Великодки до української культури в іграх. Як вони мають виглядати та які приклади ви знаєте?

Привіт, спільнота! Випустив вчора невеличкий огляд на The Last of Us Part II Remastered і коли копіював з консолі знімки екрана вирішив загалом розібрати альбоми зі скриншотами. Серед них були і знімки з Marvel’s Spider-Man 2. Вони одразу мені нагадали тему, яку я давно хотів підняти у нас на форумі.

Нагадаю, що у Marvel’s Spider-Man 2 гравець може грати за двох павуків — Пітера Паркера та Майлза Моралеса. При цьому побічні квести у них різні. Так от в останнього є завдання знайти злодіїв, які обікрали культурний центр Гарлему. Після успішного виконання квесту стає доступна невеличка експозиція речей культових представників темношкірої культури.

Там є, наприклад, друкарська машинка поета та письменника Ленгстона Г’юза, саксофон легендарного Чарлі «Птахи» Паркера, сценічне вбрання танцівниці та акторки Жозефіни Бейкер тощо. При цьому про кожну з особистостей можна почитати кілька цікавих фактів, дізнатися як вони виглядали та чому стали відомими. На мій погляд, це один з найкращих прикладів великодок до культури, які я бачив в іграх. Нижче можете побачити, як це виглядало у грі.

Я спробував згадати, чи були аналогічні посилання на українську культуру в іграх. Точно можу говорити про три випадки. По-перше, це Cyberpunk 2077. У action-RPG від польської студії CD Projekt Red після додавання української локалізації знайшли фрагмент поеми «Кавказ» Тараса Шевченка. Примітно, що це не адаптація якогось іншого контенту — ці ж рядки є і в інших перекладах.

По-друге, у дебютному трейлері до другого S.T.A.L.K.E.R. раніше також знаходили вірші Тараса Шевченка. Наприкінці ролика в кадрі була показана колба під назвою «Жовтий-11», на якій дрібним шрифтом були рядки з поеми «Катерина».

По-третє, це ціла купа контенту у Sherlock Holmes The Awakened. Скажімо, в кімнаті Шерлока з одного боку стоїть Шевченко, з іншого — Франко; а книгарня за рогом пропонує купити твори Миколи (не Ніколая) Гоголя. Напружено пливучи в човні болотами Луїзіани, Шерлок каже Ватсону: «Ми наближаємося до серця темряви», — і цим відсилає гравців до роману «Серце пітьми» письменника Джозефа Конрада, який народився в Бердичеві.

Якщо ви можете згадати інші приклади — обов’язково діліться ними в коментарях. Та я хотів спитати не про це. На вашу думку, як має виглядати ідеальна великодка, що відсилає до української культури? Наприклад, додати в якусь локацію наш прапор чи герб (як це було у Horizon Forbidden West) — доволі стандартне рішення. Такі знахідки завжди приємні, але відчуваються трошки «в лоба» і хочеться щось глибшого. А ви як думаєте? Діліться думками в коментарях!

🎮 Пишете або знімаєте огляди на ігри? Надсилайте їх нам на форум!(публікуємо лише унікальні текстові огляди, а відео-огляди — з текстовим супроводом)

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Але ж... в українській мові є слово «Пасха» як друга назва Великодня...

Але ж... це не означає, що я маю відмовлятися від слова «великодки», яке мені подобається...

Питання не до вас. Просто цікаво, навіщо зараз в українській мові перекручують все, що не лінь. Від деяких нових слів просто кров з очей.

тим паче що «великодка» — калька з «пасхалки», а не спроба адаптувати оригінал.

Є різні українські персонажі в іграх:

зачим ви ціквитеся українською культурою, якщо вживаєта слова кальковані з кацапської?

Я чув, що в Дед спейс ремейк є імʼя Т. Шевченка серед імен членів екіпажу Іштмури та томати сорту Khersonium на рівні оранжереї 😉

От не бачив такого, коли грав. То шо, доведеться ще раз проходити?!)

Картини українських художників як мурали.

А де таке було, підкажіть, будь ласка?

Коли ще монітор у мене був квадратний іноді в іграх бачив відомий твір Малевича

Тонко. Ах, цi відомі українці Малевич та Сікорський.

Це відповідь на питання, як мала б виглядати хороша великодка на мою думку. Я такого ніде не бачила(

Як в Кіберпанку! Там же є квест, що треба знайти карти таро, які типу графіті-мурали на стінах. Було б прикольно)

Підписатись на коментарі