Навіть після додавання локалізації половина українців продовжила грати Cyberpunk 2077 російською мовою

Українська локалізація з’явилася в Cyberpunk 2077 21 вересня 2023 року разом з виходом оновлення 2.0. Після цього багато гравців з нашої країни перейшли на рідну мову, проте далеко не всі. Майже половина продовжили використовувати російську.

Статистику надала Марія Стрільчук, Localization Project Manager & Engineer у CD Projekt RED, в подкасті на YouTube-каналі «Маніфест Академія». За її словами, раніше 88% українців використовували в Cyberpunk 2077 російську мову, 7% — англійську, а 5% — російські субтитри з англійським озвученням.

Після виходу локалізації співвідношення змінилося. Наводимо цифри:

• український переклад — 42%;
  • російський (субтитри або озвучення) — в середньому 47%;
  • повністю англійський — 7%.

Статистику рахували після релізу доповнення Phantom Liberty, або «Ілюзія свободи» в локалізованій версії. Враховувалися гравці, які хоча б раз зайшли в Cyberpunk 2077 протягом двох тижнів з моменту виходу розширення.

Як гадаєте, чому далеко не всі українці перейшли на українську мову, враховуючи, що це важливий показник для видавців при прийнятті рішення про додавання локалізації в майбутні проєкти? Чому люди продовжують використовувати російське озвучення, в створенні якого брали участі зірки з рф? Діліться думками в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Всё же просто вроде. Есть родной язык и государственный язык, это же про разное.

У нас демократия вроде бы. Каждый выбирает то, что ему комфортно. Зачем кого-то что-то заставлять делать, у нас же не диктатура?

Я так бачу цькування за мовною ознакою це прям фішка цього форуму.
Питання не в тому яка різниця, це прям полювання на відьом прям якесь.

Аля 37 рік де всі за всіма слідкують, інакомисліє запрещєно.

Вже контролюють якою мовою музику слухаєш, які фільми дивишся, з ким спілкуєшся, які бренди носиш, чи ходиш в оушен плазу ... такими темпами скоро вже в ліжко будуть заглядати чи нема там зради.
Це пряма дорога до диктатури шановні.

Треба було назву статті зробити щось накшталт: «Тільки 42% українців тримають мовний фронт».

Оце так новина! Оказывается половина страны русскоязычная

В порядку спадання важливості: По-перше це не репрезантативне порівняння. Багато людей взагалі ніколи не заходять в налаштування. Якби примусово змусити людей обрати мову при першому заході (бажано без дефолтного варіанту), тоді було б точне порівняння. По-друге для багатьох російська мова це рідна (сюрприз), і за відсутністю мовної поліції у власній квартирі люди користуються тим що зручніше. По-третє реліз того доповнення прийшовся як раз на пік зашкварів контори перекладачів ШБТ ("remember, respect is everything"© одна гра), тому маленька доля відсотка користувачів могла прийняти рішення через це.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я іноді переглядаю відео на ютубі, і час від часу зустрічаю відео з бусиками незламності. Несподівано, але крики та мат біля бусиків теж російською!
Цікаво, чому люди продовжують використовувати російське озвучення?

Просто смішно від таких «українців», які називають своєю рідною мовою свинособачу, тільки тому що колись, в минулому, ідентичність їхніх предків зламала рашка, мову якої вони зараз захищають.

А скільки з тої половини чоловіків ? ;)

Скажіть мені як врубити цю Українську? В стімі її нема. квітень 2024

В самій грі в налаштуваннях є розділ «Language». Там є субтитри/інтерфейс українською мовою.

Дякую. Вже знайшов. Це якщо запускати з лаунчера project red. Якщо в стімі без нього — в грі нема такого меню

— Алло, это СБУ?
— Да. Что вы хотели?
— Мой сосед говорит по-русски!
— А вы почему говорите по-русски?
— А вы почему спрашиваете по-русски?
(Неловкое молчание)
— Слава Украине?
— Героям Слава!

Приколы из паблика «Подслушано ДНР»?

Оригінальний анекдот звучить не так

— Алло, это ФСБ?
— Да. Что вы хотели?
— Мой сосед говорит по-русски!
— А вы почему говорите по-русски?
— А вы почему спрашиваете по-русски?
(Неловкое молчание)
— 为人民服务?
— 我为人民服务!

Я б бив на сполох що ніхто не грає на мові оригіналу

Дуже смішно, звичайно, поляки б робили гру в першу чергу польскою, для масштабного локального ринку

Але це мова оригіналу. ;)

Саме так і було, поляки написали сценарій польскою, потім діалоги перевели на англійську. Польска і англійська озвучка робились незалежно одна від одної. Для російского перекладу за основу брали сами польску версію.

Чому це ніхто? Я граю польською.

Треба розуміти, що після виходу української локалізації процес заміни мови не відбувається миттєво. Було б непогано показувати динаміку змін. А зараз виглядає так, начебто 47% росіянського перекладу це вже остаточна цифра. Ніт.

Перепрошую, вся ця пітрагедія у вашому пості тільки тому, що комусь хочеться грати у відеогру російською мовою?

Я вже готуюсь до катувань та смерті або до еміграції

І що одразу здатися та схилити голову перед тортурами? І навіть не спробувати піти до ЗСУ та захистити себе? То й хто в нас тут терпіла?

для того щоб тобі стати мною тобі потрібно перестати бути ссикуном — треба пересилити в собі страх смерті, а саме можливості втопитись в тисі, а також не боятись катувань в тцк якщо попастись погранцям — вони зразу в тцк повезуть на медкомісію — я нелегально втікав через тису, не купував білі квитки і не робив фіктивні браки з пенсіонерками

я також так думаю, що цей фільм стане в один ряд із іншими кіношедеврами про втечу інших наших відомих емігрантів — Петлюра, Грушевський, Бендера і Махно

можна художній зняти. по типу як «Втеча з ГУЛАГу»

Бендера

Ви про Остапа чи робота з футурами?

при чому тут Остап, робот з футурами звичайно

Почему есть такое мнение что чтобы быть патриотом Украины надо полностью себя противопоставить всему русскому и вытравить его все до капли

Таким образом всех украинцы ставятся в положение: или мы — их, или они — нас. Середины нет. Вариантов найти союзников с той стороны — нет. Только развал РФ, только хардкор. Реалистичен ли данный сценарий? — я сильно сомневаюсь

Почему есть такое мнение

Чос, і русняве іпсо

В українців у крові — і чужому научайтесь і свого не цурайтесь. Але щоб це знати, тре ж трохи шевченка читати, ну чи хоч укрліт не прогулювати в школі як мінімум

всех украинцы ставятся в положение: или мы — их, или они — нас

А от коли русачки стають в положеніє де в них одна єдина російська мова в світі і всім стати в позу ку, а бути україномовним — раптом позорний вєлікій патріот, то відповідно таких залишається лише чмирить як убіждьонних шовіністів

На даный момент я вижку что продвигается именно такой нарратив. Типо все русня, всех нахер, запад нам поможет. С таким подходом есть только вариант физического уничтожения или вечной войны

Всем таким личностям я задаю вопрос — вам нужно сохранить украину, или развалить РФ?

вам нужно сохранить украину, или развалить РФ?

Сорян, але рф хоче розвалити україну, ну то що поганого хотіти розвалити чеченскую федерацию _і_ зберегти Україну. По моєму це цілком логічне бажання :)

есть только вариант физического уничтожения или вечной войны

Тобто варіанту перемоги нема? Ну то звісно тоді варто йти на кладовище, лягти й зверху себе присипати.

Мєньше чітайте совецкіх газєт

Тайвань і Південна Корея цілком собі існують в стані війни десятиліттями зі своїми скаженими сусідами

Конкретний рух в НАТО/ЄС — ось це перемога наша й програш рф, бо війна почалася не через території, а через наш рух на захід, а питання територій — вирішиться з часом, дарувати крим і донбас москалям ніхто не збирається.

Сорян, але рф хоче розвалити україну, ну то що поганого хотіти розвалити чеченскую федерацию і зберегти Україну. По моєму це цілком логічне бажання :)

Плохо в том что хотелка не выросла, а такими тупыми заявами закрываются возможности найти союзников в самой РФ

Тобто варіанту перемоги нема? Ну то звісно тоді варто йти на кладовище, лягти й зверху себе присипати.

С такой упоротой позицией — нет. Или сгенерируйте чисто на ненависти к русне ВПК НАТО в товарных количествах для проведения парада в кремле. Не. получается? А что ж такое?

Тайвань і Південна Корея цілком собі існують в стані війни десятиліттями зі своїми скаженими сусідами

Ну ясно — вам не нужен мир, вам нужно поражение РФ, или хотя-бы состояние вечной войны. Только вот что-то то за нас не собираются вписываться как за Корею и Тайвань

возможности найти союзников в самой РФ

Гг, поржав, прям велика втрата. Це з ким союз там возможен чисто теоретично?

ненависти

Ненависть чудове почуття до ворога, корисна мотивація.

Може вам краще подобається Україна яку мочать і вона щоку підставляє? По-православному ткскзть

Це з ким союз там возможен чисто теоретично?

Российские либералиы — против войны. Российские левые — против войны. Или вы думаете что там все сплошь поголовно — вата? Я вас обрадую — нет

Ненависть чудове почуття до ворога, корисна мотивація.

Окей, тогда повторю: сгенерируйте чисто на ненависти к русне ВПК НАТО в товарных количествах для проведения парада в кремле

Меня мало интересуют фантазии которые не коррелируют с реальностью. А реальность такова — нас и не собирались снабжать на уровне необходимом для победы над РФ. Если ваш турбопатриотизм не позволяет ее осознать — то это не мои проблемы

Российские либералиы... Российские левые...

Ойбоже, змішалися люди й коні. На дворі війна, де ваші ліберали й лєвиє? Не треба нам літаки, тре просто почекати на з’їзд російських лібералів і комуняк тоді буде перемога. Помолимось

это не мои проблемы

Воно й видно, вас видно турбує як би пошвидше лягти на кладовище, й помастурбувати на російських лібералів, не можу тут допомогти — тільки самі

турбопатриотизм

Чогось свіжого нема? Все одне й те ж, не збуджує вже навіть

Меня интересует как не быть перетертым жерновами истории на кануне третьей мировой. Если вы не следите за событиями в мире — я ничем не могу вам помочь, только повторю еще раз:

сгенерируйте чисто на ненависти к русне ВПК НАТО в товарных количествах для проведения парада в кремле

гєнєріруєм

как не быть перетертым жерновами истории на кануне третьей мировой

Так страшно стало, радіоактівний пепел на красной площаді. Не знаю як я це переживу

что-то не заметно

Так страшно стало, радіоактівний пепел на красной площаді. Не знаю як я це переживу

Не переживешь, будь уверен, ракеты не только по Москве прилетят

Честно, ощущение что я общаюсь с жестокими и крайне тупыми детьми-инфантилами

ощущение что я общаюсь

ніхто тебе не змушує, є хабр і прекрасное, там досить привітних розумних дорослих людей

Можу ще порадити оце sovet.kidstaff.com.ua

Це з ким союз там возможен чисто теоретично?

З Латиніной і Кацем 🤣

Ага, навальний президент, каспаров буде міністром оборони, а собчак пресалкаше

Як зберуться усі, ще на страшний мітинг не дай боже можуть вийти

Останні події на росії яскраво демонструють: співчуваючих людей Україні в РФ повно. Бо горить дуже яскраво. Тому не маніпулюйте, будь ласка. Ніхто не поведеться все рівно.

А зачем рудиментарные союзники Украине в рф?
Чтобы они посидели дома и в лучшем случае написали на снегу «нетвобле» ?
Союзником может быть только тот, кто в рф пойдет громить Кремль, останавливать танк своим телом, сдавать позиции россиян, жечь аэродромы и прочее, что обычным гражданам сложно сделать.

Ну наверное очень нужне не-рудиментарные враги, так?

Так там все враги из-за конклюдентного согласия на то, чтобы жить как скот в загоне. Максимум на что расчитывать можно как либеральные россияне поплавки в Казахстане о том «какую красивую страну угробили!», а внутри рф- они бесполезны в своей атомированности. Думаешь с Карелии кто-то поедет митинговать в Питере даже? Или кто-то из Хабаровска поедет под кремль митинговать против космонавтов? Или буряты выложат 4 зарплаты ради кемпинга под Кремлем требуя перемен? Или внезапно Нальчик взбунтуется против Чечни и рамзанки Кадырова ?
Россияне рудиментарны ибо у них прав нет, выученная беспомощность, нет ресурсов, кто побогаче свалить, а бедные кого может коснуться мобилизация глубоко плевать ибо детей кормить надо.
Второе, учитывай разницу интересов: Украине нужен развал россии, либо же сброс политического строя до дефолтных настроек (утопия), что напрямую идет в разрез с интересами любых деятелей и активистов внутри или вне рф.
Я тебе сейчас не про отбитых ватников говорю, а про обычных граждан, которым все это не нравится, но духу им не хватит забрать дубинку у мента и гнать его по красной площади с криками «я покажу тебе кузькину мать». Там за все время заведено 1500 административок за дискредитацию и 93 уголовки (это вместе с Навальным, Яшиным и прочими челами). На 140млн население )))) Там даже нет сейчас серьезного репрессивного аппарата как это демонстрируется в сми ибо денег и инфраструктуры нет на большое количество людей. Там сейчас тюрьмы вмешают максимум 2млн (это с колониями поселениями), а сидит 900к (с женщинами), но боятся так будто «ооо, ну все, мы живем в 37».
Украине не на кого расчитывать в той россии. И даже после окончания войны, рф останется токсичной ибо даже при смерти Путина деконструкция нынешнего политического режима займет десятилетия, а именно он является наибольшей угрозой.

ну с таким подходом означает что нет шансов и у нас, так как соотношения живой силы 1 к 5 не в нашу пользу

Ты не в 20 веке где живая сила решает больше, прикол в том, что сейчас век технологий. Если реально нарастим производство дронов, рэбов, или чего посложнее, то тогда эта разница будет нивелирована.
Пока неясно, что и как. Война уже произошла, а с людьми из рф ничего не произошло ))) Они как жили себе так и живут, грустят на курортах Турции

тому що щоб побудувати державу, хоча б таку як в польщі вийшло це тяжко, багато працювати треба, а звернути що всі проблеми від кацапів і тільки вони винні це легко

Абсурдно засуджувати людей за те що вони вже є російськомовними українцями, в них вже є це громадянство з народження. Так, в нинішньому форматі не потрібно слухати музику російську бо це і фінансування і там жителі як в комі.
Але в нас вже є жителі котрої сприймають лише рос мову, нею спілкуються. Якщо люди хочуть грати в польську гру, платити гроші польській компанії на ПК зібраному з китайських деталей, то ніяких фінансових операцій в рф не йде. А лізти зі своїм моральним компасом що є «українець» ви не маєте права.

Ну тут вже від віку залежить. Десь до 35 років люди всі поголовно знають укр мову, бо в 2007 вже ЗНО стало обовʼязковим з укр мови, а до цього екзамени наче були теж. Вони її знають, але не використовують ні в побуті, ні на вулиці.
Я теж не перейшла, тільки в укр комьюніті (але на мій погляд воно ще досить примітивно розвинуто, більшість інтернет ресурсів або надто серйозні і душні, або наче відкрив войс в доті), люди все ще знаходяться в інфо просторі рф, як би це сумно не звучало.
Музика — це ти якихось людей чуєш, хто використовує слова і можеш відрізнити, але дуже багато звуків у тому ж ютубі чи ТікТоці без слів це мінуси з рф, вони просто будуть зʼявлятись без твого відома вже в твоєму листі.

Ну, я б не хотіла грати українською, не в цій більшості. Добре якщо буде, бо це репрезентація та дає розвиток мови, хоча мене особисто перекосило від того як перекладають прізвища типу Палагнюк, Ґемінгвей

Не засмучуйся, українізація лише почалась, вона має наростити комерційне підґрунтя, тоді все само по собі піде. Але для цього ще років 20. А старші просто собі вимруть.

(В відьмака треба грати польською або рос мовою. Ось тут прям серйозно. )

Так, я вже бачу кустарні, але все ж переклади для дорам, аніме, також вже активно використовується машинний переклад літератури. В Україні набагато кращі обкладинки, ілюстрації.
Фільми поки що трохи сирі, ще не «нова українська культурна хвиля», але вже є зачатки. Люди і так напружені через війну, політичний параліч, популістичні пінги та звинувачення від усіляких «Фаріон», людям здебільшого просто тяжко жити психічно зараз, тому питання мови і приниження стоїть гостро. Тому на тебе і була така реакція в людей.

Щодо англ, я взагалі вважаю, що треба було не відміняти англійськомовне мовлення в кінотеатрах. А саме зробити в годинах з 9:00-12:00 та з 19:00-23:00 в кіно трансляції оригіналом з сабами.
Це найпопулярніші години та робить ілюзію вибору.
А в ТВ також зробити години англійського мовлення, наприклад вдень навпаки. Коли школярі повертаються додому. (Десь з 14:00-18:00)
Також потрібно дуже реорганізувати радіо. Минулого року через блекаути слухала багато радіо, так ось там контент той самий, що чула в епоху коли не мала інтернету 🤡: bon jovi — it’s my life, скрябін, океан Ельзи і нескінченна Стефанія.
Та всіляка байрактарщина. Навіть на радіо класичної музики всього 10 композицій, це взагалі ні про що.
Немає якоїсь більш сучасної ні попси, ні фонку, ні пост-року, пост-панку (ну хоча б Тейлор Свіфт крутили... я не знаю її, але багатьом же подобається)
З українською музикою те саме, в нас є круті колективи, але крутять якийсь зашквар «з правильною» політичною позицією типу Тінь сонця чи ОʼТорвальд.
Я майже впевнена, що тут ніхто не знає Oh deer, Decay чи щось подібне.

не хочуть банально вивчити українську

Всi її в Українi знають, нe спiлкуються, алe розумiють як мiнiмум.
За пiснi росiйською в публiчних мiстах в укрїномовних рeгiонах отримують по мордi.
Систeма освiти, дeрж.установи i посади, тeлeбачeння i мeдiа — всe українською.
Вiдсоток україномовних ростe, трeнд позитивний, потрiбeн час.

Що щe трeба? Лагeря для росiйськомовних чи ядeрнi удари по Одeсi та Днiпру дe майжe всi досi росiйськую спiлкуються (при тому що рашу нeнавидять) ?

Свiт нe iдeальний, ти пeрeйшов на українский, хтось нi.

Вiдсоток україномовних ростe, трeнд позитивний, потрiбeн час.

Нажаль, тренд негативний, бо в 2013 році усі навчальні заклади на усієї території України викладали українською моввою, а зараз окуповано 26%
(пруф: ua.korrespondent.net/...​kilky-okupovano-terytorii), навчання там на російській.

Почему

Ви прийшли зі здоровим глуздом та логікою. Помилилися гілкою. )

Да я уже оставил попытки достучаться до упоротых. Пусть мутузят друг друга, но без меня. А я постораюсь вывести из под удара понимающих, кого смогу

Вибачте, це реально жива людина, а не кринжгпт? Буквально, яка маніпулює самогубством через те, що люди не грають у гру так, як він хоче? НІ, СЕРЙОЗНО?

Ти кажеш людині яка, за її тверженням, виїхала або, якщо тобі так хочется, втекла з України що хочеш щоб її запакували. Це нормально? Ти розуміш що ця людина ні тобі, ні комусь іншому нічого не винна? То може перш ніж звинувачувати інших подивитись на себе? «Все вокруг пидарасы, а я Дартаньян» знаєш чий вислів?

Залишитись та допомогати чи виїхати це не зрада. Це вибір. І ніхто не може вказувати іншому що йому робити.

На мене стільки гівна, скільки я отримав у цьому топіку, не виливали вже років 5.

Тому в цьому топіку ти поводиш себе як істеричний мудак. І в підсумку отримуєш те, що заслужив.

Ви короною за стелю не чіпляєтесь, коли по хаті ходите?

Не бачу нічого дивного, я теж не одразу випиляла все російське з побуту, ще в в 2018 навіть писала російською. Краще порівнювати з тим, як було якихось 10 років тому, коли українські локалізації треба було вигризати. Так що чудові показники.

Не бачу на Steam української локалізації...

Куплена. Не ломана. Є лише субтітри. Озвучки немає ні в самій грі(це зрозуміло) ні на стімі. Чи локалізація це саме субтітри?

Почитав коментарі, щоб знайти хоч один по ділу, а виявив лише купу зрадобісів(вже дістали)
Сприймайте цей комент більше, як відповідь коментаторам.
Ви хоч грали з тою локалізацією? Бачили, що взагалі відбувається з українськими локалізаціями? Таке враження, що перекладачі готові буд-який непотріб писати, аби не так, як російською...
А те, що цей непотріб не передає суті оригіналу, чомусь, нікого не парить. Чому?
Я прийшов за сюжетом, який написали сценаристи, а не за адаптацією про ваньку встаньку і пса патрона (я перебільшую, але меседж, думаю, зрозумілий). Треба не зраду на форумах розводити, а локалізації нормальні робити!
Це було перше, друге — не всі в нашій країні знають англійську на тому рівні, щоб комфортно грати в ігри, сприймаючи її на слух, тому люди йдуть по найлегшому путі — ставлять рус. озвучку, (знаю важко повірити, що люди можуть бути лінивими, але не бійся дивитись правді в обличчя).
Як на мене переклад лажовий. Напихали байрактарщини, з якоїсь невідомої причини перевели власні назви місць, банд і т.д. імена персонажів не чіпали, дякувати Богу (тут можна згадати про Джонні СільверГенда, в курсі, що це типу по правилам, але бісить)
Хоча все ще краще, ніж в Балдурс Гейті на старті, той жах було тяжче сприймати, ніж оригінал.
Якщо коротше, переклад такий собі, сам би грав російською, якби доповнення нею вийшло.
p.s. Хто взагалі придумав перекладати «gameplay», як «ігролад»?? Я витратив декілька хвилин, щоб зрозуміти, шо воно таке. «Ігровий процес» не підійшло, бо так на російську перекладають?
p.p.s. я бот +15 рублєй

Дякую за здорову та аргументовану відповідь.
Байрактарщину не виправляти треба, її не повинно бути з самого початку. Чи, можливо, ти можеш нормально аргументувати важливість її наявності в іграх?
Відповіді до інших тезисів я не почув, тож, певно, будемо вважати, що відповісти нічого.
Закривати очі не проблеми не вихід, без критики немає розвитку. На відміну від тебе, я щиро хочу побачити професійну локалізацію, яка буде хоча б на рівні фанатської, тож я не буду мовчати про її проблеми. «Єш што дают»- не мій варіант.

Нічого дивного
Так Одеса, Дніпро, Харків здебільшого продовжують говорити російською мовою.
Звичайно, якщо включити телевізор і дивитися репортажі звідти, то там здається, що всі люди українською говорять. Але я знаю реальність на місцях.
Та й сам я в сім’ї продовжую використовувати городской язык, а на публічних ресурсах більше українською мовою

Навіть після

— пфф lol.
Навіть після)) це якийсь жарт.
Спойлер на майбутне:
Навіть після додавання укр локалізації/завершення війни/будь що — багато українців будуть споживати російську. Особливо люди зі сходу країни.
На що ви сподівались я хз)
А мовний патруль буде ловити багато лулзів і дивуватись й надалі.

Мой родной язык — русский. Я не одинок, примерно у половины украинцев родной язык русский, насколько я помню по незаангажированным опросам.
Разумеется, я знаю украинский. Как и английский знаю, и еще знаком, скажем так, с парой языков. Но наибольшее вовлечение получается с родным языком. Наличие русскоязычных сабтитров в игре (озвучку всегда предпочитаю оставлять оригинальную) для меня предпочтительней наличия украиноязычных/англоязычных.

все, ховайся, зараз тилова вишиванка Vladyslav Oleshko в контрнаступ на тебе піде разом з псом патроном

Ні, не треба вмирати, на таких героях як ти тримається інтернетний фронт України, якби моя воля, то я б видав би тобі орден «Золотий Диван» за здійснення визначного геройського вчинку в обороні українського інетрнету від кацапів і тролів

росіянам прислуговувати то зайве, краще вчися прислуговуати зеленому доллару, а для цього вчи реакт/редакс + нода і буде тобі зп 5 к долларів

це не страшно — всі роблять помилки, головне прймати їх і виправляти

Споживай російськомовний контент та знаходься в рашиському інфопросторі. Зате занурення виходить найбільше, просто ВО! :D

а ти вже встав з дивану і даєш відсіч оркам на фронті, чи ти макина кукурузка яка народжена мовний рубіж тримати в інтернеті?

а ти протер очі й в окоп на доу боротись з вишиванками?

нащо мені боротись з тиловими вишиванками, як кажуть горбатого могила виправить так і тут, просто нудно тут в сша, а тут з них рофли зловити можна

так, від таких тилових вишиванок як ти втік щоб нічого спільного більше не мати

все так, втік від гріха подалі бо ти б клавіатуру своїми пальцями зламав

До речі, а ви в курсі що Петлюра теж, як ви кажете, «втік» з України?

ну так в мене і не стало виходу, такі лицеміри як ти мене окружили тут і довелося тікати, вириватись з оточення. Ні, я софрмував тут уряд у вигнанні і основна програма реформ — це депортація таких вишиватних патріотів з європи в тцк для уточнення данних + не впусткати таких як ти в європу поки вони не оновлять свої дані в тцк

ну тоді тобі точно не стоїть боятись таборів — бо ти не українець, а лицемір-малорос, такі як ти перші рвуть вишиванки і одягають російські косоворотки коли бачать, що влада змінююється

Ахаха, сказав малорос-пристосуванець, який косовортку вже замість вишиванки прикупив на всякий випадок

яке ж ти хворе диванний вояка, мамкина черешня яка не народжена для війни

Сдается мне дело не в том что 23 года забивали на украинизацию, а то что 30 лет разбазаривали производственную базу в том числе военную. Если бы у нас был сейчас ВПК 91 года — никто бы к нам не сунулся, пусть даже все говорили на суахили

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Люди ліниві істоти, от якщо б прийшлось на російську переключатися співвідношення було іншим. Можливо вони навіть не догадуються що вона там є.

Цивілізовані і освічені люди одразу гралися з оригінальною озвучкою (цікаво ,и є ця цифра )
Тому залишається мал й відсоток хто цього не зробив

Ответ очень простой — моды. Моды на русском есть на украинском нет
gamer-mods.ru/load/cyberpunk_2077/306

Якби українська локалізація одразу вийшла, тоді б і більше її вибрало, тимпаче, це ж статистика за 2 тижні після виходу локалізації, багато хто ще просто не встиг змінити мову в налаштуваннях, а багато хто навіть не українець, бо не кожен житель України є українцем, але прикро, тому що чим менше споживачів української локалізації, тим менше ігор матимуть її, так як для розробників це буде невигідно, шкода, що половина людей цього не розуміє, сором

Я не можу грати в кіберпанк будь-якою мовою через те що це досі один суцільний баг а не гра. І якщо на деякі зламані побічні квести ще можна закрити очі, то на зламані основні механіки коли квестові предмети пропадають/їх неможливо підібрати/взагалі не з’являються — НІ. Про це всі знають, але віз і досі там. Форум досить агресивний і активно давить будь-кого хто критикує недопрацьованість цього «шедевру».
А після зашкварів CDPR із русаками взагалі більше немає бажання дивитися в їх сторону

Я вот что думаю.
Раз у нас так много дифективных русскоязычных, которые даже сейчас не хотят играть в игры соловьиною, то может забрать у них священное право служить в ВСУ и открыть им границы? Пусть валят нахрен.

Треть страны выехали, и достаточно большая часть их не собирается возвращаться, давайте еще больше внутренних конфликтов разжигать, что-бы еще больше выехало.

Свобода, демократия, западные ценности....

Шевченко, Гоголь, Сковорода это русский мир? Отказываемся от них?

У Шевченко вся проза на русском. у Сковороды почти все на латинском, греческом или русском. Гоголь писал в основном на русском.

5 минут в гугле достаточно что-бы проверить мои слова, если эрудиции не хватает.

Вони дійсно більшість писали рос мовою, бо часи такі були. 🤔

uk.wikipedia.org/...​графія_Григорія_Сковороди

Библиография Сковороды, где тут

достобіса українською

?
У Шевченко вся проза на русском, а стихи на украинсоком. Я это писал

зворотну русифікацію!

Зачем?

У бумбокса теж є пісні російською, це якийсь для чогось аргумент для павліков морозових російської мови?

Подивіться якесь інтерв’ю Скрипки теж з 90х — він теж російськомовний

Всі хто народились в СРСР так чи інакше російськомовні

Справа ж не в мові, а в тому що нею говорять і як

Як комусь російська «рідна», а українська ні, то він просто росіянин.

соловьиною

До чого подібний зневажливий пасівагресів? До чого потім махати шевченком, тіпа і він російською писав?
Виправдати власне російськомовне болотце. Нема виправдання російськомовному болотцю, яке агресивно дихає на україномовних і називає їх вєлікімі патріотамі. І нема виправдання зневажливому пасівагресіву до укрмови

У бумбокса теж є пісні російською

Хороший пример. Мы считаем их украинским наследием или должны отказатся от них?

Відмовитися офкос. Помилка молодості так сказать

Ойопт, бумбокс перейшов на українську, на відміну від ватного грека

Коли бумбокс перейшов а грек щось комусь доводить про бумбокс, шевченка і сковороду — справді хороший приклад і багато чо пояснює

З наслєдієм якось розберемось, без тебе, не русачкам про українську культуру турбуватись

Може в тебе й твори Чехова українське наслєдіє? Знав укрмову всьотаки, й користувався, не то шо ти

«А вот если бы я не был хохол, если бы я писал ежедневно, хотя бы по два часа в день, то у меня давно бы была собственная вилла. Но я хохол, я ленив. Лень приятно опьяняет меня, как эфир, я привык к ней — и потому беден»

Занесем у копілку українського наслєдія «Человек в футляре»?

дякую, і вам успішної культурної поразки в святій боротьбі за якесь особливе місце російської мови в Україні

Це наскока треба бути отмороженным в своїй паралельній реальності, щоб шевченком виправдовуватись, що російською можна й нужно

Писали на русском бо русифікація, всякі валуєвські циркуляри ітд прикинь

Так само як і ти ща пишеш на російській, так і гоголь писав. То відчуй себе гоголем, убіждьонний російськомовний

В тому й геній шевченка і його особливе місце, що він творив вопрєкі таким як ти, перевертням, що підростають, і помогають потім москалеві господарювати

Не совсем, никто Гоголю или Сковороде не запрещал писать на украинском. У Шевченко проза на русском, но стихи на украинском. Сковорода был наставником у российских элит, Гоголя и Шевченко читали и ставили пьесы там же, в центре империи. Проблема была в отсутствии рынка сбыта. Украинскому селянину было не до Сковороды и Гоголя.

Валуевский циркуляр (Действовал с 1863) запрещал печатать литературы религиозной, учебной и предназначенной для начального чтения. К пропуску цензурой разрешались только такие произведения которые принадлежат к области «изящной литературы».

Он никак не ограничивал писателей и философов. Да и жили они до этого указа.

Кто из нас оборотень это вопрос.
Я думаю, тот кто разделяет народ перед огромной угрозой.

Лол ти ще більш хворий ніж ножаєв

Слова́рь Акаде́мии Росси́йской — первый толковый словарь русского языка, содержащий 43 357 слов в шести частях. Работа над словарём началась в 1783 году и заняла всего 11 лет.

В современном виде русский язык впервые появился в XIX веке, в эпоху А. С. Пушкина. Именно он считается основателем современного русского языка, понятного нам всем и на котором мы разговариваем.

Сковорода 1722-1794 по твоєму писав рускім язиком, якого навіть словників не існувало? Лібо шото в руской википедии не вяжецца лібо ето был не совсем рускій язык

Але це звісно для тебе не аргумент, ти й далі будеш патріотом великорусского наречия й гратись в діалектику чому в україні треба під бомбами росіян терпіти російських мовних патріотів

Кокошник поправ не забудь

Он никак не ограничивал писателей и философов

Оу нуну це нова версія російського погляду на історію?

Ето же єстєвенно, что язик сковороди бил русскій язик, ведь никакого особенного малороссийского языка не было, нет и быть не может

Знаєш франко писав німецькою і польською, давай розкажи щось патріотичне про німецьку й польську. Я буду неймовірно рад, якщо Грек буде патріотично захищати право на українську, німецьку, польську, а не виключно мову держави-агресора.

Я думаю, тот кто разделяет народ перед огромной угрозой

Ну ото й не розділяй, і захищай українську мову, а не мову держави агресора

Кто из нас оборотень это вопрос.

Якщо це вопрос, то відповідно або ти або я. Захищаю рускій язик тут не я. Висновок який? Це ти. Тобто вопрос решон. Не дякуй

Сковорода 1722-1794 по твоєму писав рускім язиком

uk.wikipedia.org/...​графія_Григорія_Сковороди

Можешь поискать его произведения в оригинале

З логікой явно проблєми, со слухом тож
Ватна класіка — вам хочеться тільки говорити

Горбатого могила виправить

Мова творів Сковороди — не російська, бо її не існувало, кеп.

Руська то мова чи не руська — тут вже хороше питання, але це не з ватанами дискусія

Конфлікти розпалюють ті, хто не може напряму дістатись до росіян, тому цькують російськомовних та вважають, що вони «в усьому винні» і винні в квадраті. Це типовий перенос відповідальності з кривдника на особу котра за якимось субʼєктивним патерном буде схожа на кривдника.

«в усьому винні» і винні в квадраті

Ні, звісно вони не винні, це ж не вони на проросійські мітинги ходили, і в севастополі жодної підтримки анексії не було, як і в цих штучних мусоростанах типу днр/лнр. Звинувачувати тут треба в усьому виключно україномовних, це саме вони розколюють суспільство, атата. Литовці розколюють Литву, українці — Україну, поляки — Польщу. А от росіяни ні в чому не винні

Свобода, демократия, западные ценности....

В ЄС рускі челюстєй що не вивчили локальну мову депортують назад в рашку. Нам би так...

у них священное право служить в ВСУ и открыть им границы

Так ти і зараз можеш поїхати на росію. Цікаво що даунбасити і кримчани коли отримали можливість поїхати в США та ЄС чомусь не погнушалися відновити паспорти і виїхати, але коли треба йти в армію, то вони виявляються ущємлєнні і їм ця країна нічого не дала.

От би не давати біженства поки не здаси екзамен по укрмові та укрліт.

В ЄС рускі челюстєй що не вивчили локальну мову депортують назад в рашку. Нам би так...

Будь ласка, дайте посилання хоча б на один подібний випадок? Тільки не на пропагандистський смітник типу ТСН або упячкі, а на ЗМІ з ЄС.

Тільки не на пропагандистський смітник

lb.ua
Лiл

Але хтось тут все одно брехунець.

Збираються висилати тих, хто не потрудився заяву на перміт подати. Для тих, хто залишається, знання мови не так щоб обов’язкове.

By the end of December last year, the information collected by the OCMA indicated that at least 1213 Russian citizens who have not fulfilled the requirements of the amendments to the Immigration Law and submitted documents for applying for a residence permit to live in the country could be expelled from Latvia.

...
Those Russian citizens who have justifiable reasons not to take the Latvian language test can submit documents for a residence permit until March 31, 2024.

Мені цікаво, в якому світі живе більша частина коментаторів.
В моєму я чув в Німеччині українську лише на українському мітингу, де було десь 100 людей.
99% випадків просто на вулиці (складно не вичепити з натовпу, коли ти нейтів) — російська
Кажуть, в Польщі те саме

Це і найбільш огидно... Ті хто поїхали до війни чи одразу на початку так і не зрозуміли що таке війна і переходити на українську навіть не думали. В них мабуть ще і толерантність до москалів залишилась....
Європейці до речі теж не розуміють якого хріна купа біженців розмовляє кацапською, типу хіба вони не українці?

А ты на них жалобу напиши мовному обмудсмену, коллективную.

Бідні українські патріоти. Вічно їм не той народ дістається. Та що ж таке-то!

Людина може вести себе як лайно незалежно від мови спілкування.

Тому що чув від друзів у Чехії, як себе поводять «справжні українці» з Західної України. Як вони бикують та розповідають, як їм усі повинні (але вже тiпа українською мовою).

одразу бикувати
більшість узькомовних

Тут было что-то про соринку и бревно в глазу, но тебе сложно будет.

дозвольте запитати

знайшлись сотні тисяч достойних людей, які зараз життя віддають, що ти міг продовжувати захищати звичний тобі устрій справ.

а ви серед цих достойних і на фронті захищаєте країну, чи вважаєте, якщо оділи вишиванку до вух і виставили це фото на доу то це звільняє від мобілізації бо вже і так потрапили в когорту достойних?

зрозуміло, ти мамкина черешенька яка не народжена для війни, а народжена щоб тримати економічний фронт і мовний рубіж в інтернеті

ну це зрозуміло, що всі

15-ти рубльові

хто питає у такої натягнутої по самі вуха вишиванки як ти чого не на фронті, а в інтернеті

Вот же ж поперло Сраку від вишиванок

texty.org.ua/...​inshymy_ministramy-67755

Вишиванка шо красна тряпка, мабуть не носив ніколи

Вдягну зара, десь була, особисто для тебе, уявлю що я в компанії з трюдо, а ти ні

Ну так українська локалізація не повна ж, а тільки саби. Якщо була б повна, то питання не було зовсім

Я смотрю по многим коллегам, в прошлом году перешли на украинский, а после провала контрнаступления как-то опять вернулись на рус. Может совпадение, не знаю.

Тому й маємо погану владу, якщо щось йде не так, одразу підвлаштовуватися до сусідів :) програє Україна війну, половина якщо й не більше, відразу перейдуть на росняву, а потім як їх москалота ***рити буде, тоді здогадуються, що вони українці, наші люди це заслужили, бо самі до цього довели, немає просто порядку в суспільстві, одні католики, інші православні, одні узкагаварящіє, інші українською спілкуються, тощо

молодець, лови +15 рублів від мене

Насправді, як не прикро це визнавати, багато людей в країні спілкуються російською. Наприклад мої друзі геть непробивні, уже з ними і спілкуєшся українською, а вони все ніяк. Хоча вдома у них завжди телемарафон на телеку включений для фону) (це не жарт)
По сабжу: в куберпанк не грав, комп не тягне, а на консолі впадло купляти, а в інші ігри граю англійською. Доречі якщо стоїть український інтерфейс на PS, то ігри по-дефолту запускаються ангійською(якщо немає укр локалізації)
Нажаль, української в іграх майже не зустрічав. Тільки Ostriv (від харківського розробника) — ось це годнота!

Метро Excodus повністю локалізували й достатньо швидко

Доречі, щодо Metro Exodus: повна українська локалізація доступна лише в версії гри для PS5, а от в PS4 її чомусь не довезли🤷(інформація з сторінки гри в пс сторі). Якась дискримінація!

Питання не в тому яка різниця, це прям полювання на відьом прям якесь.

Аля 37 рік де всі за всіма слідкують, інакомисліє запрещєно.

Вже контролюють якою мовою музику слухаєш, які фільми дивишся, з ким спілкуєшся, які бренди носиш, чи ходиш в оушен плазу ... такими темпами скоро вже в ліжко будуть заглядати чи нема там зради.
Це пряма дорога до диктатури шановні.

Ага, хоча до 2022 це був звичайний форум рунету, хіба після 2014 трохи зі вкрапленнями української.

Та я б не сказав. Раніше було більше обговорень технічних питань.
Були реальні відгуки про роботодавців, а потім була типу «перезагрузка» після якої навіть позитивні відгуки потерли ))
А от після 14-го в тренді стали топіки «куда валіть» та «де поміняти долари».
Про який рунет ви говорите?

Це ж суб-форум «розробників ігор». Вони особливі, їм можна.

НЕ Шановний, я на цьому форумі з 2008 чи щось таке. Завів анонімний акаунт спеціально щоб можна було висловити свою думку і не переживати за таких як ви «патріотів».
Бо вже реально стрьомно стає коли таких як ви занадто багато навколо.

Так що я не бот, то вам уже трохи мерещиться )))

І лайкають мене не боти, я аж спеціально позаходив на їхні профілі.
А от ви реально стрьомний, у всі дірки затичка. Ви всюдисущний прям, у всіх топіках ))

p.s. от недогледів, одна тьота в якої свіженька режстрація, аж із 11 лайків. Прям напад ботоферми )))))

Владік, заспокойся) мені особливо подобається під анонімним акаунтом тролити колег та знайомих — дуже дивно коли людина з якою ти вчора бухав і таски закривав, сьогодні тобі впевнено заявляє що ти проплачений бот) обожнюю інтернет))

Мабуть, але я таким не займаюсь. Це публічна платформа, вам особисто тут ніхто не пише, маєте вибір.

Бо ти пишеш брехню про контролювання прослуховування музики, наприклад

за це можуть навіть сусіди до@@атись і потім в домовому чаті вилити відро помиїв
бо те що відбувається в когось за стіною ущімляє їх чувства.
Слава богу в моєму будинку такого нема, але такі історії не одноразово чую від знайомих.
Десь повинна бути межа мені здається

Якщо сусіди чують вашу музику у своїй квартирі, то ви вже щось робите не правильно, мова музики то вже вторинне питання.

Рос мова це не просто одна з мов. Це мова вбивць і геноциду. Якщо за стіною я чую цю мову, в мене виникає логічна думка, що там перебувають пособники вбивць, потенційні колаборанти. Ну або довб***би

Можу сказати наступне. Серед мого оточення, ті що змогли втекти з цього зеленого концлагеря раді тому факту що їм ніхто не розповідає як правильно любить батькіщину, що слухати і як взагалі жити. А ви всім поголовно насаджаєте своє бачення.
І я дуже хочу бути якомого далі від таких як ви, ось конкретно ви. Але мене не випускають нажаль ((

Серед мого оточення, ті що змогли втекти з цього зеленого концлагеря раді тому факту що їм ніхто не розповідає як правильно любить батькіщину, що слухати і як взагалі жити

країну покидають найкращі, що поробиш...

Але мене не випускають нажаль

імхо, краще спробувати переплести Тису і вибратися з цього зеленого концлагеря
тут win-win — або виберешся, або ні, але зате тобі не будуть розповідати якою мовою говорити, бо риби не говорять

Все ж набрався сил відповісти без емоцій від першого читання.

Якщо у вас справді викликають таку образу якісь тексти в інтернеті, тоді краще не заходити туди, я серйозно.

Ви десь бачили цькування? Це ганьба для України та й загалом нашої ідентичності, якщо половині мешканцям України начхати якою мовою користуватися у грі, тоді не нийте потім, чому розробники не додають українську мову, чи загалом немає українського дубляжу того чи іншого фільму, бо це просто невигідно для них, тратити кошти на локалізацію, а усім вона не потрібна, бо й так «на узкам удобнєє». Немає ніякого порядку у нашому суспільстві, нащо боротися за незалежність, за ідентичність, якщо порядку у суспільстві немає, якщо взагалі всім по*** яка мова у грі, тоді може взагалі у склад РФ піти і на узкам гаваріть? Ну а шо, «какая ж разніца» так? Не буде порядку в українському суспільстві, ніколи не буде Україна нормальною, ні влада, ні суспільство

Так діло не в цьому, а в тому, що вони, будуть сидіти на форумах і цькувати за мову. Будуть призивати інших на українську переходити, а для себе знайдуть 100500 причин не переходити.

Не за мовною ознакою. А за ознакою належності до культури смерті, вбивства, геноциду. Ця культура зараз повністю мобілізована на знищення українців.
Добровільно залишатися частиною цієї культури можна в двох випадках. Або ти сам бажаєш знищення українців, або ти повний довб***б

Здесь и админы форума не дают возможности создать топик или статью на русском языке.

Но показывают рекламу на русскоязычной версии сайта, как бы зарабатывая на языке «оккупанта». )

Ну особисто у мене така еволюція:
1. До вторгнення — «какая разница»
2. Після вторгнення — принайні у публічному просторі Українська, хоча сам живу у повністю російськомовному середовищі, але чути російську десь у публічному просторі це кринж
3. 2023 рік — російська така ж іноземна мова як і Англійська. Якщо використання російськомовних ресурсів мені потрібно то так і буду. Є наприклад у мене ігри лише із російською локалізацією і англійською я їх не знайшов (ретро геймінг, знаєте на таких картриджах)
4. 2024 — пішло все на***. Ваші національності, мови, кордони, війни. Цінніше людських життів немає нічого, все інше повна дурня.

Ви ж, здається, або в Кам’янському, або в Дніпрі живете? Просто тут я на вулиці чую українську лише в АТБ (обов’язані за законом) або (сюрприз-сюрприз!) від переселенців.

від переселенців.

Що доречі ставить під сумнів пропагандиські «російською спілкується половина України»

Неприємно здивований кількістю «какая разніца» у коментарях.

Не переживайте, скоро адміністрація вимкне коментарі для анонімів, одразу тут стане патріотичніше і мовний фронт буде втримано.

Побільше б таких адекватних людей як ви, можливо Україна б мала нормальну владу і нормальне УКРАЇНСЬКЕ суспільство, але на жаль це не так, шкода, що до багатьох ця просто логіка не дійшла, втім дякую вам за адекватну позицію, сподіваюся ви й ваша родина у безпеці.

Петицию президенту о запрете игр с русской локализацией уже написали?

Прикиньте, а я еще траслейтом пользуюсь en-ru. Капец..

Большинство игроков не знали о существовании Украинской локализации.
Украинская локализация не стояла дефолтной с самого релиза игры.
Игроку надо было узнать о том что мова появилась в DLC и самому ее еще потом включить.
Это абсолютно нерелеватная статистика.
Когда все игры по дефолту всегда будут устанавливаться на Украинском, вот только тогда надо смотреть на эту статистику.
Во всех кинотеатрах Украиеы фильмы все смотрят ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО на Украинском языке. И никаких вопросов ниукого нет.
Так и тут.

Тому що більшість гравці навіть не знали що була додана Українська мова. І такі тести потрібно робити виключно коли Українська стає дефолтно з самого початку, а не с DLC і ще треба дізнатись що з’явилась Українська, а потім ще самому її увімкнути.

Оце так новина! Оказывается половина страны русскоязычная

Оказывается половина страны

узькоголова

Україні просто треба зробити історичну контру Емського указу та волуєвського циркуляру.

Якщо людина не розуміє англійської, то вибір озвучки очевидний. І маючи увімкненою російську озвучку, не зовсім зручно читати субтитри українською. Тобто, якщо тобі не принципово, то звісно ти і субтитри російською включиш.

і випилювання Кожаєва не допомогає, тре жощщє

на прекрасном ІТ пишуть що з ДОУ кишнули за мову

Там не за мову а за «базар»

Колебался не в такт с линией партии

той базар у тій статті спочатку главред апрувнув, потім коректор вичитав, і їм було ок)
а потім просто задню врубили щоб не бути затоптаними шакалячим експресом

На прекрасном эта статья есть.
По сравнению с некоторыми современными дискуссиями (например про юрыста) — Кожаев был просто пусичка и мегапатриот

Зради нема. На жаль, українців десятиліттями кормили російською локалізацією без вибору. Навіть є ігри, де раніше була дозволена лише російська без англійської.За інерцією дехто тимчасово продовжують грати російською. Для не нової гри, де мова додана не на релізі, чудовий результат. Далі буде лише краще, якщо перекладачі не будуть лажати. Єдине, що здивувало, це низький відсоток гри англійською. Думав, справи зі знанням цієї основної іноземної мови, без якої навіть часто роботу нормальну не знайти, зараз значно краще.

без вибору ... це при наявності англійської (хоча згоден шо деякі ігри йшли в CIS region варіанті взагалі без англійської — але я таке взагалі повертав одразу)

Всё же просто вроде. Есть родной язык и государственный язык, это же про разное.

У нас демократия вроде бы. Каждый выбирает то, что ему комфортно. Зачем кого-то что-то заставлять делать, у нас же не диктатура?

Есть родной язык

Дивно що тобі самому не гидко казати таке....

рашкоботам з одним коментом незнайомі такі відчуття, огидно тут хіба що за 20 років промивання мозку руцкім міром це ще досі працює серед лемінгів, які нічому не вчаться

Справа гебельса жива

В тебе теж російська рідна, до чого ці понти? Це тебе після того скандалу на Лінкедіні так поплавило чи чого ти всюди у шароварах тепер бігаєш? Бідна дитина.

Ой який в ж ще родной язык, у кого еще понты

Я російську знаю, схулі вона мені рідна. Як і 90% тіпа рускоязычных сугубо те саме — рускоязычные, що знають російську мову і в роісі навіть не були, зато 30 років не здатні розпрощатись зі своїм колоніальним болотцем

Хто тут на росії народився чи імігрант з орлова, то може й рідна. Таких меншість

Решта тупо отморожені зросійщені подпевали й відверті українофоби/патріоти російської мови

Я російську знаю

а звідки? як вивчив?

Професійна деформація, колись айті було тільки російською, довелося бути як усі, щоб мати роботу

Радий що це змінилося

Тобто ти на роботі вивчив абсолютно незнайому тобі іноземну мову до рівня носія? І це все просто щоб бути як усі?)) Дуже цікаво, Льоша, але фактологічно не відповідає дійсності. Може все ж таки вивчення російської відбулося раніше?

Якщо у тебе теж травма, як у Владіка, то можемо й не розвивати цю тему, я не наполягаю. Я просто не люблю лицемірство, не люблю пі3Dунів.

Звісно не на роботі, і звісно раніше

До роботи був університет а до університету була школа

Хоч в хорошу школу — там російська, хоч в хороший уні — там російська

Я з тих російськомовних хто зара тут з піною у рота заявляє яка рідна їм російська мова. Але вона мені не рідна, сорі, я її просто знаю

Хочеш про русифікацію побалакати?

Для кого це ти видумуєш? З 91-го усі школи й виші україномовні, проблема була якраз зворотна: не всі вчителі могли перейти на українську, а також багато учнів з російськомовних сімей мали вивчати нову для себе мову. У мене чогось не було проблемою навчатись українською в школі й універі, при тому що я з російськомовної родини.

Щодо зросійщення — порожня тема. Якщо батьки навчили мене російської раніше ніж я вивчив українську, то до чого тут зросійщення. Навіть якщо ти народився від «зросійщених» — ну то й що, це також просто біографічний факт, як і те що твоя рідна (тобто перша) мова є російська. Якщо вона тобі стала огидною й ти вирішив повністю її позбутися — окей твоє право, але не правило для інших.

Просто українці різні бувають, в тому числі й з різним відношенням до мовних питань, це нормально, ніякої зради в цьому немає. Я не бачу ніякого зв’язку між мовою якою я розмовляю і мовою людей які коять злочини проти громадян країни, в якій я теж живу. Якщо для тебе цей зв’язок існує — окей, твоє право, але не правило для інших.

не бачу ніякого зв’язку між мовою якою я розмовляю і мовою людей які коять злочини проти громадян країни, в якій я теж живу

Шкода

А я от бачу

Знаєш ще хто бачить? Фюрер російськомовних

З 91-го усі школи й виші україномовні

Моя школа стала україномовною лише в 2005-му.

У мене чогось не було проблемою навчатись українською в школі й універі

В універі (2013-2017) державною не було практично ні слова.
Лише офіційні папери, навіть диплом я писав російською якщо не помиляюся.

Такі приклади були в абсолютній меншості, й не відносилися до якихось елітних закладів, отже тут немає ніякої кореляції з твердженням

Дякую звісно за твою цінну думку але дозволь якось вже я сам прокорелюю що корелює з моїм життям а що ні

Не заперечую. Як я й казав:

твоє право, але не правило для інших

Це в якому універі вимагали знати російську щоб навчатися і в якому році?

після того скандалу на Лінкедіні так

??? ти мене мабуть з кимось плутаєш, бо я скандалів на лінкедіні не маю

Ні з ким я тебе не плутаю, я навіть твою стару аватару пам’ятаю)

критика, критика, критика? Мотивации не будет?

Чем больше меня критикуют за язык, тем больше я не хочу вам уподобиться. Мне больше будет гадко, если я стану теми кто несёт негатив в общество и клеймит за язык. Я выберу сторону человечности.

Я выберу сторону человечности.

о, аудиторія арестовича детектед, ну тепер все ясно, ті хто щось подібне кажуть насправді «за мир», а не проти війни і кацапні. Так можна визначати додіків різних.

Арестович призывает к человечности? Точнее не не так. Он делает это единственный? То есть все остальные призывают к античеловечности? Я не понимаю ваш ход мыслей, простите...

російськомовний гуманізм і демократія для цих упоротих урапатріотів, що ніяк не вспокояться зі своєю мовою — це завжди свіжо, завжди на часі

Я выберу

вже вибрав, до чого цей майбутній час

А чого має бути гидко? Рідна мова — це термін, який означає мову, яку людина засвоїла без спеціального навчання. Це не вираження почуттів до мови, а констатація біографічного факту.

Це не вираження почуттів до мови

Ну як же не вираження почуттів до мови.
Коли какаяразніца під час війни — це якраз досить виражене почуття

байдужості

На російську от небайдуже, байдуже чомусь на українську

Байдужістю правда це не обмежується, для когось це спосіб виразити свій пасівагресів

Потому, что на державной мове интересно только фильмы ужасов смотреть.

Мне нравится украинский язык, но говорить на нём у меня нет надобности. Я поддерживаю украинский проект по озвучке видео игр, ВСУ. И считаю, что в демократичной стране, ваше мнение об огиностi должно быть лишь ваше. Почему вы навязываете мнение о языке кому-то другому? Где толерантность, мы точно в европу идём?

ваше мнение об огиностi должно быть лишь ваше. Почему вы навязываете мнение о языке кому-то другому?

Ну як ви самі і сказали, це просто його думка. І ви цю думку можете сміливо ігнорувати. Я розумію що ось ці тригерні наративи вас зачіпають, але треба навчитись ігнорувати тролів та урапатріотів. Незалежно від національності. Є така приказка — з ідіотом сперечається тільки ще більший ідіот. Ви ж на собаку не гавкаєте у відповідь :)

Не реагировать значит смирится. Я предпочту по кричать. Хотя бы по паре сообщений на каждого нового коментатора=)

Не реагировать значит смирится. Я предпочту по кричать

урапатриоты в кокошниках

Ну аби не нервували :) Все ж здоров’я важливіше. Але згоден, що також важливо іноді лускати бульбашки жителям манясвітів, котрі думають що відсутність опозитної думки дорівнює всецілій підтримці -_-

, ваше мнение об огиностi должно быть лишь ваше

російськомовний вчергове поставив цього хохла на його місце, молодець.

А ваше — должно быть лишь ваше, упс, але ж ви теж не пройшли повз, вас зачепило до глибини.. розумію. Навчіться їх ігнорувати. Patience is a bliss

Почему вы навязываете мнение

Ти мариш, ніхто тобі нічого не нав’язує, балакай хоч російською, хоч на русском, хоч московським. Величезний вибір

Мне нравится украинский язык, но говорить на нём у меня нет надобности

я це вже чув від кожаєва, всі ви бляха однаково любите укрмову, як античну вазу в музеї, де їй на ваш погляд місце. Spare me from your love

мы точно в европу идём?

Точно

по вашему мнению если человеку нравится английский или испанский, но говорит он на другому, то это язык в виде античной вазы? Как вы пришли к таким выводам?

Человеку нравятся игры, но он их смотрит только на ютубе, а не играет? Всё игры в музей?

Про навязывание. Вечно слышу что мне никто ничего не навязывает, но тогда почему люди возмущаются на то, что кто-то говорит на другом языке? Это не навязывание?

есть более политкорректный термин «функціонально перша мова»

Вперше чую. Додав до свого словникового запасу, дякую.

У нас демократия вроде бы. Каждый выбирает то, что ему комфортно.

Демократия != Каждый выбирает то, что ему комфортно

Зачем кого-то что-то заставлять делать, у нас же не диктатура?

кого-то что-то заставлять делать != диктатура

Я вот смотрю, что другие нормальные люди заграницей обсуждают, кто сёрфинг, кто тачки, кто татуировки, захожу сюда за доу, а тут как всегда один и тот же фимоз головного мозга, причём массовый, с борьбой рашкоботами и прочим в том же духе.

от блін, мова не така, доу не такий, та шо ж такоє

Посоветуй начальный сетап для вингсерфа/фойла

Ще й модерація фімозна, на жаль. Якщо починаеш надто сильно розмишлять не туди — труть коменти. Тому надто серйозним і під справжнім ніком тут бути не має сенсу. Це при тому, що ДОУ вже давно намагається зробити форум персоналізованим. Але все чомусь робить для зворотного результату. Ну шо ж, якщо немає часу прикрутити круглі колеса, нехай торохтять собі й далі на квадратних, то не моя проблема.

демократия это свобода слова, это относится и к языку.

Ну вообше-то греческое слово диктат, как раз и означает принуждение :) А диктатор — это персона которую граждане выбирали на безграничную власть на время войны, по окончанию он ее утрачивал.

Демократия это выборные органы власти и больше ничего. Что выбранная власть скажет то и будешь делать

Забыли о конституации и евроинтеграционных законах=)

С Харькова, никто не перешёл на укр в моём окружении. Пару человек на работе и то, только потому что сейчас на западе. Все кто вернулся в город, пол года и бросили дело смены своего родного языка.

Разный круг общения, разные районы города.

То есть вместо конструктива, вы выбрали вешать клеймо — кто бот, а кто человек?

От прям бачу як якесь чувирло з ФСБ створює бота для DOU щоб пару коментів написати й образити наших козаків. Нові українські реалії — почув не те що хочеш, кричи «бот» або «русня».
«Європа — це ти» ©.

Я то про них чув. Проте не впевнений що вони чули про DOU (сарказм). Та й боти ніколи не намагаються вести дискусії, на відміну від цього «бота». Треба ж трохи відрізняти де бот, а де співгромадянин вашої країни. Тож постає питання — чи ви не можете відрізнити, чи ви не хочете відрізняти. Будь-який варіант сумний, якщо що.

Слова про свободу вибору, НЕ насильне нав’язування та проблеми цькування — це дуже далеко від наративів ботні. А якщо й так, то виходить боти мають більше європейських цінностей аніж «живі» українці? Живемо у епізоді «Файна Юкрайна»

Особисто вам відповіли буквально словами

Разный круг общения, разные районы города

Де ви тут «ущємлєніє» побачили?

Може тут побачили? >

Каждый выбирает то, что ему комфортно. Зачем кого-то что-то заставлять делать, у нас же не диктатура?

Але це лише означає що ви читаєте лише останні рядки, і наче «в одне вухо входить, через інше виходить», бо забуваєте про перші слова:

Есть родной язык и государственный язык, это же про разное.

Не пам’ятаю щоб боти погоджувались з тим, що українська як державна (!) це не проблема. Поки що з-поміж «хто тут бот» я оберу вас, як бота, який гне «патріотичну» лінію.

Я розумію, що ви не визнаєте, що були не праві. Просто я справді думав, що це ви так «ставите на місце» людей називаючи їх ботами, але виходить ви справді вірите що вони боти. Тоді я, це ще один бот за гроші (я доречі виключно у побуді все ще російською розмовляю), а кожен хабар чи суддя з рос громадянством це ІПСО. Бажаю успіхів у євроінтеграції з таким мисленням!

PS: із моєї купи знайомих із Харкова (бо я там навчався), тільки приїжджі перейшли на українську, і то, точково. Із місцевих ВСІ досі розмовляють російською (пара з них працює в С*У доречі). Бо вони розуміють, що не вони самі себе ракетами закидують (вони ж російською розмовляють!), а тільки уйобки з-за кордону. При цьому я НЕ кажу що ВСІ харків’яни досі розмовляють російською. Читайте не МІЖ рядків, а саме РЯДКИ, бо все що МІЖ, то у вашій голові.

бо я не довірлива вівця, яку ведуть на забій

Хрюкнув зі сміху, вибачте. Зазвичай саме вівці таке і кажуть, але не будемо це роздувати.

Мова — це питання самоідентифікації та питання виживання нації

Ваше право звичайно, але ви неадекватно багато у це вкладаєте. Виживання нації не будується на мові виключно. Здорова нація не та, де всі розмовляють однією мовою, а та, де є взаємоповага до співгромадян. А не те що у нас, той п*дар-ухилят, хтось зелібоба, хтось порохобот, а хтось «поважний, бо військовий». Риторичне питання, а чи є у нас хоч хтось просто «адекватний»?

Я вас розумію, але треба залишатись людиною. Я може вас розчарую, але руснявий наратив про «визволення» це просто наратив для «тупого населення». І чомусь ви в нього також повірили. Справді думаєте що вони когось визволяти прийшли? Пітун сюди прийшов за ресурсами, як природніми, так і людськими. За політичною силою. Трохи по-тупому прийшов, бо виглядає наче справді думав що все ізі буде. А росіяни сюди прийшли за простими грошами та своєю тупою ідеєю. А зараз приходять за швидкими грошами. Хтось ризикує за 3-4к баксів повоювати, хтось ризикує менше і риє окопи під Токмаком за тисячу (чи хз скільки там). Бо вони тупо бомжі. І все це ніяк би не змінилось якби наші люди перейшли на українську. І ваш теперішній перехід на майбутнє саме у військовому плані також НІЯК не вплине. А от те, як поводить себе табір таких як ви, створює проблеми у суспільстві прямо зараз. І ще, справді підігрує наративам русні про бенде що забороняють російську. Не збираюсь вас вчити, але будьте більш критичні й більш поважні до інших. Бо русня цього не вміє.

П****ц ты упоротый.
Мне кстати раз в реале выдали, из-за того, что разговаривают на русском, ракеты летят, я в ахуе с вас господа.

Хочеш розмовляти на українській — це твоя справа, але не зайобуй інших.

Лол, так ты же неадекват, где я написал что украинский язык плохой? Нормальный язык, такой же как и русский.

Нахожусь в центре Украины. Если бы поляки были бы географически на нашем месте, то на них также бы напали, идиот ты б***ь.

Зросійщена бидлота? Ок )

Лично ты в этой ветке всех русскоязычных образив. Ты перешел на мову, только когда ракета прилетела, прикольно у тебя мозги работают.

Больше не пиши мне, переписку продолжать не намерен, конструктива не будет, все марно.

Ви дійсно не вбачаєте нічого дивного у тому, що людина без бекграудну

Доречі знаєте чому це НЕ дивно? Бо таких як ви — зграя, і ви нічого не боїтесь, бо звучите «патріотично» і «як на тєліке». А «вони», «анони», можуть тупо боятись казати те, що вони думають, бо за останні 5 років різне бидло підхопило культуру кенселінгу, і таким чином люди можуть втратити роботу, чи отримати булінг у соцмережах, просто за іншу точку зору. Подумайте ще про це, можливо вам стане зрозуміло чому я вас не підтримую, хоч я і ЗА українізацію.

Жах як поплавило... Вимкніть марафон на пару діб, він діє на вас як горокракс на шиї.

Найгірше навіть не те, що ви зараз звучите якраз так, як русняве ІПСО подає «бендер», а те, що ви навіть цього не розумієте. Але це я вже звичайно сказав таке, що ви аж покраснієте зі злоби. Випийте чаю.

Я з вами зараз і тут розмовляю, а не ходжу по профілям шукаю зраду. Я бачу ви великий прихильник :)

От бачите, за ваші слова я подумав що ви обожнювач телемарафону, і виявився неправий. Так може й ті, хто досі розмовляють російською, все ж НЕ підтримують болотяних варварів? Я свою неправоту приймаю, бо я вам вірю. Чи здатні ви на таке?

хто досі розмовляють російською, все ж НЕ підтримують болотяних варварів

If it quacks like a duck, walks like a duck and looks like a duck.... then it probably is a duck

Але звісно, є відсоток, що може й НІ

Натягнув сову на глобус. ©
Вітаю у команді Владислава :)

Хуіз владіслав?

Я просто навів тобі що так звісно є російськомовні які нормально ставляться до укрмови і не підтримують болотяних варварів.

Їх у цьому топіку от нема, є анонімні патріоти языка в кокошніках

Vladyslav Oleshko, велкам to Cmd+F, неважко буде знайти.

Їх у цьому топіку от нема, є анонімні патріоти языка в кокошніках

Я вже підповів десь тут, чому люди ховаються за анонімними профілями. Шукайте по

Доречі знаєте чому це НЕ дивно?

І це факт, а не якесь моє бажання відгородити ботів, лол. На ботів можете забити, є я, і я кажу ті ж самі речі.

Ті самі речі це досить розмито, щоб не розуміти про які ті самі речі мова. Ми про ті самі речі арестовича, чи про ті самі речі путіна, чи про ті самі речі кожаєва? Це принаймні не аноніми

Я про ці речі

www.lrt.lt/...​kikh-voiennikh-bizhentsiv

Обережно, там литовські урапатріоти

Знову одне й те саме. Хочете іспит — створіть іспит. Ви мені зараз кинули новину про іспит у Литві, але в тій новині нуль згадувань про заборону на спілкування. Аргумент не виправдався.

«Опять єті біндери заставляють учіть неродной язик». Звичайно я утрирую, але суть передаю правильно

Ні, ви передаєте суть, яку ви САМІ побачили. Люди в цих коментах буквально пишуть, що знають українську, просто ДЛЯ СЕБЕ не бачать сенсу нею користуватися, бо вони, і тільки вони, мають іншу рідну* мову. І вони просять не ходити і не намагатись гнобити їх за те, що вони ВСЕ ЖИТТЯ розмовляють іншою мовою і просто не хочуть змінювати саме цей аспект свого життя. От не хочуть, і все. Це їх КОНСТИТУЦІЙНЕ право, якщо що.

* в котре, повторю наратив русні. Тлумачний словник.

Рідна мова — мова, якою володіє певна особа з раннього дитинства.

Якщо вам важко це усвідомити від мене, та своїх інших співгромадян, то відкрийте словник і почитайте його.

Проте, це ніяк не змінить мого ставлення до того, що на порозі третього року війни вже можна було б вкласти трошки зусиль для себе на суспільства в цілому.

О так, я бачу ваші зусилля. Знаєте який результат ваших зусиль? Це ще один пункт для МЕНЕ, хто все ж перейшов на українську, хоч і не повністю, здриснути звідси після війни. Тому що через таких як ви я бачу що суспільство стало навіженим. І я не хочу жити у навіженому суспільстві, де кожне бидло вважає за право до*батися до людини за його мову. Я не особисто про вас кажу, а вцілому. Твітер покажує що «вцілому» у нас нажаль досить велике поняття.

А ти про цього Владислава )

мають іншу рідну* мову

Сорян, рідна чи не рідна, живеш у Франції — вчиш французьку, живеш в Україні — вчиш українську. Тільки так

Ми ж маємо відсоток суспільства, які не бажають десятиліттями вчити українську, вважають що це прояв свободи нести свою «рідну» (насправді ніяку не рідну) російську як якусь норму спілкування, вважати україномовних всякими урапатріотами.

Випадково так вважає і фюрер у кремлі й 120млн його московитів, бурятів, тувинців, чеченців, але це виключно співпадіння

Сорян, рідна чи не рідна, живеш у Франції — вчиш французьку, живеш в Україні — вчиш українську.

Ми в різних країнах живемо? У нас якраз саме так.

Ми ж маємо відсоток суспільства

Цього відсотку саме у цих коментах НЕМАЄ. Саме той відсоток, про кого ви кажете, я і сам з радістю ссаними тряпками на вокзалі проводжу до рососії. В коментах тут люди кажуть, що знають українську, просто не хочуть її використовувати. Це їхнє Конституційне право. Навчіться поважати чужі права.

насправді ніяку не рідну

Ще раз:

Рідна мова — мова, якою володіє певна особа з раннього дитинства

А ще, почитайте скільки українців відіслали до всяких Махачкал і прочого гівна, коли у 50ті роки під китаєм жили мільйони українців. По-вашому їх хати просто закрили? Ні, туди заселили купу опотребу з рососії. Думаєте чого у східній україні (частково і в центральній) у кожного другого є родичі на якомусь уралі чи краснограді. Це історичний факт, нажаль. Благо з моїх родичів всі перестали з ними спілкуватися. А я й взагалі не розумів нафіг з ними тримати контакт.

Проблема у тому, що люди цим виправдовують, наприклад, прослуховування російської музики на центральних площах міст.

Так давайте з цього і починати може? Люди в коментах казали про «спілкування». Ви зараз про «публічний простір». Це різні поняття. Ви не уточнили деталі, і пішли розповідати які люди погані. А по факту ці люди лиш трохи «гірші» ніж ви, котрий все ж іноді розмовляє російською. От тому люди і сидять анонімами, бо їх закенселять навіть не розібравшись.

Якби я не хотів потішити себе, але ми обидва знаємо, що причини у вас є інші

Так, причин предостатньо. Основна це те, що на початку війни я мав повні права як 23-річний студент іноземного універу виїхати за кордон, щоб евакуюватися з родиною й продовжити навчання, бо ще не було жодної постанови, закону, і інших писюльок, котрі пишуться кожен місяць (подивіться дати редагування документу який дозволяє кому можна виїжджати), які б це забороняли. Але ДПСУ просто порушили мої права, 6 разів. Саме стільки разів я намагався, і кожен раз отримував «ви маєте не всі документи». Хоча навіть сам ТЦК видав відстрочку, й я мав ВСІ документи, навіть конспекти за минулі роки навчання. Прав немає = немає чого тут ловити. А далі я отримав тільки ще більше причин тут НЕ жити, бо поки я не віддав здоров’я, чи навіть життя, за те, що я тут просто родився — я не громадянин. Нахєр надо, як то кажуть. Моя доля вже вирішена, я про себе й не сперечаюсь й якось обілити себе не збираюсь.

Ну ось тут я всюди згоден, ото хіба що окрім анонімності, але то вже звичайно ваше право. Як бачите, людям не дуже подобається коли їх ботами називають, але нажаль, причини бути анонімними вони все ж мають.

але лінь

💯

Всього вам найкращого

я з вами згоден на всі 100!
у мене теж є травматичний досвід прослуховування расейської музики — пив пиво на «поляні» КПІ під Цоя...
не хотів би повертатсися у ті страшні часи...

Полностью поддерживаю ваш комментарий.

Какой кошмар, вначале отменяют за язык, теперь за время регистрации... Подружитесь с реальностью пожалуйста. Пока что вы отрицаете даже возможность существования таких как я. Я правильно вас понял?

Ви самий явний провокатор, який наводить ворожнечу між людьми.
Сильніше всих кричиш. Якщо з чимось незгодний значить ІПСО.

Мені здається що такі як ти в середні віки першими кричали: «відьма, відьма.. спалити її» )))

У нас демократия вроде бы

Шутка топ))

В нас мовнюки і диктатура. Пропоную переїхати в Білорусь або РФ де є тільки диктатура + звичне оточення.

Демократія це диктатура більшості. Якщо вам не подобаються думки більшості, то раджу стулити свою пащу і якось жити так))) Бажаю успіхів. І ви правильно підмітили, кожний вибирає те, що йому комфортно, і особисто мені комфортно цькувати малоросів, які фронту навіть не бачили, і пишуть «а нічо шо захисники російськомовні є...» — ну якщо влада не працює над цим і не хоче регулювати ніяк саме це запитання, значить демократія ще не проявила себе у всій красі, хоча для більшості людей досить було пару бімб над головою, для активації причинно наслідкового звязку. Ще раз бажаю успіхів у житті в своїй зоні комфорту і черговому наступанні на граблі, пане maloross ;)

как мне вас жалко=) так сильно отрицать реальность=) Так сильно запутатся в двух соснах... это надо уметь... Ещё и возвышать себя над кем либо через доминирование=) Вы видимо в жизни человек с большой буквы=)

«Трохи» клікбейтний заголовок. Додали тільки ж саби, озвучки немає.

Ну как ета пачєму

кака я раз ніца рад но йязик

Чому так? Бо несвідомі. Ставлять свій комфорт у моменті вище за все, що слідуватиме в майбутньому. Не знають своєї історії.
Але є і московити, які живуть в Україні, носять укрпаспорт і щось доводять нам. Вони свідомо виберуть московитську мову, бо вона їхня.

люди — эгоїсти у більщості, се ля ві

Російськомовні воїни ЗСУ теж несвідомі? Дайте людям час і перейдуть, а в статті якісь очікування всього за 2 роки.

Скільки можна приплітати ЗСУ до того що навіть в порівняння не йде? В ЗСУ декілька секунд на роздуми може коштувати життя, а то і декількох. Що буде не так з людиною котра поставить собі українську? Читати треба?

Змиріться, що в Україні є російськомовне населення.
Тут бляха більшість форуму на русіку писало до 2022, а як прилетіли ракети переобулись на мову, великі патріоти.

а як прилетіли ракети переобулись на мову, великі патріоти.

А ті хто від ракет не переобулись, відповідно хто?

Громадяни України з власною думкою і позицією.

Як пишно й велично

Ті хто переобулись — якісь великі патріоти
Ті кому досі ущімльон зап’ясний сустав — громадяни України з власною думкою і позицією

Ті хто переобулись — теж громадяни з власною думкою і позицією.

Хіба комусь має бути соромно, що від ракет хтось перейшов на українську? Не має. Це справді патріоти, які зробили свідомий вибір, як роблять дорослі люди

А певні громадяни України з власною думкою і позицією досі захищають своє тіпа таке рідне російськомовне болотце, бо не здатні на свідомий вибір в дорослому віці під час війни

Моя позиція — критикувати їх пафосний словблудний чос

Ну ти критикуєш позицію російськомовних, маєш право? Чому не німецькою?

Чекали з 2014 аж восімь лєт, щоб перейти, вялікіє))
А терер до*буються до тих, хто не перейшов. Щоб що?

Ну так а що ви хотіли? Локалізація офіційна? Ні

Локалізація офіційна? Ні

Це офіційна локалізація.

грав чисто на англійській, є сенс переходити як буде озвучка + субтитри. Слухати одну мову, а субтитри іншою то більше відволікає ніж дозволяє зануритись

100+ годин в грі, не уявляю іншої локалізації окрім англійської. Те, що українська локалізація є — це круто, але без озвучки не мало сенсу її навіть пробувати, бо вже звик повністю і англійська в грі зовсім не складна.

Gamedev DOU пробило дно в кінці своєї статті 👏

Хочу подивитись на тих, кого колише якою мовою інші куплені за власні кошти ігри грають. xD

Як гадаєте, чому далеко не всі українці перейшли на українську мову

Потому, что на державной мове интересно только фильмы ужасов смотреть.

А на государствннном языке так и ксенофобом быть не стыдно

Як тебе земля ще носить

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Треба було назву статті зробити щось накшталт: «Тільки 42% українців тримають мовний фронт».

бо перекладають сільскі галичанські філологи, замість нормально робити свою справу

оце я розумію, слова не хлопчика, а міського наддніпрянського коносе́ра*
*connoisseur

ця зрада мабуть одна із найбільших за останні 30 років

Мне вот любопытно есть ли тут еще люди кто играет в игры без мерзких локализаций? Блин, зачем вы в школе English учили люди, common! :)

в школі англ. вчили щоб співбесіди проходить на кілобаксові зп, а не щоб в Cyberpunk 2077 грати

Да ну эти

кілобаксові зп

а как же просмотр любимых фильмов и сериалов с оригинальной звуковой дорожкой и субтитрами? =)

бо важко

просмотр любимых фильмов и сериалов с оригинальной звуковой дорожкой

когда там базарят з ірландським/шотландським акцентом зі швідкістю емінема в rap god

дивіться по пару раз, з укрсабами шо б розуміти про що, потім вдруге з англійськими сабами, а потім можна «контрольний» без сабів
так вивчив розмовну англійську коли дивився House M.D. (а воно ще те складне з «жартиками» й мед. термінами)
навіть не треба платити гроші ніякому репетитору — просто вживати контент

так вивчив розмовну англійську коли дивився House M.D. (а воно ще те складне з «жартиками» й мед. термінами)

О так, якщо вимкнути субтитри там прям іноді голова закіпає від їх гри слів та оцих от всех медзакидонів.

воно ще те складне з «жартиками» й мед. термінами

Суто заради підтримки «нестандартних» напрямків.

Shoresy.

Тепер ми вчимо хокейно канадсько-англійську!

:)

ну воно свого часу вартувало, зараз же подивився Ted Lasso , й не уявляю його ні на якій іншій мові в перекладі — бо ту гру слів не перекласти, або вставляти якісь «свої» жарти, або кіно просто втратить половину сенсу

Так там не адаптовані жарти під наш регіон. Ми ж не в США живемо.
Корейські серіали корейською дивитесь? А японські? А французькі?

так, а що такого? тим паче топові корейські й японські серіали й аніме завозять з перекладом сабів через багато часу, а про озвучку на англійську я навіть згадувати не хочу — це може бути через рік-два
зараз би чекати роками озвучки, замість того шо б подивитися з сабами
плюс фіг хто з «западенців» правильно передасть корейсько-китайсько-японські інтонації — це все абсолютно неадекватно й для маргиналів

Вивчили одну мову і кічаться нею(англійська).

Корейські серіали корейською дивитесь? А японські? А французькі?

Так.

Блін, мені от цікаво, чи є тут люди, які досі говорять російською? Блін, навіщо ви в школі Ukrainian вчили люди, камон

Welcome то Одeса, Днiпро, Запорiжжя та iнших мiст.

Я народився за межами в Україні, після переїзду вчив мову спочатку з репетитором, потім на загальних підставах та склав випускні іспити з української мови та літератури на відмінно, що було краще ніж напевно у 80% свого класу

Но общаться на доу я предпочитаю в том числе и на родном языке, так что цыц тут :)

граю з 1990х — бо локалізацій тоді не було майже, так й вивчив англійську
грати з сабами без озвучки сенсу не бачу, хоча БГ3 перші два акта ще якось витримав... але далі вже ні.
взагалі навіть якщо є озвучка — краще грати в оригіналі, бо є два великі плюси:
— ви та вивчите мову
— ви буде грати в озвучці найкращої якості, бо озвучувати ще треба нормально, плюс часто втрачаються нюанси озвучки такі як акценти, актерська майстерність, тощо
— ви втрачаєте нюанси при перекладі — така як гра слів, наприклад, але ще й часто замість цього отримуєте Тіньосерю, та інший крінж (я вже мовчу про переклад назв географічних ... які не завжди взагалі перекладаються, а також часто пов’язані з лором й не мають прямого й непрямого перекладу-аналогу)

It’s common. До речі, до чого тут common? Може все ж come on? Дивна якась англійська у вас була.

Еще один Grammar Nazi :) Смешно читать комментарии по поводу опечаток от наших отечественных айтишников учивших английский в школе по учебнику Плахотника (это так где раскройте скобки и поставьте глагол в нужную форму) с произношением уровня «лет ми спик фром му харт». Но я понимаю — кто я такой чтобы спорить с целым Python Back-end Software Engineer из Солнечной Калифорнии. Кстати как там с английским? Злые языки поговаривают что еще одна декада и испанский станет основным языком для охлоса

Само себе погоняло придумало или мамка с бабушкой помогли? Твоя умозаключительная цепочка о моей локации лишь в очередной раз свидетельствует о твоей тупости. Зря только время потратило. Я, кстати, в школе на уроках английский не учил, у меня был репетитор.

Сбрей бороду дурень и попустись немного =) Магистр желтоводский, my ass

бо в нас більше половини населення — це або нащадки переселенців з країн СНД, або перше покоління переселенців. Ми ж не можемо прийняти той факт, що більшість населення не є етнічними Українцями, що їх батьки і батьки їх батьків спілкувались російською. Це просто факт який всі чомусь ігнорують.

звідки такі дані? в нас етнічних неукраїнців не так багато.
переважно російськомовні в україні це українці які перейшли на свинособачу при совку в післявоєнний період. бо були зашугані, відпизджені кацапами. ну або хотіли «карʼєру»

Ну, або не мали змоги вивчати українську централізовано і жили в суспільстві, яке успадкувало те, про що ви кажете.

ну вони в суспільство не випали непонятно звідки. в них були батьки, які говорили або укр або рос. якщо укр то в чому проблема навчитися від батьків?
хоча знаю повно випадків коли батьки україномовні були а діти ішли до школи і по закінченні вже були малоросами

Коли я йшов в дитсадок, то розмовляв українською, бо більшу частину того часу проводив в селі у бабусі. Але вихователі дуже сварили мою маму, що я не спілкуюся російською. Зараз це містечко знищене.

Гарна маніпуляція. Класно ви мільйони українців, батьки яких ніколи не знали українську мову, згребли під одну гребінку. Потім будете дивуватись чого щось українське погано підтримують.
Бажання поділити всіх чітко на злодіїв та хороших в чорно-білому світі мені зрозуміле, це базовий баг нашої психіки, але схвалювати це не можу.

переважно російськомовні в україні це українці які перейшли на свинособачу при совку в післявоєнний період.

