«Я зібрала понад 600 сторінок задокументованих свідчень російських злочинів». Дослідниця гри про окупацію Маріуполя Hollow Home опублікувала звернення
Hollow Home — наративна рольова гра про події російської окупації Маріуполя від студії Twigames. Вона розповідає історію підлітка, який намагається вижити у місті, що опинилося в облозі та під обстрілами ворогів. Гра отримала дві нагороди на Indie Cup ’23, серед яких і «Вибір критиків». Для неї дослідниця Тетяна збирала тисячі реальних історій свідків з початку повномашстабної фази війни про життя в місті та жахливі злочини, які вчиняли росіяни, стираючи його з лиця землі.
Сьогодні у Steam-спільноті гри вона опублікувала звернення, яке ми переклали для вас українською.
Мене звати Тетяна. Я з України і моєю задачею було знайти та документувати кожен доступний клаптик інформації щодо подій, які розгорталися у Маріуполі у перші дні (повномасштабної) війни.
Я народилася в Києві і живу в ньому зараз. 15 років тому я працювала телевізійною журналісткою на національному каналі. Моя роль полягала у створенні новин, веденні прямих етерів та створенні спецпроєктів на різноманітні теми. Під час революції Гідності у 2014 році я майже цілодобово присвячувала себе роботі, висвітлюючи окупацію росією Криму та подальшу війну. Проте, в центрі моїх історій завжди залишалися люди, які були в них залучені.
Я відчуваю глибинну приязнь до наших воістину неймовірних людей. Тож цей проєкт резонує зі мною на особистому рівні. Я була в Маріуполі лише тричі за життя, але повністю закохалася в місто та його мешканців. У мене там багато друзів.
Цей проєкт підкреслює, наскільки важливо не відводити погляд, а відкрито дивитися в очі реаліям війни. Увесь світ має знати правду, а ми зобов’язані розкрити її усіма доступними засобами. Це наша реальність і ми хочемо, щоб люди сприймали її саме такою, якою вона є, бачили й чули. Для нас важливо, аби світ був у курсі того, що відбувається з нашими містами, як їх жахливо нищать та про пекельні умови, в яких живуть наші люди.
Усі дані для проєкту я збирала з відкритих та перевірених джерел, включно з офіційними Telegram-каналами, публікаціями маріупольських журналістів та соцмережами. Ці джерела відкрили мені тисячі розповідей свідків, які були у Маріополі на той момент.
Ця робота розривала серце. Часто (насправді дуже часто) на очі наверталися сльози від тих жахіть, про які я дізнавалася. Але я розуміла, що хочу, аби люди знали про все. Я відчувала гостру потребу розповісти про це світові.
Коли мене запросили доєднатися до проєкту Hollow Home, я зрозуміла, що можу й, що більш важливо, хочу бути частиною цього. За п’ять місяців я зібрала понад 600 сторінок задокументованих свідчень російських злочинів, щоденників тих, хто вижили, їхні розповіді. Це історії виживших, скалічених, викрадених, закатованих і покійних. Це історії наших людей.
Я ретельно документувала кожен день руйнування міста, фіксуючи кожну деталь, у тому числі схеми руху, погодні умови, точні місця влучень російських снарядів та бомб.
Найбільше в роботі мене вразила та немислима жорстокість, з якою росія стирала Маріуполь з лиця землі. Але поміж усіх жахів насправді мене вразили надзвичайні прояви людяності від людей — любов один до одного, підтримка, яку вони надавали попри пекельні умови, їхню непохитну вірю в нашу остаточну перемогу.
Злочини росіян не повинні лишитися безкарними. Увесь світ має усвідомити ці звірства.
Якщо вам цікаво ближче познайомитися з грою Hollow Home, раніше ми публікували її перший трейлер. Не забувайте додавати гру до списку бажаного, якщо чекаєте на неї або просто хочете підтримати розробників.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів