Що не так з аудиторією Steam та чому її сварять у соцмережах

Результати переможців Нагороди Steam 2023 не залишили байдужою ігрову спільноту. Це й не дивно, адже переможці в декількох категоріях сумнівно відповідають самій номінації. А все тому, що обирала їх сама спільнота гравців Steam під час Зимового розпродажу.

У фіналі щонайменше дві такі сумнівні позиції:

• Нагорода «Неймовірний візуальний стиль» у пропагандистської російської гри Atomic Heart (розповідали, чому її потрібно оминати);
  • «Найбільш інноваційний ігролад» у Starfield з абсолютно класичним геймплеєм від Bethesda (питали у геймдизайнерів, як так сталося й чи заслуговує гра на нагороду).

У твіттері геймдев-фахівець CaptainGPU виразив таку думку з цього приводу:

Щодо «загравання з росіянами» у реплаях доповнили, що на другому місці серед популярних анімованих стікерів платформи — путін, який танцює.

А що ви думаєте про Steam та його аудиторію? А про їхнє толерування росіян і їхніх пропагандистських коментарів та ігор, як от в нещодавньому кейсі? І що з цим робити? Адже це велика платформа, звична для українського гравця й дуже важлива для незалежних ігротворців. Чи турбує особисто вас токсичність місцевої спільноти та засілля росіян? Пишіть у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Веселі досвідом проводять студіози. На професійну площадку несуть свіже, паруюче гуано з масківського твітору. А що ви думаєте про аудиторію найтоксичнішої соцмережі де часто постять проросійські політики? І що з цим робити?

Що не так з аудиторією соцемереж та чому її сварять у Steam

Я так бачу місцеві хунвейбіни розкочегарені прям не на жарт. Запрєтіть і падєліть уопшем чукчі не грали але вимагають заборонити.

Я грав у «атомне серце» графоній там дійсно бомбезний. Клюкви вагон і певного стьобу над есесере, ну і по сюжету показують який жах робиться за ширмою благополуччя це тим хто вважав що гра то пропаганда есесере.

А взагалі дивлюсь на аудиторію та адміністрацію DOU і трохан лячно стає від усвідомлення в яку сраку котится цей ресурс. Як пропаганда та цензура перетворюють його на лайно. На превеликий жаль.
Тут ще трапляються дійсно класні статті, але в цілому все перетворюється на болото.

Завдяки коментарям як у вас мрію про доступ у секцію коментарів ДОУ тільки «по паспортам».
Хочете сказати капость? Ризикуйте своїм ім’ям.

Такі як ви і вам подібні построїли в свій час радянський союз та північну корею. Де без паспорта не перднеш і всіляке інакомисліє переслідується. Диктатурою називається. І так, завів окремий акаунт, щоб таким як ти можна було сказати все що думаю і не боятись що ти доноси строчити будеш і паскудити життя.

Хто таких як ти робить, готових проходити контроль по паспорту аби висловити думку в коментарях?

Шановний, який «донос», яка «Північна Корея»? Ця річ зветься репутацією, і вона була в усі часи в усіх країнах, при всіх режимах і безрежим’ях. Тим паче в професійній спільноті.
На відміну від вас я не боюся писати потенційно контроверсійні думки ризикуючи своїм ім’ям. Бо без підпису різка думка це просто кавалок шмарклів.

Чи турбує особисто вас токсичність місцевої спільноти та засілля росіян?

«Засілля — селище в Україні, у Первомайській селищній громаді Миколаївського району Миколаївської області. Населення становить 857 осіб. У Засіллі похований Філоненко Максим Валерійович — солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни.» — з Вікіпедії.
Так, турбує, але скажіть мені будь ласка, де їх немає?

Ну і, якщо я напишу «Як „викорінити“ росіян?», то мене обзиватимуть «нацистом», або «шовіністом», а «міжнародники», то взагалі — «розстріл на місці»...
І що далі, в когось є реалістичні ідеї?

Давним давно перейшов на GOG. Там достатньо високоякісних ігор на роки. Насправді навіть не знаю чи вистачить цілого життя, щоб пройти ті що вже придбав. І це лише хіти.

cdproject заграють з росіянами (є вк сторінки кіберпанку та відьмака якщо не помиляюсь та вони туда регулярно контент додають та ще вибачаються за укр мову в кіберпанку).

Тому видаляй, зрада.

так называемым активистам этих самых соц. сетей стоило бы с собой и соц. сетями разбираться
знаю вагон примеров, когда пользователи этих самых соц. сетей ломали бизнес и жизни людей по таким причинам как «в вашей рекламе недостаточно афроамериканцев», «в вашей рекламе все слишком стройные, почему нет бодипозитива» и так далее.
Вот когда устраните все это — лезьте в другие сообщества.

«Вынь прежде бревно из своего глаза, тогда увидишь, как вынуть соринку из глаза брата твоего» ( Евангелие от Матфея 7 стих 5 )

Йдіть Біблію почитайте, не ганьбіть себе, що взагалі фанатик забув на сайті про ігровий світ

«Повбиваємо всіх злих, щоб залишились самі добрі» )))))

що не так з аудиторією соцмереж та чому її сварять у steam?
ftfy
нормальним геймерам глибоко піхуй зовнішнє віртуальне борцунство. в них свої срачі.

Для того щоб щось критикувати, спочатку розберіться у себе всередині

Що не так з аудиторією Steam

а шо власне не так?
люди в ігри грають, а не в політику
справжні геймери вони взагалі абстраговані від усього світу, бо не дуже то й хочуть жити в реалі, й тому живуть в своєму
ви очікували чіткої політичної позиції від такої аудиторії? ну вибачте, але питання адекватності не до аудиторії геймерів, а у тих хто має такі очікування

Цікаво тоді, звідки ж політика з’явилась в Стімі, якщо геймерам піхуй на політику 🤔

«Багато» українців ігнорували війну, а потім вона прийшла до «всіх нас» до дому, а точніше в наші міста, села в яких «більшість забули, або почали ігнорувати» війну на сході нашої країни...

а скажи-но пане хрін, що треба було робити, як «неігнорувати», щоб вона не прийшла?

Є дуже багато можливостей, але найпростіше рішення — це потрібно було «задрючувати» владу, щоб влада вкладала в оборону країни, і напочатку великомасштабного вторгнення 24.02.2022 року, завдати превентивного удару на кордоні і лініях розмежування по російських військах. І це зменшило б кількість загиблих наших людей.
А про інші варіанти, забагато писанини буде...
Та чи потрібно писати «публічно», щоб ворог побачив і прораховував варіанти?

«завдати превентивного удару»
а, це ж геймрозділ. згоден

а, це ж геймрозділ

Я погоджуюсь, але є ж воєнно — політично — економічні глобальні стратегії.

Може комусь цікаво буде. В гру не грав. gamedev.dou.ua/forums/topic/40432

дивіться, поясню, бо ви явно прихильник Сонцеликого і Срібноволосого, тому думаєте, що ви б зробили правильно.
1) Зеленський збільшує видатки на оборонку
2) Набирають більше людей в армію
3) москалі це бачать, розуміють, що нахрапом Україну не взяти, підтягують війська (вони це можуть зробити, у них буряти не закінчуються на 2 рік повномасштабки)
4) Україна починає просідати по грошам, бо оборонка коштує грошей. Збільшує армію ще
5) росія не просідає по грошам, бо має бензоколонку, на відміну від України
6) люди починають бухтіти (ви б були одними з перших), що витрати на армію дуже великі, а для кого і для чого це все? А корупція в армії? Там же ясно, що кошти більше розкрадаються, ніж йдуть на оборонку
7) Україна будує цілий оборонний завод
8) росія будує 3 оборонних заводи, бо див п.5
9) через рік-два ситуація повністю повторюється — росія нападає на Україну.

дивіться, поясню, бо ви явно прихильник Сонцеликого і Срібноволосого, тому думаєте, що ви б зробили правильно.

Ні. В мене націоналістичні погляди.
1. Добре, але ще потрібно запровадити механізми, запобіганню корупції. І тримати у секретності, куди і нащо, підуть кошти, а російським агентам «зливати» фейкові дані.
2. До повномасштабного вторгнення, військові почали звільнятися, через неналежне фінансування (низькі зарплати, які не зростають).
3. По вашій логіці, вони рано чи пізно нас анігілюють. Це було б можливо тільки в двох варіантах: 1) У росії не було б корупції й вони дуже добре підготувалися, і вкладалися в розвиток військових технологіїй 2) Мобілізувати з кілька десятків мільйонів, і «зачавити м’ясом» нас, от тоді б нічого нам не допомогло б, бо боєприпаси дуже швидко закінчаться, а стволи у зброї не витримають такого навантаження.
І Ви забули скільки було біля наших кордонів навчань у рф, і в що все могло розвинутись.
4. Так, оборона дорого коштує, але повноцінна війна, ще дорожча. Та й нам, почали все менше допомагати, а от росії, є країни, які допомагають їй. А санкції, росіяни вправно обходять.
В нас, не існує економіки без фінансової допомоги від «заходу».
Навіть у росії економіка ледве «дихає», тому й хочуть «заморозити» бойові дії і відновитися, й піти з новою силою, та досвідом.
5. Так, це дуже велика проблема. Навіть зараз, зі всіма накладеними на неї санкціями. Та й зараз достатньо ресурсів.
6. Хто хоче жити, не буде бубніти. І під час повномасштабної війни крадуть, там страшні цифри...
7. Не можна будувати в одному місці, оборонні ВПК, і їх потрібно розпорошувати в добре захищених місцях, не забуваючи про логістику.
Та й зараз ми в безпілотниках відстаємо, бо рф раніше почали розвиватись в цьому напрямку, і фінансувати розробки, будівництва.
8. Вони й зараз будують, але не все так швидко будується, як Ви думаєте, а ще й корупція присутня.
9. Ніхто не дасть гарантій, що росія не нападе на нас, навіть, якщо рф розвалиться і росія повернеться, в свої історичні кордони.

люди починають бухтіти (ви б були одними з перших), що витрати на армію дуже великі, а для кого і для чого це все?

Я знаю для чого, і розумію чому так дорого.
Я хотів більшого фінансування армії, після того, як економіка стабілізувалася після 2014 — 2016 рр.. А в 2019 році, коли «перезавантажили» владу, теж хотілося б, щоб збільшили фінансування, але в тих, хто виграв і отримав більшість у «владі», не було у передвиборчій агітації пункту, щодо оборони і можливого повномастабного вторгнення і дій, для запобігання гіпотетичного повномасштабного вторгнення.

Давайте не продовжувати, цю наболілу дискусію і працювати на перемогу, по можливості.

Для ігророба називати авдиторію Стиму (тобто свою авдиторію, адже іншої для преміум ПК сегменту в нас фактично нема) «гівноїдами» — це буквально діяти за принципом «бджоли проти меду».

Натомість було би непогано, аби нам як ігровій та ігроробській спільноті стало сміливості й гідності визнати, що російський геймдев сильний. Що це сильний ворог, здатний виробляти хіти, як інді так і АА+ класу. Бо прикладів вистачає. І ці хіти стають хітами не тільки тому що вестерн геймджорно або ватний геймер замиловується естетикою рашн ортходокс матріошка болшевік балалайка, а тому що росіяни здатні виробляти крепкі продукти. Конкурентні продукти для міжнародного ринку. Продукти, що здатні завоювати серце нейтрального гравця, який (о ні, як же це можливо!) на іншому кінці земної кулі посмів не знати щось про нашу війну.
Натомість непогано було би ставитися до авдиторії щонайменше нейтрально, адже вона нам нічого не винна, і ці умовні сліпі споживачі, які грають у Атомік Гарт, цілком можливо є потенційними гравцями в (про-)українські продукти. Просто вони ще нами не мобілізовані до активної авдиторії, натомість ефективно мобілізовані росіянами. Так буває.

І загалом, треба відверто визнати, що ми програли ідейну «битву» довкола Атомік Гарту, і маємо врешті решт зробити з цього висновки. Я постійно бачу інертні (саме так! бо від безсилля) намагання закенселити якісь західні компанії за співпрацю з російськими студіями чи навіть окремими росіянами. Хоча, здавалося би, після того як брутально-корумпований (як у плані фінансування, так і в первинному значенні слова, тобто як «гнилий») АГ вийшов у ҐП за посередництва західного видавця, мало би стати ясно, що дрібніші порушення наших уявлень про етичне та прийнятне тим паче(!) не сприйматимуться західною авдиторією. Якщо не працюють розслідування про фінансування з боку афілійованих з державою рф структур, то чому мають раптом спрацювати звістки про менші порушення, чи навіть дрібні докори? Кого взагалі докори колись міняли на краще? Риторичні питання.

Тому «мораль» дуже проста. Не подобається що західний гравець грає в російську гру? Мені теж дуже не подобається. Зробімо гру краще, видавімо їх із ринку. І можливо, що варто пригальмувати з ритуальними поволаннями та прокльонами на адресу простого геймера чи преси, бо після бійки кулаками не махають.

Якщо зайти і почитати коментарі до цього Атомік Гарту, виявляється, що західних гравців там одиниці. Тому за його неймовірний візуал проголосували звичайні москальські гравці, у яких, нагадую, Стім забанений

він у них не забанений. Звідки взагалі така інформація? Там навіть можна купляти ігри через картки поповнення.

Я так розумію до першої частини мого посту претензій нема?

Стім забанений

Видавці самі обирають чи продавати ігри росіянам.

Якщо зайти і почитати коментарі до цього Атомік Гарту, виявляється, що західних гравців там одиниці. Тому за його неймовірний візуал проголосували звичайні москальські гравці, у яких, нагадую, Стім забанений

Але наскільки Ви наївний, думаючи, що компанії будуть відмовлятися від російських грошей («привіт» розробникам Корсар Леґасі і іншим з України, які продають в росію)...

Нічого дивного в тому , що надаючи людям повну свободу, ти в кінцевому результаті з великою ймовірністю отримаєш анархію. З іншої сторони — людям треба мати свої мізки, а не намагатися заборонити все направо і наліво лише через людей, які дуже піддаються різноманітним навіюванням зі сторони. Чи є в Стім ідіоти? О так, звісно є і, на жаль, серед українців також. Не одноразово зустрічав негативні відгуки до ігор на кшталт «у грі немає української мови». Я сподівався, що таке можуть писати тільки мавпочки зі сходу. На щастя, це поодинокі випадки. Що стосується голосувань, то вони реально не вартують уваги, оцінка гри краще говорить за себе. Поки що, цей підхід при виборі гри мене не підводив.

Шановний, якщо людина пише відгук, що в грі немає української мови, то це цілком нормально, людина хоче пограти в гру своєю рідною мовою для кращого сприйняття та отримання повного досвіду у самій грі, відгуки й для цього існують, щоб людина висловила свою думку щодо гри, її плюси та мінуси. Ви самі собі суперечите. Я навпаки, заохочував би людей писати ПОГАНІ відгуки, якщо немає української мови у грі, таким чином, більшість розробників це помітять і ймовірно додадуть українську, що впринципі уже доволі помітно в нових проєктах. А якщо мовчати в ганчірочку, то усе зведеться до того, що «х@xл@м і так нармальна, на узкам пусть іґрают».

У Стім завжди є перелік мов, що підтримується грою і якщо там немає вашої рідної мови і вам принципійна її наявність — не купуйте гру. Оцінка гри лише через наявність або відсутність локалізації абсолютно не об’єктивна і більше схожа на рев’ю бомбінг, ніж на адекватну критику. Як я вже зазначив, це більш схоже на поведінку гравців з «боліт», а не з цивілізованої країни. Розробника можна попросити додати локалізацію і іншими способами, не занижуючи оцінку для потенційних гравців у всьому світі. Я б на місці розробників, з таким свинським відношенням гравців, взагалі не додавав би локалізацію.

Відгук створений для того, щоб оцінити гру, включно не тільки її геймплей, а й інтерфейс, оптимізацію, доступність, тощо. Кожен покупець має повне право висловити свою думку щодо продукту, якщо розробник не вміє приймати конструктивну критику, то тут проблема в ньому, а не спільноті. Що свинського в тому, що людина написала низький відгук, так як продукт її цілком не задовільнив? Скоріше саме в цьому випадку це буде поведінка гравців з «боліт», так би мовити «тєрпіла», якщо просто мовчати і не висловлювати свою думку. Люди хочуть українське в іграх, українське ком’юніті немале, якщо таке велике ком’юніті ігнорують, то тут біда у розробниках, бо до прикладу поляки ніколи не просять про польську в іграх, так як вона автоматично й завжди там присутня, а нам поки що залишається боротися, і на даний момент, я особисто бачу результати, як багато нових проєктів отримали українську, а сидіти й терпіти, мовчати — це по роснявому менталітету. Особисто це моя думка. І повірте, деякі розробники навмисно не додають українську, через те що більшість українців просто знають російську, хоча враховуючи те що, українська локалізація ще одна із найдешевших, втім нас всеодно ігнорують. Тому, потрібно відстоювати своє, інакше нам на голову сратимуть. Німцям, італійцям, французам не скажуть же, що «ви й так знаєте добре англійску, нащо вам ваші рідні мови», але щодо українців чомусь винятки роблять🙄

Боже, яка конструктивна критика?
Ви ідете в супермаркет, купуєте булку з маком, а потім дзвоните в товариство захисту прав споживачів, кричите, тупцяєте ніжкою і плачете, що вам продали булку з маком, а ви взагалі-то їсте тільки з вишнею, і який поганий супермаркет і який бездушний виробник булок! А потім оцей цирк називаєте конструктивною критикою.
От якось так виглядає ваша логіка, це якщо довго. А якщо коротко, ви — дебіл.

От якось так виглядає ваша логіка, це якщо довго. А якщо коротко, ви — дебіл.

І італійці, які залишали негативні відгуки, через відсутність італійської озвучки в Dying Light 2?

Прекрасний приклад!!! Якщо нв булці буде відсутній український текст, я пишу скаргу і вони відгрібають по повній, бо порушують закон :-)

Прекрасний приклад!!! Якщо нв булці буде відсутній український текст, я пишу скаргу і вони відгрібають по повній, бо порушують закон :-)

В Україні, ще залишились товари, де на упаковці немає, інформації українською. Хоча, на деякі товари клеють етикетку з українським текстом.

клеїти етикетки не заборонено. А от не мати української — заборонено. Загуглите чому?

Я знаю, тільки не пам’ятаю коли і за який закон проголосували, і коли він почав діяти.

У мене склалося враження, що «ядерну сечу» просували ботоферми і туди вкладено більше ресурсів, ніж в саму, перепрошую, гру (якщо цей огидний шматок пропаганди можна так назвати). Також цікаве засилля майже однакових китайських коментарів на сторінці у Steam.
Габен не схожий на диктатора, звісно, проте у Valve мали би приділяти більше уваги подібним речам і не толерувати їх.

Габен не схожий на диктатора, звісно, проте у Valve мали би приділяти більше уваги подібним речам і не толерувати їх.

Логічне питання — навіщо йому це?

Щось мені згадались, російські ракети й танки, де повно «західних» комплектуючих, санкції...

Що не так з аудиторією Steam

Вони не живуть в Україні чи поруч з Україною, для них ця війна — це десь там далеко далеко одні папуаси інших мочать.
Коли була двіжуха з ІДІЛ та Сирією всі ж українці переживали та донатили на перемогу? Ну так от.

Люди перестали викупати рофл?
Алло стім нагороди це прикол. Тому Балдур виграв найкращий сюжет, Старфілд інновацію, РДР сродна працю, Hogwarts legacy найкраща стім дек гра хоча з ФСРом в 720р гра видає 29-30 фпс в кращому разі

Усе дуже просто.
В категорії найкращий візуальний стиль не було яскраво вираженого лідера, як то було з балдурс гейт.
Тому маємо:
1. людей які взагалі далекі від політики (і не чули про те звідки в цієї гри ноги ростуть) чи які вважають що «ігри внє палітікі» і яким візуально сподобалась ця гра
2. москалів і тих хто ї підтримує, які навіть не граючи в цю гру за неї голосували
3. люди які в курсі цього двіжу і голосували за будь-кого лиш не за атомік харт.

Як результат — дві категорії людей голосували за атомік харт, проти одної категорії, яка голосувала за усіх інших чотирьох кандидатів.
Вуаля, атомік харт виграв.
І так працюють будь-які вибори, якщо що. Один великий кандидат проплачує рекламну кампанію дрібного кандидата, просто для того щоб той дрібний кандидат відбив трішки голосів у головного опонента того великого кандидата.

Зовсім інше питання — чого стім взагалі дозволяє цю гру в стімі і чого стім взагалі номінував навіть до відбору цю гру...

Стім має політику вне палітикі. Він дозволяє усе від пропаганди геноциду до восхвалення комуністів, нацистів і т.д.
Головне в категоріях вказати, що гра має чутливий контент. Честно кажучи це навіть добре, адже там панує повна творча свобода.

Підписатись на коментарі