Відповідь творця Godot Хуана Ліницького на звинувачення у російських зв’язках
Привіт, спільното! Після вчорашньої гарячої дискусії під блогом про російський вплив на модель управління Godot, я вирішив поцікавитися думкою щодо цієї ситуації безпосередньо у творця рушія Хуана Ліницького. Зокрема я поставив йому такі запитання:
- яка ваша позиція щодо війни між росією та Україною?
- чи толеруєте ви в вашій спільноті людей, які підтримують, або ж виправдовують російську агресію в бік України?
- чи підтримуєте ви комунізм?
Нижче, з дозволу самого Хуана Ліницького, ділюся його відповіддю.
"Я українського походження, мої прабатьки з Миколаєва і їх переслідувала та морила голодом росія (це можна побачити по моєму прізвищу, яке було перекладене на латинську абетку аргентинським офісом з міграції). Я не відчуваю жодної любові до цієї країни.
Я абсолютно вболіваю за Україну тут (і я згадував про це в інтернеті багато разів, хоча схоже, що Андрій (Андрій Дорошенко, автор блогу про Godot — примітка редакції) має сильну тенденцію виривати з контексту). Я також абсолютно не підтримую комунізм і по моєму профілю в LinkedIn можна побачити, що я був капіталістичним підприємцем все своє життя.
У Godot немає зв’язків з російським урядом (насправді, Godot Foundation зареєстровано у Нідерландах, де заборонені будь-які активні зв’язки з росією). Російський контрибутор, на якого посилається Андрій, це людина, яка втікла з росії з родиною після того, як засудила вторгнення.
Андрій дуже талановитий розробник і його вклад в проєкт був дуже цінний, але його забанили в спільноті Godot за постійне розв’язування конфліктів, переслідування інших контрибуторів, звинувачення їх у змові та цитування їх поза контекстом для виправдання своєї точки зору (що він робить і сьогодні). Його багато разів попереджали та було багато спроб допомогти йому, але в підсумку ми не мали можливості вирішити проблеми з ним. Отже, його прибрали з проєкту.
Я також можу сказати, що хоча за правила проєкту не висловлюється жодної політичної думки з будь-якого політичного питання, все керівництво Godot висловлювало підтримку Україні на своїх особистих сторінках в соцмережах. Даруйте, але наразі я не можу зробити більше і сподіваюсь, що здоровий глузд переможе.
Я також сподіваюся, що очевидно, що є російські контрибутори у Godot, які робили гарні речі і цінувалися спільнотою до російського вторгнення, а також які завжди були проти путіна. Вони не перетворилися миттєво на поганих людей через вторгнення. Насправді більшість з них втікла зі своєї країни. Тому звинувачувати через це Godot у зв’язках з росією — трошки навіжений аргумент"
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів