У свіжій вакансії Localisation PM від Rockstar в списку мов немає української (але є російська). Спробуймо це виправити

На сайті Rockstar у розділі Career з’явилася вакансія Localisation Project Manager. Шукають людину, яка буде управляти локалізацією кількох проєктів.

Серед переліку Плюсів потенційного кандидата вказані знання однієї або кількох з багатьох мов. Серед них, на жаль, є російська, але немає української.

Ігрова спільнота закликає проявити активність в соцмережах та тегати офіційні сторінки Rockstar і писати в коментарях, аби донести просту думку: українцям теж потрібна своя локалізація і ми б хотіли грати в улюблені та майбутні проєкти студії рідною мовою.

Соцмережі Rockstar:

twitter.com/RockstarGames

https://www.instagram.com/rockstargames

youtube.com/@RockstarGames

А кому з українських локалізаторів ви б довірили переклад GTA чи RDR? Шлякбитраф, UnlocTeam, Мольфар чи може хтось менш відомий? Пишіть в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Какой нафиг украинский, есть языки, которые охватывают подавляющее большинство населения. Во-первых, испанский — около полумиллиарда носителей. Если посчитать Южную Америку, да и впрочем часть Северной, включая Техас. Во-вторых, русский — на нём говорит практически весь бывший СССР и восточная Европа, это около 300 млн. В-третьих, турецкий, это тоже около 300 млн, если посчитать центральную Азию. Ну и конечно, есть ещё китайский, где 1,5 млрд носителей, если планируют выйти на тот рынок. То есть делают локализацию на английском, испанском, русском, турецком, и китайском — и охватывают почти весь мир. Ну а переводить на украинский, гавайский, маори и т.п. — будут только когда разжиреют.

А що по польській, італійській, португальській, японській?

У польского — тоже не больше 40 млн, у итальянского — чуть больше, с учётом бывших колоний, у португальского — ещё больше, с учётом Бразилии. В Японии население большое, ну вот португальский с японским поэтому и войдут в первую десятку. Но поскольку португальский похож на испанский, то сначала только один испанский сойдёт. А японцы все знают китайский и английский.

Якщо таке колись і станеться, то тільки не довб***би(саме так, по іншому їх і не назвеш) з шлякбитраф. Взагалі щиро сподіваюсь що вони закриються і про них назавжди забудуть

Я вже бачу 3-4 пости за цей місяць про проблеми локалізації у різних іграх. Відкрили скриньку Пандори? Зрозумійте вже, що студіям не вигідно робити локалізацію тих мов, які знають невеликий відсоток потенційних гравців. На щастя, ми живемо в капіталістичному світі, де гроші правлять світом і треба вже зрозуміти, що мовне питання та патріотизм — це суто наша локальна проблема і у світі це нікого не колишить. Можна звинуватити Rockstar Games у зраді, у співпраці з агресором, але що з цього? Це не вплине жодним чином на продаж, бо «хайп з Україною» вже не в моді. Англійська мова — рішення для всіх, вчить її і буде вам щастя.

дивний коммент, мягко кажучи. на щастя що нікого не колишить патріотизм, мовне питання, гроші правлять світом, так а чого на щастя? так хайп з Україною і не повиннен бути хайпом і модою, це солідарність з жертвою агресії і показує що просто люди є людьми а не тваринами. і підтримувати повинні поки це не закінчиться. мені на локалізацію пофіг, я граю в ігри на англ вже давно. та рокстар ігри про кримінал і братків мені бридкі. та і англійською не треба обмежуватись, для саморозвитку треба ще хочаб одну іншу знати. англ це так за замовчування хочаб середній повиннен бути.

дивний коммент, мягко кажучи

Аналогічно можу сказати і про твій коментар. Багато тексту, але немає сенсу.

гроші правлять світом, так а чого на щастя?

Тобто краще, коли у світі не капіталізм?)

і підтримувати повинні поки це не закінчиться

На жаль, але це не так працює. Особливо, коли західні партнери дивляться на наших «героїчних» політиків, які працюють не на перемогу.

мені на локалізацію пофіг, я граю в ігри на англ вже давно

Сенс тоді від твого комментаря?

Сенс тоді від твого комментаря?

ти ж сам процитував мене і відповів. я ж комментую маячню про моду і гроші правлять. політики можуть що завгодно робити, підтримка же на людей направлена в першу чергу, котрі в іншому випадку будуть страждати. і просто перестати підтримувати тому що політики якісь не такі це ідиотизм. капіталізм же підкоряється тим хто у владі, а не всі правителі західного світу тілько про бабло думають.

Носіїв польської мови десь приблизно стільки ж, скільки української, плюс мінус. Польська мова є в переліку, наприклад.

І на жаль, права не дають — права беруть, а з локалізаціями так само. Будемо мовчати — не будуть їх і навіть думати додавати. Ми — спільнота, яка реагує на те, що відбувається в певній індустрії та зокрема просуває ідеї збільшення української локалізації.

Особисто я граю англійською, якщо немає української (а її в основному немає). Але по собі не треба рівняти, багато людей обирають російську і це не зміниться, допоки у них не буде альтернатив з рідною мовою.

Носіїв польської мови десь приблизно стільки ж, скільки української, плюс мінус.

А можна, будь ласка, посилання на якусь статистику? Кілька років тому бачив статистику в Steam, що Польща все ж таки мала більше % DAU залежно від України. Трохи пізніше, можливо, зможу знайти, додам до коментаря.

Але по собі не треба рівняти, багато людей обирають російську і це не зміниться, допоки у них не буде альтернатив з рідною мовою.

Нещодавний пост з аналізом Cyberpunk 2077 (dou.ua/goto/5Blb). Цитую: «Майже половина продовжили використовувати російську». Тобто, все ж таки проблема не у відсутності опції у меню з налаштуваннями?

Ми — спільнота, яка реагує на те, що відбувається в певній індустрії та зокрема просуває ідеї збільшення української локалізації.

Це круто, я обома руками за, але є «але». Якщо локалізація чисто для «галочки», то гріш ціна такої локалізації. Постійні жарти про агресора, всраті діалоги, втрачені оригінальні жарти та багато інших «приколів» не є знаком якості і не викликають бажання її використовувати.

1) Там же чітко написано, про носіїв української мови, а не статистику. Якщо дивитися на суху статистику, то польська буде вище тільки із-за того, що поляки не мають іншої мови спілкування. В нас же, досі, є ті, у кого «русскоязічная чєлюсть». Але, тенденція, в загальньому, радує, дивлячись на своїх друзів і знайомих.
2) Я б, все таки, робив фокус не на тій половині, яка залишилась на руснявій, а на тих, хто перейшов на українську локалізацію. Бо свічитись завжди ліньки, плюс, багато тих, хто пройшов гру ще на російській локалізації і після вводу української більше не грав у гру, або навіть не знав про таку можливість.
3) Моє бачення, яке може не співпадати з вибагливими поціновувачами перекладів і локалізацій, що краще «не прикольна» українська локалізація, аніж тільки руснява.

З огляду бізнеса і бюджетів, то Рокстарам, додати ще одну локалізацію буде не важко, але скоріше за все, там сидять чєли, які можуть тільки в статистику і з розумінням того, що десь там, біля раші, всі знають російську, значить її і додамо.
Але, якщо ми хочемо щось змінити, то ми можемо зробити найменше від нас, просто витратити своїх 3 хвилини, написати якийсь заклик до компанії-розробника, щоб додали українську. Я не думаю, що це важко.

Про що ви пишите вообще🤡. Як мінімум гляньте актуальну інфу хоча б😵. До прикладу в стімі україномовних гравців більше чим італійськомовних, а італійська тут в переліку. В чому тоді вигода, якщо брати вафу логіку?

Владиславе 🤡 дякую 🤡 за 🤡 твою 🤡 думку)

Як мінімум гляньте актуальну інфу хоча б😵

Посилання в студію, будь ласка 😵

В чому тоді вигода, якщо брати вафу логіку?

В тому, що треба хоч трішки мати логіку та розумітися в темі, а не одразу строчити відповідь на мій кометар 😔

store.steampowered.com/...​e-Survey-Welcome-to-Steam

Посилання на статистику Steam, там є категорія «languages», там показано, що українська мова посідає 14те місце, а італійська 15те, тобто українськомовних користувачів Steam більше ніж італійськомовних, притому італійська мова буде у GTA 6, українська — ні. Про що це свідчить? Ну як мінімум, що розробникам байдуже на велике ком’юніті, в такому випадку, не треба мовчати і бути тєрпілоїдом, а відстоювати своє.

Ну то сиди в ганчірку й мовчи, поки справжні українці борються за свою ідентичність, а ти скигли, усе просто

І які ж такі критерії «справжнього» українця?)

Як мінімум боротися за своє, відстоювати своє, свою думку, свою ідентичність, будь-що. А те що ви написали дуже нагадує роснявий менталітет «буду тєрпєть»

Просто нагадую, що рокстар зараз блокує створення нових аккаунтів в Rockstar Social Club якщо обирати Україну як свою країну і ті хто офіційно купують їхні ігри не можуть в них пограти якщо тільки при реєстрації не погодяться обрати іншу країну (наприклад росію, тоді все працює).

support.rockstargames.com/...​y/200020943/4417001249683
steamcommunity.com/...​349612456883/?l=ukrainian

А раніше такого не було , в мене акаунт давно створений , регіон Україна вибраний, як цікаво що проблема в 2022 році появилась

Ви би знали, як Take Two на нас абсолютно плювали. Вони взагалі не визнают нас, як окрему державу...

А для чого їм додавати українську, якщо наша влада поставила на потік англіїзацію України, перед цим навіть не вилікувавши змосковщене? Якщо взяти в цілому, то у наших людей мова ніколи не на часі, то чому наша мова має бути на часі у чужинців?(Риторичне питання)
Московія піклується про свою говірку і наступає нею, тому й локалізація в них досі є.

Президентський закон про застосування англійської мови в Україні

Однак це не заважає нам, тим, хто цінує свою мову, говорити про проблему недоступності вмісту українською мовою. Тобто так, добрій половині українців начхати, проте тобі і мені — не начхати. Тому не бачу причин не підтримати ініціативу автора допису.

Підписатись на коментарі