В Україні існує дві компанії 4А Games і це плутає тих, хто шукає роботу в геймдеві. Розповідаємо про дивну ситуацію навколо відомої студії
Спільнота, привіт! Сьогодні розкажемо про ситуацію навколо однієї з найвідоміших українських студій 4A Games, якою з нами поділилися читачі. Ця інформація буде корисною тим, хто зараз шукає роботу, оскільки вже кілька людей стали жертвами неприємної плутанини.
«Виявилося, що на геймдев ринку України існує дві компанії 4А Games. Не так давно я робив тестове завдання від рекрутерки, яка представилася працівницею цієї компанії. На тестове я витратив понад два тижні, а рекрутерка довго не відповідала. То я написав іншій фахівчині, у якої також було зазначено місце роботи 4A Games. Власне, хотів дізнатися долю свого тестового.
Друга рекрутерка пояснила, що вона не знає людину з таким імʼям, яка мені надала тестове та зазначила, що в їхній компанії ця особа не працює. Також вона додала, що наразі в Україні є дві компанії з назвою 4A Games. Виявляється, що декілька років тому компанію 4A Games залишили люди, які пізніше заснували свою компанію з такою ж назвою. Як результат зараз є дві компанії в Україні — 4A Games Limited та 4A Games. Але, наприклад, є лише одна сторінка компанії на LinkedIn.
Найдивовижніше, що після майже місячного ігнору, мені у той же день, коли відповіла рекрутер з нібито оригінальної 4A Games Limited, відповіла рекрутер яка надала тестове, тобто з 4А Games. Не знаю, збіг це чи ні», — розказав нам один зі співрозмовників.
Про схожу ситуацію нам розповів ще один розробник, зазначивши, що знає інших людей, які постраждали від такої плутанини.
Ми зі свого боку перевірили інформацію і натрапили на кілька цікавих фактів. По-перше, на DOU серед зареєстрованих компаній дійсно є дві різні сторінки — 4A Games Limited та 4A Games. У першої зазначені осередки в Києві та на Мальті, а у другій лише в Києві. При цьому на сторінках обох компаній посилання веде на один і той самий сайт.

Важливе уточнення: зараз від оригінальної 4A Games Limited (працює над франшизою Metro) на GameDev DOU є п’ять вакансій і в кожній з них є можливість працювати в Києві, на Мальті, або ж віддалено.
По-друге, в українських реєстрах є дані лише про товариство з обмеженою відповідальністю «4А ҐЄЙМС УКРАЇНА». Тут треба зробити невеличкий екскурс в історію творців Metro. Нагадаємо, що у 2006 році з компанії GSC Game World пішли керівник проєкту S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl Андрій Прохоров, провідні програмісти Олександр Максимчук та Олесь Шишковцов, а також 3D-художник Андрій Ткаченко. В тому ж році вони заснували 4A Games.
В аналітичній системі YouControl перший запис про засновників 4A Games датований березнем 2006 року. В списку — вже згадані Прохоров, Максимчук, Шишковцов, Ткаченко, а також ще дві людини (Володимир Іванович Лимар та Анатолій Володимирович Коба) і закрите акціонерне товариство «Інфузія». За наступні кілька років цей список зазнав кілька змін. Так, у травні 2015 року список засновників складався лише з двох рядків — Дмитра Володимировича Лимара та кіпрської компанії «4А ГЕЙМС ЛIМIТЕД».

Наступна глобальна зміна в списку засновників відбулася 27 жовтня 2020 року — компанію «4А ГЕЙМС ЛIМIТЕД» замінила інша компанія з Кіпру «Мунсандер Лімітед». Якщо ж казати про поточну ситуацію, то засновником «4А ҐЄЙМС УКРАЇНА» значиться «Мунсандер Лімітед», а єдиним кінцевим бенефіціарним власником — Лимар Дмитро Володимирович. Також звернемо увагу, що на його сторінці у LinkedIn він значиться, як директор 4A Games. Окремо зауважимо, що у власності «4А ҐЄЙМС УКРАЇНА» є дві торгові марки — 4A GAMES та 4A ENGINE.
По-третє, остання заміна у списку засновників збігається по часу з важливою подією в історії 4A Games. Нагадаємо, що у серпні 2020 року шведський холдинг Embracer оголосив про купівлю творців серії Metro приблизно за $36 млн. Українська студія тоді стала частиною Saber Interactive, що початково була заснована росіянами, а зараз належить Embracer. Наразі ми не можемо сказати, чи пов’язане розділення команди з цією угодою, але факт того, що ці дві події відбувалися приблизно в один і той самий часовий проміжок маємо зазначити.
Також ми звернулися до обох компаній за коментарями. У 4A Games Limited відповіли, що наразі не готові надати офіційну відповідь по цьому питанню. 4A Games поки що ніяк не відреагувала на наш запит.
Команда GameDev DOU звертає увагу всіх українських спеціалістів, які шукають роботу, на цю ситуацію і закликає уважно ставитися до вакансій.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів