Українська влада та ігрова індустрія: чи повинні народні депутати розумітися на геймдеві і чому це може бути важливо

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, спільното! Одразу перепрошую за топік дідівського буркотіння, але пройти повз цієї теми я так і не зміг. Багато з вас, можливо, чули про народного депутата Ярослава Железняка. До Верховної Ради він потрапив у 2019 році з партією «Голос», де був четвертим номером у виборчому списку. Наразі є першим заступником голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Багато пише про криптовалюти, чипи, штучний інтелект й інші модні штуки.

Тиждень тому пан Ярослав у своєму телеграм-каналі опублікував кілька постів про використання штучного інтелекту в іграх. Вони трошки насмішили мене, я навіть думав відписати щось саркастичне у коментарях, але вирішив бути чемним і пройшов повз. Та, як з’ясувалося згодом, все ж таки не пройшов. Протягом наступних кількох днів я думками періодично повертався до тексту Железняка і все сильніше обурювався. Чому обурювався? Розповім нижче, але спочатку самі пости:

Очевидно, що нардепи не те щоб знавці геймдеву. Та мене все ще дивує, коли людина намагається фахово написати про використання ШІ в ігровій індустрії, але пише не про NVIDIA Omniverse Audio2Face чи про AI Marketplace від Unity, а про процедурну генерацію в Minecraft (sic!). З одного боку, нічого такого — не всім сьогодні потрібно розбиратися в тонкощах створення ігор і де там ШІ, а де не ШІ. З іншого, це ще один доказ тези — люди, які керують країною, навіть приблизно не розуміють хто такий той ваш геймдев, як він працює і чому важливий.

Чому я вважаю це проблемою

Якщо казати відверто, це не мало б так турбувати. Але турбує. По-перше, тому що ці пости написав, наприклад, не Юлій Іоффе (найстарший чинний народний депутат), а молодий, прогресивний та амбіційний Ярослав Железняк. Виходить, що парламентар з репутацією «стильного, модного та молодьожного» геть не цікавиться головним медіа нового покоління. Водночас навіть у дідугана Джо Байдена передвиборча кампанія 2020 року частково проходила в Animal Crossing та Fortnite. Звісно, там працювали маркетологи і люди, які розбираються в темі, але куди важливіше, що команда Байдена розуміла важливість цих ігор і аудиторії, яка там існує.

По-друге, і про це говорили деякі наші спікери минулого року, саме ігри можуть стати тим медіа, яке найефективніше приверне увагу до проблем України. Ось такий тут проситься приклад. Експрацівник Blizzard та один з творців гри Heartbound Джейсон Холл минулого року публічно заявив, що політика обмеження російських акаунтів на Steam геть дурна і тому він дозволяє росіянам піратити його гру. Якщо припустити, що думку Холла можна змінити і пояснити йому, що це не «путінська війна» — яке медіа стане найкращим варіантом? Чомусь мені здається, що саме в цьому випадку, гарно зроблена інді-гра буде ефективніша за потужні «20 днів у Маріуполі» чи емоційну «У мене немає дому».

По-третє, росіяни останні роки вкладаються у свою ігрову індустрію. З пафосом запустили кіберспортивні змагання, анонсували «державний рушій», а «атомік фарт», як би нам цього не хотілося, живий, отримує DLC та схвальні відгуки від гравців. Так, для нашої країни це все може бути не на часі, особливо при постійному дефіциті бюджету. Але тоді постає питання — чи на часі шоу під «Євробачення» за 11 млн грн?

Тому ось таке питання — я єдиний, кого засмучує ця ситуація з народним депутатом? Можливо, це дійсно дідівське буркотіння, бо сферу, до якої я дотичний, держава не те що оминає, вона про неї нічого не знає? А якщо я не єдиний, які ви бачите варіанти вирішення цих проблем? Знову ж таки, одвічне питання — чи потрібні українському геймдеву комітети/засідання/круглі столи на державному рівні?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Краще не треба, бо почне доїти розробників та гравців

Ще й як почне, коли шось зрозуміє про це

Може залучити геймдевів в продукування симуляторів ?
Буде як «Гра Ендера» українського розливу

Я погоджуся з Сашком, що держава має взяти до уваги ігрову індустрію, коли він наведе позитивний приклад того, як держава втручалася в якусь індустрію)
Усюди, куди держава пхає руки, з’являється бюрократія, купа регуляторів, які стають майданчиками для корупції, а розвитку — нуль.
Не буде 50млн гривень на українську ГТА, буде 33 млн на платформер про Поворознюка.
Давайте не прикликати біду(державу), поки не горить. Так буде краще і для держави, і для ігроробів.

