Потрібна допомога з вибором ноутбуку для 3D-моделювання

Привіт. Оскільки тут точно є люди, що добре розбираються в залізі або працюють з 3D, прошу експертної поради.

Потрібен ноутбук для 3D-моделювання.

Преамбула. Людина має вищу освіту за фахом «Ландшафтний дизайн». Має базовий досвід а ArchiCAD, SketchUp та 3D Max. Але і досвід і знання саме в 3D обмежені через брак технічної бази (в універа немає нормальних лабораторій з потужним залізом, усі працюють на своєму). Ноутбук береться «на виріст», щоб вистачило років на 5 + можливість оперативно пересувати його з собою в умовах війни + брати на курси офлайн. Планує вивчати Revit і можливо Lumion, якщо знайдемо курси (або ж самостійно)

Мої питання:

1. Процесор: Core i9 чи можна й Core i7? Буде помітно принципову різницю?

2. Процесор: чи є принципова різниця між 12-м та 13-м поколінням Intel? Є непогані ноути на 12-му поколінні i9.

3. Процесор: чи є сенс розглядати процесори Ryzen?

4. Оперативка: 32 чи 64 Гб, наскільки суттєво для проектів середньої складності?

5. Відеокарта: 8Гб чи 16 Гб, наскільки суттєво для проектів середньої складності? Є ноутбуки з картою RTX 3080 Ti на 16 Гб, а є RTX 4060,70 на 8 Гб. Що краще?

6. Матриця екрану: IPS чи OLED?

7. ПЗ: що сьогодні є більш затребуваним та що бажано вчити?

8. Чи можете порадити якісь курси для такого ПЗ українською/російською (платні теж ОК, навіть дорогі).

Додам, що розглядав такі моделі

або

або

Але готовий подивитися на щось інше, якщо порадите.

Важливо! Це має бути не ігровий ноут. Точно не в ігровому дизайні з кольоровими підсвітками та подібними свістопєрдєлками.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

UPD. В результаті придбано ASUS ROG Flow X16 (ось такий ua.store.asus.com/90nr0d11-m00250.html) і до нього окремо ще придбана плашка оперативки на 16Гб. Так, я знаю, що пам’ять не буде працювати в двоканальному режимі, бо ємність плашок RAM різна, але це не критично.

Вітаю! Це один з найкращих і найдорожчих варіантів що можна було обрати. Бонусом додам що у ноута є порт XG-Mobile, до котрого можна під’єднати док з мобільною 3080, 4090, чи 6850. Думаю, і 5090 стане доступною за рік.

Так, бачив в оглядах про цей порт. Але придбавати додатково док станцію не планується поки, бо
а) немає потреби
б) коштує вона як ще один такий самий ноут ))

Звісно, для ваших потреб ви могли б розглянути ноутбуки лінійки MSI Creator або Dell XPS, які спеціально розроблені для креативних професій та забезпечують високу продуктивність для 3D-моделювання. Крім того, не забувайте про Lenovo Legion, які мають потужну графіку та процесор, що також підходять для таких завдань. Для детальнішого вивчення моделей та їх характеристик рекомендую вам відвідати сайт https://comfy.ua/ , ви знайдете широкий асортимент ноутбуків з відповідними параметрами та зможете порівняти ціни та відгуки

Матриця екрану: IPS чи OLED?

Зовнішній монітор

пробачте за офтопне питання, але чому ніхто не порадив MacBook-и?Вони не підходять для 3D моделювання в принципі з певних причин?

Хіба що macstudio, але це відносна мобільність, бо потрібен монітор.
Оперативи потрібно дохренвліон, а мак на 64 гіга коштує як звіздальот ))

Рендером балуюсь, це не мій основний профіль. Наприклад blender зжере стільки оперативки скільки в тебе є.

От нафіг там дохреніліон крім як почесати власну гордість що відвалив дохреніліон за те щоб разок на рік не тормознуло?

навіть квадра допотопна витягне простенький рендер. Можна подумать ТС там боїнг проектує

Вам видніше звісно. Просто порада з власного непрофесійного досвіду.
32 гіга це просто в прітірочку ))

Ну гроші не мої, й не видніше. Якщо хоцца людині кремделякрем — ну я ж її не зупиню

I bought a Dell Precision 7730 mobile workstation when I started architecture school two years ago and it’s been serving me really well since then. A lot of my classmates have gaming laptops that have let them down with large model file sizes or heavy renders but mine has been consistently beastly. I got it almost half off by getting it refurbished from their website. I’d recommend a mobile workstation as it will have the most stacked specs, and if you can get it refurbished you can get a considerable deal. Good luck © reddit

Просто купити кремделякрем на вирост аж на 5 років ето нонсенс. Через рік-два все одно купить новий лептоп бо зрозуміє краще де чого не вистачає і вийде якась нова модна моделька.

Рама то вже таке, мало не буває — як не якийсь мак, то можна й прикупити.

Просто купити кремделякрем на вирост аж на 5 років ето нонсенс

Та нє, мене вже переконали, що немає сенсу. Все одно ще роки два-три точно ці максимальні потужності не знадобляться. Тому братиму щось простіше, а через кілька років апдейт.

То вибір розумний. Мало кого це переконує, але я завжди стараюсь, спокуса сорвать целофанчик з топ-тачіли нав’язана маркетологами надто велика. Якщо грошей не шкода — чому б ні, мати топчик на столі по своєму окреме задоволення, життя воно одне, але на жаль це рівно до перших тормозов і глюків чи до моменту коди ти бачиш щось краще по сусідству

Тормозить і глючить усе і за $1000 і за $10000, так само як все воно за рік-два перетворюється в затертий бу-хлам

ви бачили ціну мака з 64 на борту? 🙃

ну а так, цілком прекрасний вибір

ні, але оскільки в переліку згадані практично всі важливі параметри крім ціни, то я і подумав що вона не важлива, а раз так то чому не мак

Тільки вінда, тільки хардкор. На мак, наскільки я знаю, лише з нещодавна стало можливим ставити деякий графічний софт без танців з бубном та підніманням віртуальної машини на вінді. Ні я ні людина цього робити не вміємо, з mac os ніколи не працювали. Тому в принципі макбук і не розглядали. Ну й як сказали, вони дофіга дорогі.

Та нема наче такого. Весь софт там є і завжди був. Які ще танці з бубном і віртуальні машини?! Якась маячня.
З того що немає:
— Character Creator;
— Із усього самостійного софту для генерації ландшафту є тільки Terragen;
— Немає 3DMax;

Яка у людини потреба в компьютері саме зараз? Які задачі вона виконуватиме саме зараз? (Зараз = в 2024 році)
Якщо є конкретна програма якою будете користуватись і конкретний типовий розмір проектів, то можна попитати на реддіті яка мінімальна (не максимальна, а саме мінімальна) конфігурація це потягне.
Якщо людина планує ходити на курси, то чи точно вона це буде робити? Чи точно там не буде класу з компьютерами? На чому людина буде добиратись до курсів і як часто (і як довго)? Бо тягти 5+ кіло (3+ кіло ноут, 1+ кіло блок живлення) по кілька годин кожен день це не кайф.
А може є онлайн курси які вона саме і обере?

Бо наразі виглядає так, що ви просто йдете на хотлайн, фільтруєте ноутбуки на х86 від дорогих до дешевих і купуєте перший в списку. Бо по запросу вам потрібна максимальна потужність на ринку, щоб легко тягнуло найважчу ПК задачу, плюс ще і на багато років в майбутнє. Такі ноути це дикий оверпрайс і ймовірно оверкіл для реальної потреби людини (яку вона сама ще точно не знає як слідує з посту). Просто свіч на sff стаціонарник дасть їй в рази більше комфорту (якщо нема потреби тягати ПК) і заощадить стільки грошей, що ще на звичайний ноут залишиться на додачу до рендер-ПК.

Бо наразі виглядає так, що ви просто йдете на хотлайн, фільтруєте ноутбуки на х86 від дорогих до дешевих і купуєте перший в списку

Нууу, не зовсім так) бюджет був «до 150». Але мене вже переконали дописувачі, що поки що немає сенсу в максимальних конфігураціях.

ПК на період війни не розглядаємо. Треба мати можливість схопити ноут із собою та поїхати, піти в укриття, тощо. Вага — не проблема. Ще років 10 тому звичайні ноутбуки стільки й важили, і ніхто не надривався.

береться «на виріст», щоб вистачило років на 5 +

саркастична тиша

Знаю що не послухаєш, але візьми щось бушне з дискретною відіо якою квадро, аби підходило і вистачало, і щоб не шкода було викинути. Не треба там ні топова відіо ні топовий проц ні 32гб тим більше не 64

что-бы ты не выбрал обрати внимание на отзывы по 2 вещам
— размер внешнего адаптера питания, если ноут на 200+ ват а именно такая мощность нужна для 3080+, блок может быть большим и тяжелым
— теплоизоляция, как греется ноут и насколько шумный режим 100% скорости вентиляторов, эти дуры буту тебе пол комнаты греть если на полной мощности, зимой даже плюс

Це такий жарт про ноут на 1000 ват?

ты прав, 200+
что не отменяет факта что это мощная штука

Вже ж наче була схожа тема
Купуєте коробку стаціонарну.
Напихуєте на всі гроші оперативки.
Потім ще раз на всі гроші відяху.
І буде вам щастя.
Про ноути краще забути

Десь в $3к повинні влізти. Точніше від 3к і до безкінечності

Стаціонарник не підходить з питань мобільності. Я розумію, що це значно краще. Але поки буде ноутбук.

Назвати три кіло з копійками мобільним це конєшо круто ))
Але, я вас розумію

Назвати три кіло з копійками мобільним це конєшо круто ))

Ой, я прошу... Ще нещодавно всі ноути так і важили. Ніхто не надривався.

Гарні поради у цій темі.
Як варіант, можна розглянути покупку ноута із встроєним відео та інтерфейсом thunderbolt 4 і потім докупити зовнішній док із десктопною відяхою.
Плюсом є підвищена потужність та можливість апгрейду.
Правда, у наших краях таке рішення не дуже популярне, тому доведеться замовляти десь із Амазону. Тут у нас в наявності хіба тільки AORUS із 4090 за реальну купу бабла.
Також з мінусів те, що thunderbolt — інтеловська технологія, тому AMD з цим інтерфейсом випускає хіба HP та Asus

Я б почекав на Thunderbolt 5 вже тоді, бо там вперше за купу років збільшать пропускну здатність до 80 Гб на сек в обидві сторони та 120 в одну. Бо зараз ми маємо лише 40 або ж 4 лінії pci-e 3. Сучасні середні відеокарти вимагають як мінімум 8 ліній pci-e 4, хоча й деякі тести показують їх здатність працювати із 4, але все ж 4ї версії pci. А про потужні годі й казати. Тому якась 4090 у такому варіанті віддасть еквівалент 4060 TI.
Зараз ще типу ок, але ключовий момент питання автора — це час на який купується ноут (5+ років).

Давай визначимось з кількома моментами:

Преамбула. Людина має вищу освіту за фахом «Ландшафтний дизайн». Має базовий досвід а ArchiCAD, SketchUp та 3D Max.

Це означає, що з по-справжньому складними проектами він справи не матиме ще довго. А тому для «на виріст» наразі вистачить будь-якої NVIdia з 8ГБ відеопамʼяті.

Ноутбук береться «на виріст», щоб вистачило років на 5 + можливість оперативно пересувати його з собою в умовах війни + брати на курси офлайн. Планує вивчати Revit і можливо Lumion, якщо знайдемо курси (або ж самостійно)

От так робити точно не треба: коли спливає 2 тижні з моменту покупки нового ноута, його ціна автоматично падає на 10%-15%. За рік ця різниця збільшується до 20%-25%, і надалі так і тримається на рівні −25%-30% від поточної ціни нового або еквівалента. Вже наступного року вийде нова генерація НВідії та (сподіваюсь) АМД, яка з великою ймовірністю матиме значно більше відеопамʼяті та більш високу продуктивність, а поточні моделі ноутів значно втратять в ціні. Тому я раджу купувати ноути з середнього бюджетного сегмента (наразі це 1000-1500юсд) замість монструозних 3000-4000юсд, за 2 роки продати ноут за 600-1000юсд і купити більш нову модель.

Тому порада: знизь планку до чогось більш адекватного: проц Ryzen 7/9 7000 чи Cire i7/i9 12/13 Gen, 32GB RAM, RTX 4060/4070/3070/3070Ti/3080 і буде твоїй людині щастя.

З моделей можу порадити:
1. ASUS Zephyrus G16
2. Lenovo Legion (Slim 7, Slim 9, 7 Pro, 9 Pro)
3. ASUS Rog Flow X16 (з зовнішньою відяхою ROG XG Mobile)
Вони наче й геймерські, але мають досить бізнесово-нейтральний вигляд.

1. Процесор: Core i9 чи можна й Core i7? Буде помітно принципову різницю?

Різниця є, але зовсім невелика: у і9 на 4 більше Efficiency cores. Фішка в тому, що в теорії, в той ноут можна було б розпаяти навіть якийсь теоретичний 64-ядерний Xeon, але він всеодно буде впиратись в ліміт споживання у 60-100Вт. Тому i7 навіть кращий.

2. Процесор: чи є принципова різниця між 12-м та 13-м поколінням Intel? Є непогані ноути на 12-му поколінні i9.

Різниці небагато: 13 покоління трохи потужніше та споживає більше, підтрмиує трохи швидшу DDR-5600 памʼять

3. Процесор: чи є сенс розглядати процесори Ryzen?

Саме Райзени я б і радив розглядати, бо вони значно економічніші та холодніші за інтеловські керогази з максимальним ТДП 150Вт (!!!).

4. Оперативка: 32 чи 64 Гб, наскільки суттєво для проектів середньої складності?

ОЗУ поки що не надто дорога, тому якщо є можливість, то краще взяти 64ГБ. Проте для проектів середньої складності вистачить і 32ГБ.

5. Відеокарта: 8Гб чи 16 Гб, наскільки суттєво для проектів середньої складності? Є ноутбуки з картою RTX 3080 Ti на 16 Гб, а є RTX 4060,70 на 8 Гб. Що краще?

Для рендера краще 16ГБ відяха, це однозначно.

6. Матриця екрану: IPS чи OLED?

Я б обрав OLED, але з IPS теж норм.

Дякую за розгорнуту відповідь. Особливо стосовно міркувань щодо здешевшання та появи нових технологій доки людина дійсно навчиться моделювати. Мабуть реально має сенс купити зараз щось дешевше, а через 2-3 роки щось потужне.

Я так і роблю:
1. на початку 2020 взяв Zephyrus G14 з 1660Ti за 1200$ («сірий» імпорт зі Словаччини)
2. В середині 2022 продав його за 31к грн або 800$, а натомість взяв G14 2021р з 3060 і 32ГБ за 1100$
3. Зараз продаю модель 2021р за 900$, а візьму модель 2023р з 4060 за 1300$.

В 2020р 14″ ноут з 2060 вважався дивом, а ноути з еквівалентом теперішньої мобільної 4060 тоді взагалі не існували.

Тож бери щось мідлове, але якісне (Rog Zephyrus, Rog Flow, Legion Pro, Legion Slim), воно не так знецінюється, як трешові серії типу TUF Gaming, Ideapad Gaming чи Acer Nitro. Через 2 роки продаш цей на 30% відсотків дешевше і купиш собі щось новеньке.

А старих жрузфв не продаю.
Це мої зайчики, виділені віртуалки при потребі.
А ще ноути не купую бо на ро.оті дають.
А списані залишаю теж

Посиланням на комплект з xg mobile не кинете?

у мене зараз та сама проблема вибору, є трохи досвіду в 3дс макс, але 15 років тому. Зараз є потреба в 3дс макс, проекти прості для себе. Рендерінг мабуть майже не потрібен, планую робити моделі 3д друку, але мабуть рано чи пізно і рендер буде потрібен, але це не точно. Кажуть краще збирати десктоп. Якщо десктоп краще, то це який бюджет? Менше чи більше?Розглядаю цю модель: Acer Nitro 5 AN16-51-72LX (NH.QJMAA.005)

Як мені здається, то якщо рендерінг майже не потрібен, а супер-візуалізціі взагалі не потрібні, то можна і ноутбук взяти.

