Інді-розробник Ternox хоче бачити більше українських 2D-ігор і розповідає, чому не треба знецінювати рушій GameMaker
Нині у Steam проходить фестиваль ігор, зроблених у Бразилії. Серед них є й 70 ігор, зроблених на рушії GameMaker. Це спонукало українського інді-розробника та організатора конкурсу Ukrainian Visual Novel Jam Руслана Салікова, відомого під псевдонімом Ternox, поділитися в X своїми міркуваннями про вітчизняний незалежний геймдев та чому на цей рушій варто звернути увагу. Виявляється, його шлях в інді-розробку почався саме з GameMaker. Також розробник припустив, чому в Бразилії рушій популярніший.
«Трохи шкода, що наш інді-геймдев пішов трохи у іншому шляху — у багатьох амбіції на АА або навіть ААА і мало хто хоче навіть вивчати рушій, якщо він лише для 2D-ігор. А це б могло нормально так бустанути наш геймдев і ігри б робилися частіше.
Але у Бразилії є прикольна історія, чому так сталося. У них дуже довгий час піратські клони SNES та Mega Drive були популярними, навіть у
2010-і роки. Саме тому у Бразилії буквально виросло покоління, яке любить піксель-арт та 2д-ігри. І це покоління хоче і зараз подібне робите.Навіть ігри під ці консолі у них робилися! Божевілля. У нас же зараз виросло покоління, що грало на ПК у Сталкер та інші шутери, тому так багато у нас любові до цього жанру та платформи. Це не погано, але мені особисто хотілося б бачити більше українських піксель-арт ігор.
Саме тому Gamemaker неймовірно популярний у Бразилії, причому навіть його старі версії, які були або дуже дешевими або безкоштовними. Рушій ідеально підходить під піксель-арт, ігри виходять маленькими за вагою, не вимогливими до заліза.
І навіть невеличкі продажі у декілька сотень копій легко перекривають усі витрати на розробку, якщо гра продається на весь світ. Власне, я так свій шлях почав, бо гра продалася на 2 тисячі доларів за місяць і це було більше за мою річну зарплатню у гривнях.
Так, це була зарплатня у 3000 гривень, а курс гривні підскочив з 8 до 25. Тож я звільнився і пішов дороблювати свою першу комерційну гру.
... якщо любите ретро-ігри та піксель-арт зверніть увагу на Gamemaker».
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів