Чи сняться вам ігри, в які ви граєте? Чи мікс ігор і реальності?
Всім привіт! Помітила, що дуже часто мені сниться мікс реальності й ігор, в які я граю в поточний період. Особливо, якщо грати перед сном. Виходить доволі цікаво, бо уві снах доводиться проходити якісь квести, щось шукати, бувають елементи скрадання. А часом це дуже сюрреалістично, бо потрапляю в локації, які ніяк не можуть існувати у реальності, але можуть в іграх.
Стало цікаво, чи проживають подібний досвід уві снах інші гравці. Тож, я вирішила пошукати. Виявилося, що у 2009 році проводили дослідження, в якому люди в лабораторії грали перед сном в «Doom» і потім вчені виявили, що всім учасникам експерименту після цього снилася гра, а на ранок їхній ігровий досвід покращився.
Також цікаво, що дослідниця сну доктор Джейн Ґакенбах (Jayne Gackenbach) дійшла до висновку, що те, як ми бачимо сни та як ми граємо, має дещо спільне. Тому що в обох випадках ми знаходимося в альтернативній реальності. Тільки у випадку сновидінь це біологічний конструкт, а під час геймінгу — технологічний.
Її дослідження також виявили, що геймери, які грають щонайменше по дві години на день, більш вірогідно можуть мати досвід усвідомлених сновидінь. Це сни, в яких ви в певний момент розумієте, що спите. Цей стан зазвичай дуже нестабільний і з нього легко прокинутися насправді. Але якщо ви не прокинетеся, то ви можете отримати прямий контроль над своїми діями уві сні. І згідно з дослідженнями цієї докторки, геймери з більшою ймовірністю можуть опанувати цей стан уві сні, не прокинувшись. Все тому, що регулярний ігровий досвід робить для людини звичним контроль в альтернативних реальностях. Ба більше, під час її досліджень геймери також заявляли, що можуть перемикати уві сні з виду від першої особи на вид від третьої.
Ще на Reddit було обговорення, де люди писали, що їм регулярно сниться мікс ігор та реальності. Хтось потрапляє безпосередньо в гру і проходить її уві сні, у когось уві сні просто з’являються певні елементи з ігор чи фільмів, які вони дивляться, комусь сниться музика з відеоігор, або ж можливість високо й далеко стрибати тощо.
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів