Відповідь Андрія Дорошенка на «псевдоінтерв’ю» творця Godot Хуана Ліницького
Привіт, спільното! Я автор статті, на яку не напряму посилається Andriy Bychkovskyi у вчорашньому його топіку. Я колишній офіційний супроводжувач Godot Engine та, на жаль, його співавтор. Я розпочну з етичної дилеми, а потім прокоментую, що сказав Хуан Ліницький. Спочатку я хотів просто написати коментар, але моя відповідь виявилася занадто великою для коментаря.
Як бачите, автор топіку, Andriy Bychkovskyi, навіть не дає пряме посилання на мою статтю, але на конкретний коментар у статті, взагалі на якогось аноніма, що коментує:
люта доза крінжа
Це демонструє упередженість автора топіку як мінімум, а, якщо вірити у те, що він дійсно мав приватну розмову з Хуаном, то поведінка Andriy Bychkovskyi тільки підсилює мої тези.
Нагадую, що Andriy Bychkovskyi сказав мені, адвокатуючи кейс за «руского воіна» в Godot, виділене мною:
Вирішив нагуглити російського контриб’ютора (той що русвоїн) і знайшов його коментар щодо нікнейму.Після цього стаття виглядає ще більш притягнутою за вуха, а автору щира рекомендація забити на цю драму, і зайнятися чимось продуктивним, бо виглядає це як нездорова попайка максимального рівня. А русню толерують скрізь, в усіх компаніях, якщо вони хочаб на папері проти війни. Або змиріться з цим, або в петлю.
- «Нездорова попайка максимального рівня»: гіперболічна риторика та реакція на критику, що відповідає поведінковій моделі фанатикам Godot. Дивіться класичні ознаки культу з моєї книги про Godot (я посилаюся на дослідження сучасних культових експертів, такі як Steven Hassan, Manfred Kets De Vries, тощо).
- «Або змиріться з цим, або в петлю»: Andriy на повному серйозі говорить, що намагання позбавитися від деструктивного впливу росіянців — марно. Ба більше, Andriy говорить, що якщо не покоритися, то краще в петлю. Сподіваюся не треба пояснювати, які образи та настрої може викликати «петля», особливо під час війни. Я тут навіть не згадую сам сюжет трагікомедії «Чекаючи на Ґодо», що іронічно.
Уявіть, наскільки у Godot потужна мережа фанатиків, що моя стаття в Україні миттєво, завдяки «ждунам» стукачам/донощикам, дійшла аж до самого лідера Godot... 🤯
І що ви думаєте? Миттєва відповідь від самого Хуана Ліницького! 🤣
Я вважаю, що немає іншого вибору, як на слово повірити самому лідеру Godot! 🙃
Але якщо серйозно, йдемо далі, ближче до Хуана Ліницького.
Капітан GPU прокоментував дивну реакцію української спільноти на все це:
З Хуаном все як завжди, «за всьо хорошєє, протів всєго харошєго». То він людей на гроші кинув, то в нього фашік Сізов вже жертва режиму, то він розповідає про якусь підтримку України у своєму твітері, хоча там взагалі нічого не має про це, окрім історії з білими.Також дивна позиція від українського комьюніті — ну забанили українського розробника, ну і х*й з ним, не треба було срачі розводити та ображати росіян. А так, з годотом все ок.
Сподіваюся ви розумієте, що фраза Капітана GPU «з годотом все ок» — це сарказм, відповідь на те, як Andriy Bychkovskyi представив топік «Відповіді Хуана» у соціальній мережі Х:
Вчора була чергова дискусія про рушій Godot, були звинувачення у проросійськості, та навіть комуністичних поглядах його творців. Тому я запитав на пряму про це у @reduzio, і з його дозволу публікую відповідь у статті. Але якщо коротко то з годотом все ок.
Вкрай незрозуміла та дивна реакція спільноти (згідно мого досвіду, більшість з них саме фанатики Godot на GameDev DOU), адвокатура, виправдання «руского воіна», який начебто «хароший рускій», сліпа віра у слова «Великого Творця» Godot, Хуана Ліницького, інсинуації або навіть прямі звинувачення у божевіллі колишнього супроводжувача Godot, який є українцем (мене): все це є прямими та непрямими доказами того, що Godot — це токсичний культ.
Фанатичність Godot перебиває навіть патріотичні переконання (якщо вони взагалі були). Я на власному досвіді знаю, що це означає бути під впливом псевдо-авторитета, афериста, та лідера культу — Хуана Ліницького.
Щоб було більш зрозуміліше, що таке деструктивний вплив культизму: згадайте про московський патріархат в Україні: їм на голову летать ракети, а вони кажуть, що путін — «освабадітель, велікій правітель»:
Прихожани Почаївської лаври називають Путіна «правителем» і заявляють, що «українців вбиває Бог»
Це аналогія. Це реальні прояви не просто фанатичного, а культистського мислення.
Зверніть увагу, наскільки наївні та/або перекручені питання задає Хуану Andriy Bychkovskyi. Ось його звернення до Хуана, що зі скріншоту:
Hi Juan, I’m an indie game developer from Ukraine. There is a new round of controversy around Godot in the Ukrainian gamedev community. It’s caused by a Godot contributor Andrii Doroshenko (@Xrayez). He seems like a person with an unhealthy obsession with this topic, and also he clearly had a beef in godot community. But still, some of his takes seem reasonable, and a lot of people in Ukrainian gamedev have a negative view on godot because of it. Therefore I’m kindly asking you, as an important person in godot community, to clarify few things: — What is your stance on Russia-Ukraine war? — Do you tolerate people in your community who supports, or justify russian aggression towards Ukraine? — Do you support communism? That’s a very sensitive topic in Ukraine, because millions of people were killed (read Holodomor).If you would like, I could share your response with journalists of biggest ukrainian game dev media, so that there is an alternative opinion to what Andrii Doroshenko writes. Thank you.
Переклад українською (виділено мною):
Привіт Хуане, я інді-розробник ігор з України. В українській спільноті геймдевів новий виток суперечок навколо Годо. Це спричинено контриб’ютором Godot Андрієм Дорошенком (@Xrayez). Він схожий на людину з нездоровою одержимістю цією темою, а також він явно мав скарги в спільноті Godot. Але все ж деякі його погляди здаються розумними, і через це багато людей в українському геймдеві негативно ставляться до Godot. Тому я люб’язно прошу вас, як важливу особу в спільноті godot, пояснити кілька речей: — Яке ваше ставлення до російсько-української війни? — Чи толеруєте ви у своїй cпільноті людей, які підтримують чи виправдовують російську агресію проти України? — Ви підтримуєте комунізм? Це дуже чутлива тема в Україні, тому що мільйони людей були вбиті (читайте Голодомор). Якщо хочете, я міг би поділитися вашою відповіддю з журналістами найбільших українських геймдев ЗМІ, щоб була альтернативна думка до того, що пише Андрій Дорошенко. Дякую тобі.
Розбираємо сектанські, пропагадистські наративи. Треба також розуміти, що, можливо, Andriy, свідомо чи несвідомо, сподівався та очікував, що може опублікувати переписку з Хуаном публічно, а отже превентивно вирішив написати свою кляузу так, щоб затаврувати мене, по суті, як цапа відбувайла в Godot, і не тільки.
- «Новий виток суперечок»: Andriy вже знає, що були інші «суперечки» (в оригіналі «controversy»). Це нюанс, який говорить про те, що Andriy активно слідкував за розробкою Godot, або ж ця тема йому дуже цікава. Дуже мало людей знають про інші чергові «суперечки» в Godot. Іншими словами, «це просто хейт». Таким чином, Andriy нівелює важливість подій.
- «Це спричинено контриб’ютором Godot Андрієм Дорошенком (@Xrayez)»: Це свого роду звинувачення жертви та перекладання провини. Я нічого не спричиняв. Натомість, це неправомірний вплив та дії токсичного керівництва Godot, що спричинили ці наслідки.
- «Нездорова одержимість»: Знову, риторика та реакція на критику, що відповідає поведінковій моделі фанатикам Godot. Читайте початок мого посту.
- «Але все ж деякі його погляди здаються розумними, ...»: Деякі погляди йому «здаються» розумними. Це не означає, що Andriy погоджується з моїми деякими висновками, вони просто «здаються» розумними.
- «... і через це багато людей в українському геймдеві негативно ставляться до Godot»: Знову, наче це я причина. Фанатики Godot звинуватили мене в усіх можливих гріхах. Наче ці люди, які читають мою статтю, не мають власного розуму, та були вимушені повірити мені через те, що мої слова «здаються розумними». Але я спираюся не тільки на власний досвід, але й на величезну доказову базу, яку Andriy ігнорує.
- «Тому я люб’язно прошу вас, як важливу особу»: роздування важливості культу особистості Хуана Ліницького. Чому б просто не звернутися до Хуана як провідного розробника, чи просто лідера? Ні, треба йому підлизати та сказати, що він «важливий». Але тут є ще один нюанс. Таким чином Andriy пропагандує наратив, що Хуан не приймає рішень щодо Godot, але це просто напросто грандіозна брехня Хуана.
- «Якщо хочете, я міг би поділитися вашою відповіддю з журналістами»: Хуан давав свою згоду лише на те, щоб його словами поділилися з журналістами. Натомість, Andriy опублікував екслюзивну переписку з Хуаном від свого імені, а не з журналістами. Кирил, блогер-журналіст, навіть коментує:
Андрію, дуже дякую, але трохи душить жаба, що ви зробили за журналістів їх (мою теж, якщо що) роботу і дали слово другій стороні конфлікту.
А тепер розбираємо конкретно запитання:
- «Яке ваше ставлення до російсько-української війни?»: Центр протидії дезінформації України рекомендує використання фрази «Russian war against Ukraine», а не «Russia-Ukraine war».
- «Чи толеруєте ви у своїй cпільноті людей, які підтримують чи виправдовують російську агресію проти України?»: Очікувати, що хтось взагалі з лідерів буде говорити, що вони толерують людей, які підтримують чи виправдовують агресію росії, це дуже наївно або просто тупо. Особливо на фоні моєї статті. Нагадує мені запитання, які задавали в одному пропагандистському інтев’ю з картофельним фюрером.
- «Ви підтримуєте комунізм? Це дуже чутлива тема в Україні, тому що мільйони людей були вбиті (читайте Голодомор)»: Невігластське запитання. Комуністи, які прагнуть знищити капіталісничну систему, ніколи не визнають свої хижацькі плани. Навіть тоді, я лише говорив, що Godot діє за неомарксистьким сценарієм. Якщо є запит на статтю по цій темі, я можу написати про це. У мене є достатня доказова база. Хуан — лицемір. Навіть якщо розглядати Хуана як запеклого капіталіста, то існує ось така думка у контексті Godot:
«Вільний і відкритий вихідний код» — це пік капіталізму — він експлуатує безкоштовну працю робітників, полює на їхні надії та мрії, тоді як [загалом] лише люди нагорі, експлуатуючи низи, отримують фінансову вигоду. Немає нічого більш капіталістичного за це.
Хуан говорив, що його родичі нібито тікали від Білої армії. Задайте Хуану такі питання:
- Якщо його родина жила в російській імперії на той час, чому ж тоді його родина тікала від імперської Білої армії?
- Якщо його родина мігрувала в Аргентину, то про який взагалі голод він говорить?
Ось такого роду треба задавати питання. Тільки тоді у вас буде нагода побачити справжню, брехливу суть Хуана Ліницького.
Ремарка: я припускаю, що Andriy Bychkovskyi наводить дійсні цитати, і що наведені цитати у його топіку — дійсно цитати Хуана, а не видумана байка якогось підлабузника Хуана.
А тепер перейдемо до заяв самого Хуана. Ось мій розбір Великої Правди™ Хуана:
Я українського походження, мої прабатьки з Миколаєва і їх переслідувала та морила голодом росія
Росії як держави на той час не було. Для тих, хто не в курсі — була російська імперія, ба більше Хуан говорив про Білу армію.
Я абсолютно вболіваю за Україну тут (і я згадував про це в інтернеті багато разів, хоча схоже, що Андрій (Андрій Дорошенко, автор блогу про Godot — примітка редакції) має сильну тенденцію виривати з контексту). Я також абсолютно не підтримую комунізм і по моєму профілю в LinkedIn можна побачити, що я був капіталістичним підприємцем все своє життя.
Неодноразові, безпідставні звинувачення у вириванні чогось з контексту — типова поведінка культу. Хуан це говорить всім, хто його критикує, а деяким навіть погрожує в приваті, щоб його не цитували. Дивіться сатиру цього соціопсихологічного феномену.
Про так званий «комунізм» я наводив вище.
У Godot немає зв’язків з російським урядом (насправді, Godot Foundation зареєстровано у Нідерландах, де заборонені будь-які активні зв’язки з росією). Російський контрибутор, на якого посилається Андрій, це людина, яка втікла з росії з родиною після того, як засудила вторгнення.
Я ніколи не стверджував, що у Godot є прямі зв’язки з російським урядом. Це все солом’яні агрументи. Хуан також замовчує той факт, що вони все ще співпрацюють з Software Freedom Conservancy, та про свою компанію W4 Games, що зареєстрована в Ірландії, де працюють декілька кореневих офіційних супроводжувачів Godot, включаючи Ремі, менеджер проєкту Godot.
А після всього, зненацька, Хуан та його підлабузники вирішують мігрувати з Software Freedom Conservancy на новоспечену нібито некомерційну Godot Foundation, намагаючись підсилити контроль та уникнути відповідальності. Я пишу це, якщо все це дійде до судовї справи.
Також, Юрій Сізов, якого тут Хуан не називає — громадянин рф. Незалежно від того, де він проживає, він отримує зарплатню від частки донатів, щоб сплачувати податки за свій бізнес в рф під назвою humnom. Цитую з веб-сайту Юрія:
I have my own business now, and I am contracted by Godot Foundation to work on Godot full-time, so I’m not actively looking for a job or collaborations. But if you think my goals align with yours, feel free to contact me at my business email listed below.
Переклад українською:
Зараз у мене є власний бізнес, і я уклав контракт з Godot Foundation на роботу над Godot на повний робочий день, тому я не активно шукаю роботу чи співпрацю. Але якщо ви вважаєте, що мої цілі збігаються з вашими, не соромтеся зв’язатися зі мною на мою бізнес електронну адресу, указану нижче.
Таким чином, Юрій має бізнес (humnom) зареєстрований в рф, де він сплачує податки, оскільки основна частина його доходів надходить від Godot Foundation, де він був найнятий супроводжувачем. Виходить, що Godot Foundation автоматично стає спонсором війни через податки Юрія.
Я допускаю, що результат моєї статті ви можете вже побачити сьогодні. Юрій вчора написав:
I am no longer representing #GodotEngine. I do no work on it in any capacity, neither as a production manager, nor as a maintainer or contributor.Please refer to other people still involved with the project if you have any questions. I am not sure what I’m going to do next.
Переклад українською:
Я більше не представляю #GodotEngine. Я не працюю над ним у будь-якій якості, ні як менеджер продукту, ні як супроводжувач чи контриб’ютор.Будь ласка, зверніться до інших людей, які все ще беруть участь у проекті, якщо у вас є запитання. Я не впевнений, що буду робити далі.
Проте ще невідомо, чи дійсно Юрія турнули з офіційної команди Godot, чи це просто гра на публіку, щоб задовільнити обурення українського та міжнародного суспільства. Але є якісь заворушення, і це факт.
Продовжуємо розбирати слова Хуана:
Андрій дуже талановитий розробник і його вклад в проєкт був дуже цінний, але його забанили в спільноті Godot за постійне розв’язування конфліктів, переслідування інших контрибуторів, звинувачення їх у змові та цитування їх поза контекстом для виправдання своєї точки зору (що він робить і сьогодні). Його багато разів попереджали та було багато спроб допомогти йому, але в підсумку ми не мали можливості вирішити проблеми з ним. Отже, його прибрали з проєкту.
Перекладаю лицемірство Хуана:
- «Його забанили в спільноті Godot»: Мене забанив саме Ремі. Деталі тут та тут.
- «За постійне розв’язування конфліктів»: За вільне висловлення думок, наприклад, щодо філософії розробки (якої не існує навіть на сьогоднішній день). З цього все й почалося. Я тільки хотів донести думку, що висловлення філософії розробки — тільки пійде на користь проєкту. Це роблять усі здорові проєкти. Тільки через п’ять років я зрозумів, чому вони опираються цьому. Я написав щодо цього цілу книгу, вже після мого бану.
- «Переслідування інших контрибуторів»: Яким чином? Де приклади? Де докази? Де контекст? Навіть докази поза контекстом?
- «Звинувачення їх у змові»: жодного разу я їх не звинувачував у змові до мого бану. Це звинувачення постфактум та доказ того, що такі як Andriy, доносять про мене самому Хуану.
- «Цитування їх поза контекстом для виправдання своєї точки зору»: Будь яке цитування, що просто показує невідповідності та суперечності в Godot, вбачається як злочин проти Godot PLC. Знову ж таки, звинувачення у цитуванні поза контектом повинні мати серйозні підстави або якісь приклади, проте вони жодного разу не змозі довести, чому цитування — такий великий злочин. Дивіться сатиру цього феномену у культових організаціях.
- «Його багато разів попереджали»: Багато разів погрожували забанити мене, якщо я не перестану цитувати взагалі, навіть забороняли говорити про себе!
- «Було багато спроб допомогти йому» та «трошки навіжений аргумент» (далі по цитаті): Саме формулювання ситуації, як «спроби допомогти» — це зміїна тактика, яка інсинуує про моє так зване «божевілля». Вони постійно ставили під сумнів сприйняття реальності контрибуторів та ветеранів Godot, не тільки мене. Це дуже деструктивна тактика яка називається газлайтингом. Це теж ознака токсичного культу. Дивіться сатиру цього феномену у культових організаціях.
- «Отже, його прибрали з проєкту»: Новояз. Просто «прибрати» означало б, що мене просто виключили з офіційної команди розробки Godot, але у даному випадку «прибрали == навічно забанили з усіх офіційних майданчиків спільноти Godot, без права на апеляцію.» Без права на апеляцію тому, що вони проігнорували усі мої листи до них після бану, навіть не надали офіційної позиції щодо цього. Якщо я маю якусь провину, то чому вони проігнорували мої листи? Я навіть писав листа до Software Freedom Conservancy (на той момент, Godot був членом-проєктом SFC), та теж не отримав жодних відповідей, не говорячи навіть про офіційні відповіді. Тотальне порушення процедури апеляції керівництвом.
Хуан продовжує:
Я також можу сказати, що хоча за правилами проєкту не висловлюється жодної політичної думки з будь-якого політичного питання, все керівництво Godot висловлювало підтримку Україні на своїх особистих сторінках в соцмережах. Даруйте, але наразі я не можу зробити більше і сподіваюсь, що здоровий глузд переможе.
Розбираємо брехню Хуана далі:
- «За правилами проєкту не висловлюється жодної політичної думки з будь-якого політичного питання»: Єдині так звані «правила», які є у Godot, це Кодекс Поведінки. Згідно нього, неможливо зробити висновок, що проєкту забороняється висловлювання політичних думок. Ба більше, дискримінація за політичними поглядами недопустима. А якщо брати загально, там, де закінчується дипломатія, починається війна.
- «Все керівництво Godot висловлювало підтримку Україні на своїх особистих сторінках в соцмережах»: Брехня. Але як пояснити цю брехню? Манія величі токсичного лідера Хуана. В його грандіозній уяві, усе керівництво — це він. Якщо дійсно усе керівництво Godot висловлювало підтримку Україні, знайдіть усі докази того, що абсолютно усі члени Godot PLC висловлювали підтримку Україні (не занепокоєння, а дійсно підтримку). Список поточних членів Godot PLC, разом з Хуаном та Ремі:
- Ariel Manzur
- Bastiaan Olij
- Clay John
- George Marques
- HP van Braam
- Juan Linietsky
- Julian Murgia
- Rémi Verschelde
Не можливо бути аполітичним. Можна не цікавитися політикою. Можна стверджувати, що не цікавишся політикою (різні речі). Проте сам факт нашої постійної взаємодії із суспільством — має політичну компоненту, тому де факто, у кожного з нас є політичні переконання як результат нашого суспільного життя.
Тому, можна зробити висновок, що ті, хто стверджують, що не можуть робити офіційних політичних заяв, говорить про те, що вони просто намагаються приховати свої справжні політичні погляди.
Якщо вони такі щирі проукраїнці, хай Godot PLC зроблять офіційну, публічну заяву. Не персональну заяву Хуана в соціальних мережах, і хай не виправдовуються, що вони начебто аполітичні, бо це явно неправда. А якщо вони вважають себе аполітичними, то вони буквально ідіоти за визначенням.
Хочу звернутися до підлабузників Хуана: передайте послання до свого лідера, що я знаю, що він робить. Бо у мене теж багато приватних переписок з ним. І повірте, там зовсім не те, що він говорить на публіку.
Я наголошую, що я не єдина жертва культової огранізації Godot.
62 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів