Відповідь творця Godot Хуана Ліницького на звинувачення у російських зв’язках

Привіт, спільното! Після вчорашньої гарячої дискусії під блогом про російський вплив на модель управління Godot, я вирішив поцікавитися думкою щодо цієї ситуації безпосередньо у творця рушія Хуана Ліницького. Зокрема я поставив йому такі запитання:

• яка ваша позиція щодо війни між росією та Україною?
  • чи толеруєте ви в вашій спільноті людей, які підтримують, або ж виправдовують російську агресію в бік України?
  • чи підтримуєте ви комунізм?

Нижче, з дозволу самого Хуана Ліницького, ділюся його відповіддю.

"Я українського походження, мої прабатьки з Миколаєва і їх переслідувала та морила голодом росія (це можна побачити по моєму прізвищу, яке було перекладене на латинську абетку аргентинським офісом з міграції). Я не відчуваю жодної любові до цієї країни.

Я абсолютно вболіваю за Україну тут (і я згадував про це в інтернеті багато разів, хоча схоже, що Андрій (Андрій Дорошенко, автор блогу про Godot — примітка редакції) має сильну тенденцію виривати з контексту). Я також абсолютно не підтримую комунізм і по моєму профілю в LinkedIn можна побачити, що я був капіталістичним підприємцем все своє життя.

У Godot немає зв’язків з російським урядом (насправді, Godot Foundation зареєстровано у Нідерландах, де заборонені будь-які активні зв’язки з росією). Російський контрибутор, на якого посилається Андрій, це людина, яка втікла з росії з родиною після того, як засудила вторгнення.

Андрій дуже талановитий розробник і його вклад в проєкт був дуже цінний, але його забанили в спільноті Godot за постійне розв’язування конфліктів, переслідування інших контрибуторів, звинувачення їх у змові та цитування їх поза контекстом для виправдання своєї точки зору (що він робить і сьогодні). Його багато разів попереджали та було багато спроб допомогти йому, але в підсумку ми не мали можливості вирішити проблеми з ним. Отже, його прибрали з проєкту.

Я також можу сказати, що хоча за правила проєкту не висловлюється жодної політичної думки з будь-якого політичного питання, все керівництво Godot висловлювало підтримку Україні на своїх особистих сторінках в соцмережах. Даруйте, але наразі я не можу зробити більше і сподіваюсь, що здоровий глузд переможе.

Я також сподіваюся, що очевидно, що є російські контрибутори у Godot, які робили гарні речі і цінувалися спільнотою до російського вторгнення, а також які завжди були проти путіна. Вони не перетворилися миттєво на поганих людей через вторгнення. Насправді більшість з них втікла зі своєї країни. Тому звинувачувати через це Godot у зв’язках з росією — трошки навіжений аргумент"

Ось така відповідь Хуана Ліницького на усі звинувачення Андрія Дорошенка. На вашу думку, хто в цій непростій ситуації правий? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Знову за рибу гроші? Я ж простив недитячі коментарі. 😁

Панові Хуану добре б зрозуміти що «втекли зі своєї країни» ≠ «проти війни» і «проти путіна», якщо він розкидається подібними фразами то має мати докази того що вони проти, бо на мій погляд зараз це виглядає як банальні відписки

Для справедливості, я хотів би запитати, ви дуже цікавитесь війнами, які знаходяться за 6-7к км від вас, наприклад, на близькому сході, дуже підтримуєте людей, які страждають там? :) Тільки чесно.
Ви знаєте що таке Аргентина і які відсторонені люди від всього, що відбувається у світі там? :)
Ви по собі оцінюєте, бо нам болить і ми знаємо всі ці приколяхи про «хароших рускіх», в нього інше бачення. Тут потрібно інше, якщо ви хочете, щоб в нього змінився світогляд і він сказав інше про росіян, то треба з ним «працювати» над цим, проводити лекції. Але не факт, що ньорду це треба.

Він каже що вони проти війни, не наводячи доказів, моя притензії була саме до цього, він каже про велику групу «людей» думки і навіть соц мережі яких я впевнений він навіть не перевіряв, але каже наче це доконаний факт, ось в чому проблема в його відповіді, тут в мене навіть докопування не до його світогляду, питання до того що він кидається гучними словами не наводячи доказів і це стосується не тільки «хароших рускіх» а будь якої спільноти. Доречі не знаю чого писали що він з Аргентини, бо в його соц мережах X та Linkedin вказано що він з Іспанської Валенсії

Ой б***ь. Пішов на*** цей хуан. По іншому і не скажеш

Все з вами ясно: «політичні питання», «до вторгнення» (наче війни до 22-го не було), «хороші росіяни», які «не підтримують путіна». На двох стільцях хочуть всидіти.

Дякую, Андрію. Я теж розмовляв з Хуаном на цю тему в приватних повідомленнях, але круто мати публічний statement, на який можна посилатись не порушуючи таємницю листування :) .

З тих знятків, що я бачив, то його забанили у спільноті за гомофобію, а не тому, що вони всі за р*шку.

З моїх вражень, то Андрія Д душить образа за це. Хоч Сізов там зайвий, але але це все ще нагадує особисті перепалки Дорошенка з командою винесені на загал.

От мені теж щось не стає все на місце. Якщо все керівництво підтримує Україну то чому наприклад не зробити публічну заяву про те вони всі виступають за підтримку України єдиним колективом? Чи підтримка такого роду це уже політична заява?

Серед різного роду проектів що найменше десяток на моїй памʼяті використовують подібного роду банер: stand-with-ukraine.pp.ua

Мені просто дивно чути про те що Хуан маючи прабатьків які постраждали від голодомору і будучи керівником проєкту відмовляться називати речі своїми іменами, прикриваючись тим що проєкт не робить політичних заяв. Хоча яка тут бляха політика, коли ти знаєш що це війна і що коять росіяни?

Ідентично що до Юрія Сізова, він там зайвий і найкраще рішення що я для себе бачу це відгородитись всім чим тільки можна в незалежності від його позиції. А що до решти росіян серед контиб’юторів то я сумніваюсь що Хуан може говорити за всіх та кожного.

Одним словом подібна ніяка позиція проєкту на фоні скандалу для мене нічого хорошого не віщує.

Мені просто цікаво, що ви хочете щоб вони зробили? Вони ж і так висловилися в підтримку України. Я і Дорошенко читаю. Що за божевілля твориться?

Ідентично що до Юрія Сізова, він там зайвий і найкраще рішення що я для себе бачу це відгородитись всім чим тільки можна в незалежності від його позиції. А що до решти росіян серед контиб’юторів то я сумніваюсь що Хуан може говорити за всіх та кожного.

Гадаю, це був би хороший знак або хоча б якісь зрушення в позитивнив бік.

Що ж до позиції то зараз вона відсутня в проєкту цілком (хоч і кожен з керівництва ніби як і підтримує Україну), що говорить що про те що її або немає або вона не зовсім чітка як говорить Хуан. За відмовчування не засуджують, але не можна дивитись крізь пальці на ті факти що опублікував Андрій Дорошенко, навіть якщо він їх подав в агресивній формі

наша ціль сьогодні це боротьба свідомих людей проти орди дурнів які хочуть нашої смерті. Так, як і росія знаходить якихось ретардів у нас. Це по сути об’єднання нормальних людей проти спільноти виродків. А ми просто плюндруємо своє добре ім’я пресуючи просто якихось розробників рушія Godot лише тому, що нам здається що вони недостатньо красиво танцюють и не так як нам треба висловлються, але по факту вони просто розробники. Все. Якщо не доведено протилежне и не було представлено їх якусь альтернативну діяльність яка нам дійсно шкодить. А притягування за вуха якихось висловлювань Хуана на рівному місці лише показує нас як людей які показують себе несвідомими недалекоглядними і непристосованими до життя людьми. Ми доколупуємось до слів звичайної людини, але не вирішуємо задач своєї країни і не питаємо зі справжніх упирів. А вони собі як той же же добкін живут та поживають.

Ви поставили питання, я відповів. І мені здається Ви уже перетворююте мою відповідь в театр абсурду приплітаючи все до всього одночасно.

Давайте спочатку. У нас є ситуація де колишній контрибʼютор Андрій Дорошенко пише цілу статтю та паралельно англомовну «книгу» де звинувачує розробників Godot, в не добросовісності та токсичності яка здебільшого йде він Хуана Ліницького та Юрія Сізова, який за його словами величає себе як менеджер проєкту. Стаття погано структурована та написана доволі агресивно, що по деколи викликає підозру. Проте тут є два факти, це те що:
1. В команді присутній що найменше один росіянин, можливо навіть на високій посаді. І який є наближеним до керівництва проєкту
2. В команди проєкту немає чіткої позиції що до війни в Україні

Далі інді-розробник Андрій Бичковський, вирішує на пряму запитати в Хуана яку позицію займає він та проєкт в цілому. На що Хуан не дає ніякої чіткої відповіді, і говорить лише про свою позицію та позицію команди. Що в свою чергу породжує наступне запитання, чому якщо Ваша позиція однорідна не зробити якусь публічну заяву від імені проєкту?
Що до росіян то Хуан виправдовується тим що Юрій втік з росії та засуджує це все. Хоча тут нове питання для чого там Юрій? Чому його не поперти з проєкту знаючи те що він росіянин? Для чого кидати на себе і всю команду контрибʼюторів тінь? А навіть якщо його і не поперти то для чого його включати до списків розробників які отримують кошти з донатів проєкту? Навіщо? Для чого?

І мені дивно все це чути враховуючи ще й попередню історію роду Хуана. Однак для себе я зробив чіткий висновок, зробіть і Ви. Далі цей діалог я не збираюсь продовжувати.

www.pcmag.com/...​despite-russian-sanctions А MSI, і досі користується напрацюванням росіянина і платить гроші йому? Чи він теж, з росії «чкурнув»?

Ну, якщо абстрагуватися від нашого цілком виправданого ресентименту, поперти когось просто за національною ознакою було б некомільфо. Та/або вирішили, що він приносить більше користі, ніж шкоди. Всяке може бути.

Але в будь якому разі, якщо ви не бачили, той самий росіянин всьо, закончілся:

twitter.com/...​tatus/1752746144810041625

ви просто перекручуєте мої слова с Андрієм і буквально вимагаєте якогось популізму.

2. В команди проєкту немає чіткої позиції що до війни в Україні
яку позицію займає він та проєкт в цілому. На що Хуан не дає ніякої чіткої відповіді, і говорить лише про свою позицію та позицію команди.

а хіба це не позиція проекту, яка складається з позіції її участників/засновників? Чи що ви хотіли щоб вони в Аргентині/Іспанії ходили у вишиванках і сосали чуби один у одного?
Ще раз повторюю, якщо не доведено їх участь у протиправних діях і підтримці, це просто ні на що не спирається. Сізова вже поперли тому що його національність шкодить проекту і ви буквально зробили ситуацію, при якій будуть виганяти людей просто за національнім признаком. Ну хай виганяють, рушій буде повільніше розвиватись, але я не бачу у цьому якогось зиску для нас взагалі.

ходили у вишиванках і сосали чуби один у одного?

Взреготав)

Що до росіян то Хуан виправдовується тим що Юрій втік з росії та засуджує це все. Хоча тут нове питання для чого там Юрій? Чому його не поперти з проєкту знаючи те що він росіянин? Для чого кидати на себе і всю команду контрибʼюторів тінь?

Нещодавно Хуан сказав, що Юрій — «чудовий хлопець»... Це після всього того, що Юрій наговорив, та після років газлайтингу контриб’юторів.

Хуан та Ремі активно захищали Юрія впродовж років, та продовжують це робити навіть після його недавнього «анонсу» 31 січня про те, що він більше не представляє проєкт Godot. Для довідки: моя стаття була опублікована 30 січня. Подробиці у моїх інших коментарях:

gamedev.dou.ua/...​-against-ukraine/#2777610

Андрію, дуже дякую, але трохи душить жаба, що ви зробили за журналістів їх (мою теж, якщо що) роботу і дали слово другій стороні конфлікту.

що ви зробили за журналістів їх

Тут криється дещо нерозуміння того, хто ми є. Ми не ЗМІ, а саме спільнота ігрових розробників. Тобто, нам куди цікавіше, щоб про таки речі питали і писали не ми, а саме представники нашої спільноти. Андрій — один з них. І вже тільки за це ми йому вдячні)

Я не вважаю DOU чи GDD ЗМІ. Для мене це спільнота з майданчиком, де новини і статті, це трафік та поширення інформації. Моя іронія більше до реальних медіа «Ай-Ті тематики», які в нас є, і загалом теж не ігнорують ігробуд)

Моя іронія більше до реальних медіа «Ай-Ті тематики», які в нас є, і загалом теж не ігнорують ігробуд)

<3

Щодо того що всю роботу зробив за журналістів це трохи несправедливо, бо оформлення цієї новини, і переклад повідомлень це все на них

Тоді тим паче маю перепросити в команди GDD за поспішний коментар. Насправді ще раз кажу, моя іронія більше до себе направлена та інших дійсно ЗМІ, бо я цю тему розглядав, але все ж не докачав і відклав, і гадаю, що не один я чув про неї ще раніше, тим паче коли була «велика міграція з Юніті»

Підписатись на коментарі