В послевоенный период были включены территории, которые украинскими никогда не были, Крым и часть Бессарабии. Это украинцы там понаехавшие со своими правилами, а не наоборот. Если копнуть ещё дальше, то ровно те самые земли что оккупированы сейчас РФ — это бывшие ногайские земли, куда ещё 200 лет назад казачество как на сафари ездило отстреливать местное население.

болотна гниль забулькала

Шановний, якщо чиясь думка не співпадає з вашою це не означає що іньша людина свинособака. Я вам більше скажу, якщо ви мислите такими категоріями то ви не дуже від цих химер відрізняєтесь. Є об’єктивна реальність а є пропаганда

Як там життя в османському криму серед свинособак-понаєхов?

пройдіться по Дніпру, по Запоріжжю, по Кривому Рогу, або по Нікополю. Послухайте якою мовою люди спілкуються. Пройдіться по Кроматорську або Словянську. Попитайте людей про їх батьків, дідів, прадідів.

Как будто до совка в городах говорили в основном на украинском, особенно во Львове, Харькове или Одессе.

В классе почти у всех было масса родни с рф, многие особенно летом ездили в рф к бабушкам/дедшукам. Часть учителей тоже была из тех, кого переселили с рф/казахстана и они «осели». Директор вроде тоже была с рфсрс. Летом ездил до бабушки, к соседям по улице приезжали родственики с детьми/внуками с рф. Причем это не имигранты, ибо у всех были явные акценты (я правда тогда не знал что это такое), когда мелкий был у деда спрашивал, почему они вроде на том же языке говорят, но звучит он иначе :) Да и в принципе без акцента знал, что одни соседи со свердловска, еще одни с нижневартовска, переехавшие в более мягкий климат на Донбасс.
Были и с ростова, мне тогда карту ростова и рака в пластике подарали, чем запомнились.

це ви про східняцьке бидло якесь понаєхавше , я таких мало зустрічав наівть в «східняцькобидловому Харкові» — є авжеж, але хіба шо в містах, а за межі міста виїхав — там всі «титульні», та про що казати, навіть в умовному «створеному» й «завезеному» населені Маріуполя дофіга чистокровних «місцевих» було — правда в більшості «кримсько-татарських кровей»
але навіть на харківщині в кого зі знайомих не ткни — у всіх бабка-дід були кріпаками
тому не треба «перебільшувати» чисельність оцих «неетнічних»
треба просто розуміти хто ви й куди вам треба рухатись й мати трохи самоповаги й поваги до своєї ідентичності й країни та її мови-історії

основна проблема в тому шо вичавлювали українську з населення, особливо на сході — всіма доступними шляхами
мій батько, який з-під Харкова, коли в 1968 переїхав в Марік — був «селюком», бо розмовляв українською й його за це навіть викликали до завуча й чмирили «завезені» вчителя, що там про дітей «істконо-російських інженерів й комуністів» вже казати

мій батько, який з-під Харкова, коли в 1968 переїхав в Марік — був «селюком», бо розмовляв українською й його за це навіть викликали до завуча й чмирили «завезені» вчителя, що там про дітей «істконо-російських інженерів й комуністів» вже казати

У меня бабушка приехала с тогда еще Свердловска, училась в Краматорском ВУЗе, тогда он назывался КИИ, сейчас ДГМА и там преподавали украинский и она вполне его выучила и свободно разговаривала, вряд ли бы она стала учить, если бы это был «токсический язык». Неправда ли? Действие происходило в 60-х.
Другая бабушка переехала на стройку Слав ТЭС и осталась жить в поселке при ТЭС, с Харьковщины, и всю жизнь разговаривала на украинском, никогда не слышал что бы она говорила, что ее чмырили за украинский. Отец писал стихотворения на украинском, хотя сам всю жизнь разговаривал на русском. Да что там, у них украинского в школе было больше, чем когда учился я :)

Ті, хто не спробували українську локалізацію, багато втратили. Вона чудова і дуже атмосферна, як на мій смак

вона авжеж чудова, але як мінімум би в друге проходження її вмикав, бо все таки вона місцями «занадто» атмосферна з занадто «колоритом» местячковим, шо портить атмосферу, наче не в найтсіті попоав, а в найт-жмеринку ) (наче це шось погане звісно, але все ж)
звісно це все якщо ви знаєте англійську, якщо ні — то тоді й на перше можна

повністю англійський — 7%.

Останній раз використовував українську в Козаках і то, щоб був якийсь автентіко, а так тільки інгліш

Нормальна статистика. Я би сказав, навіть краще ніж могла бути.
Люди, котрі грали в ігру мовою дрисні, звикли до голосів акторів, атмосфери, діалогів. Тому потрібно перепроходити наново гру, аби зануритись в атмосферу. А часу на це, може й не бути

коли ще на релізі вмикнув російську озвучку — поблював
(по приколу, оцінити шо там як — бо знаю шо зазвичай ригатня, й не помилився)

сюди включена стата піратських копій з торентів?

Почну с того що в усьому медійному контенті в якому можна я
ставлю українську озвучку/саби, той самий Балдурсегейт 3 проходив з укр. мовою.
В кіберпанке теж поставив українську...але локалізація виявилась жахливою: «кромсачі, межовики, ванькі встанькі» у дереві прокачкі половину було не розібрати, локалізатори перекладали власні назви. С чистим сумлінням повернув російську/англійську.

ну просто гравці не здібні асазнать всього вєлічія океану ельзи і правильності рішення добавити їх в переклад, от і не грають

просто замість того щоб задовільнити свого гравця, перекладачі чому хочуть потішити свого внутрішнього патріота та добавити побільше лайна, яке буде виглядати у грі максимально не в місце

Навіть в українській і англійській локалізації Metro Exodous пісні Шевчука,Аукциона
і Цоя. Ніхто не замінював.

Ну бо це близький до ЦА контент.

Це не те, чим варто пишатися.

Та все просто, просто люди не сприймають інформацію на англійській, а титри читати не можуть, особливо під час активних сцен у грі, тіпо перестрілок гонок та іншого, і звістно їм легше включити російську щоб не відволікатись на саби.

Тому що перекладали шбт
Це той ще сміттєпереклад

Не знаю, я би не сказав що щось викликало дратування, але були помилки у чоловічому/жіночому роді (дві тільки), так все ок.

Таких коментаторів, це мало хвилює. Як і той факт, що весь переклад модерували Реди.

В порядку спадання важливості: По-перше це не репрезантативне порівняння. Багато людей взагалі ніколи не заходять в налаштування. Якби примусово змусити людей обрати мову при першому заході (бажано без дефолтного варіанту), тоді було б точне порівняння. По-друге для багатьох російська мова це рідна (сюрприз), і за відсутністю мовної поліції у власній квартирі люди користуються тим що зручніше. По-третє реліз того доповнення прийшовся як раз на пік зашкварів контори перекладачів ШБТ ("remember, respect is everything"© одна гра), тому маленька доля відсотка користувачів могла прийняти рішення через це.

Та чому ж не репрезентативне, якраз навпаки — люди заходили після релізу доповнення, коли був новий пік уваги до гри. А щодо налаштувань, не згоден. Це ж наскільки треба відключатися, щоб не захотіти натиснути декілька кнопок. Щодо другого пункту, тут все зрозуміло. А щодо ШБТ, вони перекладали гру у спілці з UnlockTeam, навряд це зіграло роль.

Те, що люди зайшли після доповнення ще не означає, що ці люди знали про додавання української мови, тому згоден з першим коментарем — порівняння не репрезентативне. На рахунок налаштувань теж не можу з вами погодитись, можна говорити про

не захотіти натиснути декілька кнопок

лише у випадку коли всі знали про додавання української мови. Ніхто просто так не заходить в налаштування гри яку вже налаштовував щоб подивитись чи випадково там не з’явилось щось нове.
Єдина ситуація в якій дійсно можна зібрати нормальну статистику це вихід нової гри де з самого початку є обидві мови і немає дефолтної.

Мені здається, якщо людина цікавиться грою, то про переклад її українською з великою ймовірністю буде знати. Важко не знати, коли про це навіть на непрофільних сайтах писали. Тому я не вважаю, що відсоток таких людей настільки великий, щоб називати вибірку не репрезентативною. А якщо хтось не міняє мову, бо лінь в налаштування зайти, то це свідоме рішення, я вважаю.

Багато кому пофіг. Бачив навіть, що міксували україньский переклад з русопітекською озвучкою, а тут якраз у якраз 47% набирається.

Я вірю, що для редактора доу багато статистики і не треба аби писати в заголовку

Навіть після додавання локалізації половина українців продовжила грати Cyberpunk 2077 російською мовою

А в чому претензія до мене? Ми скористалися офіційними даними від менеджерки в CDPR))

Якщо людина цікавиться грою, то це зовсім не означає що їй цікава всяка супутня інфраструктура що не стосується геймплею. Який там дрм, чи які там моддерські тули, чи який там лаунчер, чи яка там локалізація.
Якщо людина вже купила та грала в базову версію, то очевидно що для неї всі ці супутні питання закриті і забуті, бо гра вже працювала (якщо пк не мінявся за цей час). Тому цілком нормально що людина просто запускає гру з длц і продовжує без всяких новий колупань в налаштуваннях.
Взагалі дивно що процент змінився аж настільки, я б очікував що він не зміниться взагалі, бо за новинами таких специфічних речей як локалізація слідкують півтори особи. Скоріше за все це якраз ті хто встановлював гру заново і побачили нову озвучку.

Ви дуже помиляєтеся щодо того, що люди не цікавляться локалізацією. Якраз українські гравці дуже слідкують за цим та цікавляться. Ба більше, вони просять розробників в соцмережах та Steam додавати локалізацію. Дивлячись на ці зусилля, мені складно з вами погодитися.

Що, прям всі всі гравці однаково цікавляться? Маю сумніви. Наприклад хтось збирав статистику на форумі Стіма як процент користувачів з українським інтерфейсом взагалі падав в 15-16 роках наприклад. Це звісно не показник, бо ми не знаємо скільки там всього гравців з кожного регіону (у мене особисто немає такой статистики). Але я сильно сумніваюсь що прям всі гравці України стежать за патчами до ігор, особливо коли патчів безліч, а їх зміст безкінечно довгий. Хтось може побачив цю новину на Межі чи ще десь, але це одиниці відсотків я так думаю.

Ні, не однаково звісно, я більше про загальний фон цікавості серед ядра аудиторії. Якби умовну FIFA та GTA, я б з вами погодився, їх грають часто люди, які індустрією не цікавляться. Але Cyberpunk переважно цікавить геймерів, а не випадкових людей. Такі, звісно, теж є, і вони можуть діяти так, як ви кажете. Але мені здається, що переважна частина геймерів знали про українську локалізацію.

Це вам лише здається. Спецільно перепитав в чаті у двох друзів з якими зазвичай граємо в кооперативи — ні вони, ні я не чули про українську локалізацію. Хоча всі троє грали в Кіберпанк, а я граю прямо зараз.

Що ж, це дивно. Мені здавалося, моя логіка саме так працює. Тоді докази пана Андрія Бойко дійсно мають більшу вагу, ніж мені здавалося. Треба вміти визнавати поразку)) В моєму оточенні люди якраз слідкують за новинами навколо гри, якщо вона їм цікава.

Думаю тут ще питання озвучки — коли вона є то багато хто краще її включить ніж буде читати субтитри. Сам перейшов одразу на укр, до цього був інгліш.

Сам переклад місцями був «поруч», а не точний, але я розумію чому. Не все перекладеш. Загалом задоволений, враховуючи що я за нього не заплатив і копійки )
Купив гру тільки, а доповнення ще не брав.

те шо перекладали UnlockTeam — треба знати, а ШБТ створили таку репутацію — шо більшість просто чувши шось про ШБТ починала блювати

Підписатись на коментарі