Я не займаюсь 3D моделюванням, але технозадрот який обирає техніку всім знайомим то ж можу запропонувати виключно технічний погляд:

Core i9 чи можна й Core i7

i9 краще, але не критично, бо так чи інакше буде тротлінг (скидання частот). Я не раз бачив, коли умовний i9 слабкіший за i7 бо сильніше тротлить. Відповідь: good to have, але не критично.

чи є принципова різниця між 12-м та 13-м поколінням Intel

Ні. Але ви шукаєте рішення на 5+ років, що навіть для гарного ПК ліміт, тому я б радив новіший проц за можливості. Зараз не побачите різниці, за 3-4 роки подякуєте собі за вибір

чи є сенс розглядати процесори Ryzen

Так. Гарні процесори. Мені більше за інтели подобаються, але це просто особисте, ви дивіться на тести у софті / задача що вам треба

32 чи 64 Гб,

32 це зараз база. То ж якщо на 5 років, то залежить від ноута. Якщо там є слоти для пам’яті, то можна взяти поки 32, а за 2-3 роки збільшити або замінити на комплект 64. І тільки DDR5, бо «5+ років». Якщо слотів нема — то 64 і не сумнівайтесь, потім подякуєте

8Гб чи 16 Гб,

Більше 8 точно бо «5+ років». Є варіанти на 12, є на 16. Більше не пригадую, у ноутах із цим погано. Але майте на увазі, зараз зекономити купивши на 8, за 3 роки проклинатимете себе, бо не вистачатиме, а додати вже ніяк

RTX 3080 Ti на 16 Гб, а є RTX 4060,70 на 8 Гб. Що краще?

Якщо погратись — 4070, бо є frame generation, але ви чітко описали що вам для роботи, то ж 3080 ti або 4080 / 4090

IPS чи OLED?

Начхати. IPS буде дешевше і точно прослужить 5 років. Ну OLED має кращу картинку і яскравість. Будете рендерити у парку? Сумніваюсь. Плюс немає гарантій що OLED не вигорить за 5 років на які вам треба ноут.

ПЗ:

-

Чи можете порадити якісь курси

— , але я С# вивчив на Udemy, може і для вашого профілю буде щось там

Це має бути не ігровий ноут.

Дарма, ой дарма. Ігрові ноути вже давно не такі погані як ви думаєте. Серед них є лінійки, які стильніше й спокійніше виглядають за робочі. Так, місцями є трохи RGB, яке можна відключити на ізі через софт. Плюс в таких ноутах краще охолодження, що для вашого заліза Must Have.

Можу порадити лінійку ноутів Lenovo Legion Pro 7 2023 року або дочекатись цьогорічних (мають бути за 2-3 місяці). Із 4080 та 32 ram буде тисяч за 120. Вся підсвітка відключається.
Або лінійка Razer Blade якщо знайдете за ± таку ж ціну, бо часто вони у нас в штучній кількості

Виглядають норм, хоч на бізнес зустріч йди. Але ваше діло врешті, я лиш даю варіанти

Плюс в таких ноутах краще охолодження, що для вашого заліза Must Have

Дякую за розгорнуту відповідь. Та в тих моделях що я скинув, наче теж непогане охолодження. Особливо в Asus. Я ще обов’язково буду брати підставку з активним охолодженням

Так, гарне там охолодження. Я скорше мав на увазі, щоб ви не цурались ігрових ноутів, адже деякі лінійки там класні. Також не гнались за тонкими ноутами, бо фізику не обманеш. А в іншому, бажаю гарної покупки та користування.

Ні, я на тонкі не дивлюся. Бо розумію, що кудись треба запхнути кулери та теплові трубки. І якщо ноут на i9 буде сильно тонким, то на ньому під піковим навантаженням можна буде яєчню смажити.

рішення на 5+ років, що навіть для гарного ПК ліміт

У мкне все ше в парку є асер 2012 року.
Ветеран заробив тисяц 150 вже.
Іже важко йому, думаю чичткма охолрдження.
А так пасмять та ссд добавив і ісе ок

Підписатись на коментарі