, planescape torment, icewind dale

Алк звісно ці жанри мають на ПК більше представників

Разницу между ПК и ПС5 на 4к телевизоре можно увидеть только в топовых играх и только вложив в этот самый ПК несколько куе. В 95% игр разницы не заметишь. Конечно на геймпаде играть в шутеры и стратегии — то еще удовольствие, но в игры с локальным коопом на ПК вообще поиграть не получится сколько бы он ни стоил. Так что везде есть свои плюсы и минусы. Я например решил эту проблему для себя так — на ПС5 играю с женой и детьми во всякие кооперативные игры, файтинги, гонки, футбол. А если хочется поиграть в шутер или что-то графонистое, то подключаю к телевизору рабочий ноут с 3080 и беспроводными клавиатурой и мышкой, вполне удобно получается. А вот после дивана и 4к 65-дюймового телевизора пересаживаться обратно к ПК и монитору — это удовольствие я оставлю истинным ценителям)

насправді вам не потрібен ноут, реальний хардкор геймінг, це не про ноути

Незнаю насчет игр, но видео 60 фпс, создают у меня только dizzy эффект.

Так а скільки буде коштувати той ПК що потягне 2к 4к 60+ ?
Ось у мене 4070 нині, загалом ПК вийшов десь 1.7к
І окрім старих ігор я всюди користую DLSS та інше, тобто фактично граю в 720p-1080p розтягнуте алгоритмами. А ціна втричі більше за консоль.

720р в 20-30 фпс

lol щіто? 4к спокійно.

рано чи пізно виходять на ПК

ну комусь прикольно грати в ігри, які вийшли 3 роки тому, я краще в свіжі тайтли пограю

можна пограти в 60+ фпс на будь-яких налаштуваннях (2к, 4к)

віддавши 4к доларів за білд?)))

Підключай геймпад і ось тобі вся консоль.

угу, от тільки фішки пс5 геймпаду, як-то haptic feedback по BT працюють не дуже

Сенс у тому, що під консоль тайтли оптимізують, а під кожен конкретний білд ПК ні. Купуєш консоль — маєш гарантований запуск ААА (ні, не в 720р) впродовж покоління. Купуєш ПК не за всі гроші миру і починається морока з настройками/крешами/вотева.

Консолі погані для стратегій. Тому найкраще рішення — мати і консоль і середній комп. ААА йдуть на консоль, усілякі стратежки на комп.

Грав я в рдр2 на релізі на плойці останній на той час, мило в 30 фпс хороший був досвід. Через рік гра вийшла на ПК, запустивши на ультрах в мене волоси впали з голови від якості картинки та оптимізації. Тому тестуй ігри на консолі, а я через деякий час вже пограю на ультрах.

ну ти ще з ps1 порівняй або з денді, чого там. PS5, мʼяко кажучи, інша історія.
Якщо пану норм витрачати купу грошей на те, щоб підтримувати білд, який потягне ААА на ультрах постійно і при тому грати через 2-3-4 роки після релізу (а можливо, й ніколи) — ну хто я такий, щоб з цим сперечатись.

і при тому грати через 2-3-4 роки після релізу (а можливо, й ніколи)

багато зараз ексклюзивів на плойці? Погуглив, з ААА проектів знайшов тільки людина павук (для дітей, але це вже по смаку), ласт оф ас 2 та год оф вар рагнарок.
HELLDIVERS 2 вийшов одночасно, Dragon’s Dogma 2 одночасно, Horizon Forbidden West через 4 тижні на ПК вийшов після плойки.
Навіть на заході мем популярний PS5 — 5 це цифра есклюзивів на цю платформу.

ну ти ще з ps1 порівняй або з денді, чого там. PS5, мʼяко кажучи, інша історія.

Ну сорі що в момент виходу одних з найкращих ігор я повинен був чекати ще декілька років поки вийде ПС5 щоб пограти нормально.
Я так розумію скоро вийде ПС5 про треба оновлюватись, а потім ПС6 треба оновлюватись і так далі

ексклюзивів на плойці

як мінімум там ще Ghost of Tsushima, який звісно вийде на пк... через 4 роки після релізу на пс5

Я так розумію скоро вийде ПС5 про треба оновлюватись

ні

ПС6 треба оновлюватись

Так, раз на 8 років. На що перетвориться комп за 3к USD через 8 років?

декілька років поки вийде ПС5 щоб пограти нормально.

2, на одній цій грі. ПеКа боярє чекають 4 на Ghost of Tsushima, 3 на God of war ragnarok, здається 2 на Death Stranding. Ну і не кажучи вже про ціну умовної 4090 порівняно з PS5. Так, є аргумент про вартість ігор. Але ААА проекти усе одно дорогі будь де.

Я не кажу, що плойка — це універсальне рішення. В стратежки не заграєш, в боксові і пк ексклюзиви теж, середні ігри значно дорожче, старі ААА теж значно дорожче, моди не поставиш нормально, щоб грати онлайн треба підписку. Але ІМО плойка+середній комп закривають значно більше потреб на значно більшу кількість часу. Є і ексклюзиви, і гарантовані ААА, що підуть на систему впродовж 5-6 років і ціна значно приємніша.

З.І.Нещодавно бавився в цуберпунк на 4080 білді і чесно, різниця на око мінімальна з пʼятою плойкою. Звісно, є усілякі візіофіли, але для середнього грача, різниці не буде

На момент релізу RDR2 ps4 можна було придбати за 300 баксів.
Пройшов рік до релізу на ПК.
Комп на ультрах тягнув то дайте вгадаю в часи майнінгу 1060 коштувала чи не дорожче за всю плойку.
Я не про те що краще, а про те що плойка давала вибір. І без неї на ПК можна було чекати рік.
А гра супер атмосферно на пс4 грається і понині.

Кіберпанк теж «запускався» на консолях 😂

Якби ж він ще й на пк працював нормально під час релізу, то твій аргумент навіть чогось вартував би

Розробники ігор

А це більше чи менше ніж геймбев спільнота?

Ну з політикою Microsoft, Xbox скоро просто не буде існувати як залізо. Це буде просто сервіс на ПК. Майкі нічого не роблять для того, що б їх консоль нормально продавалася, вони не роблять ігор для неї. В мене самого Series S, я граю на ньому в мультиплатформу, в нього нема ніяких своїх цікавих проджектів. В той час у Sony кожен рік виходить велика, крута гра, заради якої купують консоль, а потім вона ще і виходить на ПК. Який сенс в тому, що вони купили Бліззард за 1млрд? Що б робити мультиплатформу? Я думаю, що це останне покоління для Xbox. Типова історія для Майків- всрати крутий проджект тупорилими рішеннями, правда історія Xbox трішки затягнулася.

Як це майки нічого не роблять? Он вони скільки студій накупили останнім часом

І ніяких поки анонсів, ніяких цікавих проджектів. А якщо і буде, то 100% вийде на всі платформи.

Бо епоха ексклюзивів проходить, починається епоха кроссплатформу та широкого юзер експірієнсу

Тоді нема сенсу купляти коробку, якщо все буде і на плойці.

Плойка теж портує все на пк і вже була мова про одночасні порти в майбутньому. Тоді нема сенсу купляти і плойку. ¯\_(ツ)_/¯

Але насправді все працює так, що у кожної платформи свої прихильники. Навіть на пк хтось купує лише в стімі, хтось великий фан егс через халяву і купони, хтось великий фан гога через дрм фрі.

Сталкера не буде на плойці, як і старфілда не випустили.
Рагнарьок тільки на плойці. Цусіму випускають на ПК через 4 роки.
Гта не буде на ПК на старті.
Ds2 теж.

Ексклюзиви це частина маркетингу для аудиторій

Сталкера не буде на плойці

це сумнівно, ймовірно в них або тимчасова ексклюзивність, або взагалі права на маркетинг

Он stalker trilogy вийшла на ps без маркетингу

З точки зору виручки існує 50 млн проданих ps5 які можливо потягнуть гру. З платоспроможною аудиторією яка готова купити. Пишуть що метро ексодус 10 млн купили. Сталкер плюс мінус я думаю декілька млн би купили. Наприклад по 20 євро як в стімі базова версія. Ну і це ж комюніті, мерч, і так далі. Ну млн 50 євро мінус доля соні і так далі — це все бізнес. Але хтось сказав ні, тільки для xbox.

Із всратим регулюванням, купою тих чи інших обмежень та ***нутими ціновими політиками на підписки може так статись що ера консолей скоро закінчиться
Ну крім Nintendo бо там своя особлива атмосфера

Вже 20 років закінчується і ніяк не закінчиться. Ох ці вологі мрії ПК бояр.

P.S. Я теж боярин, але і консольщик. Універсальний солдатен )

Або подвійний агент :-)
Я взагалі переконаний консольшік-ретрогеймер-адепт нітнедно який має усі їх консолі крім Game&Watch (ті що у совку скопіювали)

Про 720 смішно, видно людину яка ніколи не тримала геймпад в руках. Як там оптимізація Драгонм Догма 2? Скільки коментарів про те що люди навіть не можуть зіграти.

Підписатись на коментарі