коли він наведе позитивний приклад того, як держава втручалася в якусь індустрію

Про це як раз останнє питаннячко)

буде 33 млн на платформер про Поворознюка.

Це був би поштовх до геймдев-майдану!

ігри можуть стати тим медіа, яке найефективніше приверне увагу до проблем України

Абсолютно згоден. Ба більше, наш ворог дійсно цим користується, виділяє великі бюджети на державному рівні, проводить конференції та пропагандує свої цінності: про «смуту» всі дотичні до геймдеву думаю знають. Зараз вони знову оголосили конкурс на створення «національного контенту», в тому числі і ігор.

Тож маємо відповідати: на державному рівні стимулювати та підтримувати створення українського контенту, від ігор до відео-проектів. Бо це чи не єдиний спосіб «навчити» західну аудиторію, що Україна — не росія і у нас є своя історія і свої герої.

Можливо, це дійсно дідівське буркотіння, бо сферу, до якої я дотичний, держава не те що оминає, вона про неї нічого не знає?

Нажаль, держава багато чого не помічає. Є такі змагання як «Битва націй», де українці дууууже круто себе показують і займають завжди гідні місця, а одного разу навіть зайняли переше, розбивши росіян. Так от навіть там все на донатах трималось в той час, як росія свою збірну фінансувала з бюджету.

Мабуть, проблема в тому, що ті чи інші посади у нас займають не професіонали, а... От такі справи.

Наш план дій, як розробників ігор може бути таким:

1) спочатку здобути та розповсюдиди максимум інфи для стимуляції розвиту якнайбільшої кількості розробників ігор усіх спеціалізацій

2) стимуляція започаткування і розвитку своїх геймдев студій, та створення робочих місць

3) випуск популярних проектів які будуть постійно виствітлюватись в медіа

4) зріст вкладу у ВВП країни доходів розробників ігор та їх студій

Як медіа стануть гучними,а гроші дійсно великими, так одразу влада буде тут як тут, і найуспішніші з нас вийдуть на діалог щодо того як держава може нам усім допомогти зробити Україну геймдев хабом Європи.

Це моя персональна думка, без нав’язувань, але план ось такий.

Конструктивно! Дякую)

1. на державну рівні геймдев не потрібний

2. в Україні (до перемоги) усі (розважальні) ігри заборонити,
тільки на експорт... те саме з горілкою і тютюном...

3. у телеграмі то не Железняк, а невідомо хто...
не може народний депутат України користуватися іноземними соцмережами...

Ви мене лякаєте...
Звідки цей совок в голові?

«Не треба!» «заборонити»
Бо чому? Бо захисники — то ефірні створіння яки зьявились з небесної мани та чистої волі! (ніт)

Бо дітям не треба ментально відпочивати від стресу.
Бо дорослим не треба розслабитись.
Бо розваги це від лукавого!

Так от — ви не перший розумник хто думає шо «оті всі задроти нічо не роблять і нікому не потрібні!».
Знаєте хто ще любив все забороняти і людям диктувати як їм жити — Червоні кхмери.
Ви ігри не любите — підіть почитайте енциклопедію до чого то призвело.

Більше за те — саме із за таких як ви, український геймдев ринок частково окупований русньою, нема культури виробництва «для споживача» і по факту ціла інтелектуальна ніша є «ресурсною».

Але так давайте все позабороняємо.

давайте все позабороняємо
людям диктувати як їм жити

це ваші видумки, я такого не казав

відпочивати від стресу.

найкращий відпочинок — сон, прогулянка на свіжому повітрі... тиша!

інтелектуальна ніша

вдома, в безпечному місці, ви можете гратися цілодобово...
але ж вам чомусь хочеться під час війни морочити іншим людям голову своєю продукцією 🤔

А як ви опинилися на цьому форумі?

за допомогою планшета і браузера 🙂

Якось дуже радикально.

Підписатись на коментарі