Ігри, які допомагають розвивати навички

Хто з нас не був захоплений іграми — настільними чи комп’ютерними? Чесно зізнайтеся, що й досі час від часу запускаєте на своєму телефоні чи ПК якусь просту гру, аби провести час у дорозі чи в ліжку перед сном.

Якщо дорослі активно захоплені іграми, то про дітей і говорити нічого — багато батьків намагаються відірвати своїх нащадків від пристроїв та повернути їх з віртуальної реальності у реальну. Якщо інтерес до ігор все ж великий, то можна підійти до проблеми творчо та запропонувати собі чи дитині варіанти настільних чи комп’ютерних ігор, які навчать чомусь корисному та будуть корисні в житті.

Наприклад, такі, які розвивають стратегічне та тактичне мислення. Ось перелік корисних типів ігор:

Настільні ігри

Шахи та шашки

Це дві культові ігри, які були особливо популярні у радянські часи. Вони допомагають розвивати аналітичний погляд, планувати свої дії на кілька кроків вперед, оцінювати ситуацію в цілому та бачити положення супротивника, вибираючи найкращі варіанти маневрів, щоб поставити опонента в складну або патову ситуацію. Всі ці навички сприяють розвитку довготривалого стратегічного планування, що дуже корисно при створенні програмного продукту, де, з одного боку, важливо дотримуватися плану, а з іншого — вміти гнучко коригувати його на ходу, виходячи з реальних потреб користувачів.Згідно з дослідженнями журналу Plos One, практика гри у шахи позитивно впливає на рухливість інтелекту, розвиток короткочасної пам’яті та ефективність прийняття рішень. Не дарма гру в шахи підтримують Уоррен Баффет, Білл Гейтс та інші.

Я, наприклад, добре граю в шашки, але шахи так і не освоїла. Тому на коротких дистанціях орієнтуюся добре, а от у довгостроковому вже хромаю — не можу врахувати стан конкурента і почати заздалегідь продумувати потрібні кроки для необхідного кінцевого результату. Сучасним дітям, які живуть «на швидкостях», цей навик потрібен ще сильніше.

Го, бадук або вейци

Ще одна настільна гра, що дійшла до нас з такої давнини, що важко уявити: за деякими даними їй 2,5 тисячі років. Винайдена в Китаї, після чого вона поширилася по Азії, де в кожній країні незначно модифікувалася під місцеві звичаї. Цінується за свою глибину стратегії та простоту правил.Крім того, го навчає оцінювати ризики та тримати ситуацію під повним контролем: втратиш фокус — програєш.

Поле для гри в го має розмір 19×19 клітинок або в своїх варіаціях 13×13 або 9×9, на яких розміщуються чорні та білі камінці. Завдання гравців — оточити більшу територію, ніж супротивник. Правила го простіші, ніж, наприклад, у шахах, але через розмір поля варіативність у ній вища — передбачити можливі ходи суперника набагато складніше. Навіть сучасний потужний штучний інтелект зміг перемогти чемпіона в го лише через 20 років після того, як зробив це у шахах.

Покер та Бридж

Покер — не просто гра для розваги, але й відмінний засіб для розвитку критичного мислення, стратегічного планування та психології. Ця гра вимагає від гравця вміння аналізувати поведінку опонентів, оцінювати ризики та робити обдумані рішення в умовах невизначеності. Навички, які розвиваються під час гри в покер, такі як управління ресурсами (фішками), здатність до стратегічного мислення, уміння адаптуватися до змінюваних обставин, є надзвичайно корисними в роботі програміста. Це вчить не тільки правильно розраховувати кроки в кодуванні, але й прогнозувати потенційні проблеми в проектах та ефективно їх вирішувати.

Бридж, як і покер, є грою, що розвиває інтелектуальні здібності. Вона вимагає від гравців глибокого аналітичного мислення, планування та вміння працювати в команді. В бриджі успіх досягається через вміння правильно оцінити ситуацію, спланувати стратегію і адаптуватися до змінних обставин гри. Важливість бриджа в освітньому процесі визнана у багатьох країнах, де він є частиною навчальної програми в школах та вищих навчальних закладах. Розвиток пам’яті, математичних навичок, логічного мислення — все це робить бридж не просто грою, а засобом інтелектуального розвитку, корисним як для програмістів, так і для спеціалістів інших сфер.

Додатковим бонусом, який не зустрінеш у більшості інших ігор, буде можливість навчитися гідно блефувати. Бізнес — це далеко не завжди райдужна і творча обстановка. Набагато частіше вимагається проявити хитрість і наполегливість, «пробиваючи» свою ідею. На руках можуть бути далеко не найкращі карти, але іноді можна створити видимість фул-хауса, щоб отримати хорошу угоду і прибуток.

Монополія, Cashflow та подібні

Ігри, які так чи інакше побудовані на принципах культової Монополії, досить багато — на всі смаки. Особисто я віддаю перевагу класичній версії, де добре представлені та тренуються принципи стратегічного планування з долею везіння — все як у житті. Заодно гравець відповідного віку отримує уявлення про основи управління грошима, інвестування, кредитування, розподілу бюджету. Навіть просто вчиться домовлятися. Тут також проробляється гнучкість мислення, адже важливо швидко підлаштуватися під змінюючі обставини та мати запасний план на випадок кризової ситуації.

Для мене мінус цієї гри в тому, що я жодного разу її не закінчувала, крім як за лімітом часу. Це залишає певну недомовленість, а тому може з часом набриднути. У цьому плані цікавіше буде Cashflow, яка серед іншого має статус трансформаційних ігор, а значить, крім описаних навичок приносить зміни в уявленнях.

Пандемія (Pandemic)

Це ще одна класична настільна гра, яка, незважаючи на назву, з’явилася задовго до нашої реальної пандемії, але, що цікаво, деякими своїми частинами її повторює.
Ця настолка про колективну роботу — гравці не змагаються, а проходять випробування командою. Тут важливе співробітництво, щоб знайти ліки від чотирьох хвороб, які охопили світ, поки не скінчилися ресурси. Вона далеко не одноразова — різноманітність сценаріїв і стратегій робить «Пандемію» відмінним тренажером для розвитку адаптивності та критичного мислення.

Civilization, Settlers та подібні

Ці стратегії вимагають від гравців ретельного планування та розвитку від простого до складного. Управління цивілізацією або колонією сприяє розвитку довгострокового стратегічного мислення і ефективного рішення складних проблем — навичок, що є ключовими для програмування.

SimCity, Cities: Skylines, Anno та подібні

Ці міськобудівні симулятори вимагають від гравців детального планування та ведення міської інфраструктури. Гра дозволяє розвивати навички фінансового планування, управління ресурсами та кризового менеджменту, які корисні для будь-якого програміста.

Human Resource Machine

Ця головоломка вчить основам програмування через логічні завдання, що вимагають від гравця послідовного та системного мислення — навичок, що є важливими для розробки алгоритмів та кодування.

Theme Hospital, Two Point Hospital та аналоги

Ці економічні симулятори дозволяють гравцям управляти лікарнею, вирішуючи ряд проблем та управлінських завдань. Гра допомагає розвинути навички ефективного прийняття рішень у стресових умовах, планування бюджету та соціальної відповідальності.

Трансформаційні ігри (Т-ігри)

Сучасні Т-ігри стають ключовим елементом бізнес-тренінгів, орієнтованих на особистісний розвиток та досягнення професійних цілей. Вони допомагають учасникам виявити власні амбіції та стратегії їх реалізації, що є важливим не тільки для особистого зростання, але й для розвитку компанії та корпоративних цінностей. Такі ігри ефективні на різних етапах життя: вони можуть допомогти підліткам у пошуку самоідентифікації, бути корисними для команди співробітників та надихати керівників на нові ідеї.
Особисто для мене грою-трансформатором стала «Cashflow», яка допомогла мені розширити межі можливого та навчитися мислити глобально, прибираючи фінансові обмеження.

А в які Т-ігри граєте ви? Чи вважаєте ви, що ігри можуть мати позитивний вплив на ваш професійний розвиток?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ігрові автосимулятори, особливо коли граєш в них з рулем і педалями, а не на клавіатурі, тренують м’язову пам’ять і це іноді допомагає в реальних дорожних ситуаціях, коли треба швидко приймати рішення і немає часу «подумати», а треба фактично діяти інстинктивно.

Звичайно ігри не замінять реальний досвід водіння, але якщо людина не дуже давно отримала права, скажімо 1-2 роки тому і не дуже часто їздить, при цьому в автосимулятори грає вже 5-10 років, то вона набагато впевненіше почуватиметься на дорозі ніж той, хто так само має мало реального досвіду + немає ігрового досвіду взагалі.

Це не мій персональний досвід, я лише читав про це і бачив декілька відео від фанатів цього жанру ігор у яких є і реальне авто також.

Ігри розвивають грати навик в ці ігри і все.

Ну, если компьютерная игра создана на языке, который, скажем так, в процессе изучения для игрока, то можно прокачивать именно язык.

Чому в переліку нема Liftoff або аналогів) Зараз найактуальніше

А ви захоплюєтеся таким? Ми просто як раз про це готуємо матеріал, шукаю спікерів)

Трохи є, але спікером бути не готовий. Матеріал буду чекати

— VR игры, шикарно развивают реакцию
— Настолки посложнее — надо неслабо напрячь мозг, прочитав 30 стр правил а потом ещё и в стратегии применить все эти правила

ферму порадьте текстову, щоб тільки логіка... без графіки 🤠

я одну знаю, на жаль, далі не розробляють 🤔

Підписатись на коментарі